صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۴:۱۵ - ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۸
زوارقی در گفتگو با آنا:

ارگانی که تأثیری در تدوین پایان‌نامه ندارد نباید از آن بهره ببرد

استاد علوم تربیتی دانشگاه تبریز گفت: با دسترسی آزاد به تمامی پایان‌نامه‌ها موافقم، اما ارگانی که تأثیری در تدوین پایان‌نامه ندارد نباید از آن بهره ببرد.
کد خبر : 376848

رسول زوارقی در گفتگو با خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درباره انتشار آزاد پایان‌نامه‌های دانشجویان تحصیلات تکمیلی در سایت رسمی ایرانداک گفت: من به‌شخصه و با قید برخی شروط نگاه مثبتی به دسترسی آزاد به‌تمامی اطلاعات علمی دارم. در دنیا بحث ETD یا Electronic Theses and Dissertations مرسوم و معمول است و عموم افراد می‌توانند از منابع علمی استفاده کنند.


وی خاطرنشان کرد: اگر پایان‌نامه‌ای به‌صورت آزاد و رایگان در اختیار همگان قرار بگیرد دیگر کسی آن پایان‌نامه را نمی‌تواند سرقت کند، چون مشخص خواهد شد که این موضوع پایان‌نامه قبلاً در جایی کار شده است.


دانشيار دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تبریز افزود: باوجوداین حّسن، مشکلی هم وجود دارد. با این مسئله که هر دانشگاهی خودش را محروم کند و انتشار آزاد پایان‌نامه‌ها را در محیط دانشگاهی انجام ندهد و پایگاه داده‌ای در ایرانداک ایجاد شود که دارایی‌های سایر دانشگاه‌ها را در دسترس عموم قرار بدهد، شدیداً مخالفم.


زوارقی تأکید کرد: دانشگاه‌ها نیازمند استقلال هستند و خودشان نهاد قانون‌گذاری، هیئت‌امنا و مجموعه‌ای از نخبگان، عقلا و دانشمندانی دارند که مورد تأیید سیاست‌گذاران، خط‌مشی‌گذاران و دولتمردان هستند و خودشان می‌توانند تصمیم بگیرند که به چه صورتی این اطلاعات را در دسترس عموم قرار بدهند.


دانشيار دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تبریز بیان کرد: بعضاً دانشگاه‌ها می‌توانند با در نظر گرفتن مسائل امنیتی و مادی پایان‌نامه‌های دانشجویان خودشان را به‌صورت نسخه الکترونیکی و یا به شکل‌های دیگر در اختیار عموم قرار دهند.


وی تصریح کرد: هرچند انتشار آزاد پایان‌نامه‌های دانشجویان تحصیلات تکمیلی در سایت رسمی ایرانداک مستند و قانونی است اما وقتی خود دانشگاه‌ها می‌توانند چنین کاری انجام دهند، لزومی ندارد ارگانی که هیچ تأثیری در فرآیند انجام، تدوین و انتشار پایان‌نامه نداشته است از منافع پایان‌نامه بهره‌مند شود، لذا این امر اشکال دارد.


زوارقی افزود: بر اساس قانون حمایت از مؤلفان و مصنفان، از آثاری که در ایران در قالب کتاب، مقاله، نشریات، منابع الکترونیکی و چندرسانه‌ای انتشار یافتند، صیانت می‌شود و هیچ‌کس نمی‌تواند از آن عدول بکند. البته چون از دسترسی به بسیاری منابع خارجی بی‌بهره‌ایم، لذا این استثنا را داریم که در استفاده از منابع خارجی کپی‌رایت را رعایت نکنیم. هرچند ازنظر قانونی مشکلی نداریم ولی از لحاظ اخلاقی حتی در استفاده از منابع خارجی باید خودمان را پایبند به رعایت قانون کپی‌رایت بدانیم.


این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: دانشگاه تبریز عضو شورای تأمین منابع علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است و سالانه بیش از 1 میلیارد و 200 میلیون تومان برای دسترسی به چند اشتراک پایگاه علمی محدود پرداخت می‌کند تا فقط دسترسی قانونی کاربران به منابع اطلاعاتی و علمی را فراهم کند، هرچند الزامی هم در این خصوص وجود ندارد.


انتهای پیام/4122/4126/


انتهای پیام/

ارسال نظر