قصه هزار و یک شب تحریم هستهای ایران و پیشرفت تا غنیسازی 20 درصد+جدول
گروه بینالملل خبرگزاری آنا، محمدعلی حسننیا - دولت آمریکا به سرکردگی «دونالد ترامپ» خیز دوبارهای برای تحریم صنعت هستهای و سایر موضوعات ایران برداشته است. این برای بار نخست و آخر هم نیست که آمریکا مردم ایران را تحریم خواهد کرد. در 40 سال گذشته رنگینکمانی از تحریمها در موارد مختلف از صنعت نفت تا انرژی هستهای و از بهداشت و درمان تا دارو علیه ایران اعمال گشته تا بتوانند ذرهای جمهوری اسلامی در مسائل حیاتی و ناموسی مانند؛ موشکی و منطقهای کوتاه بیاید.
از این رو است که ترامپ، رئیسجمهور آمریکا دیروز در توئیت خود سخن از تحریم جدید ایران به میان آورد. او پا را از این فراتر گذاشته و میگوید که ما از روز دوشنبه تحریمهای بیشتری علیه ایران اعمال میکنیم. من منتظر روزی هستم که تحریمها از ایران برداشته شود و آنها دوباره متولد شوند و با رفاه زندگی کنند؛ هرچه زودتر، بهتر!
تحریم اسم رمز دمکرات و جمهوری خواهان!
تحریمهای هستهای و غیرهستهای به بهانههای دیگر علیه مردم ایران سالهاست که از سوی سردمداران آمریکا ادامه دارد. قصه هزار و یک شبی که نوعی روش تکراری برای آمریکا و غربیها بدل شده است. در دولتهای مختلف آمریکا هم این ماجرا ادامه داشته است؛ چه دمکرات و چه محافظهکار! تحریم علیه ایران همان نقطه ثقل و اشتراک مساعی دو حزب رقیب در آمریکاست و ترامپ امروز میراثدار تحریمهای کلینتون و اوباما دمکرات هست.
اما از این سو ایران همواره درصدد زدن نعل وارون به تحریمهای آمریکا برآمده. جمهوری اسلامی به اسم هستهای تحریم میشود؛ اما چوب تحریم به زندگی، رفاه و صنعت نفت و دارو ایران فرود میآید. لیست تحریمهای هستهای ایران چنان بلند بالا شده که دیگر برای خود آمریکاییها هم نوشتن و پیاده کردن آن بسیار سخت و طاقتفرسا خواهد بود.
بخشی از تحریمهای هستهای ایران را برای باز تکرار دوباره به مرور آوردهایم. به عقیده بسیاری از کارشناسان تحریمهای هستهای علیه ایران هیچ تأثیری بر برنامه هستهای این کشور نداشته است و بیشتر قصد غربیها ایجاد نوعی بیماری تحریمی در صنعت و اقتصاد ایران است. این موضوع به وضح در ایران نیز دیده و حس میشود.
بر همین اساس؛ در تاریخ ۲۳ مرداد ۸۱ دروغگوییهای سازمان منافقین با بهره بردن از ظرفیتهای نظام رسانهای غربیها علیه برنامه هستهای ایران فضاسازی سنگینی را انجام دادند و باعث شدند که آمریکا برای یک پروژه بسیار طولانی تحریمهای ایران را بتواند ادامه دهد. البته تحریمهای ایران به چند بخش تقسیمبندی میشودف قسمتی از سوی آمریکا، بخشی از طرف شورای امنیت سازمان ملل و پارهای هم از سمت اروپا اعمال میشود. شورای امنیت سازمان ملل درباره برنامه هستهای ایران 8 قعطنامه دارد که 6 تا تحریم ایران، یک مورد بررسی پرونده هستهایران در شورای امنیت و آخری هم قطعنامه 2231 و مربوط به برجام است؛ این قطعنامهها در جدول ذیل آورده شده است.
1-قطعنامه ۱۶۹۶ | درخواست توقف غنیسازی اورانیوم(1385) | 4-قطعنامه ۱۸۳۵ | تاکید بر قطعنامههای ضد ایرانی قبلی(1387) |
2-قطعنامه ۱۷۳۷ | تحریم ایران درباره غنیسازی اورانیوم(1385) | 5-قطعنامه ۱۹۲۹ | تحریم مالی و اقتصادی و شرکتها و بانک مرکزی و شرکتهای اقتصادی و کشتیرانی ایران(1389) |
3-قطعنامه ۱۷۴۷ | ممنوعیت صادرات و واردات سلاحهای سنگین به ایران و توقف سرمایهگذاری هستهای(1386) | 6-قطعنامه ۱۹۸۴ | لزوم عدم گسترش سلاحهای هستهای ایران(1390) |
4-قطعنامه ۱۸۰۳ | تحریمهای مالی و مسافرتی و تحریم کالاهایی مصرف دوگانه در صنایع نظامی و غیرنظامی(1387) | 7-قطعنامه ۲۲۳۱ | لغو قطعنامههای قبلی که آمریکا به آن پایبند نبود |
بخشی دیگر تحریمهای ایران به آمریکا بازمیگردد که بسیار طولانی است و مهمترینهای آنها را که در بخش هستهای ایران قرار دارد ولی به بهانهای هستهای وضع شده و سیستم اقتصادی و مالی ایران را هدف قرار میدهد در جدول ذیل آورده شده است. با نگاهی به فهرست تحریمهای وضع شده از سوی ایالات متحده آمریکا علیه ایران میتوان دریافت که به طور کلی این قوانین به دو دسته تقسیم میشوند؛ تحریمهایی که توسط کنگره وضع شدهاند و تحریم هایی که توسط شخص رئیسجمهور وضع شدهاند و به «فرمان اجرائی»مشهورند.
1-فرمان اجرائی شماره ۱۳۳۸۲ تحریم معامله با افراد و نهادهایی که در صنعت هستهای ایران(1383)
2-فرمان اجرائی شماره ۱۳۶۲۲ تحریمهایی علیه شرکتهای مرتبط با صنعت پتروشیمی ایران(1388)
3- فرمان اجرائی شماره ۱۳۵۹۹ تحریم بانک مرکزی ایران(1390)
4-فرمان اجرائی شماره ۱۳۶۰۸ تراکنشهای مالی افراد مرتبط با دولت ایران(1394)
5- قانون جامع تحریمها، محرومیت ایران CISADA تحریم نفت و پتروشیمی و مالی ایران(1389)
6-اختیارات دفاع ملی سال ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ تحریم خرید یا فروش نفت یا فرآوردههای نفتی توسط کنگره
7- قانون منع گسترش تسلیحات هستهای توسط ایران تحریم هستهای ایران توسط کنگره
8-قانون سیسادا به نوعی تكامل يافته قانون IRPSA فروش محصولات نفتي به ايران توسط کنگره به بهانه هستهای
9-تحریم شرکتهای مالی ایران به بهانه هستهای در سال 2012
10-تمدید قانون ISA بعد از برجام در سال 2016
همچنین ترامپ نیز بعد از خروج از برجام تحریمهای علیه ایران وضع کرد. که به شرح ذیل است.
1- پنجم نوامبر ۲۰۱۸ (دوشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۷)تحریم در زمینههای انرژی، بانکی، حمل و نقل و صنایع کشتی سازی و ۱۶۸ نهاد ایران، تحریم شبکه بانکی سوئیفت
2- ۸ آوریل ۲۰۱۹ تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهدلیل دخالت در برنامه هستهای!
3- 8 مه ۲۰۱۹ در فرمان اجرایی صنایع فولاد، آهن، مس و آلومینیوم ایران تحریم شد.
4- جمعه ۱۷ خرداد ۱۳۹۸ وزارت خزانهداری آمریکا شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ۳۹ زیرمجموعه را تحریم کرد.
بر اساس این گزارش؛ این تحریمها را باید خارج از 6 مورد تحریم هستهای ایران توسط اتحادیه اروپا درنظر بگیریم که درباره پرونده هستهای ایران است. البته ایران در طول این مدت نشان داده است که هر بار تحریم میشود، انگیزه بیشتری برای ادامه فعالیت هستهای مییابد.
در سالهای دهه 80 غنیسازی ایران توسط اروپا و آمریکا تحریم شد، ولی ایران از سال 1384 به بعد فعالیت هستهای صلحآمیز خود را ادامه داد و در سال 1388 میزان غنیسازی خود را به 20 درصد افزایش داده که نشان داد تحریمها هیچ اثری به برنامه هستهای جمهوری اسلامی نداشته و بیشتر مستمسکی برای آمریکا و غربیها جهت تحریم اقتصاد ایران است.
ایران هم بعد یکسال از خروج ترامپ از برجام در بیانیهای تعهدات خودش را کاهش داد و در همین مورد زمزمههای شنیده میشود که ایران بعد از 60 روز فرصت به اروپاییها به غنیسازی 20 درصد بازمیگردد و توانایی این کار هم وجود دارد.
وندی شرمت، مذاکرهکننده ارشد هستهای دولت اوباما درباره میزان اثرگذاری تحریمها علیه ایران گفته است: «زمانی که اوایل دهه نخست ۲۰۰۰ اروپا شروع به مذاکره با ایران کرد، ایران ۱۶۴ سانتریفیوژ داشت. بعد از آنکه تحریمهای تنبیهی اعمال و اجرا شد و اقتصاد آنها را در هم فشرد، تعداد سانتریفیوژهای ایران تا سال ۲۰۱۳ به 19 هزار دستگاه رسید». او همچنین گفته است که تحریمها نتوانست مانع رشد برنامه هستهای ایران شود.
قدر مسلم ایران در 60 روز بعد از فرصت برجامی تأسیسات هستهای خودش در اراک، فردو و غنیسازی بیشتر از 5 درصد را ادامه خواهد داد تا جهان درک کند که تحریم هیچ اثری به برنامه هستهای ندارد و بیشتر این تحریمها به بهانه آن صادر میشود.
انتهای پیام/4082/
انتهای پیام/