کاهش تفریح و سلامت از زندگی کارگران/ سهم27 درصدی مزد از سبد معیشت
به گزارش خبرنگار حوزه تعاون و کارآفرینی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، علی خدایی نماینده کارگران در شورای عالی کار در نشست بررسی میزان افزایش دستمزد کارگران اظهار کرد: طبق ماده 167 قانون کار سه نفر از گروههای کارگری، سه نفر از گروههای کارفرمایی و دو نفر مطلع نسبت به مسائل اقتصادی ـ اجتماعی با نظر هیئت وزیران که به روند تعیین دستمزد کمک کنند، در شورای عالی کار حاضر میشوند.
وی افزود: اکنون دو نفر که باید به انتخاب هیئت وزیران در شورای عالی کار معرفی شوند، از بزرگترین کارفرمایان دولت یعنی وزرای صنعت و اقتصاد هستند که این موضوع توازن شورای عالی کار را به نفع دولت و با هدف تجمیع قدرت به هم میریزد.
خدایی تصریح کرد: بهصراحت عرض میکنم که همواره بهدلیل قدرت نمایندگان کارفرمایی و قدرت به آنچهکه افزایش قدرت خرید کارگران بینجامد، دست نیافتهایم و این موضوع به عدم توازن شورای عالی کار و تلاش دولت برای سرکوب مزد بازمیگردد.
نماینده کارگران در شورای عالی کار معتقد است که غفلت از موضوع و تبعات اجتماعی کاهش قدرت خرید کارگران و افزایش هزینههای زندگی موجب آسیبهای جبرانناپذیر در آینده خواهد شد.
وی افزود: بهعنوان مثال در موضوع تبعات اقتصادی، کاهش سرانه مصرف شیر از سال 84 به بعد که بهدلیل تکانههای ارزی ایجاد شد موجب سوءتغذیه و مشکلات سلامتی در خانوادههای کارگران خواهد شد.
خدایی با اعلام این خبر که ضریب پوشش دستمزد در تأمین هزینههای سبد معیشت خانوار 3.3 نفری به 27.4 درصد کاهش پیدا کرده است، گفت: پیش از این نسبت سهم دستمزد در تأمین هزینههای سبد معیشت یعنی سال 97 به 50.8 درصد رسیده بود.
وی افزود: هماکنون طبق بررسیهای انجامشده تا پایان بهمن ماه سال جاری هزینههای تأمین سبد معیشت یک خانوار 3.3 نفری طبق اعلام مرکز آمار ایران به 3 میلیون و 759 هزار و 269 تومان رسیده است؛ بنابراین میبینید که میزان دستمزد کارگر با تمام مزایا به یک میلیون و 500 هزار تومان هم نمیرسد.
خدایی معتقد است که وزیر کار بهعنوان رئیس شورای عالی کار باید بهعنوان تسهیلگر و بهبودگر فرآیند تصمیمگیری در جریان توافقات کارگران و کارفرمایان عمل کند، درحالیکه چنین نیست؛ بهطوریکه دولت با تمام توان مانع از افزایش واقعی دستمزد شده است.
نماینده کارگران در شورای عالی کار افزود: دولت نسبت به آسیبهایی که کاهش سهم دستمزد از تأمین سبد معیشت کارگری دارد، بیتوجه است.
وی افزود: نمایندگان مجلس بهجای اظهارنظر و بیان مشکلات، بهطور عملیاتی به مسئله تأمین معیشت کارگران ورود کنند و اینطور نباشد که صرفاً درباره حقوق کارگران مطالبه شود.
خدایی تأکید کرد: برخی از مسئولان سؤال میکنند که با وجود هزینه بیش از 3 میلیون و 700 هزار تومانی تأمین هزینههای زندگی، چطور کارگران زندگی میکنند؟ در پاسخ به این مسئولان باید بگویم که سهم سلامت، سرگرمی، تفریح و مسکن در سبد معیشت آنان نزدیک به صفر است و این موضوع هم تبعات اجتماعی و هم تبعات اقتصادی خواهد داشت.
وی گفت: با وجود افزایش شاخص بهای تولیدکننده میانگین سهم دستمزد در قیمت تمامشده نهادههای تولید بهشدت کاهش پیدا کرده است بهطوریکه این رقم از 17 درصد در سال 84 به زیر پنج درصد در سال 97 رسیده است.
انتهای پیام/4083/پ
انتهای پیام/