صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۴۲ - ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
بندر بن‌سلطان روایت کرد:

واکنش قاطع دکتر ولایتی به درخواست عربستان درباره جنگ کویت

رئیس اسبق دستگاه اطلاعات عربستان از قول دکتر ولایتی گفت: ایران هیچ‌گونه دخالت نظامی را در منطقه قبول نمی‌کند، به‌ویژه اینکه این دخالت از سوی شیطان بزرگ باشد.
کد خبر : 362182

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، بندر بن‌سلطان در بخشی از گفتگوی اختصاصی با بخش عربی‌زبان روزنامه «ایندیپندنت» چاپ انگلیس درباره قطر مدعی شد که آنها در برخی محاسبات خود اشتباه کردند و گفت: «قطری‌ها معتقدند سه چیز باعث می‌شود قطر دارای یک جایگاه رفیع باشد؛ نخست و مهم‌ترین آن، حضور نظامی آمریکا در آنجاست. دوم، پشتیبانی و استفاده از منافع متقابل با تشکیلات اخوان‌المسلمین در جهان و سوم، اطلاع‌رسانی است».


رئیس اسبق دستگاه اطلاعات عربستان افزود: «همه داستان لغو مجوز شبکه بی‌بی‌سی عربی را زمانی که مدیریت آن در دست سعودی‌ها بود، می‌دانند. پس از آن بود که حمد بن‌خلیفه آل ثانی، امیر قطر وارد معامله شد و از راست افراطی تا چپ افراطی، هرچه بود خرید. اگر متوجه شده باشید، من نمی‌گویم که نفت و گاز یکی از مهم‌ترین ارکان سیاست قطر است، زیرا نفت و گاز منحصراً در اختیار طرف خاصی نیست و آنها قادر نیستند معادلات سیاسی جهان را دستکاری کنند».


وی با ارائه مثال‌هایی سعی کرد وضعیت سیاست قطر را تبیین کند و گفت: «به عنوان نمونه، آمریکا واردات و صادرات نفت انجام می‌دهد و گاز دراختیار روسیه است که هم‌اکنون اروپا و دیگر نقاط جهان را با خطوط لوله گاز تأمین می‌کند».


بن‌سلطان تأکید کرد: «اگر هر لحظه‌ای اوضاع خلیج (فارس)، تنگه هرمز و جاهای دیگر به‌هم بریزد، نقش قطر از نظر گاز و نفت پایان می‌یابد مگر اینکه بخواهد خط لوله خود را به ایران و از ایران به نقاط دیگر جهان گسترش دهد. لازم به ذکر است که آنها پیش‌تر می‌خواستند خط لوله گاز را از قطر به کویت منتقل کنند که با مخالفت ما مواجه شد. البته آنها درسایه وجود پایگاه‌های آمریکا (در کشورشان) نمی‌توانند خط لوله گاز را به ایران منتقل کنند».


رکن اطلاعاتی اسبق عربستان در توهینی آشکار به امیر قطر، گفت: «به همان سه رکن بازگردیم؛ نکته قابل توجه این است که امیر کنونی قطر رفتار و منش‌های بد پدرش را ندارد، ولی دشمنی را از وی به ارث برده است و اگر کینه‌توز باشی ولی زیرک نباشی هیچ فایده‌ای ندارد. من احساس می‌کنم او به امور تسلط ندارد و حمد بن‌خلیفه و حمد بن‌جاسم اداره امور سیاسی و عمومی قطر را برعهده دارند». 


بندر بن‌سلطان در پاسخ به این سؤال که آیا عربستان تمایلی به آشتی با قطر دارد، گفت: «این نظر شخصی من و نه پادشاهی عربستان است؛ من در حکومت جایی ندارم و نظر خود را می‌گویم. از نظر من اگر توافقی دوجانبه انجام نشود، بازگشت روند رابطه با قطر به گذشته اشتباه است. من انتظار دارم قطر با یک امضا بتواند پرواز کند و از حضور نیروهای آمریکایی در آنجا مغرور نشود. بزرگ‌ترین پایگاه آمریکا در خاورمیانه ویلز نام داشت که در لیبی بود و با وقوع انقلاب در آن کشور به کنترل نیروهای انقلابی درآمد. این یک توهم است که پایگاه آمریکا بتواند حامی قطر باشد و باید از آنچه در لیبی رخ داد، درس عبرت بگیرند».


وی افزود: «عربستان و قطر در منطقه باقی می‌مانند و این حضور نظامی آمریکا در دوحه است که مشخص نیست ادامه داشته باشد یا خیر». 


بندر بن‌سلطان درباره موضع ایران درقبال جنگ دوم خلیج فارس یا جنگ آزادی کویت، گفت: «ما آن زمان در نیویورک مشغول رایزنی برای صدور قطعنامه ازسوی سازمان ملل متحد برای آزادی کویت بودیم و با علی‌اکبر ولایتی، وزیر امور خارجه وقت ایران دیدار کردیم. من به وی گفتم که ما می‌خواهیم کویت را آزاد کنیم و از آمریکایی‌ها، اروپایی‌ها و شوروی خواسته‌ایم که با قطعنامه سازمان ملل متحد مخالفت نکنند. موضع ایران چه بود؟ ولایتی گفت از این کار شما 100 درصد حمایت می‌کنیم. شاهزاده سعود الفیصل به من گفت که آیا این تقیه ایرانی‌ها است یا اینکه در تصمیم خود جدی هستند؟ من به وی گفتم که منطق می‌گوید آنها از هر اقدامی علیه صدام حمایت می‌کنند».


به گزارش آنا، جنگ دوم خليج فارس را می‌توان نخستین بحران بزرگ بين‌الملل پس از جنگ سرد ناميد که در منطقه‌ای حساس و راهبردی ميان جمع زيادی از بازيگران بين‌الملل و عراق متجاوز به خاک کويت به وقوع پيوست. 


وی افزود: «بعد از دو روز در مقر سازمان ملل متحد خبرنگاری غربی از ولایتی پرسید آیا موافق اعزام نیروهای آمریکایی به عربستان برای آزادی کویت هستید؟ که ولایتی پاسخ داد؛ ایران هیچ‌گونه دخالت نظامی را در منطقه قبول نمی‌کند، به‌ویژه اینکه این دخالت از سوی شیطان بزرگ باشد. من در هتل بودم که تلفنی با سعودالفیصل تماس گرفتم و با وی صحبت کردم. او گفت؛ آیا صحبت‌های ولایتی را در تلویزیون دیدی؟ به‌نظر می‌آید نظرش تقیه بوده باشد». 


بن‌سلطان گفت: «بعد از این ماجرا با سفیر ایران تماس گرفتم تا وقت ملاقاتی با ولایتی ترتیب دهد که سفیر ایران گفت؛ ولایتی در ساختمان سازمان ملل متحد است. از سوی دیگر شیخ حمد بن‌جاسم آل ثانی، امیر وقت قطر به واشنگتن رفت و با جیمز بیکر، وزیر وقت امور خارجه آمریکا دیدار کرد و به وی گفت که می‌خواهیم میزبان نیروها و جنگنده‌هایتان باشیم تا از منطقه حمایت کنید، ولی سعودی‌ها نباید خبردار شوند».


رئیس اسبق دستگاه اطلاعات عربستان تصریح کرد: «در ساختمان سازمان ملل متحد در نیویورک بخشی از پرده کعبه وجود داشت که آن را به دبیر کل هدیه کرده بودیم. ایرانی‌ها به سعود الفیصل پیشنهاد کردند که مذاکره در زیر این پرده انجام شود. من گفتم آیا این دیدار مقدس است؟ مهم دیدار ماست و اینکه به شما چه بگوییم تا مخالفتی بر سر راه آزادسازی کویت وجود نداشته باشد. آن وقت شما این‌گونه اظهار نظر می‌کنید؟ ما نگران عملیات صدام در کویت هستیم و شما (ایران) درباره حضور نظامیان آمریکا صحبت می‌کنید که ممکن است در کویت باقی بمانند. سعود الفیصل این اقدام ایران را عجیب توصیف کرد».


وی در ادامه بدون اینکه واکنش هیئت ایرانی را به مواضع خود بیان کند، به بیان ادعاهایی درباره حمایت عربستان از امنیت منطقه پرداخت.


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر