کشف جدید تلسکوپ هابل: صورت خندان در فضا
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از SocietyForScience، ستارهشناسان با بررسی تصاویری که توسط دوربینهای تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده، یک صورت خندان را در فضا یافتهاند.
ستارهشناسان میگویند که این صورت در خوشهای از کهکشانها که شامل مجموعه عظیمی از ستارهها میشود، زندگی میکند. ستارهشناسان نام این خوشه کهکشانی را SDSS J1038+4849 گذاشتهاند.
به گفته دانشمندان اداره ملی هوانوردی و فضایی آمریکا و همچنین آژانس فضایی اروپا (ESA)، دو چشم نارنجی درخشان در بالای یک بینی که شبیه به یک دکمه سفید به نظر میرسد، قرار گرفتهاند.
این چشمها در واقع، کهکشانهای بسیار درخشانی هستند که حدود 4/5 میلیارد سال نوری با ما فاصله دارند. خط لبخند این صورت خندان و همچنین لبه صورت آن وجود خارجی ندارند و خطوط خمیده آن حاصل اعوجاج نوری است و ناشی از یک تاثیر شناخته شده با عنوان «همگرایی گرانشی» قوی است.
همگرایی گرانشی هنگامی روی میدهد که نور یک منبع درخشان بسیار دور (مانند یک اختروش) در مسیرش تا رصدگر، از کنار جسم پرجرم دیگری (مانند یک خوشه کهکشانی) بگذرد و مسیرش خمیده شود. جسم میانی «عدسی گرانشی» نامیده میشود. این پدیده یکی از پیشبینیهای نظریه نسبیت عام اینشتین است. براساس نسبیت عام، جرم میتواند فضا زمان را خمیده کند و در نتیجه میدان گرانشی بسازد که میتواند نور را منحرف کند.
نور یک کهکشان که با نیروی جاذبه یا گرانشی یک شیء زرد رنگ تداخل ایجاد و شکلی خمیده ایجاد کرده است
ناسا نیز در این مورد اعلام کرد: «خوشههای کهکشانی بسیار عظیم هستند. ضمن اینکه آنها عظیمترین جرمهای عالم هستی به شمار میروند. جاذبه حاصل از این اجرام بزرگ آسمانی تاثیر قدرتمندی در فضا دارند و میتوانند شکل فضا و زمان مجاور خود را منحرف کنند. به بیان دیگر، جاذبه همانند لنزی در یک عینک یا تلسکوپ عمل میکند اما یک لنز گرانشی آنقدر قوی است که نه تنها میتواند نور پشت آن را بزرگنمایی کند، بلکه میتواند مسیر آن را خمیده کند. بسیاری از اکتشافات هابل توسط این همگرایی امکانپذیر شده است».
در تصویر گرفته شده هابل، همین پدیده باعث به وجود آمدن منحنی خط لبخند و صورت شده است. در ضمن، چشمهای این شکلک خندان در واقع در اثر پدیده همگرایی گرانشی به عدسی گرانشی تبدیل شدهاند و به شکل دو جرم نورانی به نظر میرسند. نور این چشمها از 3 میلیارد سال نوری به ما رسیدهاند.
مترجم: نسترن صائبی
انتهای پیام/