صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۰۰ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۸
رئیس‌جمهور:

توقف اقدامات در چارچوب بندهای26 و 36 برجام حداقل اقدام تهران است

رئیس‌جمهور گفت: توقف اقدامات در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام به‌رغم تبلیغات ناصحیح بعضی کشورها، حداقل اقدام تهران در واکنش به نادیده گرفتن برجام است.
کد خبر : 399340

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا از پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی پیش از ظهر امروز در جلسه هیئت دولت، تحولات هفته گذشته در منطقه و جمهوری اسلامی ایران را بسیار مهم برشمرد و با اشاره به سفر نخست‌وزیر ژاپن به تهران و دو اجلاس منطقه‌ای گفت: در هفته گذشته، مذاکرات بسیار مفید و ارزشمندی با نخست‌وزیر ژاپن در حوزه روابط دوجانبه، مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی داشتیم و همچنین دو اجلاس مهم شانگهای و سیکا در کشورهای قرقیزستان و تاجیکستان برگزار شد.


وی اظهار کرد: در این اجلاس‌ها و هفت ملاقات دوجانبه حاشیه‌ای آن، منطق ایران به‌خوبی تشریح و تبیین شد.


رئیس‌جمهور با بیان اینکه آمریکا به دنبال انزوای ایران و ایران‌هراسی مجدد است و می‌کوشد در برابر زیر پا گذاشتن معاهدات و تخلفاتش، هزینه‌ای پرداخت نکند، گفت: به‌رغم این تلاش‌ها، آمریکا امروز در حال پرداخت هزینه بسیار بالایی در برابر این تخلفات است و به‌استثنای دو سه کشور کوچک که کار آمریکا را تأیید می‌کنند، مقام و یا کشوری نیست که صبر، متانت و اخلاق ایران را منکر شود.


روحانی تصریح کرد: همه معتقدند ایران صبر راهبردی و منطق و استدلال داشته و اقداماتش منطبق با مقررات بین‌المللی بوده و اقدامات اخیر برای کاستن از تعهداتش، طبق برجام و بندهای 26 و 36 آن است.


وی با بیان اینکه «روح برجام از طرف آن‌ها و برخی متعهدان مقابل ما متأسفانه صدمه دیده»، گفت: روح برجام روابط تجاری و باز شدن مسیر اقتصاد است. هدف برجام این بود که ایران بتواند به لحاظ روابط تجاری و اقتصادی در یک شرایط مناسب با دنیا تعامل داشته باشد و از آن‌طرف، نکته اصلی برجام نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اثبات این موضوع است که فعالیت هسته‌ای ایران، صلح‌آمیز است.


رئیس‌جمهور افزود: ایران تعهدات خود را کاملاً انجام داده است. آژانس بر عملکرد ما نظارت می‌کند و ما طبق مقررات پادمان و البته داوطلبانه، حتی طبق مقررات پروتکل الحاقی عمل می‌کنیم. به عبارتی روح برجام از طرف ما به‌طور کامل حراست و حفاظت شده، اما اساس برجام و روح برجام از طرف دیگر متعهدان، مورد صدمه جدی قرار گرفته است.


وی اظهار کرد: کاری که ما انجام می‌دهیم علی‌رغم اینکه برخی از کشورها تبلیغات ناصحیح می‌کنند، حداقل اقدام ایران است. طرف مقابل نه‌تنها تعهداتش را انجام نداده بلکه آن را کاهش داده و روح اصلی برجام را که گشایش بخش اقتصادی و تجارت و روابط اقتصادی مناسب ایران با جهان است، زیر علامت سؤال قرار داده است.


رئیس قوه مجریه تأکید کرد: بنابراین هیچ‌کس نمی‌تواند به ایران اعتراض کند و یا ما را مورد سرزنش قرار دهد. ما طبق قانون و در چارچوب مقررات عمل می‌کنیم و البته اگر اهداف ما تأمین نشود بعد از 60 روز که از 18 اردیبهشت محاسبه می‌شود، اقدامات جدیدی را که قبلاً اعلام کرده‌ایم انجام می‌دهیم. درعین‌حال چنانچه آن‌ها در این دوره به تعهدات خود عمل کنند، همه اقداماتی که در 60 روز اول و یا احتمالاً 60 روز دوم انجام‌گرفته، به نقطه اول باز می‌گردد و مشکلی ایجاد نمی‌شود، این منطق صریح ایران است.


وی با بیان اینکه اقدامات امروز آمریکایی‌ها علیه ملت ایران صرفاً تحریم نیست، گفت: کسی نگوید که آمریکا ما را تحریم کرده است، چراکه این تحریم نیست بلکه یک جنایت علیه بشریت است. اگر آن‌ها برخی صنایع حساس ما را تحریم می‌کردند، می‌شد اسم آن را تحریم گذاشت، اما وقتی زندگی مردم، مواد غذایی و نیازمندی‌های مردم را مورد تحریم قرار می‌دهند، نام آن «جنایت علیه بشریت و تروریسم اقتصادی است».


روحانی با تأکید بر اینکه آمریکا به تروریسم اقتصادی دست زده و باید در پیشگاه افکار عمومی جهان و مردم ایران در تاریخ پاسخگو باشد، گفت: لازم است منطق خود را تبیین کنیم و خوشبختانه در ملاقات دوجانبه‌ای که در این سفر داشتیم یکی از تجلیل‌هایی که توسط رهبران بزرگ از ایران می‌شد، صبر راهبردی و اخلاقی ایران بود که به تعهدات خود پایبند مانده است.


رئیس‌جمهور با بیان اینکه اقدامات و فعالیت‌های ایران در دشمن ایجاد یأس کرده است، اظهار کرد: یک نکته بسیار مهمی که تقریباً همه سران در ملاقات اذعان داشتند این بود که ایران طرف مقابل را مأیوس کرده است.


وی تأکید کرد: امروز هیچ‌کس تردید ندارد که برنامه آمریکا که در اردیبهشت پارسال با تحریم‌ها آغاز شد و فکر می‌کرد به این طریق، اساس نظام را متزلزل می‌کند و مردم را از نظام باز می‌گرداند، 100 درصد شکست خورده است.


روحانی با بیان اینکه خود آمریکایی‌ها در جلسات خصوصی به این موضوع اعتراف می‌کنند، گفت: بر اساس برخی گزارش‌ها که به‌طور رسمی به دست ما رسیده، آمریکایی‌ها در جلسات مهم با رهبران دنیا گفته‌اند که ما شکست‌‌خورده‌ایم و مسیری که انتخاب کرده‌ایم نادرست بوده است و حتی رئیس‌جمهور آمریکا در یکی از جلسات مهم سیاسی به یکی از رهبران دنیا گفته که همه این کارها را این آقا (اشاره می‌کند به بولتون) کرده و او فکر می‌کرد که ما اگر به ایران فشار بیاوریم، می‌توانیم این کشور را به زانو در آوریم و حالا خودش هم فهمیده که اشتباه کرده است.


رئیس قوه مجریه با اشاره به اینکه این مسئله بسیار مهمی است و جمهوری اسلامی کار بزرگی را انجام داده است، تصریح کرد: یک وقتی طرف مقابل در خانه خصوصی و در جمع مشاوران نزدیکش می‌گوید که شکست خوردیم اما وقتی در جمع دیگر رهبران دنیا به شکست خود اعتراف می‌کند  این بسیار مهم است.


وی با اشاره به اینکه حداقل دو نفر از آن رهبران اعتراف به شکست آمریکا را اعلام کرده‌اند، اظهار کرد: البته ما نیازی به اعتراف آن‌ها نداریم که آمریکا دچار شکست شده است؛ زیرا مردم ما به‌رغم اینکه در زندگی خود سختی را احساس می‌کنند، اما مطمئن هستند که نظام جمهوری اسلامی ایران عاقلانه، بدون عجله و حساب‌شده و منطقی کار را انجام می‌دهد.


رئیس‌جمهور ادامه داد: هم مردم ایران و هم مردم دنیا معترف هستند که در این ماجرا ایران مظلوم است و طرف مقابل یعنی آمریکا دست به عمل نامعقولی زده و این موفقیت بسیار بزرگی است.


روحانی با تأکید بر اینکه آمریکا نتوانست ما را منزوی کند بلکه خودش منزوی شد و در ایجاد ایران‌هراسی نیز موفق نشد، گفت: امروز همه دنیا از آمریکا هراس دارند و این جمله را می‌گویند که ما با یک‌جانبه‌گرایی مخالف هستیم.


وی گفت: یک‌جانبه‌گرایی آمریکا همانی است که برای افکار عمومی دنیا، قدرت‌ها و دولت‌ها هراس و نگرانی ایجاد کرده است؛ چون به‌طور مداوم مقررات بین‌المللی و تعهدات دوجانبه و چندجانبه را زیر پا می‌گذارد.


رئیس قوه مجریه با اشاره به زیر پا گذاشتن تعهدات بین‌المللی و چندجانبه همچون شرایط اقلیمی، پاسیفیک و نفتا و مقررات چندجانبه و بین‌المللی از سوی آمریکا، افزود: این اقدامات آمریکاست که نگرانی ایجاد کرده و دنیا این نگرانی را تحت کلمه یک‌جانبه‌گرایی تبیین و بیان می‌کند.


روحانی تأکید کرد: آمریکایی‌ها باید بدانند که این مسیر آن‌ها به نتیجه نخواهد رسید و موفقیت را به دست نخواهند آورد.


روحانی در ادامه با بیان اینکه در مذاکراتی که با رهبران چین و روسیه در سفر اخیر داشتیم مطالب بسیار مهمی مطرح شد، اظهار کرد: در این دیدارها در خصوص مسائل مهمی رایزنی و گفتگو کردیم و نظرات ما با چین و روسیه در مسائل منطقه‌ای و جهانی بسیار نزدیک است.


رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه رهبران دو کشور به‌صراحت این مسئله را قبول دارند که تحریم آمریکا علیه ایران یک اقدام ناپسند و غیرقانونی است، تأکید کرد: آن‌ها همچنین تأکید کردند که ما روابط اقتصادی، سیاسی، علمی، فرهنگی، منطقه‌ای و بین‌المللی خود را همچنان ادامه می‌دهیم.


وی اظهار کرد: در ملاقات اخیر با آقایان شی‌جین‌پینگ و ولادیمیر پوتین لحن حمایت آن‌ها از ایران جدی‌تر از گذشته بود، البته در گذشته نیز آن‌ها حمایت خود را از ایران بیان می‌کردند، اما در ملاقات اخیر لحن روشن‌تر و جدی‌تری از آن‌ها دیدم.


روحانی با بیان اینکه چین و روسیه دو کشوری هستند که امروز با ما روابط راهبردی دارند و ما برای این روابط اهمیت زیادی قائل هستیم، گفت: روابط نزدیک ما با آسیا، ژاپن و چین باعث شده که عده‌ای در همان روز که نخست‌وزیر ژاپن میهمان ما در تهران است به دو کشتی نفت‌کش حمله کنند.


رئیس‌جمهور افزود: همه دیدند که جمهوری اسلامی ایران در این حادثه همه توان خود را به‌کار برد تا ملوانان و خدمه کشتی را نجات دهد و سازمان بندرها و کشتیرانی و سایر نیروهای ما در منطقه همه تلاش خود را انجام داده و خدمه کشتی را نجات دادند و بعد از پذیرایی با پرواز مناسب آن‌ها از کشور خارج شدند.


وی گفت: به‌جای اینکه از اقدام انسان‌دوستانه ما تجلیل و از ایران و میهمان نوازی ایران عذرخواهی کنند، یک بازی سیاسی و تبلیغاتی را در دنیا آغاز کردند، که البته کسی جز آمریکا، انگلیس و اذنابشان یعنی یکی دو کشور کوچک منطقه، کسی این حرف‌ها و بازی را باور نکرد.


روحانی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در طول تاریخ و برای هزاران سال از این آبراه حراست و حفاظت کرده و بحث امروز و دیروز و یک ماه و دو ماه نیست، خاطرنشان کرد: امروز که کشتی‌های ارتش جمهوری اسلامی نه‌تنها در دریای عمان بلکه در دیگر مناطق و آبراه‌ها هم حضور دارند، برای کمک به آزادی کشتیرانی و مبارزه با تروریسم است.


رئیس قوه مجریه با اشاره به اینکه امروز کسی که در دنیا خود تروریست اقتصادی است، می‌خواهد علیه جمهوری اسلامی ایران مدعی شود، تصریح کرد: رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرده که یک نگرانی نسبت به ایران بیشتر ندارد و آن سلاح هسته‌ای است که البته این هم از زبان رئیس‌جمهور آمریکا کمی عجیب است؛ زیرا تنها کسی که در دنیا از سلاح هسته‌ای علیه انسان‌های بی‌گناه استفاده کرده، آمریکا بوده است.


وی افزود: اگر برفرض چنین هدفی هم داشته باشند باز بهترین راه برای رسیدن به آن برجام است؛ برجام بهترین راه برای حراست از این مسئله بوده است؛ و اگر همه این‌ها هم نباشد و مقررات بین‌المللی هم نبود، فتوایی داریم که در برابر آن شرعاً متعهد هستیم.


روحانی یادآور شد: اینکه ازیک‌طرف فشار اقتصادی بر ما وارد کنند و ازیک‌طرف دعوت به مذاکره کنند، نزد هیچ سیاست‌مدار و انسان عاقلی معقول به نظر نمی‌آید.


رئیس‌جمهور با بیان اینکه دعوت به مذاکره با اعمال فشار به معنای تسلیم است، گفت: نشستن پای میز مذاکره با کسی که اعمال فشار بر ملت ایران را ادامه می‌دهد، جز تسلیم معنای دیگری ندارد؛ اگر آن‌ها مذاکره می‌خواهند و صداقت دارند باید زمینه مذاکره را فراهم کنند و آن داشتن صداقت، برداشتن همه تحریم‌های ظالمانه، احترام به ملت ایران و قبول نظامی است که با رأی مردم به وجود آمده است.


وی ادامه داد: اینکه با فشار به دنبال مذاکره باشند و تصور کنند که از این طریق می‌توانند افکار عمومی مردم ایران و جهان را تحت تأثیر قرار دهند، مسیری نادرست و اشتباه است.


روحانی با بیان اینکه امسال در آغاز بهار ضمن بارش باران رحمت و نعمت خدا به خاطر فشاری که به‌واسطه سیل بر زندگی مردم وارد شد سختی‌هایی داشتیم، گفت: باید هرچه زودتر مشکلات زندگی مردم در مناطق سیل‌زده را ترمیم کنیم و به آنان رسیدگی کنیم.


رئیس‌جمهور گفت: پایان بهار روزهای خوشی است؛ در روزهای پایانی بهار شاهد رشد در کشاورزی، تولید، محصولات باغی و زراعی و تحرکات مثبتی در دام‌پروری و تولید صنعتی و معدن و صادرات هستیم به‌گونه‌ای که در دو ماه اول امسال صادرات کشور ازلحاظ وزنی هشت درصد بیش از دو ماه پایانی سال گذشته است و این نشان می‌دهد کشور در مسیر تحرک است.


وی خاطرنشان کرد: هیچ تردیدی ندارم که اگر همه اعم از دولت، مجلس، قوه قضائیه، نیروهای مسلح و همه ارکان کشور تحت هدایت مقام معظم رهبری دست‌به‌دست هم بدهیم امسال به‌خوبی می‌توانیم از مشکلات عبور کنیم و حتی شاخص‌ها در پایان سال حتماً از شاخص‌های پایان سال قبل بهتر خواهد بود و همه علائم این را نشان می‌دهد که شرایط بهتر خواهد بود.


روحانی بهره‌برداری از طرح‌ها و پروژه‌های بزرگ و مهمی مانند افتتاح پایانه سلام در فرودگاه امام خمینی (ره) را نشانه قرار گرفتن کشور در مسیر تحرک عنوان کرد و گفت: مردم در همه ماه‌های سال جاری شاهد افتتاح‌های بزرگ در کشور خواهند بود.


رئیس‌جمهور با تقدیر از تلاش‌های همه بازرگانان، کارآفرینان و صادرکنندگان کشور، اظهار کرد: آن‌ها در این دو سه ماه اول سال جاری بهتر از سال گذشته عمل کرده و همکاری و هماهنگی بیشتری با بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی و گمرکات و دستگاه‌های دولتی داشتند.


وی تأکید کرد: اگر همه بازرگانان، تجار و کارآفرینان بر اساس توافقاتی که انجام‌شده ارز خود را به چرخه اقتصاد برگردانند، کشور به‌خوبی حرکت خود را انجام می‌دهد و هیچ مشکلی نخواهیم داشت و امروز خود بازرگانان، تولیدکنندگان و کارآفرینان متوجه هستند که باید در راستای منافع ملت و کشور با یکدیگر همکاری و حرکت کنیم.


روحانی با بیان اینکه باید مدیریت و نظارت‌ها را بر توزیع کالاها و رسیدن اجناس و اقلام به دست مردم افزایش دهیم، افزود: البته دو سال است که از مجلس شورای اسلامی خواستار مجوز برای تشکیل وزارت بازرگانی هستیم؛ چراکه وزارت بازرگانی صادرات کشور را رونق داده، واردات را به‌درستی کنترل و بازار را به‌خوبی نظارت خواهد کرد.


رئیس‌جمهور ادامه داد: امروز یک وزارتخانه تولید کشاورزی و یک وزارتخانه هم تولید صنعتی و معدنی می‌کند و در کار خود هم فعال هستند، اما نمی‌توانند بازرگانی را بچرخانند؛ چراکه تخصص و قدرت این کار را ندارند و نمی‌شود میان آن‌ها هماهنگی ایجاد کرد.


وی افزود: اگر وزارت بازرگانی تأسیس شود، هفته بعد زندگی مردم و وضع بازار بهتر می‌شود و این مسئولیت مجلس شورای اسلامی است که البته همیشه در روزهای سخت در کنار دولت بوده و همکاری کرده است و امروز هم حتماً در کنار دولت است و امیدوارم این قدم مهم از سوی آنان به خاطر زندگی مردم و کنترل به‌موقع صادرات و واردات و قیمت اجناس، برداشته شود.


روحانی گفت: معمولاً جنسی را صادر می‌کنیم و وقتی بازار داخلی با مشکل مواجه شد و قیمت اجناس بالا رفت به فکر کنترل قیمت و تأمین بازار می‌افتیم و این نمی‌شود؛ چراکه قیمت‌ها هنگام بالا رفتن، بسیار سریع و در بازگشت به قیمت‌های قبل، بسیار کند است و این روند به خاطر عدم برنامه‌ریزی و وجود متولی کار است.


رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه باید روابط بانکی را با دنیا توسعه دهیم، یادآور شد: این روابط بدون تصویب دو لایحه‌ای که در مجمع تشخیص مصلحت نظام باقی‌مانده، به راه نمی‌افتد و دچار مشکل می‌شویم.


وی ادامه داد: به خاطر بحث‌های جزئی و منافع بسیار ناچیز، منافع بسیار کلان را از دست می‌دهیم؛ این معامله خسارت‌بار است که ارزنی را بگیرید و کوهی را از دست بدهید؛ امروز داریم ارزن می‌گیریم و کوه منافع ملی را از دست می‌دهیم.


