صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۳:۰۷ - ۱۹ شهريور ۱۳۹۴

پس از سالها همرزمان طالقانی برایش سالگرد گرفتند/ جعفری: برخی در زندان برای آیت‌الله طالقانی زندان درست کرده بودند

پس از چندین سال عدم صدور مجوز برگزاری مراسم به همرزمان اولین امام جمعه تهران، عصر امروز -پنج شنبه- سی و ششمین سالگرد درگذشت آیت الله سید محمود طالقانی در محل کانون توحید تهران با حضور جمعی از شخصیت های سیاسی و فرهنگی برگزار شد.
کد خبر : 37977

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، در ابتدای این مراسم میزگردی با حضور محمد مهدی جعفری، محمد محمدی گرگانی و لطف الله میثمی از مبارزان سیاسی قبل از انقلاب برگزار شد.


جعفری در سخنان خود به بحث تفسیر قرآن مرحوم آیت الله طالقانی پرداخت و با اشاره به کتاب پرتوی از قرآن گفت: این کتاب با سایر کتاب های تفسیر قرآن تفاوت ماهوی دارد.


وی تأکید کرد که مرحوم طالقانی قرآن را کتاب طبیعت و هستی می دانست و ادامه داد: طالقانی تفسیر برای تفسیر نمی کرد و قرآن را تنها یک متن مقدس صرف نمی دانست بلکه به آن به عنوان یک راهنمای عملی نگاه می کرد.


وی با اشاره به آیات قرآن اضافه کرد: مرحوم طالقانی بر اساس نگاه قرآنی به کسانی به دنبال برپایی قسط بودند احترام می گذاشت.


جعفری گفت: آیت الله طالقانی با سوسیالیست هایی که به دنبال عدالت اجتماعی بودند همانند مبلغان مذهبی مبارز برخورد می کرد.


وی با اشاره به نحوه برخورد برخی افراد با مارکسیست ها تصریح کرد: در حالی که برخی مارکسیست ها را نجس می دانستند مرحوم طالقانی می گفت که «مگر مجبوری که بپرسی خدا را قبول دارد یا نه؟» و همچنین ایشان سر سفره آن ها می نشست.


جعفری اظهار کرد: آیت الله طالقانی در تفسیر خود هرگز نمی گوید آنگه که من تفسیر کردم درست است و به غیر از آن چیزی نیست و نظرات دیگران را با احترام یاد می کند و در کتاب های خود نقل می کند.


وی تأکید کرد: عده ای تفسیر ایشان را در زندان تحریم کردند چون مدعی بودند که ایشان تفسیر تکاملی را مطرح کرده است. در هنگامی که ایشان در زندان بودند ما از خانواده ایشان جویای احوالشان شدیم که نقل کردند آقای طالقانی گفته است: «چه کنم از دست علمای امامیه و ولایتیه».عده ای که به مرحوم می گفتند تو ولایت نداری و تبلیغ سنی گری می کنی در حالی که ایشان هیچ وقت از قرآن منحرف نشد.


جعفری اضافه کرد: برخی برای مرحوم طالقانی در زندان، زندان درست کرده بودند.


رابطه مصدق و آیت الله طالقانی


در ادامه این نشست لطف الله میثمی با اشاره به اینکه از زمان آشنایی وی با آیت الله طالقانی 56 سال می گذرد، گفت: آقای طالقانی به عنوان یک آیت الله و یک فقیه رهبری مصدق را پذیرفت و چرایی این مسئله مهم است.


وی در تشریح این مسئله گفت: چون مصدق احیای قانون اساسی مشروطیت را سرلوحه کار خود قرار داده بود،به همین خاطر مرحوم طالقانی رهبری مصدق را پذیرفت.


میثمی اظهار کرد: در سال 52 ایشان به من گفتند که اگر مارکسیسم به طبقات اصالت می دهد، اسلام به تغییر طبقه اصالت می دهد. با توجه به این مسئله دکتر مصدق بیش از هر فرد دیگری در عصر ما تغییر طبقه داد و از طبقه سلطنتی قاجار به طبقه ساده در احمد آباد رفت.این چنین تغییر طبقه ای با جوهر دین سازگار است.


وی تأکید کرد: از آنجایی که مصدق راستگو بود و همه چیز را به مردم می گفت در نتیجه بازار جاسوسان راکد شده بود.


میثمی ادامه داد: مرحوم طالقانی به عنوان یک آیت الله و مفسر قرآن حزب نهضت آزادی را تشکیل داد و این کار او موجب شادی بچه های مذهبی شد.


وی در ادامه برنامه در پاسخ به پرسش اعظم طالقانی دختر مرحوم طالقانی به عنوان مجری جلسه مبنی بر اینکه آیا آیت الله طالقانی به طور مطلق به مبارزه مسلحانه اعتقاد داشت و یا آن را دوره ای می دانست؟ اظهار کرد:خط مشی دوره محدودی دارد. من خودم چریک بودم، اما بعد از انقلاب انرژی خود را روی مسائل فرهنگی متمرکز کردم. دلیل ندارد که مبارزه مسلحانه ابدی باشد. در آن زمان بسیاری از بزرگان از جمله مرحوم مطهری و باهنر هم مبارزه را تأیید می کردند.



این مبارز سیاسی اظهار کرد: من ایشان را پدر ایدئولوژیک دانش راهبردی می دانم.چون راهبرد یک مراحلی دارد و آقای طالقانی تفسیر تکامل یا زمان محوری که در قرآن مطرح کرد، خیلی مهم است.اگر ما بخواهیم استراتژی تعریف کنیم اصول در بستر زمان، استراتژی می شود. یعنی اگر عنصر زمان را در محور دین متوجه نشویم نمی توانیم به راهبرد برسیم.


میثمی گفت: وقتی که قبل از انقلاب یک بار آقای طالقانی را از زندان آزاد کردند و در بیمارستان سوم شعبان بستری بودند من به ملاقات ایشان رفتم که وقتی احوالشان را پرسیدم گفتند که من در این فکرم که آیا ما سازش کردیم که ساواک شاه ما را آزاد کرده است؟ مرحوم طالقانی گفت به این نتیجه رسیده ام که احتمالا ما را آزاد کرده اند که مردم در پشت سر ما صف ببندند و به این ترتیب در رهبری انقلاب یک انشقاقی ایجاد شود.


همچنین در ادامه این برنامه محمد محمدی گرگانی با تشریح وضعیت سیاسی و اجتماعی سال های قبل از انقلاب گفت: آن زمان دوره جنگ سرد بود و عصری بود که یک طرف بازنده و طرف دیگر برنده می شد اما در حالی که امروز صحبت از برد - برد است. در آن زمان هنوز ماندلا مطرح نبود و قهرمان نیز چگوارا بود.


محمدی گرگانی با یادآوری دوران اسارت خود در سال 1354 در بند 2 زندان اوین ادامه داد:یک بار وقتی من برای ایشان در مورد تفاوت مائو و لنین صحبت می کردم یکی از آقایان که با ما هم بند بود به کنایه گفت که احتمالا مائو نماز شب هم می خوانده است که مرحوم طالقانی با خنده به وی گفت که ای عوام اول گوش کن که چه می گوید و بعد او را نقد کن.


وی اضافه کرد: آیت الله طالقانی با تمام بزرگان بهترین رابطه را داشت و در بدترین شرایط هم به کسی اهانت نکرد همان طور که علیه مارکسیست ها نیز تعیبر نامناسب به کار نبرد و پشت سر آنان یک حرف غلط نزد در حالی که همواره استقلال خود را حفظ می کرد.


محمدی گرگانی خاطر نشان کرد: در آن زمان که بازی برد و باخت بود طالقانی به هیچ کسی اهانت نکرد و وقتی در زندان اعلام کردند که قرار است پرویز ثابتی(مرد شماره دو ساواک) بیاید و من برای ایشان توضیح دادم که وی چه نوع انسانی است، مرحوم طالقانی گفت که او هر که باشد انسان است؛ به گونه ای با او حرف بزنیم شاید دلش نرم بشود.


همچنین در قسمت دوم این مراسم محمد مجتهد شبستری سخرانی کرد و به تشریح کتاب «بحثی پیرامون مرجعیت و روحانیت» که نوشته جمعی از بزرگان از جمله شهید مطهری و شهید بهشتی است پرداخت.


وی یادآور شد که آیت الله طالقانی با دو قدرت سیاسی و روحانیت در زمان خود رو به رو بود.


در این مراسم جمعی از شخصیت های سیاسی از جمله مصطفی معین، لطف‌اله میثمی، ولی‌اله شجاع‌پوریان، احمد زیدآبادی، احسان شریعتی،‌ محمد بسته‌نگار، ابراهیم یزدی، محمدی اردهالی، سعید لیلاز، هادی خانیکی، محمد ملکی، شاه‌حسینی، کیوان صمیمی، غلامعباس توسلی، هاشم صباغیان، ابوالفضل قدیانی، فیض الله عربسرخی و جمعی از فعالان سیاسی ملی مذهبی حضور داشتند.



انتهای پیام/

برچسب ها: زندان اوین
ارسال نظر