معرفی شاخصها و زیرشاخصهای رتبهبندی خوابگاههای دانشجویی
به گزارش خبرنگار حوزه صنفی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، از سال 92 بحث رتبهبندی خوابگاهها (سرای دانشجویی) از سوی صندوق رفاه دانشجویان مطرح شد. این صندوق برای شناسایی و رسیدگی هر چه زودتر به خوابگاههایی که از وضعیت نامناسبتری برخوردارند این رتبهبندی را انجام داده است؛ اما از سوی دانشجویان مبنای این اولویتبندی همیشه جای سؤال بوده است. در این گزارش ضمن معرفی هفت معیار اصلی رتبهبندی خوابگاهها، زیرمجموعه آن نیز بیان شده است و دانشجویان میتوانند دریابند که خوابگاه آنان در چه رتبهای قرار دارد.
رتبهبندی خوابگاههای دانشجویی براساس هفت شاخص اصلی (دسترس بودن خوابگاه، وضعیت کیفی خوابگاه، مجموعه اتاقهای خوابگاه، سرانه فضای اتاق دانشجو، امکانات رفاهی ـ درمانی، امکانات عمومی، تجهیزات و امکانات خوابگاه و اتاقها) و 54 زیر شاخص صورت گرفته است.
1. در دسترس بودن خوابگاهها
اولین شاخص ارزیابی خوابگاه یا همان سراهای دانشجویی «در دسترس بودن خوابگاه ها» است. فاصله خوابگاه تا غذا خوری، تا دانشکده، تا محدوده خدمات شهری، تا مراکز درمانی، تا مرکز خرید و فاصله تا اماکن فرهنگی و ورزشی، 6 زیر شاخص در دسترس بودن خوابگاهها است. این زیر شاخصها هر کدام در سه مؤلفه «نزدیک (تا یک هزار متر)، دور (بین یک هزار متر تا سه هزار متر) و خیلی دور (بالای سه هزار متر)» مورد ارزیابی قرار میگیرند.
2. وضعیت کیفی ساختمان خوابگاه
وضعیت کیفی ساختمان دومین شاخص مورد توجه صندوق رفاه دانشجویان برای رتبهبندی سراهای دانشجویی است که دارای هفت مؤلفه است. یکی از مؤلفههای این شاخص «عمر ساختمان» است. بدبن صورت که ساختمانهای کمتر از 10 سال دارای رتبه یک، ساختمانهای 10 الی 20 ساله دارای رتبه دو، ساختمانهای بین 21 تا 30 سال و بالاتر از 30 سال در رتبه سه، چهار و پنج قرار میگیرند.
همچنین در شاخص وضعیت کیفی ساختمان خوابگاه، تعداد طبقات، تاسیسات آن ( سیستم انتقال آب، فاضلاب و تاسیسات برق)، رنگآمیزی، نورگیری، سیستم تهویه مطبوع(گرمایش، سرمایش) و کاربری ساختمان مورد ارزیابی مطرح است.
3 و 4. مجموعه اتاقهای خوابگاه/ سرانه فضای اتاق دانشجو
در این شاخص سوئیت خوابگاهی، اتاقی ، واحد آپارتمانی و ترکیبی (سالن و اتاق) هر کدارم امتیاز خاص خود را دارند و در شاخص سرانه فضای اتاق دانشجو، اتاقهای بیش از پنج متر مربع در رتبه یک، بین چهار و پنج مترمربع رتبه دو، بین سه تا سهمترمربع و 99 سانت رتبه سه و اتاقهای بین دو الی دو مترمربع و 99 سانت رتبه چهار و کمتر از دو مترمربع رتبه پنج قرار میگیرد.
5. امکانات درمانی رفاهی پنجمین شاخص رتبهبندی سراهای دانشجویی
مرکز درمانی، پزشک عمومی، آمبولانس، دندان پزشک، خدمات مشاورهای، پزشک زنان داروخانه از مؤلفههای امکانات درمانی است. فروشگاه و بوفه دانشجویی، رستوران آزاد، نانوایی، آرایشگاه، عکاسی، کفاشی، خیاطی، آژانس، تاکسی سرویس، خودپرداز یا باجه، خدمات کپی و تکثیر، خشکشویی و مهد کودک نیز از مؤلفههای امکانات رفاهی است که در رتبه بندی خوابگاه ها تاثیر گذار است.
6. امکانات رفاهی خوابگاه و تأثیرگذاری آن بر رتبهبندی دانشگاه
در شاخص امکانات رفاهی، سرانه بهداشتی اینکه هر دوش حمام و سرویس بهداشتی برای چند نفر استفاده میشود و سرانه آشپزخانه چه مقدار است و واحدهای فوق برنامه که شامل سرانه سالنهای تلویزیون، مطالعه، رایانه، اجتماعات میباشد مطرح است همچنین در این شاخص امکانات ورزشی (دسترسی به زمین چمن، سالن ورزشی باستانی دانشگاه، استخر دانشگاه، زمین ورزشی چندمنظوره، سالن ورزشی سرپوشیده، بدنسازی و آمادگی جسمانی و دسترسی به ایستگاه طرح سلامت ) از موارد مطرح است که در رتبهبندی سراهای دانشجویی تأثیر بهسزایی میگذارد.
در این شاخص امکانات فرهنگی (سرانه نمازخانه، تابلو اعلانات، اینترنت و پوششدهی آن)، امکانات پخت و توزیع غذا، واحد خدماتی ـ اداری (نگهبانی، دفتر سرپرستی، محل نیروی خدماتی)، امکانات ایمنی (پله اضطراری، سیستم اطفای حریق،کپسول آتشنشانی، شیلنگ آب پرفشار، سیستم هشداردهنده) نیز حائز اهمیت است.
7. تجهیزات و امکانات خوابگاه و اتاقها
تجهیزات اتاقها در خوابگاهها که شامل پرده، تخت، چوب لباسی، میز و صندلی، یخچال، کمد لباس، جاکفشی، سطل زباله، فرش و موکت میشود و تجهیزات عمومی همانند جاروبرقی، جعبه کمک اولیه، ماشین لباسشویی، چرخ خیاطی، آسانسور، آب سردکن از مؤلفههای شاخص تجهیزات و امکانات خوابگاه و اتاقها است. همچنین تجهیزات آشپزخانه شامل سینگ ظرفشویی، اجاق گاز با ترموکوپل و حمام و سرویس بهداشتی و سینگ ظرفشویی در این شاخص مورد توجه قرار میگیرد.
لازم است بدانید که کنترل تردد دانشجویان اینکه به صورت اتوماسیون و دفتری و چگونگی ایابوذهاب نیز بر رتبهبندی سراهای دانشجویی توسط صندوق رفاه دانشجویان تأثیرگذار است.
انتهای پیام/4084/
انتهای پیام/