سیلِ بیماریهای عفونی مناطق سیلزده را تهدید میکند
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- ملیحه محمودخواه؛ پس از حوادثی مانند سیل و زلزله به دلیل خارج شدن از شرایط عادی، بحث بهداشت و سلامت نیز به مشکلات افرادی که در منطقه آسیبدیده قرار دارند بیشتر میشود. از دست دادن نزدیکان، از بین رفتن خانه و وسایل زندگی از دیگر مشکلاتی است که افراد را از نظر روحی و روانی دچار چالش میکند.
اما سیل میتواند شرایط بروز بیماریها را در جامعه تسهیل کند. در چنین شرایطی بیماریهای عفونی و انگلی گسترش پیدا کرده و احتمال ابتلا به انواع اسهال خونی و هپاتیت افزایش پیدا میکند.
هرچند کارشناسان معتقدند دلیل این موضوع دسترسی کمتر به مراقبتهای پزشکی است اما برخی از پزشکان نیز میگویند به دلیل استرس بالا مقاومت بدن کاهش پیدا میکند و امکان ابتلا به بیماری در فرد بیشتر میشود.
اما در این میان مراکزی مانند دانشگاه آزاد اسلامی تلاش کردهاند که تا حد امکان از میزان این مشکلات بکاهند.
داریوش جاوید در خصوص اقدامات بهداشتی دانشگاه آزاد اسلامی برای کاهش احتمال بروز بیماریهای مختلف در مناطق سیلزده گفت: در روزهای اول سیل، دکتر طهرانچی به همراه بسیاری از مسئولان دانشگاه از منطقه بازدید کردند و به همین دلیل بحث تشکیل قرارگاه جهادی را مطرح کردند.
وی ادامه داد: کارهای عملیاتی و عمرانی به واحد خرمآباد واگذار و بحث درمان و بهداشت این قرارگاه جهادی به واحد بروجرد واگذار شد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد در ادامه افزود: در دو روز اول تشکیل قرارگاه، کانکس درمانی تهیه و کارها را در دو کارگروه پنل یک و پنل دو قسمتبندی کردیم. پنل اول از 22 فروردین شروع به کارکرد و بحث درمان در این کارگروه دنبال شد. موضوع بهداشت محیط و روان نیز در اولویت دوم کار قرار گرفت و قرار شد که در پنل دوم به آن پرداخته شود.
جاوید تصریح کرد: در پنل یک، کار پزشکان برای درمان از زمان شکلگیری کارگروه شروع و عصر دیروز فعالیت این کارگروه به پایان رسید اما پنل دوم فعالیت خود را از دیروز آغاز کرده است.
وی با توضیح اینکه دانشگاه فعالیت خوبی در حوزه درمان انجام داد، ادامه داد: کانکسهایی در نقاط مختلف شهر مستقر شدند که در هر کانکس چهار پزشک حضور داشتند و بهصورت میانگین بیش از 400 بیمار در روز توسط آنها ویزیت میشد؛ در کنار آن، بر اساس برآوردهای انجامشده، هرروز بیش از 10 میلیون تومان دارو بهصورت رایگان در اختیار مردم قرار میگرفت.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد اضافه کرد: دو اتوبوس دندانپزشکی نیز که حامل یونیت دندانپزشکی بود، به مدت سه شبانهروز در پلدختر مستقر شد و با هماهنگی شبکه بهداشت، روزانه بیش از 30 بیمار در این اتوبوسهای دندانپزشکی معاینه و درمان میشدند. روزانه 10 میلیون تومان نیز مواد مصرفی دندانپزشکی در این اتوبوسها هزینه میشد.
جاوید با توضیح اینکه فعالیت کانکسهای پزشکی در پلدختر به پایان رسیده، ادامه داد: مراکز درمانی و بهداشتی استان در حال حاضر از پزشک متخصص عفونی و عمومی اشباع شده است و امروز با هماهنگی وزارت بهداشت 11 نفر از تیم پزشکی قرارگاه با اقلام موردنیاز به خوزستان اعزام شدند اما همچنان تیمهای دندانپزشکی مشغول به کار هستند.
وی توضیح داد که از فردا تیمهای روانشناسی و بهداشت محیط در این مناطق مستقر میشوند و گروههای روانپزشکی تلاش میکنند با صحبت با مردم میزان تابآوری اجتماعی را افزایش داده و تا حدودی از آسیبهای روانی بکاهند.
رئیس دانشگاه آزاد واحد بروجرد تأکید کرد: حسن خلق دانشگاهیان باعث شده که مردم بیش از 70 درصد از اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی در این مناطق رضایت داشته باشند.
جاوید در خصوص بحث پیشگیری از بیماریهای واگیردار افزود: بر طبق پیشبینیها موضوع بیماریهای واگیردار مطرحشده است اما ما بهنوبه خود تلاش کردیم که در این زمینه نقشی هرچند کوچک ایفا کنیم. به همین دلیل بیش از 5 هزار بروشور با موضوع بیماریهای سیل، وبا، آنفولانزا و هپاتیت منتشر و در بین مردم نقاط مختلف لرستان توزیع شد، هرچند که تاکنون موردی از بیماری مشاهده نشده است اما بازهم بهعنوان پایگاه دانشگاهی تلاش میکنیم مردم را با علائم بیماریهایی که ممکن است در چنین مواقعی همهگیر شود، آشنا کنیم.
وی از شروع فعالیت پنل دوم گفت: بحث روانشناسی و بهداشت محیط از موضوعاتی است که بهطور جد آن را پیگیری میکنیم و یکی از اقدامات مهم در این بخش، آشنا کردن مردم با بیماریهای واگیردار است. از سوی دیگر مسئولان دانشگاهی با متخصصان عفونی و متصدیان بحث بهداشت منطقه در ارتباط هستند و با بروز اولین علائم حتماً ورود پیدا خواهند کرد.
بیتردید توجه به بهداشت عمومی نکتهای است که توسط نهادها و سازمانهای متولی بر روی آن تأکید شده و برنامهریزیهای زیادی برای دستیابی به آن صورت میگیرد اما در اینگونه حوادث که بهداشت عمومی بهشدت کاهش پیدا میکند باید تدبیری اندیشه شود که کمترین مشکلات برای مردم پدید آید.
ورود فاضلاب شهری همراه با سیلاب به خانههای مردم بهشدت آسیبزاست و میتواند بهداشت عمومی را تهدید کرده و خود به معضلی تبدیل شود.
پاکسازی، گندزدایی و میکروبزدایی خانهها و ادارات مناطق سیلزده باید در اولویت اقدامات سازمانهای بهداشتی باشد و بهفوریت این برنامهها عملیاتی شود.
انتهای پیام/4087/پ
انتهای پیام/