صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۰ - ۲۷ اسفند ۱۳۹۷
از سوی مخاطبان خبرگزاری آنا؛

ژنرال «قاسم سلیمانی» به عنوان شخصیت سیاسی سال ۹۷ انتخاب شد

فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌‌عنوان شخصیت سیاسی سال 97 انتخاب شد.
کد خبر : 368691

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، سال ۹۷ دارای فرازونشیب‌های بسیار زیادی بود. در این سال مشکلات زیادی برای کشور از همان فروردین ایجاد شد. بر طبق برنامه‌های صورت‌گرفته در خبرگزاری آنا، نظرسنجی از بین اصحاب رسانه برای برگزیدن شخصیت سیاسی سال انجام شد.


گفتنی است در این نظرسنجی، افراد می‌توانند، شخصیت‌های سیاسی، نظامی، قضائی و سیاست‌مداران دولتی را به‌عنوان شخصیت برتر خود انتخاب کنند. رهبر معظم انقلاب اسلامی به دلیل اینکه پیشوای اعتقادی، سیاسی جامعه اسلامی محسوب می‌شوند، در این نظرسنجی قرار نداشتند و از بین افراد دیگر این مورد انتخاب شد.


خبرگزاری آنا به مخاطبانی که در این نظرسنجی شرکت می‌کنند، هیچ‌گونه گزینه‌ای را معرفی نکرد و آن‌ها می‌توانستند دو نفر از افراد مورد علاقه خود در سال 97 را انتخاب کنند. به همین دلیل پرسش‌نامه‌هایی به آن داده شد تا گزینه نهایی خود را در درون آن بنویسند.


این نظرسنجی در جامعه آماری نخبگان سیاسی و رسانه‌ای با گرایش‌های سیاسی متفاوت و مختلف صورت پذیرفت. نمونه‌هایی مانند، میزان اثرگذاری سیاسی در سال 97، ترجیح منافع ملی، شجاعت در بیان صراحت کلام و توجه به مردم و مهم‌تر از آن محبوبیت مردمی از جمله معیارهای این نظرسنجی بود.


نتایج این نظرسنجی بر طبق درصد آرایی که مخاطبان داده‌اند؛ «سردار قاسم سلیمانی» را به‌عنوان شخصیت برتر سیاسی سال 97 خود با 60 درصد برگزیدند.


از طرفی دیگر در همین نظرسنجی حجت‌الاسلام رئیسی، رئیس جدید قوه قضائیه و تولیت آستان قدس رضوی و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به ترتیب در مقام‌های دوم و سوم شخصیت سیاسی سال قرار گرفتند.


خبرگزاری آنا در هفته گذشته گزارشی تحت عنوان «سوابق ۶۴ سالگی ژنرال ایرانی؛ از فرماندهی تا ذوالفقار رهبری» روی خروجی خود قرار داده بود که به شرح ذیل است.



سردار سرلشکر پاسدار قاسم سلیمانی روز گذشته (۱۹ اسفند ۱۳۹۷) مفتخر به دریافت نشان «ذوالفقار» به‌عنوان عالی‌ترین نشان نظامی از سوی فرمانده معظم کل قوا شد. این نشان به پاس رشادت‌ها و موفقیت‌های فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران به او اعطا شد. سرلشکر قاسم سلیمانی اولین فرماندهی است که پس از انقلاب اسلامی این نشان را دریافت می‌کند.


حجت‌الاسلام والمسلمین علی شیرازی نماینده ولی‌فقیه در نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پیامی دریافت نشان ذوالفقار را به سردار سرلشکر پاسدار قاسم سلیمانی تبریک گفت و در متن این پیام آمده است: دریافت نشان ذوالفقار، بالاترین مدال افتخار جمهوری اسلامی ایران از دست فرماندهی معظم کل قوا حضرت امام خامنه‌ای عزیز را به جناب‌عالی، ملت شریف ایران، فرماندهان و پرسنل نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جبهه مقاومت و به تمامی دوستداران سردار تبریک و تهنیت عرض می‌کنم و به علت رضایت مولا و مقتدایمان از جناب‌عالی و خدمات صادقانه و خالصانه‌تان بر خود می‌بالم و از خداوند عزیز و مهربان عزت بیش‌ازپیش شما را خواهانم. موفق و پیروز و سربلند باشید.


قاسم سلیمانی؛ از تولد تا فرماندهی


سردار سرلشکر قاسم سلیمانی متولد بیستم اسفند ۱۳۳۵ در شهرستان رابُر از توابع استان کرمان است. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی البته ابتدا به‌صورت افتخاری درآمد.



سردار سلیمانی در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی با آغاز شورش کردها در مهاباد به آن منطقه اعزام شد و نقش مؤثری در پایان غائله مهاباد داشت. همچنین وی که اصالت کرمانی دارد پس از پایان دادن به شورش‌های مهاباد، فوراً به ریاست پادگان قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کرمان منصوب شد و دوره ریاست او با آغاز جنگ تحمیلی تقارن پیدا کرد، لذا با آغاز حمله رژیم بعث عراق به سرزمین اسلامی‌مان، سردار قاسم سلیمانی اقدام به آموزش و تربیت چندین گردان از سپاهیان استان کرمان جهت اعزام به جبهه‌های جنوب کرد.


کمی بعد از اینکه جنگ تحمیلی به اوج خود می‌رسد و آتش حملات دشمن بعثی به میهن اسلامی زبانه می‌گیرد، سردار سلیمانی برحسب احساس وظیفه و عشق و علاقه‌ای که به امام امت و انقلاب اسلامی داشت، در رأس یک گروهان به سوسنگرد اعزام شد تا مانع پیشروی عراق شود و همچنین باید یادآور شد که سردار قاسم سلیمانی در دوران جنگ تحمیلی در بیشتر عملیات‌های نظامی چون والفجر ۸، کربلای ۴، کربلای ۵ و تک شلمچه علیه عراق شرکت و حضور مؤثر داشت.


وی پس از پایان جنگ تحمیلی برای دفاع از ارزش‌های انقلاب اسلامی به انجام وظیفه در سنگر دیگری مشغول شد، آری او با پایان یافتن جنگ نابرابر و پیروزی جبهه حق علیه باطل در قالب فرماندهی لشکر ۴۱ ثارالله کرمان به مبارزه با اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر که از مرزهای شرقی کشور هدایت می‌شدند، پرداخت.


با اوج‌گیری جنگ‌های داخلی افغانستان و قدرت گرفتن طالبان در سال ۱۳۷۶، فرمانده معظم کل قوا با اشراف کامل به مسائل و فتنه‌های مختلفی که توسط دشمنان به منطقه غرب آسیا تحمیل شده بود و همچنین با توجه به ساختار نظام بین‌الملل، سردار سرلشکر قاسم سلیمانی را بهترین گزینه برای هدایت نیروی سپاه قدس پاسداران انقلاب اسلامی یافتند، لذا در این زمان رهبر معظم انقلاب اسلامی وی را به این سمت منصوب کردند.



«شهید زنده»؛ بهترین استراتژیست نظامی


سردار سلیمانی در چهارم بهمن ۱۳۸۹ درجه سرلشکری را از دستان فرمانده معظم کل قوا دریافت کرد و پس از آن رهبر معظم انقلاب اسلامی در تقدیر از عملکرد فرمانده نیروی قدس سپاه، از او به‌عنوان «شهید زنده» نام بردند.


از سردار سلیمانی باید به‌عنوان بهترین و باهوش‌ترین استراتژیست نظامی دوره معاصر نام برد. او مهارت خود را در مبارزه با گروه‌های تکفیری هم‌زمان با قدرت‌گیری داعش در عراق و سوریه به اثبات رساند.


وی از فرماندهان مبارزه علیه داعش در عراق و سوریه است و ازآنجاکه عراق دوره جدیدی از ناامنی را تجربه می‌کرد، سردار سلیمانی علاوه بر فرماندهی نیروی قدس سپاه، هدایت نیروهای نظامی چون لشکر فاطمیون و تیپ زینبیون را به‌منظور مبارزه با داعش و نیروهای شورشی برعهده داشت. همچنین در سال ۲۰۱۴، شهر موصل به تصرف داعش درآمد و بغداد، پایتخت عراق نیز تا مرز سقوط پیش رفت و سردار قاسم سلیمانی با سازمان‌دهی بخشی از نیروهای حشدالشعبی نقش مؤثری در اخراج گروهک تروریستی تکفیری داعش از عراق داشت. فداکاری و شجاعت سردار سلیمانی به‌حدی بود که حیدر العبادی نخست‌وزیر وقت عراق،‌ از فرمانده نیروی قدس سپاه به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین متحدان عراق در مبارزه با داعش نام برد.


سه نشان فتح بر سینه فرمانده


سردار قاسم سلیمانی که نام او جزو ۱۰۰ اندیشمند برتر دنیا در بخش دفاع و امنیت ثبت شده است، پیش از دریافت نشان «ذوالفقار» به‌عنوان عالی‌ترین نشان افتخار، سه نشان فتح را از دستان فرمانده معظم کل قوا به‌واسطه حضور مؤثر در فرماندهی لشکر ۴۱ ثارالله در سال‌های دفاع مقدس دریافت کرده بود.


در پایان باید اشاره کرد که نبوغ، شجاعت و قدرت بالای فرماندهی سردار قاسم سلیمانی موجب افتخار نظام، مردم ایران اسلامی و دفع فتنه‌های منطقه‌ای است و همچون بازوی پرتوان جمهوری اسلامی در پیشبرد اهداف عالی نظام عمل می‌کند و نقش مؤثری در تربیت صدها و هزاران نفر در پاسداری از باشکوه‌ترین انقلاب عصر معاصر دارد.



سردار سرلشکر حاج قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران صبح دیروز از رهبر معظم انقلاب نشان ذوالفقار دریافت کرد. نشان ذوالفقار از جمله نشان‌های عالی نظامی است که به پاس رشادت‌ها و موفقیت در فرماندهی از سوی فرمانده معظم کل قوا اعطا می‌شود؛ سرلشکر قاسم سلیمانی اولین فرماندهی است که پس از انقلاب مفتخر به دریافت این نشان شده است. به این بهانه بخشی از مهم‌ترین اقدامات و مواضع ایشان را بازخوانی کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.


همچنین رهبری در مراسم اعطای نشان عالی «ذوالفقار» به فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران به ایشان مطالب جالب توجهی را ایراد فرمودند.


بسم الله الرّحمن الرّحیم
مجاهدت‌های در راه خدا با این چیزها قابل مقابله و قابل جبران نیست. خدای متعال می‌فرماید: «إِنَّ الله اشْتَرَی مِنَ الْمُومِنِینَ أَنفُسَهمْ وَ أَمْوَالَهم بِأَنَّ لَهمُ الْجَنَّةَ یُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ الله فَیَقْتُلُونَ وَ یُقْتَلُونَ» آنچه در برابر مجاهدت در راه خدا وجود دارد و خدای متعال در مقابل تقدیم کردن و روی دست گرفتن جان و مال در راه خدا قرار داده، بهشت است، رضای خدا است. آن چیزهایی که در دست‌وبال ما است -چه تشکر زبانی‌مان، چه تشکر عملی‌مان، چه نشان‌مان، چه درجه‌ای که می‌دهیم- چیزهایی است که برحسب محاسبات مادی دنیایی قابل‌ذکر است اما برحسب محاسبات معنوی و الهی قابل ذکر نیست. الحمدلله همه شماها این مجاهدت‌ها را کردید، تلاش کردید. الحمدلله خدای متعال به این برادر بسیار عزیزمان -آقای سلیمانی-هم توفیق داده. ایشان بارها، بارها، بارها جان خودشان را در معرض تهاجم دشمن قرار داده‌اند، در راه خدا، برای خدا و مخلصاً لِلّه؛ و مجاهدت کرده‌اند. ان‌شاءالله خدای متعال به ایشان اجر بدهد و تفضل کند و زندگی ایشان را با سعادت و عاقبت ایشان را با شهادت قرار بدهد، البته نه حالا. هنوز سال‌ها جمهوری اسلامی با ایشان کار دارد؛ اما بالاخره آخرش ان‌شاءالله شهادت باشد. ان‌شاءالله مبارکتان باشد.


پیروزی با ۷۰ نفر



در ماه‌های ابتدایی ۱۳۹۳ داعش با پیشروی به سمت شمال عراق توانست مناطق مهمی از این کشور از جمله موصل را به تصرف خود درآورد. چند روز پیش از حمله داعش به اربیل در خرداد ۱۳۹۳، سردار سلیمانی که برای اطلاع دقیق از پیشروی‌های داعش به عراق رفته بود، در جریان بازدید از جبهه جنگ در کردستان عراق به مسعود بارزانی هشدار داد که احتمالاً هدف بعدی داعش «اربیل» است و نیروهای پیشمرگه کردستان، از نحوه مبارزه با نیروهای تروریستی داعش هیچ اطلاعاتی ندارند و این موضوع برای این منطقه گران تمام خواهد شد؛ اما بارزانی به این هشدارهای سردار سلیمانی توجه نکرد. چند روز بعد زمانی که نیروهای داعش اربیل را به محاصره درآوردند، مسعود بارزانی رهبر اقلیم کردستان عراق چندین بار از نیروهای آمریکایی و ائتلاف ضدداعش درخواست کمک کرد اما آمریکایی‌ها به این درخواست‌ها هیچ اعتنایی نکردند.


پس از تلاش ناکام و ناامیدی بارزانی از کمک آمریکا او این بار از جمهوری اسلامی درخواست کمک کرد که پس از دریافت پیام بارزانی از سوی مقامات ایرانی، سردار سلیمانی در راستای دفاع از مردم عراق، به درخواست بارزانی جواب مثبت داد. فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در اولین اقدام با یک پرواز وارد اربیل شد تا مستقیماً عملیات آزادسازی اربیل را فرماندهی کند. بعد از درگیر شدن دو طرف حاج قاسم در مدت کوتاهی تنها با ۷۰ نفر از نیروهایش در مقابل تروریست‌های داعش ایستاد و محاصره این شهر را شکست. در این رابطه در مهر سال ۹۳، سردار حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه نیز گفت: «اگر ایران نبود داعش کردستان عراق را می‌گرفت، سردار سلیمانی با ۷۰ نفر جلوی داعش را گرفت و نگذاشت وارد اربیل شوند.»


باحجاب و بی‌حجاب همه فرزندان ما هستند


سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، در ۲۹ مرداد ۹۶ طی سخنانی در پانزدهمین اجلاس روز جهانی مسجد که در تهران برگزار شد، با اشاره به شهادت شهید محسن حججی به دست داعش، این شهید را تربیت‌یافته مسجد دانست و تأکید کرد که همه دعوای ما با عالم غرب و در عالم اسلام، بر سر مسجد است. به‌طور خاص بر سر مسجدالاقصی و مسجدالحرام که امروز در دست نااهلان افتاده است. در این سخنرانی ایشان انتقاداتی را به رویکردهای فرهنگی در جامعه وارد کرد. سردار سلیمانی به بی‌تفاوتی برخی به مسئولیت اجتماعی‌شان اشاره کرد و افزود: «چه کسی امروز مسئول رشد الحاد و لاابالی‌گری در کشور است؟ آیا همه ما به وظایف خود عمل کرده‌ایم؟ وقتی من را مسئول حفظ یک پل می‌گذارند، باید بدانم که وظیفه‌ام فقط حفظ همین پل نیست بلکه این پل یک محیطی دارد اگر آن محیط سقوط کرد، پل هم سقوط خواهد کرد.» فرمانده نیروی قدس سپاه در ادامه به ایجاد چنددستگی در جامعه انتقاد کرد و به‌طور مصداقی به مسئله حجاب اشاره کرد و دسته‌بندی افراد به باحجاب و بی‌حجاب را نامطلوب دانست.» سردار سلیمانی در بخشی از این سخنرانی گفت: «اینکه در جامعه مدام بگوییم او بی‌حجاب و این باحجاب است یا اصلاح‌طلب و اصولگراست، پس چه کسی می‌ماند؟ این‌ها همه مردم ما هستند. آیا همه بچه‌های شما متدین‌اند؟ آیا همه مثل هم هستند؟ نه؛ اما پدر، همه این‌ها را جذب می‌کند و جامعه هم خانواده شماست.»


سردار سلیمانی به رویکرد برخی امام جماعات در رابطه با جذب عده‌ای خاص انتقاد و تأکید کرد که اگر امام جماعت بگوید من هستم و بچه‌های حزب‌اللهی خودم، این رویکرد باعث حفظ انقلاب نمی‌شود. امام جماعت هم باید بتواند باحجاب را جذب کند و هم بی‌حجاب را.


درس امنیت ملی سردار


۱۲ تیر ۱۳۹۷ حسن روحانی در دیدار گروهی از ایرانیان مقیم سوئیس تلویحاً آمریکا را با این عبارات تهدید کرد: «اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود، اگر توانستید این کار را بکنید نتیجه‌اش را ببینید... .» در پی این اظهارات رئیس‌جمهور، سردار سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه با صدور پیامی از مواضع رئیس‌جمهور تقدیر کرد. سردار سلیمانی در بخش پایانی این پیام، از رئیس‌جمهور حمایت کرد و نوشت: «دست شما را برای ایراد این سخنان به‌موقع، حکیمانه و صحیح می‌بوسم و برای هر سیاستی که مصلحت نظام اسلامی باشد، در خدمت هستیم.» چند روز بعد از این ماجرا و در ۳۰ تیرماه بار دیگر حسن روحانی به سیاست‌های ایالات متحده و شخص دونالد ترامپ حمله و تصریح کرد: «امروز سخن گفتن با آمریکا معنایی جز تسلیم و پایان دستاوردهای ملت ندارد؛ و آقای ترامپ! ما مرد شرف و ضامن امنیت آبراه منطقه در طول تاریخ هستیم؛ با دم شیر بازی نکنید، پشیمان‌کننده است.»



فردای آن روز رئیس‌جمهور آمریکا با حروف بزرگ انگلیسی توئیت کرد: «آقای روحانی! دیگر هرگز ایالات متحده را تهدید نکن، شما تاوان آن را خواهید داد به‌طوری که در طول تاریخ افراد کمی چنین تاوانی داده‌اند. ما دیگر کشوری نیستیم که جملات جنون‌آمیزتان درباره خشونت و مرگ را تحمل کنیم. مراقب باش.» این بار نیز سردار سلیمانی تمام‌قد از رئیس‌جمهور حمایت کرد و اظهارت ترامپ را به‌تندی پاسخ داد: «رئیس‌جمهور آمریکا در جواب رئیس‌جمهور ما مطالب سخیفی در توئیت خود بیان کرد. آقای ترامپ، در شأن رئیس‌جمهور نیست که جواب تو را بدهد. من به‌عنوان یک سرباز جواب تو را می‌دهم. ترامپ قمارباز! من خودم به‌تنهایی در مقابلت می‌ایستم. جنگ را شما شروع می‌کنید اما ما به پایان می‌رسانیم.»


ژنرال بی‌سایه در دمشق


ایجاد بسیج مردمی و دفاع وطنی در دمشق و استان‌های مختلف سوریه از ابتکارات سردار سلیمانی بود؛ ابتکاری که نقشه سقوط سوریه را -که از طرف سرکردگان گروهک‌های تروریستی از جمله جیش‌الاسلام کشیده شده بود- نقش بر آب کرد. عملیات آزادسازی القصیر و ایجاد کمربند امنیتی پیرامون دمشق و محورهای مجاور در حمص، حما، تدمر و پیشروی به‌سوی حلب از دیگر اقدامات ژنرال بی‌سایه بود.


در شرایطی که سه جریان تروریستی مستقل و یک اتاق عملیات متحد در حلب فعال بود و از طرف سرویس‌های اطلاعاتی غرب خدمات ویژه دریافت می‌کرد؛ شاهکار عملیاتی سردار به آزادسازی این استان سوریه منجر شد تا شگفتی همگان را برانگیزد. تا جایی که جیمی بیشاب از ارشدترین تحلیلگران ناتو در نشست اندیشکده آمریکن اینترپرایز در اظهاراتی غیرقابل‌پیش‌بینی بودن حاج قاسم را به رخ تحلیلگران غربی کشید.


آزادسازی حلب از آن جهت مهم بود که ارتباط لجستیکی جبهه تکفیری در شام را منقطع می‌کرد. هم‌زمان طرح عملیات در مرزهای لبنان و محیط پیرامونی حلب به‌سوی فرودگاه کویرس و تثبیت مواضع برای پیشروی به‌سوی تدمر نیز آغاز شد. در چنین شرایطی سازمان رزم داعش، عراق را نیز آلوده کرده بود و چشم طمع به سمت ایران داشت؛ طمعی که با درایت سردار سلیمانی و نیروهای قدس و ظرفیت ایجادشده در عراق توسط نیروهای بدر، به نتیجه‌ای نرسید. جلوگیری از سقوط سامرا در استان کاملاً سقوط کرده صلاح‌الدین و حتی جلوگیری از سقوط بغداد از دیگر اقداماتی بود که با تدبیر سردار خستگی‌ناپذیر رقم خورد.


جلوگیری از سقوط شهر سامرا که در استان صلاح‌الدین کاملاً سقوط کرده بود، از دیگر اقدامات حیرت‌آور سردار سپاه اسلام است. جلوگیری از سقوط بغداد به همراه کمک به کردهای اقلیم در روزهایی که متجاوزان واشنگتن در چند قدمی سرزمین کردی تنها نظاره‌گر جنایت‌های تکفیری‌ها در حق مردم عراق بودند از دیگر کارهای ژنرال ایرانی به شمار می‌رود. آزادسازی الطبقه و پیشروی به سمت دیرالزور و درنهایت عملیات آزادسازی آن را نیز باید به افتخارات ژنرال بی‌سایه و تربیت‌شدگانش اضافه کرد. افتخاراتی که تنها یک چشمه‌اش توانسته مناطق اشغالی ۸۰ درصدی تکفیری‌ها در عراق و سوریه را به ادلب و بخش‌هایی از ریف حلب و لاذقیه محدود کند.


مرهمی بر زخم کربلای ۴


عملیات کربلای ۴ برای فریب دشمن انجام شد و با این عملیات به دشمن وانمود کردیم که عملیات سالانه ما تنها همین عملیات بوده است. این‌ها ادعاهایی بود که دو ماه پیش از سوی محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه مطرح شد و در سالگرد غم‌انگیزترین عملیات جنگ فضای سیاسی و اجتماعی کشور را با ابهاماتی اساسی مواجه کرد.


هر چه باشد در این سال‌ها این‌طور برای جامعه روایت شده بود که کربلای ۴ یک عملیات لورفته تلقی شده و حتی اصرار فرماندهان برای ادامه آن نیز همواره محل سؤال بود. گفته‌های رضایی اما زخم کربلای ۴ را بار دیگر باز کرد و این سؤال را به‌طورجدی در افکار عمومی ایجاد کرد که اساساً چرا باید تعداد زیادی از رزمندگان به خاطر یک عملیات فریب که ازقضا لو هم رفته بود، به شهادت برسند؟


به‌هرروی، فضای روانی شکل‌گرفته، پای سردار سلیمانی را به ماجرا باز کرد و باعث شد او شخصاً به‌صورت تلفنی در یک برنامه زنده حاضر شود و به شبهات ایجادشده در افکار عمومی پاسخ بگوید. او هم از دل‌های به دردآمده خانواده‌های شهدا گفت و هم گفت که این عملیات، عملیات اصلی بود نه فرعی. فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله در دوران دفاع مقدس یادآور شد که فقط عملیات کربلای ۴ نبود که به موفقیت نرسید و عملیات‌های رمضان و والفجر مقدماتی و بدر هم به‌رغم تلاش‌های زیادی که برای انجام آن‌ها شده بود، به نتیجه نرسیدند. حاج‌قاسم در پاسخ به این شبهه که چرا با علم به لو رفتن، عملیات همچنان به دستور رضایی ادامه پیدا کرد، یادآور شد که این یک تصمیم شخصی نبود، بلکه یک جمع در مسئله جنگ تصمیم‌گیرنده بودند و در ادامه از واقعیتی سخن گفت که تاکنون هیچ‌گاه با این صراحت آن هم در آنتن زنده تلویزیون گفته نشده بود. او تأکید کرد یک منطق نظامی وجود دارد و آن این است که در همه عملیات‌ها درصدی از لورفتگی وجود داشت، کما اینکه عملیات بیت‌المقدس هم لو رفته بود و اگر ما بر مبنای این می‌خواستیم تصمیم بگیریم، نباید هیچ عملیاتی را انجام می‌دادیم.



فرمانده نیروی قدس سپاه صحبت‌های رضایی را هم این‌طور تصحیح کرد که کربلای ۴ عملیات فرعی نبود، اما بعد از عملیات کربلای ۵ و پیروزی بزرگی که در پی آن به دست آمد، با توجه به‌سرعت اجرای عملیات، این تصور در دشمن به وجود آمد که کربلای ۴ عملیات فریب ما بوده و عملیات کربلای ۵، عملیات اصلی بوده است.


صبری که لبریز شد


شاید به‌جرئت بتوان یکی از مهم‌ترین اکت‌های سیاسی قاسم سلیمانی را امضای نامه‌ای دانست که در میانه بحران کوی دانشگاه، نوعی اتمام‌حجت با رئیس دولت محسوب می‌شد. نامه‌ای که بعد از ارائه توصیفی روشن از شرایط روز کشور در آن تصریح شده بود که کاسه صبرمان لبریز شده و در صورت عدم رسیدگی بیش از این تحمل نخواهیم کرد. ۱۰ روز بعد از آغاز ماجرا درحالی که خیابان‌ها در آرامش به سر می‌برد، شیشه‌های شکسته بانک‌های محدوده خیابان‌های انقلاب و جمهوری عوض شده بود و به خاطر تمام شدن غائله در ۲۳ تیر به دست مردم، دیگر ترسی در دل کسی برای عبور از مقابل دانشگاه تهران وجود نداشت و هنوز صحنه درگیری و یقه‌گیری سیاسی در روزنامه‌های حامی دولت دیده می‌شد. در چنین فضایی روزنامه «کیهان» نامه‌ای را منتشر کرد که ۶ روز قبل ۲۴ فرمانده ارشد سپاه پاسداران آن را خطاب به رئیس‌جمهور نوشته بودند.


نامه‌ای محترمانه و البته دردمندانه را که انفعال دولت در مواجهه با بحران پدیدآمده، مورد انتقاد قرار داده و اقدامی فوری را از سوی رئیس‌جمهور خواستار می‌شد. رسانه‌های دولتی اما ترجیح دادند قرائتی دیگر از این نامه به جامعه منعکس کنند و آن را نوعی تهدید رئیس‌جمهور از سوی فرماندهان سپاه و به بیان دقیق‌تر زمینه‌ساز یک کودتای نظامی تفسیر کنند. تفسیری که می‌توانست خوراک خوبی برای ادامه آتش تهیه علیه نظام باشد و فضای جامعه را همچنان در تنش نگه دارد. این نامه البته چندان به مذاق جناح چپ خوش نیامد و آن‌ها را قدری غافلگیر کرد. به‌ویژه در شرایطی که تا قبل از آن فقط بسیج و حزب‌الله در سیبل حملات رسانه‌ای آن‌ها قرار داشتند اما حالا سوژه‌ای جدید برای تسویه‌حساب‌های سیاسی پیدا شده بود. سوژه‌ای که به کل بدنه سپاه تعمیم پیدا می‌کرد. سردار و سردارها اما پا پس نکشیدند و پای دفاع از انقلاب ایستادند.



نشان یا مدال‌های نظامی، نمادی است که با موافقت فرمانده‌کل نیروهای مسلح، برابر مقررات و برای سپاسگزاری، تشویق و تقویت روحیه به نیروهای مسلح داده می‌شود. دریافت‌کنندگان این نمادها اجازه دارند آن‌ها را بنا بر قاعده هر نشان، روی جامه نظامی‌شان بگذارند. ذوالفقار، عالی‌ترین نشان و مدال جنگی ایران است که در عصر ناصرالدین‌شاه قاجار، پدید آمد ولی در دوران قاجار، به کسی داده نشد.


در مرداد ۱۳۰۱ تعدادی از امیران و مسئولان بلندپایه ارتش در کمیسیونی نظامی، تصویب کردند عالی‌ترین نشان جنگی ایران ذوالفقار باشد. نظامیانی که شایسته چنین نشانی بودند در میدان‌های جنگ، رشادت‌های فوق‌العاده‌ای از خود نشان داده‌اند. همچنین در گذشته کسانی که چنین نشانی را دریافت می‌کردند باید همیشه آن را بر سینه‌شان نصب می‌کردند.


از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و سرنگونی رژیم سلطنتی در ایران، هیچ‌یک از فرماندهان نظامی مفتخر به دریافت عالی‌ترین نشان افتخار نظامی یعنی ذوالفقار نشده‌اند که سردار سرلشکر قاسم سلیمانی به‌سبب فتح سخت‌ترین میدان‌های نبرد و نشان دادن رشادت‌های بی‌شمار نخستین فرمانده نظامی به‌ شمار می‌رود که توانسته این نشان را به‌ دست بیاورد. قابل ذکر است که سرلشکر سلیمانی پیش از دریافت نشان افتخار ذوالفقار، سه نشان عالی «فتح» را نیز دریافت کرده بود که به عملکرد او در سال‌ها فرماندهی لشکر ۴۱ ثارالله (ع) در دفاع مقدس بازمی‌گردد.


انتهای پیام/4082/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر