پیامهای سفر روحانی به عراق برای آمریکا و عربستان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، روزنامه الاخبار چاپ لبنان در گزارشی نوشت: «سفر حسن روحانی، رئیس جمهور ایران به بغداد پس از گذشت چند ماه از سفر پنهانی دونالد ترامپ، همتای آمریکایی وی به الانبار، پیامهای متعددی دربرداشت که در رأس آنها حضور تهران و تاثیر آن، نشان دادن عمق روابط ایران و عراق و نقش آن در فراهم شدن شرایط برای کاهش اثر تحریمهای آمریکا علیه ایران بود».
در این گزارش آمده است: «با ورود روحانی به بغداد، سفر سریع و مخفیانه رئیس جمهور آمریکا به پایگاه عینالاسد در غرب عراق در اذهان تداعی شد؛ سفر روحانی به شکلی کاملاً علنی انجام شد، در حالی که ترامپ ترجیح داد بنابر دلایل امنیتی (که البته توجیهی از سوی وی به نظر میآید) به عراق سفر کند. در واقع، تهران قصد داشت با این شکل سفر و زمانبندی آن، بر این مهم تأکید کند که حضور و تأثیر آن در میدان عراق بیشتر است. علاوه بر اینکه بهگفته یک منبع دولتی آگاه، ایران بهدنبال آن بود تا ثابت کند که تهران، شریک بغداد در جریان پیروزی بر داعش است تا به این شکل، پاسخ روشنی به ادعای واشنگتن درباره انجام اقدام مهمی در سرکوبی داعش در عراق داده باشد».
الاخبار نوشت: «پیام دومی که ایران قصد تأکید بر آن را داشت، این نکته است که عراق در جبهه تحریمکنندگان ایران قرار نمیگیرد و در همین راستا، با امضای تفاهمنامههای اقتصادی و اعلام عزم تهران برای افزایش مبادلات تجاری سالیانه با عراق، از 12 به 20 میلیارد دلار، پاسخ محکمی به واشنگتن داد؛ قراردادهایی که با خشنودی مسئولان دولتی در بغداد مواجه شد و هیچگونه اعتراضی به آن نداشتند».
این روزنامه لبنانی مینویسد: «سفر روحانی حامل پیامی برای دولتهای عربی بهویژه عربستان بود که هنوز از شوک نتیجه انتخابات عراق خارج نشده است. تهران قصد داشت با این سفر، دیدگاه خود درقبال عراق، بهعنوان دروازه ایران به سمت جهان عربی را تثبیت کند؛ اما قطعاً این دید تهران به بغداد، به مذاق سعودیها خوش نمیآید، زیرا همواره بهدنبال تسویه حساب با ایران در میدان عراق بودهاند».
در گزارش الاخبار با بیان اینکه سفر روحانی به نجف و دیدار استثنایی وی با مرجع دینی، آیتالله سیستانی پیام دیگری در خود داشته باشد، نوشت: «این دیدار میتواند مانع از فتنهافکنیهای عربستان و همپیمانان آن در روابط ایران و عراق شود، زیرا آیتالله سیستانی تلاش میکند مانع از ایجاد تفرقه میان سنی و شیعه شود».
این گزارش میافزاید: «تمام این پیامها در زمان حاضر (که مهلت آمریکا به عراق برای وارد کردن برق از ایران و دیگر مبادلات تجاری با آن در ماه جاری میلادی پایان مییابد)، نشاندهنده قاطعیت موضع عراق درقبال ایران است. جهتگیری واضح بغداد به سمت تهران در رابطه با پرونده تحریمهای آمریکا، پیش از اینها هم از سوی مسئولان دولت عراق روشن شده بود؛ اما برخی قوای سیاسی نزدیک به واشنگتن و کشورهای (حاشیه جنوبی) خلیج (فارس)، این موضوع را خطری برای عراق میدانند که علاوه بر اینکه سودی برای این کشور ندارد، به ناچار باید بهای آن را نیز بپردازد»!
طبق این گزارش، در نخستین واکنش آمریکا به سفر رئیس جمهور ایران به عراق، «جوی هود»، کاردار سفارت آمریکا در بغداد این سفر را بسیار مهمتر از سفرهای محرمانه سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران به عراق دانست و بر حمایت کشورش از عراق، برای ایجاد روابط سالم با تمام دولتهای منطقه ازجمله ایران، تأکید کرد.
این در حالی است که منابع نزدیک به دفتر ریاست جمهوری عراق در گفتگو با الاخبار، دیدارهای انجام شده میان مسئولان عراق و ایران را «ممتاز» توصیف کردند و توافقهای امضا شده را دربردارنده «جهشی در روابط میان بغداد و تهران» دانستند که همزمان با آنها، امکان پرداخت بدهیهای عراق به طرف ایرانی بهویژه بدهیهای مربوط به بخش برق نیز فراهم شده است.
علاوه بر این، توافقهای امضاشده میتواند فرصت مناسبی برای اقتصاد ایران فراهم کند؛ زیرا شامل زمینههای انرژی، حملونقل، کشاورزی، صنعت و بهداشت میشود. گذشته از اینکه براساس تفاهمهای انجامشده، خطوط راه آهن میان بصره عراق و شلمچه ایران ایجاد شده است و تسهیلاتی در زمینه ویزا به مردم دو کشور اعطا میشود. در همین رابطه، «همام حمودی»، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق تصریح کرد که سفر روحانی باعث ایجاد چهار شهر صنعتی و خط آهن بینالمللی در عراق میشود.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/