صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۴:۱۷ - ۱۳ خرداد ۱۳۹۸
مهنا در گفتگو با آنا:

جنایات رژیم صهیونیستی نیازمند برخورد قاطع نهادی متعهد است

دانشجوی فلسطینی رشته علوم سیاسى دانشگاه علامه طباطبایی گفت: ساکنان فلسطین اشغالی از حداقل حقوق انسانی محرومند و جنایات رژیم صهیونیستی نیازمند برخورد قاطع است.
کد خبر : 385771

 


گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در رابطه با جایگاه مسئله فلسطین در بین کشورهای مختلف با نمایندگان دانشجویی کشورهای عراق، یمن، نیجریه، فلسطین و سایر کشورها مصاحبه‌ای انجام داده است؛ در ادامه متن مصاحبه با زینب احمد مهنا دانشجوی فلسطینی رشته علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی را آورده‌ایم.


آنا: مقاومت مردم فلسطین در مقابل اقدامات جنایت‌کارانه از چه زمانی آغاز شد؟ این مقاومت تا چه زمانی ادامه می‌یابد؟


مهنا: از اواخر قرن گذشته، اولین گروه‌های اشغالگر صهیونیست در سرزمین فلسطین، جنایت ضدبشری خود را علیه مردم بی‌دفاع فلسطینی آغاز کردند. با یک بررسی ساده از تاریخ گروه‌های صهیونیستی می‌توان فهمید که رژیم صهیونیستی با حمایت‌های شدید کشور استعمارگری مثل انگلستان، به قدرت رسید، روز 14 می 1948 از مصیبت‌بارترین و شوم‌ترین روزهایی تاریخی کشور فلسطین رقم خورد. در این روز بیش از 800 هزار فلسطینی از خانه‌شان اخراج شده‌اند و این شروع اولین آوارگی مردم فلسطین بود. انگلیس بعد از 30 سال فلسطین را ترک کرد اما پیش از ترک این کشور همه‌چیز را در اختیار صهیونیست‌هایی که از کشورهای دیگر به فلسطین آمده بودند سپرد و بدین ترتیب رژیم صهیونیستی رسماً شکل گرفت. عملیات جابجایی و اخراج فلسطینی‌ها از وطن خود از سال 1948 تا جابه‌جایی دوم در سال 1967، همه نقشه‌هایی بود که بریتانیا و ایالات‌متحده آمریکا پشتیبانی می‌کردند و هنوز هم نقض حقوق انسانی به‌صورت بی‌حدوحصر در این منطقه مشاهده می‌شود. مردم فلسطین از آغاز در مقابل جنایات وحشیانه رژیم غاصب صهیونیستی ایستادگی کردند و در مقابل سکوت تاریک کشورهای حامی تروریسم و سازمان‌های بین‌المللی ازجمله سازمان ملل متحد، در برابر جنایات اشغالگران همچنان به مقاومت خود ادامه می‌دهند و با خون خود عالم را آگاه می‌سازند.


آنا: آیا از سوی سازمان‌های حقوق بشری در طی دوران اشغال کشور فلسطین اقدام مؤثری در مقابل اشغالگران صورت گرفته است؟


مهنا: سازمان‌های بین‌المللی، ازجمله سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌های حقوق بشری، از زمان اشغالگری صهیونیست‌ها در آغاز قرن گذشته در برابر جنایاتشان خاموش بوده‌اند. تا به امروز، دستگاه جنگی دشمن صهیونیستی به‌راحتی و بدون هیچ عامل بازدارنده بتواند به محاصره و حمله و تهدید و ارعاب همه مردم فلسطین، کشتار و قتل‌عام، تحمیل محاصره، ایجاد موانع، تخریب خانه‌های مردم بی‌گناه، جلوگیری از ورود غذا و دارو به مناطق تحت محاصره، استفاده از هواپیما برای کشتن غیرنظامیان، دستگیری هزاران نفر از شهروندان بی‌گناه، تخریب مقر سازمان، شکنجه در زندان، تصرف خانه‌های مردم، استفاده از غیرنظامیان به‌عنوان سپر انسانی، جلوگیری از حرکت آمبولانس‌ها برای رساندن زخمی‌ها به بیمارستان، محاصره مساجد و مکان‌های عبادت و دیگر اقدامات جنایت‌کارانه بپردازد. این‌همه جنایت در زمانی اتفاق افتاده که جامعه بین‌المللی موفق نشده است در طول سال‌های اشغال، در اعمال تصمیمات اجباری برای بازگرداندن حقوق مردم فلسطین کار مثبتی انجام دهد.


یکی از موانع اصلی حقوقی در حمایت از حقوق مردم فلسطین، عدم تحقق عینی تشکیل کشور مستقل فلسـطین است. به‌رغم گذشت حدود هفت دهه از طرح مسئله در سازمان ملل و شناسایی کشـور فلسطین از جانب ده‌ها کشور جهان، هنوز ملت فلسطین از مزایای کامل یک کشور مستقل بهره‌مند نیستند. اگرچه هم‌زمان با ادامه تشدید اقدامات نهادهای رژیم صهیونیستی و ایالات‌متحده آمریکا، فلسطین همچنان در سازمان ملل متحد و شورای امنیت و سازمان‌های بین‌المللی، برای حل‌وفصل پرونده خود و حفاظت از حقوق مردم مظلوم خود حضور داشته است، حق تعیین سرنوشـت ملت فلسـطین تشکیل کشور فلسطینی توسط قطعنامه‌های مجمع عمومی مورد تأکید قرار گرفته است، اما پس از گذشت حدود هفت دهـه از طرح تقسـیم مجمع عمومی و به‌رغم اعلام و اذعان جامعه بین‌المللی عمل قابل‌توجهی از سوی نهادها صورت نگرفته است.


آنا: اقدامات دولت ترامپ را در قبال مسئله فلسطین چگونه ارزیابی می‌کنید؟


مهنا: از زمان ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، ترامپ و دولت او در  تلاش برای تحمیل دیدگاه‌های خصمانه خود در مسئله فلسطین و تشدید تحریم‌های خود نسبت به کشورهایی مثل ایران و یمن هستند و مبارزه چندجانبه بین‌المللی را درون سازمان ملل متحد و نهادهای تصمیم‌گیری در دستور کار خود قرار داده‌اند. همچنین می‌توان به تصمیم دونالد ترامپ در لغو همه کمک‌های واشنگتن به آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) و جلوگیری از حمایت مالی نهادهای سازمان ملل متحد اشاره کرد، این‌ها در حالی است که جامعه بین‌المللی در برابر این اقدامات آمریکا ساکت مانده و هیچ حرکتی نمی‌کند.


جرم و جنایت‌های رژیم صهیونیستی نیاز به توضیح ندارد و کاملاً واضح است. این‌همه نقض حقوق بشر و جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی نیازمند برخورد قاطع و مجازات توسط یک نهاد متعهد و همه‌کسانی که دستور دادند آن را اجرا کنند، دارد؛ اما عجیب است که قوانین بین‌المللی و کسانی که آن را پیاده‌سازی می‌کنند و بر اساس آن بسیاری از قوانین و تصمیمات شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد اتخاذ می‌شود، در مواجهه با این جنایات ساکت ماندند. طبق این قوانین باید، در زمان صلح و جنگ از غیرنظامیان محافظت شود. به‌منظور دستیابی به منافع برخی از کشورها که در برابر مردم مستضعف و بی‌پناه توطئه می‌کنند، حقوق بین‌الملل و مؤسسات بین‌المللی از شورای امنیت به مجمع عمومی و سازمان‌های حقوق بشری منتقل می‌شود.


بر اساس اصول حقوق بین‌الملل، اسناد بین‌المللی و قطعنامه‌های سازمان ملل، حق تعیین سرنوشت فلسطینیان و حق تشکیل کشور مستقل، بدیهی و غیرقابل‌انکار است. بااین‌وجود، در عمل این حق تحقق نیافته است. کارشکنی‌های رژیم صهیونیستی و ادامه اشغال سرزمین‌های متعلق به فلسطینیان و حمایت کشورهای تأثیرگذار غربی از رژیم صهیونیستی با سکوت آن‌ها چالش‌های جدی در مسیر تحقق عینی عناصر موردنیاز بـرای تشکیل کشور مستقل فلسطینی ایجاد کرده است.


آنا: آیا قطعنامه‌ها و کنوانسیون‌هایی مانند ژنو را در خصوص مسئله فلسطین کارآمد می‌دانید؟


مهنا: در زمان جنگ اصول و قوانین خاص بشردوستانه باید رعایت گردد. این قوانین به‌صورت چهار کنوانسیون ژنو در تاریخ 12 اوت 1949 در پروتکل‌های الحاقی آن در تاریخ 8 ژوئن سال 1977 تنظیم شد و کنوانسیون‌های ژنو بر پایه احترام به فرد و عزت و شرف وی بنیان نهاده شده است. لذا باید به حقوق افرادی که به‌طور مستقیم در درگیری‌ها شرکت نمی‌کنند و اشخاصی که به علت بیماری، جراحت و اسارت و یا هر علت دیگر فاقد توان مبارزه هستند، احترام گذاشته شود. در مقابل اثرات جنگ محافظت شوند و باید به افرادی که براثر جنگ دچار خسارت و ضرر و زیان می‌شوند، بدون هیچ‌گونه تبعیضی کمک شود. بنا بر پروتکل‌های الحاقی کلیه افراد جنگ‌زده بایستی تحت این حمایت قرار گیرند. این پروتکل‌ها همچنین تصریح می‌کنند که طرف‌های درگیر در جنگ و نظامیان نباید به افراد و اهداف غیرنظامی حمله کنند و نباید عملیات نظامی خود را مطابق با قوانین و مقررات به رسمیت شناخته‌شده بشردوستانه هدایت و رهبری کنند.


رژیم صهیونیستی از زمان تشکیل همواره حقوق بین‌الملل را در مناطق اشغالی فلسطین نقض کرده است. نحوه برخورد صهیونیست‌ها با ساکنان مناطق اشغالی مصداق بارز نقض حقوق بشردوستانه و کنوانسیون‌های بین‌المللی مانند ژنو است. نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد در دهه‌های گذشته به‌صورت فعال درگیر این مناقشه بوده‌اند، علیرغم تلاش نهادهای بین‌المللی اشغال تداوم داشته و ساکنان مناطق اشغالی از حداقل حقوق انسانی محروم بوده‌اند. مقررات حقوق بین‌الملل بشردوستانه اعم از مقررات قراردادی و عرفی بسیار جامع و کارساز می‌باشند، آنچه موجب نقض جدی این حقوق در مناطق اشغالی فلسطین می‌شود دلایل سیاسی دارد. علاوه بر آن پیچیدگی ذاتی حقوق جنگ به‌طور مثال تفسیر اصول ضرورت و تناسب نیز از موارد قابل‌بحث این حقوق است. نتیجه‌گیری می‌شود که اعمال و اجرای کنوانسیون‌های ژنو درزمینهٔ حمایت از غیرنظامیان و نیز جلوگیری از نقض حقوق بشردوستانه بین‌المللی در سرزمین‌های اشغالی فلسطین از کارایی مطلوب برخوردار نیست. پیرو تصویب اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی و سلب مصونیت از اشخاص در دیوان بین‌المللی کیفری، نقض این حقوق در پرتو اساسنامه دیوان تحت عنوان جنایت علیه بشریت قابل‌پیگیری است.


انتهای پیام/4126/ن


انتهای پیام/

برچسب ها: فلسطین قدس
ارسال نظر