صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۴۵ - ۰۴ فروردين ۱۳۹۸
براساس دستاورد محققان مطرح شد؛

تأثیر دمای چای داغ بر افزایش ٩٠ درصدی سرطان مری

دقیق‌ترین شواهد علمی از تأثیر دمای چای داغ بر افزایش ٩٠ درصدی شانس بروز سرطان مری، ارائه شد.
کد خبر : 369675

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از وبدا، نتایج یک مطالعه وسیع آینده‌نگر مبتنی بر جمعیت که توسط محققان ایران و با همکاری جمعی از پژوهشگران بین‌المللی انجام شده، با اندازه‌گیری دقیق دمای چای سرو شده در درجات مختلف، برای نخستین بار در جهان، شواهد بی‌سابقه‌ای از ارتباط مصرف چای داغ در دمای 60 درجه سانتیگراد و بالای آن با افزایش 90 درصدی خطر بروز سرطان سلول‌های سنگفرشی مری ارائه کرده است.



براساس اعلام پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، نتایج مطالعه با عنوان، A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma که توسط فرهاد اسلامی محقق پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، با همکاری گروهي از پژوهشگران ایرانی و بین‌المللی، انجام و ٢٠ مارس ٢٠١٩ در مجله بین‌المللی معتبر سرطان، منتشر شده، از جمله مطالعات پیگیرانه حاصل از مطالعه بزرگ 22 ساله کوهورت گلستان (1376 تاکنون)، بزرگترین مطالعه کوهورت خاورمیانه و شمال آفریقا در ایران است که به سرپرستی رضا ملک زاده، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس پژوهشکده گوارش و کبد این دانشگاه، با همکاری جمع بزرگی از محققان علوم پزشکی ایران و محققان بین‌المللی در تعدادی از معتبرترین مراکز تحقیقاتی جهان، در منطقه شمال شرق ایران با هدف شناسایی علل شیوع بالای سرطان در این منطقه به عنوان داغ‌ترین نقطه سرطان مری، بر روی بیش از 50 هزار نمونه شرکت کننده در مطالعه به اجرا درآمد.


این مطالعه جدید که یافته‌های ارزشمندی را ارائه کرده است، نتیجه ١٠ سال پیگیری بیش از ٥٠ هزار فرد ٤٠ تا ٧٥ ساله شرکت کننده در مطالعه بزرگ کوهورت گلستان در بازه زمانی (2004 تا 2017) توسط دکتر فرهاد اسلامی و همکاران اوست که بر خلاف مطالعات قبلی برای نخستین بار در جهان، با اندازه‌گیری دقیق دمای چای در درجات مختلف با روش‌های اعتبارسنجی، به شکل عینی، ارتباط نوشیدن چای داغ با بروز كارسينوم سلول سنگ‌فرشی مری (ESCC) را اثبات کرده است. طی این دوره بررسی نمونه‌ها، ٣١٧ مورد جدید سرطان مری ثبت شده است.


بر اساس نتایج مطالعه، نوشیدن ٧٠٠ میلی لیتر یا بیشتر از این مقدار چای ( تقریبا دو لیوان) در روز با دمای ٦٠ درجه سانتیگراد و بالاتر در مقایسه با نوشیدن کمتر از ٧٠٠ میلی لیتر چای در روز در دمای کمتر از ٦٠ درجه سانتیگراد، خطر بروز سرطان مری را تا ٩٠ درصد بیشتر افزایش می‌دهد.


نتایج این مطالعه به دلیل اهمیت یافته‌های جدید آن، بازتاب قابل توجهی در رسانه‌ها و سایت‌های علمی جهان یافته و مورد توجه بسیاری از بازدیدکنندگان قرار گرفته است.


اهمیت یافته‌های این مطالعه درحالی است که مطالعات قبلی، به جز سه مطالعه آینده‌نگر، همگی گذشته‌نگر بوده‌اند و ارتباط بین نوشیدن چای داغ و خطر بروز سرطان سلول سنگفرشی مری را با استفاده از اطلاعات ادراکی و ذهنی دریافتی از شرکت کنندگان گزارش کرده بودند. 


همچنین به دلیل محدودیت شواهد جهت نتیجه‌گیری قطعی سرطان‌زایی نوشیدن چای داغ و متفاوت بودن تأثیر آن در دماهای مختلف، آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان، مصرف نوشیدنی‌هایی با دمای بالای 65 درجه سانتیگراد را به عنوان «احتمالا سرطان‌زا» شناخته بود، اما یافته‌های فرهاد اسلامی و همکارانش برای نخستین بار، نتیجه نهایی این موضوع علمی را به طور دقیق مشخص کرده است.


آب و چای تنها نوشیدنی‌های مصرفی مردم استان گلستان است؛ جایی که افراد آن عادت به نوشیدن چای بسیار داغ دارند.


پیش از این، مطالعه بزرگ کوهورت گلستان نیز با مطالعه بر روی بیش از ٥٠ هزار نفر از مردم این منطقه، مصرف نوشیدنی‌های داغ را نخستین عامل خطر برای سرطان مری اعلام کرده و این یافته مهم، با عنوان اثبات تأثیر مصرف نوشیدنی‌های داغ بر ایجاد سرطان مری به عنوان یکی از دستاوردهای مهم مطالعه بزرگ کوهورت گلستان، توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی ثبت جهانی شده است.


اکنون، پس از ١٠ سال پیگیری شرکت‌کنندگان مطالعه کوهورت در (بین سال‌های 2004 تا 2017 ) فرهاد اسلامی در مطالعه خود، تأثیر مصرف چای داغ در بروز سرطان مری را با اندازه‌گیری دقیق دمای آن در درجات مختلف با روش‌های اعتبارسنجی اثبات کرده است.


متوسط مصرف روزانه چای سیاه و چای سبز در کل مطالعه دکتر اسلامی، به ترتیب ١١٧٤ و ٤٢ میلی‌لیتر در روز بوده است.  


در این مطالعه وضعیت اجتماعی و اقتصادی بیش از ٥٠ هزار فرد شرکت‌کننده، همچون سطح سواد، داشتن اتومبیل شخصی، موتورسیکلت، تلویزیون سیاه و سفید، تلویزیون رنگی، یخچال فریزر، یخچال معمولی، جاروبرقی، ماشین لباسشویی، مصرف سیگار، مصرف ناس، تریاک و الکل، در نظر گرفته شده است.


پژوهشگران در این مطالعه، در طول مصاحبه با شرکت‌کنندگان، چای را با دمای ٧٥ درجه سانتیگراد سرو می‌کردند و سپس از شرکت‌کنندگان می‌خواستند با نوشیدن آن بگویند كه آیا دمای آن به دمای مورد علاقه‌شان برای نوشیدن چای نزدیک است یا نه؟ برای کسانی که دمای پایین تری را ترجیح می‌دادند، پژوهشگران اجازه می‌دادند دمای چای 5 درجه دیگر کاهش یابد.


نتایج این مطالعه نشان داد، افرادی که کمتر از ٧٠٠ میلی‌لیتر ( نزدیک دو لیوان) چای را با دمای بیش از ٦٠ درجه سانتیگراد می‌نوشند، در مقایسه با افرادی که چای را در دمای پایین‌تری مصرف می‌کنند شانس ابتلا به سرطان مری آنها دو برابر بیشتر است.


به گفته فرهاد اسلامی، محقق پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، بسیاری از مردم، نوشیدن چای، قهوه و نوشیدنی گرم را دوست دارند اما چای داغ خطر بروز سرطان مری را به شدت افزایش می‌دهد.


پژوهشگر انجمن سرطان آمریکا ( American Cancer Society) گفته است، مردم باید توجه داشته باشند که نوشیدنی‌های داغ را ولرم شده مصرف کنند.


نتایج این مطالعه نشان داد که سالمندان، مردان، ساکنین مناطق روستایی، افراد سیگاری (افرادی که قبلا سیگاری بوده‌اند یا در حال حاضر سیگار استعمال می‌كنند)، غیرترکمن‌ها، افراد با سطح تحصیلات یا سطح مالی پایین‌تر و مصرف کنندگان ناس، مخدر و الکل، چای را در دمای بالاتری می‌نوشند.


همچنین طبق این یافته‌ها، افرادی که میزان بیشتری چای سیاه می‌نوشیدند، با احتمال بالاتری چای با دمای ٦٥ درجه سانتیگراد یا بیشتر مصرف می‌کردند.


تمامی متغیرهای مربوط به دمای چای که در این مطالعه در نظر گرفته شده بودند، با خطر بروز کارسینومای سلول‌های سنگفرشی مری در ارتباط بودند.


در مدل‌های کامل تنظیم شده، نسبت خطر (HR) (٩٠٪؜ CI) برای نوشیدن چای با دمای ٦٠ درجه سانتیگراد یا بیشتر، در مقایسه با چای با دمای کمتر از ٦٠ درجه سانتیگراد، 41/1( 81/1-10/1 ) گزارش شد؛ همچنین نسبت‌های خطر برای نوشیدن چای با دمای ٦٠ تا ٦٤ درجه سانتیگراد و ٦٥ درجه سانتیگراد یا بیشتر، قابل مقایسه بودند.


نکته جالب آن که نوشیدن چای بسیار داغ از نظر خود فرد نیز در مقایسه با نوشیدن چای سرد یا ولرم، با خطر بروز کارسینومای سلول‌های سنگفرشی مری در ارتباط بود.


بر اساس این یافته‌ها، فاصله زمانی کمتر بین ریختن چای در ظرف تا نوشیدن آن، با خطر ابتلای بیشتری در ارتباط بود اگرچه به نظر می‌رسد فقط فواصل زمانی کمتر از 5 دقیقه گزارش شده توسط خود فرد با افزایش خطر بروز سرطان در ارتباط باشد.


یافته‌ها همچنین نشان دادند، مصرف بیشتر چای سیاه، چای سبز، و ترکیب چای سیاه و سبز نیز با خطر بروز کارسینومای سلول‌های سنگفرشی مری در ارتباط بودند.


مصرف نوشیدنی‌ها و چای داغ باعث نفوذپذیری بیشتر مواد سرطان‌زا به داخل مجرای مری شده و افزایش احتمال ابتلا به سرطان را به دنبال دارد. 


مصرف نوشیدنی‌های داغ از جمله چای در دمای ٦٥ درجه سانتیگراد در امریکا و اروپا نیز رایج است، اما در آمریکای جنوبی، ترکیه، ایران و روسیه بسیار معمولی تر است.


براساس اعلام آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان، سرطان مری هشتمین سرطان شایع در جهان است و سالانه ٤٠٠ هزار مرگ به بر اثر آسیب به مری بر اثر علل مختلف رخ می‌دهد.


انتهای پیام/4122/4046/



انتهای پیام/

ارسال نظر