صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۵۲ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۷
امرالله عظیمی*

سنت زیبای غرب ایران در پنج‌شنبه پایانی سال

از سنت‌های زیبای ایرانی‌ها پیش از آغاز سال نو یادکردن از گذشتگان است و به این مناسبت هموطنان‌مان در پنج‌شنبه پایانی سال به زیارت اهل قبور می‌روند.
کد خبر : 366304

 خبرگزاری آنا از کرمانشاه؛ قرائت فاتحه، اقامه‌ نماز قضا به نیابت اموات، یا نماز مستحب و هدیه ثواب آن به اموات و زیارت، صدقه یا هرگونه خیرات دیگری که برای اموات انجام می‌شود، در واقع نوعی «هدیه» است که از طرف بازماندگان در دنیا برای رفتگان و اموات ارسال می‌‌شود و مردگان از روزی خیرات آن نصیب و بهره می‌برند و در احادیث و روایات نیز تأکید بسیاری بر آن شده است؛ از این رو برای اموات بهترین دعا این است که انسان برای آنان از خدای مهربان طلب عفو و مغفرت کند و بخواهد خداوند رحمت، بخشش و نعمت‌هایش را بر آنان نازل فرماید. چنانچه پیامبر اکرم(ص) در انوار الهدایه می‌فرمایند: «مردگانتان را که در قبرها آرمیده‌اند از یاد نبرید. مردگان شما امید احسان شما را دارند. آنها زندانی هستند و به کارهای نیک شما رغبت دارند. شما صدقه و دعایی به آنها هدیه کنید.»


بر این اساس و سنت مردمان این سرزمین به ویژه در مناطق غرب کشور، روح مردگان دارای عظمت و جایگاه والایی است؛ به گونه‌ای که یکی از استوارترین قسم‌های باورپذیر مردمان، سوگند روح مردگان است و براساس رسم و سنت کهن این مناطق برای خشنودی ارواح درگذشتگان سنت و آیین نکوی روزهای پنج‌شنبه و جمعه غریبان و آخر سال را به عنوان یکی از سنت‌های پسندیده مورد توجه قرار می‌دهند و از شهرهای دور محل کار به سمت شهر و زادگاه خود برای به جا آوردن این سنت‌ها اقدام می‌کنند.


به همین مناسبت، این روزها با حضور دسته‌جمعی بر سر مزار عزیزان از دست رفته خود و گذاشتن سبزه، میوه و شیرینی، گل و قرائت فاتحه یاد و خاطره آنان را گرامی می‌دارند. 


از سنتهای زیبای این روزها در پخت و پز خوراکی‌های پنج‌شنبه‌های پایانی سال پخت غذای شیر برنج، حلواهای محلی، بژی، شیرینی‌های محلی و چیدن انواع میوه و شیرینی بر روی سفره و قرائت فاتحه برای اموات طلب مغفرت می‌کنند یا با حضور در مزارستانها و شست‌وشوی سنگ قبر عزیزان با آب و گلاب و چیدن میوه و شیرینی و گل بر روی سنگ قبر با قرائت سوره حمد و توحید برای از دست رفته خود طلب مغفرت و شادی می‌کنند و گاهی با ناله‌های جگرسوز «مور» که نوعی مویه محلی توسط مادران و خواهران داغدار است خود را از غم داغ عزیز سبک می‌کنند و اموات را به آرامش می‌رسانند و آنگاه به خانه باز می‌گردند و میوه و شیرینی‌ها را در بین همسایگان و بستگان با دعوت به خانه و یا توزیع درب منازل خیرات می‌کنند.


پنج‌شنبه و جمعه غریبان و آخر سال مناسبتی ویژه برای همه مردم ایران اسلامی است تا در این روزها یاد عزیزان از دست رفته خود را زنده نگه دارند و برای این کار از مسیرهای دور و نزدیک خود را بر سر مزار عزیزشان می‌رسانند. 


*مدیر روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه


انتهای پیام/4078/


انتهای پیام/

برچسب ها: عید نوروز
ارسال نظر