صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۰۸ - ۲۴ خرداد ۱۳۹۸

مروری بر مهم‌ترین اخبار بازار سرمایه در هفته گذشته

بررسی مهم‌ترین اخبار بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت.
کد خبر : 398080

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا از بازار سرمایه، مهم‌ترین اخبار بازار بورس در هفته‌ای که گذشت را در ادامه خواهید خواند.


قانون جدید فرابورس، سدی مقابل سود جویان


به گفته عضو شورای عالی بورس، واقعیت این است که فرابورس از نظر ماهیت و کارکرد توانسته است در کنار بورس بستری برای حضور و عرضه سهام شرکت‌های با سرمایه کم و دارای شرایط خاص را فراهم کند تا آن‌ها هم بتوانند در تابلوی بازار پایه مورد معامله قرار گیرند و از این رو توانسته تا نقش مکمل را برای بازار سرمایه‌ایران بازی کند. شاهین چراغی در خصوص قانون جدید و نحوه نمایش سفارش‌های خرید و فروش در بازار پایه فرابورس گفت: نوع انتشار صورت‌های مالی و شفافیت شرکت‌ها در بازار پایه ملاحظاتی است که هیئت‌مدیره فرابورس را به این تصمیم سوق داده است.


طرح موضوع تغییر قوانین بازار سرمایه در کمیته فقهی


مدیرعامل فرابورس ایران در خصوص جزییات جلسه دکتر شاپور محمدی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، معاونان و مدیران این سازمان و روسای کانون‌ها با موضوع تغییر مقررات بازار پایه گفت: در این جلسه نکات مهم، گزارش‌های تخصصی و دلایل کارشناسی برای تغییرات مقررات بازار پایه مطرح شد. به گفته امیر هامونی، کانون‌ها نقطه اتصال بدنه نظارتی بازار سرمایه با سهامداران و معامله گران حقیقی و حقوقی هستند لذا، جمع‌آوری نکات، نظرات، پیشنهادات و انتقادات در خصوص اجرای این دستورالعمل به عهده این نهادها گذاشته شد. قرار بر این شد که کانون‌ها با جمع‌آوری نظرات کارگزاران و نهادهای مالی در خصوص تدریجی یا دفعی بودن دستورالعمل بازار پایه اعلام نظر کنند.


نتایج جلسه کمیته فقهی سازمان بورس با موضوع بررسی قوانین بازار پایه


صبح روز چهارشنبه 22 خرداد، جلسه کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با موضوع بررسی ابهامات و شبهات فقهی مطرح‌شده از سوی فعالان بازار و اعضای کانون‌ها در خصوص دستورالعمل جدید بازار پایه فرابورس ایران برگزار شد. یکی از نکاتی که در جلسه مطرح شد این بود که این مسئله باعث قیمت‌گذاری نشود. به این معنا که سازمان بورس و نهاد ناظر، قیمت تعادلی را از محل قیمت‌های پیشنهادی به دست آورد و آن قیمت تعادلی به بازار اعلام شود و خریداران و فروشندگان محدوده‌ای را برای معاملات خود رعایت کنند. به عبارتی کف قیمت و سقف آن بر مبنای قیمت تعادلی به‌دست‌آمده به عنوان محدوده قیمتی معامله اعلام گردد. برای مثال محدوده جواز تغییر قیمت، شامل قیمت توافقی A ریال به علاوه یا منهای ۲ درصد یا ۳ درصد باشد که نتیجه این باشد که افراد اختیار داشته باشند با قیمت کمتر یا بیشتر نسبت به قیمت تعادلی معامله کنند. البته در حد دامنه‌ای که سازمان بورس اعلام می‌کند. (مثلاً به علاوه یا منهای ۲ تا ۳ درصد).


نقش بازار سرمایه در رونق تولید تعیین کننده است


عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، نقش بازار سرمایه را در رونق بخشی به تولید بسیار تعیین‌کننده دانست و گفت: تقویت بازار سرمایه با هدف کمک به تولید از مهم‌ترین سیاست‌هایی است که در کشورهای در حال توسعه جهان نیز اجرا می‌شود. رمضانعلی سبحانی فر گفت: یکی از موضوعاتی که در ایران باید به طور جدی پیگیری شود، شیوه‌های تزریق سرمایه در گردش است. کشورهای توسعه‌یافته، تنوع قابل‌توجهی را در شیوه‌های اجرای سیاست افزایش سرمایه در گردش در پیش گرفته‌اند. برای مثال، تقویت بازار سرمایه یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که در این کشورها در دست اجراست.


بازار سرمایه مطمئن‌ترین بازار برای سرمایه‌گذاری است


عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، بازار سرمایه را مطمئن‌ترین بازار برای سرمایه‌گذاری دانست و گفت: با وجود تحریم‌ها سهام صنایعی مانند فولاد و پتروشیمی در بورس به خوبی فروش رفت. سعید باستانی اظهار داشت: با توجه به اینکه یکی از اهداف اصلی بازار سرمایه تأمین امنیت سرمایه‌گذاران است، به طور یقین این بازار می‌تواند در شرایط تحریم به رونق تولید کمک کند.


شفاف‌سازی بخش عمومی اقتصاد نیاز به اهتمام تمام دستگاه‌ها دارد


به گفته مدیر نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس و اوراق بهادار، بیش از ۴۰۰ شرکت مربوط به اشخاص حقوقی مشخص شده در جزء ۵ ماده ۶ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی نسبت به افشای صورت‌های مالی و سایر اطلاعات تکلیف شده در قانون اقدام کرده‌اند. علی بیک زاده در خصوص شفاف‌سازی این شرکت‌های بزرگ اعلام داشت: با پیگیری‌های صورت گرفته در این مدیریت شرکت‌های مذکور که عمدتاً متعلق به صندوق‌های بازنشستگی و شهرداری‌ها هستند صورت‌های مالی خود را در سایت کدال افشاء و در معرض دید عموم قرار داده‌اند.


نقش پر اهمیت روابط عمومی‌ها در ارتقاء سواد مالی موشکافی شد


اسوتلانا استاوروا، رئیس هیئت‌مدیره انجمن بین‌المللی روابط عمومی به موشکافی رابطه میان روابط عمومی‌ها و تأثیر آن در بهبود سواد مالی پرداخت و گفت: کودکان در مدرسه درس‌های مختلفی می‌خوانند اما به ندرت به صورت رسمی کلاس‌های آموزش مالی در مدارس برگزار می‌شود. در حالی که مهارت‌های اولیه مدیریت پول بسیار مهم هستند، زیرا افرادی که سواد مالی خوبی دارند بهتر می‌توانند به لحاظ مالی خود را اداره کنند و به نوبه خود تأثیر مثبتی نیز بر روی اقتصاد کشورشان بگذارند. وی در خصوص تفاهم‌نامه امضا شده با شرکت اطلاع‌رسانی و خدمات بورس بیان داشت: این تفاهم‌نامه به این منظور منعقد شد که ما با جامعه مالی ایران ارتباط بهتری داشته باشیم و بهتر بتوانیم با جامعه فعال، پویا، جوان و پر از ایده ایران آشنا شویم. این تفاهم‌نامه در واقع مسیری است برای بازار سرمایه‌ایران تا بتواند از طریق ایپرا، تمامی جنبه‌های بازار خود را به جامعه جهانی معرفی کند. کارگاه‌هایی که من در تهران برای روزنامه‌نگاران برگزار کردم نیز بخشی از برنامه حضور من در تهران بود. این آموزش‌ها و کارگاه‌ها بسیار مورد استقبال روابط عمومی‌های ایرانی قرار گرفت.


قانون جدید فرابورس، ابزار پیشگیری دست‌کاری قیمت


دبیر کل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار با ارزیابی اقدام فرابورس در تقسیم‌بندی جدید بازار پایه در خصوص تصمیم این نهاد برای مخفی کردن سفارش‌های خرید و فروش معاملات بازار پایه گفت: در اغلب بورس‌های دنیا برای جلوگیری از دست‌کاری قیمت‌ها و جهت‌دهی به معاملات در بازارهای سرمایه‌ای، برخی تدابیر و اقدامات نظارتی انجام می‌شود و تصمیم فرابورس در ارائه این شیوه از این نوع تدابیر است. روح‌الله میرصانعی با اشاره به وجود حدود ۲۰۰ شرکت در سه تابلوی بازار پایه فرابورس و شرایط مختلف این شرکت‌ها خاطرنشان کرد: نبود اطلاعات کافی از این شرکت‌ها برای ایجاد شرایط تصمیم سازی صحیح سرمایه‌گذاران زمینه را برای جولان برخی سودجویی‌ها فراهم می‌کند که این مسئله تضییع حقوق سرمایه‌گذاران به خصوص سرمایه‌گذاران ناآشنا با دانش سرمایه‌گذاری را در پی دارد.


قیمت‌گذاری فراورده‌های نفتی شفاف است


به گفته رئیس انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت، بر اساس مصوبه دولت تعیین قیمت پایه فراورده‌های نفتی به بخش خصوصی و پالایشگاه‌ها تفویض شده و پالایشگاه‌ها نیز برای داشتن وحدت رویه قیمت، مسئولیت قیمت‌گذاری را به انجمن صنفی کارفرمایی پالایش نفت واگذار کرده‌اند. ناصر عاشوری اظهار داشت:‌ انجمن صنفی کارفرمایی پالایش نفت قیمت پایه فراورده‌های پالایشگاهی را درکمیسیون تخصصی قیمت‌گذاری و بر مبنای فرمول وزارت نفت تعیین می‌کند. در واقع بر اساس فرمول وزارت نفت قیمت پایه تعیین و برای انجام معاملات به صورت ماهانه به بورس کالا و بورس انرژی اعلام می‌شود.


عملکرد شرکت‌ها، عامل صعود شاخص


به گفته مدیرعامل شرکت سبدگردان سرمایه‌ایرانیان، نماگر بورس حساس‌ترین شاخص اقتصادی است و به سرعت نسبت به مسائل، شوک‌ها و تصمیمات اقتصادی و سیاسی واکنش نشان می‌دهد. با این حال معمولاً تأثیر شوک‌ها و تصمیمات سیاسی کوتاه‌مدت است و حداکثر بین دو تا سه هفته بر عملکرد شاخص اثرگذار است و در آن‌سو مسائل اقتصادی جای می‌گیرد که البته تأثیرات دامنه‌دارتر و عمیق‌تری بر روند شاخص دارد. مصطفی صفاری با اشاره به چشم‌انداز شاخص بورس گفت: در یک ماه گذشته شاخص با فراز و نشیب‌های متعدد روبرو بود که مهم‌ترین دلیل آن نیز به تنش‌های فضای بین‌المللی باز می‌گردد. انتشار شایعات و اظهارات مقامات ایالات متحده برای مدت‌زمان کوتاهی بازار سرمایه کشور را متأثر کرد که بیشتر جنبه ذهنی داشت و اکنون از فضای آن خارج شده‌ایم و در نتیجه در حال حاضر باید فاکتورهای اقتصادی را به عنوان تأثیرگذار نهایی بازار در نظر بگیریم.


صنعت پتروشیمی تحریم پذیر نیست


مدیرعامل کارگزاری ملل پویا، صنعت پتروشیمی کشور را تحریم ناپذیر توصیف کرد و گفت: از آنجا که محصولات پتروشیمی ایران برای خریداران حیاتی است، تولیدات این صنعت در بدترین شرایط هم راه خود را به بازارهای جهان باز خواهد کرد. کمال خانزاده اقدام اخیر آمریکایی‌ها در تحریم بخش‌هایی از صنایع پتروشیمی را در راستای تشدید فشار تندروهای حاضر در هیئت حاکمه امریکا ارزیابی کرد و افزود: هدف از وضع تحریم‌ها بر بخشی از صنعت پتروشیمی کشور می‌تواند تأکید بر این موضوع باشد که آمریکایی‌ها سیاست اعمال فشار حداکثری علیه ایران را رها نکرده‌اند.


نگاه بلندمدت، کلید کسب سود از بورس 


یک کارشناس بازار سرمایه در خصوص روند شاخص بورس گفت: در سه هفته گذشته سه اتفاق بازار سرمایه کشور را تحت تأثیر قرار داد. از یک‌سو اوج بحران سیاسی تهران و واشنگتن رقم خورد و در نهایت این نتیجه حاصل شد که جنگی رخ نخواهد داد و مسائل در قالب سیاسی حل و فصل می‌شوند. این موضوع در ابتدا سرمایه‌گذاران بهابازار را با ابهام روبرو کرد اما در نهایت بازار به این درک رسید که از برخورد فیزیکی عبور کرده‌ایم. به گفته همایون دارابی، طی دو ماه گذشته و در یک بازه زمانی طولانی شاخص بورس و قیمت سهام روندی صعودی را طی کردند و معامله گران کوتاه مدت نیز به شناسایی سود تمایل داشتند. این شرایط هم‌زمان شد با تنش‌های بین‌المللی، خبرهایی مکرر و جنگ تجاری آمریکا و چین و در نتیجه بازار اصطلاحاً به مدار استراحت و اصلاح وارد شد.


لزوم جذب پایدار سرمایه‌داران خرد به بازار سرمایه


یک مدرس دانشگاه و تحلیلگر بازارهای مالی گفت: تجارب سال‌های نه چندان دور نشان داد که بعضاً با رونق بازارهای جایگزین و تغییر حرکت روند قیمت‌ها در بازار (بازار خرسی) شاهد خروج ناگهانی این منابع بوده‌ایم و افراد نیز با زیان‌های قابل توجهی مواجه شده‌اند. به گفته موسی احمدی، معمولاً با شکل‌گیری روند صعودی قیمت سهام و سیر رو به رشد بازار (بازار گاوی) شاهد رخداد پیامد جهت‌دهی منابع نقدینگی سرگردان آحاد جامعه به سوی بازار سرمایه به امید دستیابی به بازدهی‌های بالا در کوتاه‌مدت و ایجاد رفتارهای هیجانی و سرمایه‌گذاری مستقیم ایشان در سهام شرکت‌ها هستیم.


عملکرد مثبت مجامع با وجود تحریم‌ها


به گفته مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری صنعت و معدن، افزایش قیمت سهام قبل از مجامع نشان می‌دهد که برآیند نظرات سهامداران به سمت حضور در مجمع و دریافت سود است؛ هرچند به طور حتم این موضوع، ثابت نیست، به طوریکه اگر قیمت‌ها از یک حدی بالاتر برود، ممکن است که بخشی از این شناسایی سود منطقی به نظر برسد؛ ولی به هر حال در شرایط کنونی با گزارش‌های خوبی مواجهیم که نویدبخش مجامع خوبی هستند. تقی‌خان تجریشی توضیح داد: اگر ریسک‌های سیاسی منجر به ایجاد مشکلات خاص و جدی برای صنایع و شرکت‌ها نشوند، این روند مثبت تا جایی که قیمت‌ها، خود را با افزایش قیمت دلار تنظیم کند ادامه خواهد داشت و وقتی که به آن مرحله برسد اوضاع تثبیت می‌شود.


اجرای «قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی» از مسیر بازار سرمایه امکان‌پذیر است


حسین میری، ضمن مثبت ارزیابی کردن اجرای «قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی» بر وضعیت شرکت‌ها گفت: بعد از اینکه راه‌های مستقیم و غیرمستقیم تأمین مالی شرکت‌ها از خارج کشور محدود یا حذف شد، بار عمده تأمین مالی از داخل (بازار سرمایه یا بازار پول) تأمین شد؛ در نتیجه وابستگی شرکت‌ها به تأمین مالی داخلی بسیار زیاد شد و از طرفی دیگر محدودیت‌هایی که شرکت‌ها در ورود مواد اولیه با آن مواجه شدند به طولانی شدن چرخه تولید و وصول مطالباتشان انجامید مدیرعامل تأمین سرمایه سپهر در رابطه با مزایای موجود در این بازار برای سهامداران عمده گفت: در نظر داشته باشید، سهامی که در بورس یا فرابورس پذیرفته می‌شود به عنوان وثیقه قابل توثیق است؛ درحالی‌که این ظرفیت برای شرکت‌های غیربورسی وجود ندارد. این موضوع یکی از انگیزه بزرگی است تا سهامداران عمده، شرکت‌های خود را در بازار سهام پذیرش کنند.


دو عامل تأثیرگذار بر بازار تابستان/ریسک سیاسی کاملاً کمرنگ شده است


یک مدرس دانشگاه و کارشناس بازار سرمایه با توجه به نزدیکی به زمان برگزاری مجامع ابراز داشت: میزان فروش و سودآوری شرکت‌ها با سال‌های گذشته بسیار متفاوت است به این دلیل که شرکت‌ها عملکرد خوبی داشته‌اند و اگر به کدال مراجعه کنیم عملکرد اردیبهشت اکثر شرکت‌های بزرگ هم مثبت منتشر شده است. در واقع شرکت‌ها عملکرد مناسبی در فروش داشته‌اند لذا بهتر است سهامداران استراتژی تثبیت را در پرتفوی خود داشته باشند. کوروش شمس در خصوص ریسک‌های وارد بر بازار سرمایه بیان داشت: به نظر می‌رسد شرایط سیاسی دیگر التهابات گذشته را ندارد و سرمایه‌گذاران باید بیشتر بر مباحث اقتصادی تمرکز کنند. آنچه تحریم و محدودیت سیاسی نام‌گذاری می‌شد دیگر وجود ندارد و از این به بعد شرایط به سوی گشایش پیش می‌رود.


مؤسسات اجاره‌داری در بورس؛ تجربه موفق جهانی


وزیر مسکن و شهرسازی به تازگی در جلسه علنی مجلس از در دستور کار قرار گرفتن مؤسسات اجاره‌داری برای ساماندهی حرفه‌ای بازار اجاره در کشور خبر داد. یک تحلیلگر بازار مسکن با اشاره به مزیت شرکت‌های واسط اجاره‌ای در شکل‌گیری صنعتی مناسب هم برای رونق سرمایه‌گذاری و هم رونق بازار مسکن افزود: این شرکت‌ها در واقع مؤسساتی هستند که منابع مالی مردم را در قالب صندوق جمع‌آوری می‌کنند و این صندوق‌ها روی واحدهای اجاره‌ای سرمایه‌گذاری می‌کنند. ضمن اینکه ممکن است بخشی از این سرمایه در تولید هم وارد شود، اما عموماً صرف سرمایه‌گذاری روی واحدهای اجاره‌ای می‌شود. سلطان محمدی درآمد این صندوق‌ها را قابل توجه ارزیابی کرد و گفت: معمولاً سهمی از این درآمد در بین اعضای صندوق توزیع می‌شود و بقیه صرف افزایش سرمایه‌گذاری در واحدهای اجاره‌ای و افزایش سرمایه صندوق می‌شود و با این شیوه، مؤسسات اجاره به شرکت‌هایی با قابلیت عرضه در بورس تبدیل می‌شود.


انتهای پیام/4129/


انتهای پیام/

ارسال نظر