صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۴۹ - ۲۰ خرداد ۱۳۹۸
به مناسبت هشتم شوال؛

قبرستان بقیع گنجينه تاريخ اسلام است

قبرستان بقیع، مهم‌ترين قبرستان در جهان اسلام است که بخش مهمی از تاريخ اسلام را در خود جای داده است و گنجينه تاريخ اسلام است.
کد خبر : 397179

به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، در هشتم شوال سال ۱۳۴۴ هجری قمری [30 فروردین 1305] قبرستان بقیع به‌عنوان مهم‌ترین قبرستان اسلام به دست وهابیان تخریب شد. روز سیاهی که بعدها به «یوم‌الهدم» و سند جنایت وهابیان علیه اسلام تبدیل شد.


این قبرستان، مهم‌ترین قبرستان در جهان اسلام است که بخش مهمی از تاریخ اسلام را در خود جای داده است. بقیع تنها یک گورستان نیست، بلکه گنجینه تاریخ اسلام است. قبور چهار امام معصوم شیعیان و نیز قبور همسران، دختران، برخی از فرزندان، اصحاب، تابعین و عمه‌های پیامبر خدا (ص) و نزدیک به 10 هزار نفر از شخصیت‌های نامدار تاریخ اسلام در آنجا واقع است.


بقیع با این همه عظمت، درعین‌حال غریب و مظلوم است. هر زائری که به مدینه می‌رود، با اولین نگاهش به این گورستان، از شدت حزن و اندوه، اشک از دیدگانش سرازیر و بی‌اختیار سر به دیوار گذارده و بر مظلومیت اهل‌بیت پیامبر (ص) اندوهگین می‌شود. اشکی که در درون قطرات مروارید گونه آن، بغض و خشم هدف‌داری نهفته است که اگر حاجی بتواند همان‌جا فریاد برمی‌آورد که چرا با اهل‌بیت پیامبر (ص) و افتخارات اسلام این‌گونه برخورد می‌شود؟ مردم در همه‌جای دنیا از افتخارات ملی خود تجلیل و تمجید می‌کنند و حتی برای سربازان گمنامشان، سنگ نشان و یادبود درست می‌کنند، اما در بقیع حتی از گذاردن سنگی معمولی بر روی قبور آنان دریغ می‌کنند.


هر حاجی با خروج از مدینه، کوله‌باری از غم و اندوه را بر دوش کشیده و با بازگشت به میهن خود، مظلومیت اهل‌بیت علیهم‌السلام را فریاد می‌کند و نسل به نسل این مظلومیت به دیگران منتقل می‌شود و به انتظار روزی به سر می‌برند که این شام سیه به پایان رسیده و بقیع به پایگاهی برای شناخت و گسترش فرهنگ اهل‌بیت علیهم‌السلام و اصحاب و یاران رسول خدا (ص) تبدیل شود.


پیشینه قبرستان بقیع به دوران قبل از اسلام می‌رسد، لیکن در اسناد به‌روشنی مشخص نیست که قدمت آن به چه تاریخی مربوط است و از چه زمان مردمان مدینه جنازه درگذشتگان خود را در این گورستان به خاک می‌سپرده‌اند؟


منابع تاریخی گواهی می‌دهد که پیش از هجرت، مردم مدینه اجساد مردگان خود را در دو گورستانِ «بنی‌حرام» و «بنی‌سالم» و گاهی نیز در منازل خود دفن می‌کردند.


گزارش منابع تاریخی گواه آن است که با هجرت مسلمانان به مدینه، بقیع تنها قبرستان مسلمانان گردیده و به‌مرورزمان و با دفن اجساد تعدادِ زیادی از صحابه و تابعین و نیز همسران و دختران و فرزندان و اهل‌بیت رسول‌اللّه (ص)، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شد و رفته‌رفته گورستان‌های پیشین، به حالت متروکه در آمد و از میان رفت.


در روایت آمده است که: رسول‌اللّه (ص) به دستور خداوند، کنار این قبرستان حضور می‌یافت و به مدفونین آن سلام می‌کرد و برای آنان از خداوند آمرزش می‌طلبید.


بقیع تا یک‌صدسال پیش، دیوار و حصاری نداشت، اما اکنون با دیواری بلند محصور گشته و از گذشته تاکنون مسلمانان از هر فرقه و مذهبی، پس از زیارت پیامبر خدا (ص) به اینجا آمده، اهل‌بیت پیامبر (ص) و دیگر آرمیدگان در این گورستان را زیارت می‌کرده‌اند.


قبور امامان معصوم علیهم‌السلام و تعداد دیگری از دفن‌شدگان در بقیع نیز دارای قبّه و سایبان بوده که در حمله وهابیان تخریب شد و هم‌اکنون این قبرستان، بدون سقف و خاکی است و تنها برخی از قبور آن با دیوارهای سنگ‌چین‌شده مشخص شده و نسبت به دیگر قبرها ممتاز است.


آنچه خواندید مقدمه کتاب «تخریب و بازسازی بقیع به روایت اسناد» تألیف حجت‌الاسلام سید علی قاضی‌عسکر از آثار پژوهشکده حج و زیارت است که توسط موسسه فرهنگی و هنری مشعر در سال 1386 منتشرشده است.


به منظور مطالعه سایر آثار پژوهشکده حج و زیارت با موضوع بقیع می‌توانید به کتابخانه دیجیتال حج مراجعه کنید.


انتهای پیام/4072/4090/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر