آیا قطع ارسال اطلاعات مذاکرات هستهای به تلآویو صحت دارد؟/ نتانیاهو به اوباما: اگر توافق با ایران خوب است چرا از ما پنهان میکنید؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، در روزهای گذشته برخی رسانههای اسرائیلی از جمله هاآرتص با انتشار گزارشهایی از تصمیم جدید دولت اوباما برای محدود کردن تبادل اطلاعات با اسرائیل درباره مذاکرات هستهای ایران از بیم سوءاستفاده نخستوزیر اسرائیل از این اطلاعات در جهت تخریب روند مذاکرات خبر داده بودند.
روزنامه واشنگتنپست در گزارشی با اشاره به اختلافات ادعایی بین تلآویو و واشنگتن درباره مذاکرات هستهای ایران مینویسد این اختلافات در روزهای اخیر به دلیل ظن آمریکا از اینکه نتانیاهو اجازه درز اخبار مذاکرات هستهای به رسانهها داده است، به اوج خود رسیده است.
اشاره روزنامهنگار واشنگتنپست به اظهارات یک مقام ارشد اسرائیلی در گفتوگو با روزنامه هاآرتص است که ضمن تأیید ادامه همکاریهای بین تلآویو و واشنگتن گفته بود طرف آمریکایی به دلیل نگرانی از اقدام نتانیاهو برای مجاز کردن درز اخبار مذاکرات هستهای به رسانهها، کیفیت اطلاعات ارائه شده به اسرائیل را کاهش دادهاند.
دیوید ایگنیشس، نویسنده واشنگتنپست در مقالهای با عنوان توفانی ویرانگر خاورمیانه را در برمیگیرد به نقل از منابع خود در دولت آمریکا گزارش داده که تصمیم کاخ سفید برای محدود کردن کانال ارتباطی با اسرائیل درباره مذاکرات ایران به همین دلیل بوده است.
به نوشته واشنگتنپست از جمله اطلاعات درز داده شده، موافقت آمریکا با فعال ماندن حدود ۶۵۰۰ دستگاه سانتریفیوژ نسل اول ایران به عنوان بخشی از توافق نهایی است که توسط یک رسانه اسرائیلی فاش شد.
با افزایش تنشهای اخیر میان آمریکا و اسرائیل و آشکار شدن اختلاف نظر رهبران دو کشور بر سر پرونده هستهای ایران، کانال دو تلویزیون اسرائیل روز یکشنبه ۱۶ فوریه گزارش داد که کاخ سفید تمام راههای تبادل اطلاعات با اسرائیل را درباره پرونده هستهای ایران بسته است.
شبکه دو اسرائیل طی گزارشی روز دوشنبه مدعی شد آمریکا در پاسخ به حضور بنیامین نتانیاهو و سخنرانی وی در کنگره، دسترسی این رژیم به مفاد مذاکرات هستهای ایران را محدود کرده است.
این موضوع بلافاصله توسط «یکمقام ارشد اسرائیلی» و «یک مقام وزارت خارجه آمریکا» (که هردو نخواستهاند نامشان فاش شود) تکذیب شد و کشوقوسهای زیادی برسر این خبر ایجاد شد، زیرا یکمقام رژیم اسرائیل هم به روزنامه هاآرتص گفت آمریکا تنها بخش محدودی از اخبار مذاکرات را به اسرائیل میدهد.
اما روزنامه اسرائیلی هاآرتص گزارش داد با وجود تکذیب قطع کامل تبادل اطلاعات، کانال ارتباطی دو طرف محدود شده است.این روزنامه به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی گزارش داده که آمریکاییها همچنان مقامهای اسرائیلی را در جریان میگذارند، اما اطلاعاتی با «اهمیت کمتر» به آنها میدهند.
در همین ارتباط، سخنان روز گذشته نتانیاهو که در جمع روسای سازمانهای یهودی آمریکا بیان شد حاکی است که ظاهرا موضوع محدود کردن تبادل اطلاعات مذاکرات هستهای با ایران از سوی دولت اوباما واقعیت دارد.
نتانیاهو گفت: وقتی ایران از پیشنهادهای مربوط به معامله هستهای در شرف وقوع اطلاع دارد این طبیعی است که اسرائیل نیز باید از جزییات آن اطلاع داشته باشد.
نتانیاهو با کنایه به اوباما افزود: اما اگر کسانی میگویند این توافق هستهای یک توافق خوب است چرا باید جزییات آن را از ما پنهان کنند؟
نخستوزیر اسرائیل بار دیگر تاکید کرد که او حتما و علی رغم مخالفت دولت اوباما به واشنگتن سفر خواهد کرد و به دعوت رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در نشست مشترک کنگره آمریکا در روز ۳ مارس (۱۷ اسفند) سخنرانی خواهد کرد.
او گفت: من به واشنگتن خوام رفت چرا که باید هر چه در توان دارم برای جلوگیری از یک توافق بد هستهای به کار گیرم. اما این مساله که سخنرانی من تا چه میزان میتواند جلوی یک توافق بد با ایران را بگیرد راستش را بخواهید نمیدانم.
او با دفاع از اقدام خود برای سفر به واشنگتن و در پاسخ به منتقدان داخلیاش گفت:سوال بهتر این است که چگونه یک نخست وزیر متعهد به اسرائیل باید دعوت به سخنرانی در کنگره آمریکا را در مورد موضوعی که به موجودیت رژیم اسرائیل مربوط میشود را رد کند.
نتانیاهو با انتقاد از پیشنهادهای قدرتهای جهانی به ایران در قالب گروه ۱+۵ و توافق در شرف وقوع هستهای با ایران مدعی شد: من مخالف یک توافق هستهای با ایران نیستم. من مخالف توافق بد با ایران هستم و برای همین میخواهم به واشنگتن بروم. من این موضوع را در قالب رقابتهای سیاسی داخلی اسرائیل نمیبینم. موجودیت اسرائیل مسالهای حزبی و جناحی نیست..
اما اختلافاتی که در چندماه اخیر میان آمریکا و رژیم اسرائیل بر سر پرونده هستهای ایران به وجود آمده، بسیار شدیدتر است. پافشاری باراک اوبامای دموکرات بر دستیافتن به توافقی بلندمدت با ایران آنقدر زیاد بوده که جمهوریخواهان کنگره و دموکراتهای تندرو را به واکنش وا داشت.
درحالیکه اکثریت کنگره آمریکا در فکر ایجاد تحریمهای بیشتر علیه ایران برای جلوگیری از دستیابی به توافق هستهای بودند، مقامات بلندپایه اتحادیه اروپا و وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان آنها را از این کار بازداشتند. نمایندگان تندرو کنگره آمریکا هم بیسروصدا برنامه تحریم ایران را در کشو میزشان گذاشتند و برای ضربشست نشاندادن به اوباما بدون اطلاع دولت، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم اسرائیل را به آمریکا دعوت کردند. اما دولت اوباما پاسخ قاطعی به کارشکنی کنگره داد و اعلام کرد که نتانیاهو در این سفر نمیتواند با باراک اوباما ملاقات کند.
روابط آمریکا و رژیم اسرائیل پس از این دعوت خودسرانه و پاسخ دولت آمریکا دچار فرازونشیب بیشتری شد. اما حتی پذیرش دعوت کنگره از سوی نتانیاهو میتواند نشانه ناامیدی از دولت اوباما باشد.
لئون پانتا وزیر دفاع سابق آمریکا با توصیف سخنرانی احتمالی «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر اسرائیل در کنگره بهعنوان یک «تله»، پیامدهای آن را در ایجاد دودستگی بین قانونگذاران آمریکایی خطرناک خوانده است. پانتا به شبکه «سیانان» گفته است: از این میترسم که با کاری که نتانیاهو انجام خواهد داد، تشتت و دودستگی بین دموکراتها و جمهوریخواهان ایجاد شود و تلهای بسیار خطرناک پدید آید. «پانتا» ابراز امیدواری کرد قانونگذاران (آمریکایی) بتوانند بدون یکنمایش حزبی، راه دیگری برای شنیدن دیدگاههای نتانیاهو پیدا کنند.
از سوی دیگر حداقل ٢٠نماینده کنگره آمریکا اعلام کردهاند که شرکت در جلسه سخنرانی نتانیاهو را تحریم کردهاند.
انتهای پیام/