معماری شهرهای فعلی از جمله تهران اسلامی نیست
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، غلامعلی حداد عادل در جلسه 164 شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به بیانیه «گام دوم» که توسط رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) صادر شد، اظهار کرد: این بیانیه حاصل تجربه چهار دهه انقلاب اسلامی است و توجه به این بیانیه از منظر علوم انسانی نیز لازم است.
پس از ارائه نظرات اعضا، حداد عادل با توجه به مسائل مطرحشده گفت: به نظر میرسد در این زمینه میتوان یک دانشگاه خاص را بهعنوان نمونه انتخاب کرد تا بتوان این رشته را در آن دایر کنیم.
وی افزود: اگر با توجه به پیشرفت کار حس شد این رشته قابلیت تدریس در سایر دانشگاهها را دارد، آن هنگام موضوع در شورا بررسی خواهد شد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه معماری شهرهای فعلی ما و از جمله تهران اسلامی نیست، ادامه داد: به نظر میرسد با توجه به شرایط موجود از نظر استاد، متون آموزشی و... میتوان این رشته را دایر کرد.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی گفت: ایرادی ندارد که یک رشته خاص ابعاد مختلف اسلامی معماری و شهرسازی را مورد بررسی قرار دهد.
حداد عادل افزود: همه میدانیم معماری اسلامی وجود دارد ولی وضعیت فعلی معماری ما اسلامی نیست.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی ادامه داد: متأسفانه معماری و شهرسازی ما بر اثر بیتوجهی به مباحث اساسی در این زمینه، بیهویت است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: معیارهایی مانند حریم خصوصی و عفاف، پیوستگی دین و دنیا و... در شهرسازی و معماری اسلامی بسیار مورد توجه است.
وی افزود: معماری و شهرسازی اسلامی امروز به عنوان یک مکتب علمی در جهان مورد توجه است و باید مورد توجه ما هم باشد. در یک کلام میتوان گفت معماری شهرهای فعلی ما و از جمله تهران اسلامی نیست.
پس از سخنان حداد عادل، ادامه بررسی سرفصلهای درسی و برنامه آموزشی رشته شهرسازی اسلامی در مقطع دکتری و بررسی میزان انعکاس پیشنهادهای ارائه شده در جلسه گذشته در دستور کار شورا قرار گرفت.
حجتالاسلام کاظمینی، دبیر شورای تخصصی حوزوی و معاون ارتباط با حوزه دبیرخانه شورای تحول هم در این زمینه گفت: در بررسیهای انجام شده ما به این نتیجه رسیدیم که برخی از عناوین درسی کلی و مانند عناوین مقالات علمی هستند.
دبیر شورای تخصصی حوزوی تأکید کرد: در بررسیهای انجام شده ضعف در منابع مستقیم و مرتبط، لزوم اصلاح عناوین درسها و ایجاد تناسب بیشتر میان این عناوین با سرفصلها و توجه بیشتر به مباحث فقهی در کنار رویکرد معرفتی از جمله مسائل قابل توجه در این زمینه است.
وی افزود: خوشبختانه از نظر ادبیات فقهی در این زمینه پیشرفتهایی داشتهایم و چند سال است که فقه شهرسازی در حوزه علمیه قم توسط یکی از اساتید تدریس میشود.
دبیر شورای تخصصی حوزوی ادامه داد: بنابر این با پیشنهاد ارائه این سرفصلها بهصورت محدود در یک دانشگاه بهصورت خاص موافقت میشود.
در این بخش با توجه به پیشنهادهای ارائه شده در جلسه گذشته موارد ذیل مورد اشاره قرار گرفت: نقش مبانی فقهی و حقوقی در شهرسازی اسلامی، توجه به مباحث اخلاقی در موضوع شهرسازی و معماری، ارزیابی نظریههای نوین شهرسازی از منظر اسلامی، معطوف بودن قید اسلامی به محتوای دروس، پیوستگی موضوع معماری به سبک زندگی، سابقه طولانی تدریس این سرفصل در دانشگاه هنر اسلامی تبریز و بررسی مسیر شکلگیری این رشته درسی در کشور و در نظر گرفتن آرای متفکرین مسلمان در حوزه شهر.
در پایان جلسه 164 شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی؛ اعضای شورا ضمن اعطای اجازه برای پذیرش دانشجو با توجه به نظرات ارائه شده این برنامه مجدداً به گروه مربوطه جهت بررسی بیشتر ارجاع شد تا ظرف یک سال آینده این برنامه تکمیل و برای تصویب نهایی در دستور کار شورا قرار گیرد.
انتهای پیام/4123/ن
انتهای پیام/