اقتصاد مقاومتی در گام دوم انقلاب
گروه سیاسی خبرگزاری آنا، بیانیه گام دوم انقلاب از ابعاد مختلفی قابل بحث و بررسی است چرا که این بیانیه ابعاد مختلف و متنوعی از انقلاب اسلامی و مسائل پیش روی، وضعیت حال و گذشته انقلاب را مورد اشاره و بررسی خود قرار داده است.
جا دارد نخبگان و متخصصان هر حوزه به ابعاد این بیانیه بپردازند و آنها را برای آحاد مردم جامعه تبیین و تشریح کنند تا هر یک از اقشار جامعه وظیفه و برنامه خود را برای دهه پنجم انقلاب و گام دوم انقلاب تدارک ببینند. یکی از ابعاد مهمی که در این بیانیه به آن پرداخته شده است موضوع اقتصاد کشور است که همواره به عنوان یکی از چالشهای اصلی انقلاب اسلامی طی چهار دهه اخیر بوده و با توجه به شرایط موجود به نظر میرسد این چالشها و مشکلات همچنان پیش پای انقلاب اسلامی باقی بماند؛ لذا یکی از اولویتهای انقلاب در گام دوم حل مشکلات اقتصادی و رسیدن به شکوفایی اقتصادی است.
خوشبختانه کشور از پتانسیلها و توانمندیهای بسیار بالایی برای شکوفایی اقتصادی و رفع کاستیهای موجود برخوردار است. از آنجا که انقلاب اسلامی یک مدل و ایدهای نوین در عرصه سیاست ورزی و حکمرانی است باید برای مدیریت اقتصادی کشور نیز مدل خاص خود را داشته باشد. تجربه چهل ساله گذشته انقلاب نشان میدهد که مدلهای غربی و وارداتی در اقتصاد ایران پاسخگو نبوده است و نه تنها مشکلی را از مشکلات اقتصادی کشور حل نکرده بلکه بر آن افزوده است. بسیاری متفقالقولاند که اساسیترین چالشی که در حال حاضر کشور با آن مواجه است، مسائل و مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم است. هر کشوری با توجه به شرایط سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و ژئوپلیتیک خود نسخهای خاص را به منظور مدیریت اقتصادی خود دارد و جا دارد که انقلاب اسلامی ایران نیز با ویژگیهای ممتاز و متمایزکنندهای که نسبت به سایر نظامها در جهان دارد نسخه خاص خود را برای مدیریت اقتصادی داشته باشد.
مقام معظم رهبری این نسخه را تدوین و ابلاغ کردهاند که آن نسخه شفابخش اقتصاد مقاومتی است و راهحل مشکلات اقتصادی عمل به محورهای این سیاستهاست. نسخهای که بسیاری از کارشناسان بر کارایی و اثربخشی آن تأکید و اذعان دارند؛ اما با وجود چنین نسخهای، ملاحظه میشود تیم اقتصادی دولت در موارد بسیاری آن را نادیده گرفته و صرفاً به سخن گفتن در خصوص این سیاستها بسنده کردهاند و نتیجه عاجز ماندن از حل مشکلات اقتصادی مردم شده است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی برای این موضوع راهکار و مدلی ارائه کردهاند که کمتر موردتوجه مدیران کشور قرار گرفته و جا دارد که در گام دوم انقلاب اسلامی این مدل با دقت و جدیت بیشتری دنبال شود. این مدل میتواند برای حل مشکلات و چالشهای اقتصادی کشور راهگشا باشد زیرا مدلی علمی، بومی و مبتنی بر واقعیتهای کشور و جهان است. اهمیت مدل اقتصاد مقاومتی در حدی است که ایشان در بیانیه گام دوم انقلاب نیز به آن اشاره کردهاند. معظم له ضمن اشاره به اهمیت مقوله اقتصاد، کلیدی بودن و تعین کننده بودن آن فرمودهاند که «اقتصاد قوی، نقطه قوت و عامل مهم سلطه ناپذیری و نفوذناپذیری کشور است و اقتصاد ضعیف، نقطهٔ ضعف و زمینهساز نفوذ و سلطه و دخالت دشمنان است». از نظر ایشان اقتصاد اگرچه هدف نیست اما وسیلهای برای رسیدن به اهداف است.
ایشان ضمن یادآوری برخی اشکالات اساسی اقتصاد کشور راهحل این مشکلات را اقتصاد مقاومتی عنوان میکنند و میفرمایند: «راهحل این مشکلات، سیاستهای اقتصاد مقاومتی است که باید برنامههای اجرایی برای همه بخشهای آن تهیّه و با قدرت و نشاط کاری و احساس مسئولیت، در دولتها پیگیری و اقدام شود. درونزایی اقتصاد کشور، مولّد شدن و دانشبنیان شدن آن، مردمی کردن اقتصاد و تصدیگری نکردن دولت، برونگرایی با استفاده از ظرفیتهایی که قبلاً به آن اشاره شد، بخشهای مهم این راهحلها است. بیگمان یک مجموعهٔ جوان و دانا و مؤمن و مسلط بر دانستههای اقتصادی در درون دولت خواهند توانست به این مقاصد برسند.»
نقشه راه اقتصاد کشور و نسخه شفابخش آنکه مقام معظم رهبری برای دولت و ملت به ویژه نسل جوان در گام دوم انقلاب تعیین فرمودهاند، سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است که 29 بهمن سال 1392 توسط ایشان ابلاغ شده اما متأسفانه طی پنج سال گذشته مورد بیتوجهی و غفلت مسئولان قرار گرفته و موجب شده که اقتصاد کشور دچار چالش و شکنندگی شود. معظم له پنج سال پیش در ابلاغیه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی تأکید کرده بودند: «ایران اسلامی با استعدادهای سرشار معنوی و مادی و ذخایر و منابع غنی و متنوع و زیرساختهای گسترده و مهمتر از همه، برخورداری از نیروی انسانی متعهد و کارآمد و دارای عزم راسخ برای پیشرفت، اگر از الگوی اقتصادی بومی و علمی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی که همان اقتصاد مقاومتی است، پیروی کند نه تنها بر همه مشکلات اقتصادی فائق میآید و دشمن را که با تحمیل یک جنگ اقتصادی تمام عیار در برابر این ملت بزرگ صفآرایی کرده، به شکست و عقبنشینی وامیدارد، بلکه خواهد توانست در جهانی که مخاطرات و بی اطمینانیهای ناشی از تحولات خارج از اختیار، مانند بحرانهای مالی، اقتصادی، سیاسی و ... در آن رو به افزایش است، با حفظ دستاوردهای کشور در زمینههای مختلف و تداوم پیشرفت و تحقق آرمانها و اصول قانون اساسی و سند چشمانداز بیست ساله، اقتصاد متکی به دانش و فناوری، عدالت بنیان، درونزا و برونگرا، پویا و پیشرو را محقق سازد و الگویی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد.»
از آنجا که قرار است نسل جوان ایرانی شانههای خود را زیر بار مسئولیتپذیری ببرد و در دهه پنجم انقلاب و گام دوم آن نقشآفرینی کند لازم است تا با نصب العین قرار دادن سیاستهای اقتصاد مقاومتی عزم خود را برای رفع چالشهای اقتصادی انقلاب و رفع مشکلات معیشتی مردم و شنان دادن کارآمدی انقلاب اسلامی جزم کند و لازم است برنامههای اجرائی علمی و دقیقی را تهیه و با قدرت و نشاط کاری و احساس مسئولیت و با روحیه جهادی نه تنها مسئولان و نهادهای حکومتی را به میدان بکشانند و مطالبهگری کنند بلکه خود نیز در صحنه حضور داشته باشد و با عمل انقلاب خود برای عملی شدن سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی اهتمام بورزد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/