صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۳۶ - ۲۷ فروردين ۱۳۹۸

تولد نوزاد عقیم ناتوی عربی یا شعبده‌بازی سعودی‌ها؟

شواهد و قرائن نشان می‌دهند که طرح تشکیل ناتوی عربی با کنار کشیدن مصر از آن و دلسردی کشورهای حاضر در ائتلاف سعودی علیه یمن عقیم به دنیا آمده است.
کد خبر : 374077

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ محمدعلی حسن‌نیا- در اوایل سال ۱۹۸۱ میلادی بود که دولت پادشاهی بحرین که حدود ۴۵ سال است بر این کشور به‌صورت یک‌جانبه حکومت می‌کنند، اعلام کرد که گروهی از شبه‌نظامیان شیعه را در منامه بازداشت کرده است. این موضوع سبب شد که کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به رهبری سعودی‌ها در همان سال "شورای همکاری خلیج‌فارس" را تشکیل دهند. این شورا بیشتر به شورای سعودی معروف است، به دلیل اینکه سیاست‌های آن به‌صورت مطلق از سوی آل سعود تعیین می‌شود و حتی دبیرخانه آن در جده مستقر است.


هر زمان که عربستان سعودی به ایران نزدیک و خواستار تنش‌زدایی ریاض با تهران شده است، سیاست‌های شورای همکاری نیز در قبال جمهوری اسلامی تلطیف می‌شود. از سال ۱۳۹۴ و قطع رابطه سعودی‌ها با ایران، خصمانه‌ترین سیاست‌ها را شورای همکاری خلیج‌فارس علیه تهران اتخاذ است. آن‌ها حتی نشستی امنیتی در امارات و بحرین با مشارکت صهیونیست‌ها برگزار کردند.


از سوی دیگر، برخی از کشورهای شورای خلیج‌فارس از زمان آغاز جنگ داخلی در سوریه علیه ایران به جنگ نیابتی دست زدند. قطر از اخوانی‌ها و امارات و عربستان از داعش و القاعده حمایت جدی به عمل آوردند تا بتوانند حکومت کشور متحد ایران را ساقط کنند. این رویکرد آن‌ها در عراق نیز ادامه داشت و بحرین در اوایل حضور داعش در نزدیکی بغداد آن‌ها را انقلابی نامید!


ائتلاف عربی به رهبری آل‌سعود هم در یمن با انقلابیون یمن وارد جنگ شد. امارات و سودان بعد از عربستان بیشترین نیرو و نقش را در جنگ علیه مردم یمن داشتند و دست‌آخر هم نتوانستند مقاومت مردم این کشور را بشکنند.


این در حالی است که رؤیاهای عربستان به کارگردانی محمد بن سلمان جوان ۳۲ ساله سعودی تمامی ندارد و بعد از سفر ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به ریاض، عزم خود را جزم کرد تا ارتش عربی یا به‌اصطلاح متداول آن، «ناتوی عربی» ایجاد کند. ترامپ به‌صراحت به سعودی‌ها گفت باید هزینه حمایت از آن‌ها را با دلارهای نفتی بپردازند و در غیر این صورت، دو هفته هم بدون حمایت واشنگتن دوام نمی‌آوردند.


حالا آن خواب‌های شیرین شاهزاده سلمان به کابوس بدل شده و توطئه‌های در شرف زایمانش عقیم متولدشده‌اند. مصر به رهبری سیسی که با حمایت‌های امارات و عربستان علیه مرسی اخوانی کودتا کرد، مصر مدنظر آن‌ها نشد تا در یمن، کمک‌حال آن‌ها باشد. مصر تصمیم خود را پیش از برگزاری نشست «ائتلاف امنیتی خاورمیانه» با نام مخفف «میسا» در ریاض به اطلاع اعضای این نشست رساند، در این نشست شرکت نمی‌کند و این‌گونه هم شد.


تشکیل ناتوی عربی برای به‌اصطلاح مهار و خارج کردن ایران از منطقه غرب آسیا به‌ویژه سوریه و عراق در مبارزه با تروریست‌های داعش و تکفیری برنامه‌ریزی‌شده است. ناگفته نماند که کودتا در سودان و روی کار آمدن معاون بوتفلیقه در الجزایر را هم باید در پازل ناتو عربی تجزیه‌وتحلیل کرد. فرمانده بعد از کودتای سودان، همان فرمانده نیروهای سودانی در یمن است و جانشین رئیس‌جمهور الجزایر هم موردحمایت امارات است. گفتنی است که بوتفلیقه همواره مخالف سیاست‌های سعودی در منطقه بود.


از طرفی، بعد از جلسه ناتوی عربی در ریاض یک منبع مطلع به رویترز گفته بود که روند پیشرفت ناتو عربی موفقیت‌آمیز نبوده است. مصر هم در نشست سه هفته پیش با عراق و اردن که در امان برگزار شد، به عادل عبد المهدی گفته بود که قاهره وارد ناتوی عربی نمی‌شود. درنتیجه، این اظهارنظر او در کنار متحد استراتژیک ایران در منطقه، خارج از قاعده و برنامه‌ریزی نیست و سیگنال و پالسی برای تهران است که وارد تنش با ایرانیان نخواهد شد.


و بالاخره اینکه شکست‌های چند سال اخیر ریاض در منطقه سبب شده که از گفتگوی سازنده با کشورهای منطقه به سیاست خارجی «مرد دیوانه» روی بیاورد. ناتوی عربی هم در همین راستا تعریف می‌شود. آن‌ها به‌خوبی می‌دانند که ناتوی عربی بیشتر شبیه نمایش شعبده‌بازی بوده و عرض‌اندام در برابر قدرت و عمق استراتژیک ایران در منطقه چیزی جز یک خیال واهی نیست. ضمن اینکه کشورهایی مثل قطر، کویت و عمان که در ائتلاف سعودی حضور دارند هم هیچ دل خوشی از عربستان ندارند و حضورشان در این ارتش عربی نمایشی خواهد بود.


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر