صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۷:۵۵ - ۰۳ اسفند ۱۳۹۷

یگان حافظ صلح ارتش؛ بازوی پرتوان نظام اسلامی در استقرار صلح جهانی

یگان حافظ صلح ازجمله یگان‌های منحصربه‌فرد و شاخص ارتش جمهوری اسلامی ایران است که به بازوی پرتوان نیروهای مسلح در استقرار صلح جهانی لقب گرفته است.
کد خبر : 362554

به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی و امنیتی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، یکی از برکات انقلاب اسلامی در طول این چهار دهه، تقویت قدرت دفاعی نیروهای مسلح کشورمان است و دامنه این قدرت از صیانت و حفاظت از مرزهای کشورمان به حفاظت از صلح و امنیت جهانی تسری یافته و امروز به‌جرئت می‌توانیم بگوییم ارتش جمهوری اسلامی ایران به بازوی پرتوان نظام برای مشارکت در مأموریت‌های بین‌المللی بشردوستانه تحت نظر سازمان ملل متحد تبدیل شده است.


یگان حافظ صلح ازجمله یگان‌های منحصربه‌فرد و شاخص ارتش جمهوری اسلامی ایران است. این یگان برابر پیشنهاد ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به دفتر مقام معظم رهبری و تصویب معظم‌له، در سال 1372 تأسیس شد و سپس گزارشی از سوی وزارت امور خارجه کشورمان درخصوص تأسیس این یگان به سازمان ملل ارسال شد که با ثبت آن در سازمان ملل، یگان حافظ صلح ایران رسمیت یافت.


در ارتش جمهوری اسلامی ایران گردان 185 تیپ 116 پیاده مکانیزه قرارگاه عملیاتی لشکر 16 زرهی قزوین که در بیشتر عملیات‌های آفندی و پدافندی، به‌ویژه در عملیات‌های بیت‌المقدس و فتح‌المبین حضور داشته است، به‌عنوان یگان حافظ صلح کشورمان تعیین شد. این گردان تنها گردان حافظ صلح نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است.


روز 29 می (میلادی) هر سال مقارن با هشتم خرداد، روز جهانی نیروهای حافظ صلح در جهان، به پاس خدمات انسان‌دوستانه یگان‌های حافظ صلح نام‌گذاری شده است. در حال‌ حاضر بیش از 120 هزار نفر نیروی حافظ صلح از 116 کشور در ده‌ها عملیات در مناطق مختلف جهان مشغول صلح‌بانی و خدمات انسان‌دوستانه هستند. نیروهای حافظ صلح با کلاه و بازوبند آبی شناسایی می‌شوند و در تمام عملیات‌های حفظ صلح فعالیت می‌کنند. این نیروها در هیچ شرایطی مجاز به استفاده از سلاح نیستند.


لزوم تشکیل یگان حافظ صلح


با توجه به مأموریت‌های برون‌مرزی کشورهای چندملیتی برای حفظ صلح و انجام فعالیت‌های بشردوستانه، وجود این یگان فرصتی مناسب برای ایران به‌عنوان کشور خواهان صلح است تا در مأموریت‌های بین‌المللی حفظ صلح شرکت کند. از مزایای مشارکت ارتش در اعزام نیرو به عملیات حفظ صلح بین‌الملل در ابعاد سیاسی، ارتقای امنیت ملی کشور و وابستگی آن به امنیت بین‌المللی است. شرکت در چنین عملیات‌هایی، راهبردی است که کشورها در برابر اقدامات ابرقدرت‌ها اتخاذ می‌کنند و این امر خلأ توازن قدرت را در جهان بعد از جنگ سرد پوشش داده است.


با توجه به اینکه گردان حافظ صلح از نظر مأموریت و مسئولیت واگذاری به آن با سایر یگان‌های نظامی تفاوت ریشه‌ای دارد، در زمان انتخاب یگان حافظ صلح در کشورمان باید یگانی که دارای شاخصه‌های منحصربه‌فردی از نظر آمادگی و پا در رکاب در حوزه نیروی انسانی، تجهیزات و آموزش است، انتخاب می‌شد. سرانجام یک رزمایش بین‌المللی در منطقه وسیع آراسَنجِ بوئین‌زهرای قزوین با حضور نمایندگان بخش حفظ صلح و کارشناسان سازمان ملل انجام شد و تدابیر سلسله‌مراتب بر این قرار گرفت که این گردان در قزوین مستقر شود.


اهداف تشکیل گردان حافظ صلح و وظایف و مأموریت‌های آن


هدف اصلی تشکیل گردان حافظ صلح، اعزام نیرو تحت فرماندهی سازمان ملل به مأموریت‌های بین‌المللی در مناطق درگیر بین دو کشور، با رعایت کلیه قوانین و مقررات بین‌المللی است. وظایفی هم که گردان حافظ صلح هنگام اعزام نیرو به مأموریت به عهده دارد، عبارت هستند از: استقرار در خط حائل بین دو کشور متخاصم برای برقراری صلح و حفاظت از برقراری آتش‌بس و شرکت در مأموریت‌های انسان‌دوستانه برای کمک به مردم آسیب‌دیده در حوادث غیرمترقبه. نمایندگانی متشکل از کارشناسان حفظ صلح که در معاونت تربیت و آموزش نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده، کارکنان را براساس شاخصه‌های موردنظر انتخاب کرده و به این یگان اختصاص می‌دهند.


جذب نیروهای وظیفه این گردان از طریق مراکز فرهنگی و آموزشی انجام می‌شود. بدین‌صورت که کارشناسان گردان‌های حافظ صلح به مراکز فرهنگی و آموزشی اعزام می‌شوند و از میان نفراتی که در مراکز آموزشی در حال طی دوره آموزش عمومی هستند، نیروی انسانی زبده، علاقه‌مند و دارای تحصیلات عالیه را برای این گردان انتخاب می‌کنند. این نیروها پس از طی دوره آموزش مقدماتی نظامی به این گردان اختصاص داده می‌شوند و با توجه به برنامه‌هایی که از طریق معاونت تربیت و آموزش نیروی زمینی تصویب و ابلاغ شده، آموزش‌های خاص این گردان را فرامی‌گیرند.


انجام مأموریت خارج از کشور


فرماندهان، مدیران و افسران این گردان به‌صورت انفرادی برای طی دوره‌های مختلف آموزشی و همچنین اجرای عملیات حفظ صلح به کشورهای مختلف اعزام می‌شوند.


به‌طورکلی کارکنان برای انجام مأموریت در خارج از کشور، به دو صورت اعزام می‌شوند:


1- تعدادی از افسران برای طی دوره آموزشی به خارج از کشور اعزام می‌شوند که پس از کسب آموزش‌های لازم در سایر کشورها، به یگان سازمانی خودشان ارجاع داده می‌شوند و این آموزش‌ها و تجارب را به سایر فرماندهان و کارکنان انتقال می‌دهند.


2- براساس نیاز سازمان ملل و درخواست وزارت امور خارجه، نفرات منتخب که عمدتاً افسران و مدیران جوان هستند، برای انجام عملیات حفظ صلح اعزام می‌شوند. در همین راستا تا به ‌حال افسرانی به کشورهای سودان، اتیوپی، اریتره و سایر کشورهای آسیایی، اروپایی و آفریقایی برای انجام عملیات حفظ صلح و برقراری امنیت اعزام شده‌اند. مدت ‌زمان مأموریت‌ها نیز معمولاً بیش از یک سال است و پس از انجام مأموریت به یگان اصلی و سازمانی برای انتقال تجارب به سایر همکاران ملحق می‌شوند.


یکی از شرایط اختصاصی کارکنان این گردان تسلط به زبان‌های خارجی است. این ویژگی با توجه به تشکیل مرکز آموزش زبان در سطح یگان و برابر زمان‌بندی آموزشی، کارکنان، به‌ویژه فرماندهان و مسئولان، این دوره‌ها را سپری می‌کنند.


اکنون خوشبختانه بیشتر کارکنان گردان حافظ صلح به یکی از زبان‌های انگلیسی، فرانسه و روسی مسلط هستند. گردان حافظ صلح، با توجه به داشتن کارکنان زبده، علاقه‌مند و باانگیزه و همچنین تجهیزات پیشرفته، آماده انجام هرگونه مأموریت ابلاغی از طریق سلسله‌مراتب فرماندهی و بنابه‌نیاز سازمان ملل است.


انتهای پیام/4079/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر