نقش اروپا در اجرای تعهدات برجامی قطعاً مخرب بوده است
گروه بینالملل خبرگزاری آنا، ترامپ سال گذشته در فروردین ماه از برجام خارج شد. ایران هم از همان ابتدا اعلام کرد که در چارچوب متن برجام و بر اساس بندهای 26 و 36 برجام تعهدات طرف مقابل و خودش را پیگیری میکند. ابتدا کشورهای اروپایی اقدام ترامپ برای خروج یکجانبه از برجام را تقبیح کردند؛ اما این گله آنها سودی بهحال تن رنجور برجام نداشت.
ایران بعد از یک سال تذکر و هشدار به کشورهای حاضر در برجام بهویژه تروئیکای اروپایی در اوایل سال جاری بخشی از تعهدات خود را کاهش داد. شورای عالی امنیت ملی ایران نیز در بیانیهای که 18 اردیبهشت ماه سال جاری درباره کاهش تعهدات برجامی ایران تصمیمات جدی نظام را مطرح کرد که بسیاری از کشورهای اروپایی را در شوک فرو برد.
در این بیانیه آمده بود که ایران در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی و در راستای حقوق جمهوری اسلامی ایران مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، امروز ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ دستور توقف برخی اقدامات ایران در توافق برجام را صادر کردها ست.
شورای عالی امنیت ملی کشورمان با انتقاد شدید از رویکرد چهار عضو باقیمانده در برجام برای رفع تحریمها اعلام کرد این کشور «در مرحله فعلی دیگر خود را متعهد به رعایت محدویتهای مربوط به نگهداری ذخائر اورانیوم غنی شده و ذخائر آب سنگین نمیداند. به کشورهای باقی مانده در برجام 60 روز فرصت داده میشود تا تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی را عملیاتی کند. چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند، در مرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنیسازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد. در هر زمان که خواستههای ما تأمین شوند، ما نیز به همان میزان اجرای مجدد تعهدات متوقف شده را از سر خواهیم گرفت اما در غیر این صورت، جمهوری اسلامی ایران مرحله به مرحله اجرای تعهدات دیگر را متوقف خواهد کرد.»
در همین رابطه بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز در نشست خبری از کاهش برخی دیگر از تعهدات ایران تا 6 تیر امسال خبر داد. افزایش سقف 300 کیلوگرم اورانیوم غنی شده، بازطراحی و طراحی قبلی رآکتور اراک، عدم عرضه مازاد بر ۱۳۰ تن آب سنگین در بازارهای بینالمللی از جمله این موارد بود. مهمترین گام ایران علیه بدعهدیهای اروپا در برجام تأکید بر غنیسازی 20 درصد است. کمالوندی گفته که غنیسازی ۳.۶۷ درصدی را برای تأمین نیروگاه بوشهر تا سقف پنج درصد و غنی سازی ۲۰ درصد برای راکتور تحقیقاتی تهران در دستور کار ایران قرار میگیرد.
در همین راستا ابوالفضل ظهرهوند در گفتگو با خبرنگار حوزه سیاستخارجی گروه بینالملل خبرگزاری آنا، درباره کاهش تعهدات ایران در برجام، اظهار کرد: «در چارچوب برجام و با اقدامات شورای عالی امنیت ملی اقداماتی در برابر خروج آمریکا و بدعهدی اروپا در برجام انجام شده که کارهای خوبی بوده است، ولی ایران بعد از 60 روز کارهای بیشتری نیز در دستور کار خود قرار دهد».
سفیر سابق ایران در ایتالیا بر لزوم تغییر نوع نگاه به سیاستخارجی دولتها تأکید کرد و گفت: «اینگونه نباشد که چشم امید ایران به کشورهای اروپایی باشد، بهدلیل اینکه اروپا هیچوقت مسیر سیاستهای خود را در تحریمها علیه ایران از آمریکا جدا نمیکند».
وی با بیان اینکه باید بهجای چشم دوختن به اینکه اروپا یا آمریکا تحریمهای ایران را برمیدارند، باید منابع مدیریت در چارچوب منافع ملی کشور درست جهتگیری شوند، ادامه داد: «بازدارندگی در سیاست و اقتصاد کشور برای اینکه دیگر موضوعی به نام برجام و تحریمهای خارجی وجود نداشته باشند، بسیار حائز اهمیت است».
معاون سابق دبیر شورای عالی امنيت ملی با تأکید بر اینکه قطعاً اروپا و آمریکا در تحریم و مذاکره با ایران هماهنگ هستند، اضافه کرد: «چشم اندوختن به اینکه تحریمهای اروپا یا آمریکا برداشته شود، طی کردن مسیری بیهوده است».
ظهرهوند سازوکارهایی مانند اینستکس که توسط اروپا مطرح میشود را تحقیرکننده ملت ایران دانست و افزود:«یکبار برای همیشه باید دوگانگی که در سیاستخارجی دولتها وجود دارد حل شود».
وی انسجام ملی و رویکرد ملی در قبال سیاستخارجی را دارای اهمیت معرفی کرد و گفت: «مشکلات تحریم با خودباوری داخلی و نگاه مدیریتی حل خواهد شد؛ نگاه به بیرون مسیر درستی نیست و ایران نباید به اجرای برجام توسط اروپا برای حل مشکلاتش نیاز داشته باشد».
این دیپلمات کشورمان با بیان اینکه دو اهرم وابستگی امنیتی و همکاریهای تجاری اروپا سبب همکاری بین آنها با آمریکا شده است، تصریح کرد: «نقش اروپا در اجرای تعهدات برجامی قطعاً مخرب بوده است».
وی تأکید کرد: «باید سیاست خارجی کشورمان متکی به داخل و چرخش و نگاه ویژه به سمت کشورهای منطقه باشد».
انتهای پیام/4106/4082/
انتهای پیام/