کمبودهای انسانی، مالی و تجهیزاتی تهدیدی بر مواریث تاریخی است
سید حکمتالله موسوی در گفتگو با خبرنگار حوزه میراث فرهنگی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، درخصوص تهدیدهای پیش رو در حوزه میراث فرهنگی استان خوزستان اظهار کرد: با توجه به گستردگی و پراکندگی مواریث فرهنگی در سطح استان از کوه و دشت و بیابان گرفته تا شهر و روستا و آبادیها، بررسی و شناسایی آثار تاریخی اولین و مهمترین مقوله در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی و داشتههای تاریخی است.
وی افزود: پس از شناسایی و آدرسگیری آثار تاریخی، تدوین و تنظیم پروندههای ثبتی و آغاز انجام مراحل ثبت آثار باستانی از درجه اهمیت بالایی برخوردار است و پس از ثبت اثر در لیست آثار ملی است که حفظ و صیانت اثر، در قالب مواد قانونی سیستم قوه قضائیه، قابلیت اجرا پیدا میکند و در مقابل متجاوزان به آثار، اهرمی قوی و بازدارنده در اختیار حوزه میراث فرهنگی قرار میگیرد تا بتواند به رسالت خود و وظایف ذاتی دستگاه عمل کند ضمن اینکه داشتن موقعیت قرارگیری و درجه اهمیت آثار و انعکاس این اطلاعات به متولیان طرحهای توسعهای استان از جمله طرحهای جامع شهری و هادی روستایی و طرحهای جادهای و خطوط آب، گاز، برق، راهآهن و سدسازیها و ... ، از خطر تخریب غیرعمدی آثار جلوگیری کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان با بیان اینکه حفاظت کالبدی از آثار میراث فرهنگی در آثار منقول و یا غیر منقول با هم تفاوتهایی دارد گفت: در بناهای تاریخی، حفاظت کالبدی به این صورت است که در ابتدا باید بنای تاریخی آسیبشناسی دقیقی صورت پذیرد و پس از آن، مطالعه مرمت اضطراری و طراحی رفع خطر و در صورت نیاز و به فراخور شرایط کلی و موقعیت قرارگیری اثر تا مرحله احیا و بهرهبرداری صورت میگیرد.
موسوی یادآور شد: با توجه به محدودیت شدید نیروی انسانی متخصص اداره کل در سطح استان، معمولاً اقدامات پیش گفته از قبیل بررسی شناسایی و تدوین پرونده ثبتی و مطالعات تعیین عرصه و حریم و ضوابط مداخله در بناها و محوطههای تاریخی، مطالعات مرمت، احیا و همچنین انجام عملیاتهای اجرایی با به خدمت گرفتن مشاورین و پیمانکاران ذیصلاح صورت میپذیرد و لازمه اقدامات مؤثر در این خصوص، تخصیص اعتبارات مکفی و به موقع است و کمبودهای انسانی، مالی و تجهیزاتی، یکی از مهمترین تهدیدات پیشروی حفاظت از مواریث تاریخی استان است.
وی بیان کرد: در استان خوزستان معمولا پروژههای بزرگی در حال اجرا است و بر اساس قانون لازم است که حتماً قبل از آغاز عملیاتهای اجرایی و در مرحله مطالعات، پیوست فرهنگی پروژه نیز تهیه شود که متأسفانه خیلی از دستگاههای اجرایی به این مهم توجه ندارند و گاهی حتی بدون استعلام و اخذ مجوز اقدام به اجرا و گاهی تخریب آثار میکنند.
موسوی ادامه داد: برای پایش، سرکشی و اطلاع از آخرین وضعیت آثار، نیازمند به گسترش حفاظت فیزیکی و استخدام نیروی یگان حفاظت داریم که متاسفانه مجوزات لازم داده نمیشود و کمبود شدید نیرو، امکانات، تجهیزات، خودرو و ... وجود دارد که البته الحمدالله با توجه به علاقهمندی مردم خوب و فرهنگ دوست استان و وجود انجمنهای میراث فرهنگی و ... تا حدودی این نقیصه برطرف می شود و همکاری خوبی را شاهد هستیم.
موسوی عنوان کرد: حفاظت از آثار منقول تاریخی یا همان اشیاء فرهنگی باید در مخازن امن و شرایط مطلوب صورت پذیرد و در استان مخازن امن خوب هستند اما با استانداردهای روز دنیا فاصله دارند و نیازمند به تکنولوژیها کنترل و حفظ دما و رطوبت بهینه و ساختارهای جدید هستند و امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی مرمت اشیاء و مواد و متریال و تجهیزات دارند و از همه مهمتر استان با داشتن تعداد زیادی آثار موزهای، نیازمند داشتن موزههای تاریخی و نمایش این ثروت ملی و پیشینه تمدنی و تاریخی استان است که متأسفانه از این بابت نیز در مضیقه بوده و عدم معرفی و نگهداری غیر فنی اشیاء نیز تهدیدی برای میراث فرهنگی استان شناخته میشود.
وی بیان کرد: البته موزهها فقط منحصر به آثار تاریخی و اشیاء آن نیستند بلکه با توجه به ظرفیتهای دیگر استان از جمله دفاع مقدس، مردمشناسی، گیاهان دارویی، آب، نفت، طبیعت، سنگ، هنر و ... میتواند داشتههای معنوی، فرهنگی، هنری، صنعتی، اقلیمی و ... را معرفی نماید و از تهدیدات ایجاد بحران هویت و فراموشی پیشینهها نجات دهند.
انتهای پیام/4046/
انتهای پیام/