روحانی تصریح کرد: فردا اگر روابط بانکی ما با دنیا دچار مشکل شد، مردم نگویند دولت ناکارآمد است؛ دولت کارآمد است؛ چراکه به‌موقع لوایح را تهیه و به مجلس فرستاده و خوشبختانه مجلس نیز همکاری کرده و مجلس و دولت در این زمینه سرافراز هستند، اما درعین‌حال مردم توقعاتی دارند که همه نهادها و بخش‌ها باید در این زمینه تلاش کنند.


رئیس‌جمهور گفت: منافع ملی برای ما اهمیت دارد؛ شعار مهم نیست؛ ما باید منافع ملی و زندگی مردم را تضمین کنیم تا در آینده تاریخ نسبت به ما درست قضاوت کند.


وی با بیان اینکه ذخایر کالاهای اساسی کشور امروز از همیشه بیشتر است، افزود: بر اساس آمار کالاهای اساسی که امروز و در سه ماه گذشته در بندر امام خمینی (ره) وجود دارد، نسبت به سال گذشته در همین مدت 78 درصد افزایش داشته است؛ این به معنای آن است که مردم هیچ نگرانی برای تأمین کالاهای اساسی نباید داشته باشند.


روحانی خاطرنشان کرد: سال گذشته تا این موقع سه میلیارد دلار برای کالاهای اساسی پرداخت شد و امسال تا به امروز 4/5 میلیارد برای کالاهای اساسی پرداخت شده است، پس دولت کاملاً به فکر بوده و آنچه موردنیاز جامعه است خریداری و وارد می‌شود و این علی‌رغم عدم وجود وزارت بازرگانی است و دولت تلاش می‌کند که مردم زندگی خوبی داشته باشند.


رئیس قوه مجریه با تأکید بر اینکه مسئله مبارزه با فساد برای دولت بسیار حائز اهمیت است، افزود: دولت با برنامه‌ریزی دقیق و درست خود و با جلوگیری از رانت‌ها، قوه قضائیه با اقدامات دقیق قضائی خود و مجلس با قانون‌گذاری به‌موقع و درست و همه ارکان کشور باید در این راستا تلاش کنند.


وی ادامه داد: اگر مشکلات زندگی دو برابر امروز باشد، اما مردم در این کشور رانت، فساد و دلالی‌های نابجا نبینند، تحمل خواهند کرد؛ آنچه برای مردم غیرقابل‌تحمل است این است که عده‌ای بخواهند با سختی زندگی کرده و عده‌ای دیگر اموال مردم را تاراج کنند.


روحانی با اشاره به سوءاستفاده‌هایی که برخی با دریافت ارز چهارهزار و 200 تومانی و ارز نیمایی در واردات کالا داشته و پرفورم‌های نادرست ایجاد کردند، گفت: آن‌ها به‌ظاهر تصور می‌کنند که با این اقدامات سر دولت، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، وزارت کشاورزی یا گمرکات کلاه می‌گذارند، اما در حقیقت سرِ خودشان و ملتشان کلاه گذاشته‌اند.


رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: باید همه توان خود را برای مقابله با فساد به‌کار بگیریم و دولت خوشبختانه در اقدامی مهم لایحه شفافیت را در این راستا تهیه و به مجلس فرستاد و امیدواریم نمایندگان محترم به‌موقع این لایحه را تصویب کنند تا دولت بتواند آن را به اجرا برساند و مردم بتوانند شاهد فضای آرام‌تر، اخلاقی‌تر و شرایطی باشند که اطمینان بیشتری به آینده خود داشته باشند.


وی عنوان کرد: معتقدیم بهترین راه برای جلوگیری از مفاسد شفافیت است؛ اگر همه‌چیز آشکار، روشن و شفاف باشد و مردم بر آن اشراف داشته باشند، هیچ نظارتی بالاتر از نظارت مردم نیست.


انتهای پیام/4034/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر