صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۷:۴۸ - ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
نصیری در گفتگو با آنا:

نحوه واگذاری بناهای تاریخی دارای اشکال هستند

معاون میراث فرهنگی اداره‌ میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری فارس گفت: در حال تجربه‌کردن واگذاری بناهای تاریخی کشور هستیم و در نحوه این واگذاری‌ها اشکالاتی هست.
کد خبر : 382007

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ استان فارس و شهر شیراز را باید از غنی‌ترین استان‌ها و شهرهایی دانست که آثار تاریخی زیادی در خود جای‌داده است از نارنجستان قوام تا آرامگاه حافظ و سعدی و دروازه قرآن و آرامگاه خواجوی کرمانی که آرامگاه وی به‌اندازه حافظ و سعدی چندان پررونق نیست به‌هرحال در هر گوشه از شیراز که نظر کنی رد پایی از تاریخ و اثر تاریخی می‌توان دید.


ازجمله این بناهای تاریخی عمارتی موسوم به عکاس‌خانه‌ مانی در خیابان طالقانی شیراز است که برای آشنایی بیشتر با این بنا با معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان فارس گفتگو کرده‌ایم.


عبدالرضا نصیری در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا درباره عکاس‌خانه‌ مانی اظهار کرد: ساختمان که در خیابان طالقانی شیراز قرار دارد به عکاس‌خانه‌ مانی معروف است و تنها عمارت سه‌طبقه چوبی در شیراز بوده که ازنظر اداره میراث این بنا بسیار ارزشمند و سال گذشته نیز به ثبت میراث رسیده است.


وی گفت: این بنا از بناهای قدیمی شهر شیراز و در مالکیت بخش خصوصی قرار دارد که برای احیای آن اعلام آمادگی کرده و به اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان فارس مراجعه کردیم و از وی خواستیم تا طرح پیشنهادی برای احیای این بنا آماده کند که طرح تهیه‌شده از جهات مختلف مورد قبول ما نیست.


معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری فارس در واکنش به عکس‌العمل سرمایه‌گذار (مالک ساختمان) در پذیرفته‌نشدن طرح از سوی میراث فرهنگی تصریح کرد: هیچ فردی در میراث فرهنگی خودش طرح تهیه نمی‌کند، میراث فرهنگی فارس تا زمانی که استانداردها لحاظ نشود، این طرح را تأیید نمی‌‌کند.


نصیری خاطرنشان کرد: همان‌طور که پیش‌تر گفتم سرمایه‌گذار این بنا در واقع مالک خود عمارت است و طرحی که ارائه داده است، طرح مورد نظر خود وی بوده و از نظر میراث فرهنگی استاندارد نیست.


وی با بیان اینکه احیا و مرمت بناهای تاریخی سازمان میراث فرهنگی شرح خدماتی دارد که هر فرد بر اساس آن می‌تواند فعالیت داشته باشد، اظهار کرد: سرمایه‌گذار عمارت عکاس‌خانه‌ مانی برای احیا و مرمت، تعدادی نقاشی به‌عنوان طرح ارائه داده که ازنظر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری فارس قابل‌قبول نیست، ازنظر ما طرح، فایل اتوکد به همراه نقشه‌های مقیاس‌دار با جزئیات سازه‌ای است.


معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری فارس با تشریح طرح در اصطلاح میراثی اظهار کرد: وقتی از طرح نام‌برده می‌شود، منظور طرح مرمت و احیاست که از یک شناخت و مطالعات تاریخی شروع و بعد از آن به آسیب‌شناسی می‌رسد که به‌طور اساسی آسیب‌های بنا را بررسی می‌کنند، بعد از آن آیتم‌های مرمتی با توجه به آسیبی که بنا دیده پیشنهاد می‌شود.


نصیری افزود: در پایان وقتی اقدامات مرمتی به پایان رسید استفاده‌ مورد نظر از بنا مطرح می‌شود که به این پروسه، طرح مرمت و احیا گفته می‌شود. در این بنا و عمارت بعد از احیا مشخص نیست در ساختمان چه اتفاقی رخ می‌دهد و چشم‌انداز طرح هم مشخص نیست.


وی با بیان اینکه طرح عکاس‌خانه مانی به کمیته بررسی طرح اداره میراث فرهنگی نرسیده است، گفت: کارشناس مربوط طرح پیشنهادی را قبول نداشته که به کمیته بدهد، درواقع سرمایه‌گذار اقدامات خود را بر اساس شرح خدمات انجام نداده و بر اساس احساس و نظر خود اقدام کرده که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان فارس بر اساس احساس تصمیم‌گیری نمی‌کند.


معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری فارس افزود: در شهر شیراز 280 منزل در بافت تاریخی داریم که همه ثبت‌شده میراث فرهنگی هستند. حدود 30 تا 40 باب از این خانه‌ها در مالکیت میراث فرهنگی است و بقیه در مالکیت بخش خصوصی و نهادهای دیگر مانند شهرداری قرار دارد.


نصیری در بخش دیگری از این گفتگو با یادآوری استفاده‌ای که از عمارت شاپوری می‌شود، اظهار کرد: عمارت شاپوری ملک شخصی بوده که میراث فرهنگی خریداری کرده و در روند واگذاری به سرمایه‌گذار واگذار شده و در این عمارت سرمایه‌گذاری زیادی شده و بهره‌بردار در قبال هزینه‌ای که کرده در حال استفاده و بهره‌برداری از آن است، حال اگر به‌صورت رستوران هم باشد در اختیار میراث فرهنگی نیست که به سرمایه‌گذار بگوید از چه طریقی از ساختمانی که در اختیارش هست درآمدزایی و یا بهره‌برداری کند.


وی گفت: زمانی که این عمارت واگذارشده با حرف‌وحدیث هم بوده، به‌طورکلی در موضوع واگذاری بناهای تاریخی در کل کشور در حال تجربه کردن هستیم و مخصوص استان فارس هم نیست. در این واگذاری‌ها قطعاً اشکالاتی هست و تا زمانی واگذاری را انجام ندهیم، این اشکالات بروز پیدا نمی‌کند و برطرف هم نمی‌شود، این نخستین بنایی بوده که اداره کل میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری  استان فارس واگذار کرده و بنده اعتقاد دارم اگر کاربری فرهنگی به این عمارت داده می‌شد، شایسته‌تر بود.


معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری فارس افزود: این نکته را باید مدنظر داشته باشیم که کاربری فرهنگی درآمدزایی چندانی ندارد، بهره‌بردار عمارت شاپوری چند میلیارد تومان هزینه کرده، شما تصور کنید که چند سال باید وقت ببرد تا از یک کار فرهنگی به میزان هزینه‌ای که کرده درآمدزایی داشته باشد، بگذریم از سودی که باید از سرمایه‌گذاری خود به دست بیاورد. همه تا حدودی پذیرفته‌اند که گوشه‌ای از کاربری یک بنای تاریخی و فرهنگی باید به درآمدزایی اختصاص داده شود تا برای سرمایه‌گذار جذابیت داشته باشد.


انتهای پیام/4117/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر