هجمه به یمن خلاف اصل مداخله، منع توسل به زور و حق حاکمیت کشورهاست
به گزارش خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بینالملل خبرگزاری آنا، عباس کوچکی نژاد ظهر امروز در همایش بررسی چالشهای حقوقی و سیاسی یمن که در دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، گفت: عربستان و متحدانش برای دخالت نظامی در یمن توجیه کردند و این توجیه در 26 مارس 2005 (6 فروردین 84) در بیانیهای مطرح شد. سعودیها در این بیانیه به اظهارات عبد ربه منصور هادی رئیس دولت مستعفی یمن استناد کردند که باید از دولت یمن در مقابل حوثیها حمایت کنند. عربستان معتقد است دفاع مشروع پیشگیرانه انجام میدهد و مدعی است که میخواهد این دفاع را برای حمایت و حفاظت از خود انجام دهد.
وی افزود: بند چهار ماده دو منشور سازمان ملل متحد، توسل به زور را ممنوع کرده است، مگر به دو دلیل. نخست دفاع مشروع و دوم اعطای مجوز از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد. عربستان برای اینکه حمله خود به یمن را توجیه کند، به بند دفاع مشروع استناد کرده ولی نکته در اینجاست که دفاع مشروع پذیرفته شده، دفاع عکسالعملی است، یعنی اینکه باید به کشوری حمله شود تا آن کشور از خود در مقابل طرف مهاجم دفاع کند، درحالیکه حوثیها به عربستان حمله نکردند.
کوچکی نژاد تصریح کرد: دفاع مشروع پیشگیرانه یعنی به ما حمله نشده است ولی ما برای دفع خطر احتمالی حمله میکنیم که این نوع توجیه نیز پذیرفتنی نیست. سعودیها میخواهند با استناد به بند دفاع مشروع پیشگیرانه حمله به یمن را توجیه و آن را ادامه دهند. فرض کنیم که طبق ادعای عربستان، حوثیها حمله کرده باشند، در این صورت نیز باید دو اصل دیگر یعنی اصل ضرورت و تناسب رعایت شود. تناسب یعنی اینکه حمله بههمان اندازهای انجام شود که حمله طرف مقابل انجام شده است. ظرفیت یعنی برای کسی که به دفاع مشروع عکسالعملی استناد میکند، چارهای جز حمله نبوده باشد ولی آیا برای عربستان چارهای جز حمله نبود؟ پاسخ منفی است. این ظالمان میتوانستند به مذاکره روی آورند یا شکایت خود را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع دهند. از سوی دیگر منصور هادی در 2012 در توافقی بهجای عبدالله صالح رئیس جمهور برکنار شده یمن انتخاب شد و این انتخاب البته بدون برگزاری انتخابات بود. موضوعی که در این میان رخ داد این بود که در 2014 حوثیها از توافق خارج شدند و دلیل آنها برای خروج این بود که نیروهای وابسته به منصور هادی دو عضو آنها را به قتل رسانده و نیز دولت منصور هادی توافق با آنها را در بندهایی ازجمله تأمین مواد غذایی و سوخت نقض کرده بود.
وی افزود: عبد ربه منصور هادی در انتخابات آزاد و دموکراتیک انتخاب نشد که بخواهد از دولتهای دیگر برای دفاع از کشور خود کمک بخواهد. نکتهای که وجود دارد این است که در چند قطعنامه شورای امنیت آمده است که دولت منصور هادی مشروعیت دارد. نکته بعد این است که برای دفع حمله خارجی باید دعوت انجام شود درحالیکه حمله حوثیها نوعی جنگ داخلی بود ولی سعودیها در برخی ادعاهای خود موضوع دخالتهای ایران را مطرح میکردند که ادعای سعودیها اصلاً منطق ندارد و قابل پذیرش نیست.
کوچکنژاد در پایان گفت: دخالت عربستان و متحدانش خلاف اصل مداخله، منع توسل به زور و حق حاکمیت کشورهاست. این قاعده را همه حقوقدانان بینالمللی قبول دارند.
انتهای پیام/4106/4033/
انتهای پیام/