صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۲۲ - ۰۸ بهمن ۱۳۹۷
بهرام قاسمی:

سفر اروپایی عراقچی ربطی به SPV ندارد/ عدم مذاکره در امور موشکی

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: سفر عراقچی به اروپا به‌دلیل مناسبات دوجانبه و همچنین گفتگو با مسئولان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.
کد خبر : 355973

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی و بین‌الملل گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، بهرام قاسمی پیش از ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه‌ها که در وزارت امور خارجه برگزار شد، به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره هم‌زمانی رونمایی از SPV از سوی شورای اروپا و سفر سید عباس عراقچی به اروپا گفت: «این دو موضوع ربطی به هم ندارند و سفر آقای عراقچی در زمینه مناسبات دوجانبه و گفتگو با مسئولان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است».


وی افزود: «ما قول‌های زیادی درباره رونمایی از SPV شنیده‌ و منتظریم تا به‌طور رسمی از سوی اروپا اعلام شود. همان‌طور که بارها گفته‌ایم منتظر هیچ پکیج ویژه با هیچ کشوری نبوده‌ایم و خودمان راهکارهایی را تدوین و با کشورها تفاهم کرده‌ایم. باید دید اروپا چگونه می‌خواهد تأخیر خود را جبران کند».


قاسمی درباره گزارش برخی رسانه‌های غربی که مدعی هستند اسناد موسوم به موناکو در زمینه امور مالی و پولشویی علیه چند کشور ازجمله ایران را دراختیار دارند، گفت: «من از این موضوع اطلاعی ندارم، در رسانه‌های جهان مطالبی وجود دارد که الزاماً درست نیست و این‌گونه موضوعات در وزارت امور خارجه مطرح نمی‌شود».


با اروپا در زمینه موشکی مذاکره نمی‌کنیم


وی درباره تهدید تحریم موشکی ایران از سوی لودریان و اینکه آیا مذاکره موشکی با اروپا در جریان است، تصریح کرد: «لودریان اظهار نظری کرده که پاسخ لازم را اعلام کرده‌ایم. موضع ما در امور موشکی مشخص بوده و موضوع موشکی سیاست بازدارنده برای صیانت از ثبات و امنیت کشور است و قابل مذاکره نیست. ما به راه خودمان ادامه می‌دهیم و با نظر دیگران راه خود را تغییر نمی‌دهیم».


قاسمی افزود: «ما در منطقه‌ای که زرادخانه‌های آن از سوی کشورهای غربی پر می‌شود، حاضر نیستیم تجربه تلخ جنگ تحمیلی را دوباره شاهد باشیم». 


روسیه از لحاظ حقوقی متحد ایران نیست


سخنگوی دستگاه  دیپلماسی کشورمان در واکنش به اظهارات سرگئی لاورنتیف، معاون وزیر امور خارجه روسیه که گفته بود روسیه در سوریه هم‌پیمان ایران نبوده و ایران متحد روسیه نیست و می‌داند که امنیت رژیم صهیونیستی برای روس‌ها مهم است، گفت: «نباید با واژگان سیاسی بازی کرد؛ در امور حقوقی نسبت به عرف هم‌پیمان و متحد تفاوت دارد. در سخنان روس‌ها موضوع متحد حقوقی بوده و به‌معنای قرارداد همه‌جانبه نظامی درازمدت است و در این زمینه تنها بلاروس است که متحد محسوب می‌شود».


وی افزود: «ما با روس‌ها به‌عنوان دو همسایه و شریک در امور منطقه و دوجانبه و به‌ویژه مبارزه با تروریسم همکاری و همیاری می‌کنیم و این همکاری در زمینه‌های مختلف مشخص است».


قاسمی درباره مصاحبه اخیر سفیر اسبق ایران در آلمان که به‌نوعی منافع ملی را نفی کرده‌اند، گفت: «ما پیش‌تر موضع‌گیری کرده‌ایم. آقای ماجدی یکی از دیپلمات‌های باسابقه و درحال حاضر بازنشسته هستند و صحبت‌های وی اظهار نظرهای شخصی خودشان است و موضع وزارت امور خارجه نیست؛ اما درباره صحه گذاشتن روی اتهامات علیه ایران باید گفت که مطالب کامل منتشر نشده و دارای سوءتفاهماتی است. ما روی نظرات خارج از وزارتخانه امر و نهی نخواهیم کرد و معتقدم بخشی از سخنان وی بد برداشت شده است».


وی افزود: «این حرف که دیپلمات‌های ایرانی در خارج از کشور اقداماتی خودسرانه انجام می‌دهند و قوانین را نقض می‌کنند، درست نیست و این سخنان از سوی معاندان و با اهداف خاصی، برای ایجاد مشکل بیان می‌شود».


به نشست ورشو دعوت نشده‌ایم


قاسمی در پاسخ به این سؤال که بعد از اظهارات سفیر روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره چرایی دعوت نشدن ایران به نشست لهستان، آیا ایران به این نشست دعوت شده است؛ گفت: «نشست ورشو یک اقدام آمریکایی و ضد ایرانی با اهداف مشخص است و با توجه به ماهیت کشورهای جدیدالورود به اتحادیه اروپا که همکاری‌های تنگاتنگی با آمریکا دارند، تلاش می‌شود تا میان کشورهای اروپایی درباره ایران اختلاف بیندازند. معاون وزیر امور خارجه لهستان به ایران آمد، توضیحاتی داد، جواب شنید و ما تحولات مربوط به نشست را رصد می‌کنیم ولی تاکنون به ورشو دعوت نشده‌ایم».


وی درباره اظهارات سفیر سوئیس که از اجرای SPV خبر داده بود، باتوجه به اینکه این کشور عضو اتحادیه اروپا نیست گفت: «ما از آغاز با بسیاری از کشورهای دنیا وارد رایزنی‌های کارشناسی و دقیق شدیم و برخی سازوکارهای دقیق مشخص شده و بعضی درحال کار است که به‌‌دلیل نگرانی از ایجاد محدودیت از سوی آمریکا صحبتی نمی‌کنیم. موضوع SPV که از سوی اروپا مطرح است با سازوکاری که سوئیس مطرح کرده، متفاوت است. تبادلات مالی جداگانه‌ای با سوئیسی‌ها منعقد شده است که وظایف مشخصی در حیطه روابط دوجانبه و بازرگانی دارد». 


در حوزه توان داخلی و موضوعات موشکی با هیچ کشوری گفتگو نکرده‌ایم


بهرام قاسمی در پاسخ به این فرضیه که ظاهراً در یک سال اخیر ایران در حوزه فعالیت‌های موشکی مذاکراتی انجام داده است، وگرنه دولت فرانسه آن‌قدر وقیح نمی‌شد که این‌گونه درباره موضوعات موشکی اظهارنظر کند؛ گفت: «این فرضیه و جمع‌بندی غلط و استناد آن به اسنادی است که ما تکذیب می‌کنیم. چنین مذاکراتی وجود نداشته و به‌کرّات درباره آن صحبت کرده‌ایم و مواضع ما کاملاً مشخص است. ما نشست‌های مختلفی با بسیاری از کشورها انجام دادیم که به‌صورت ادواری و منظم برگزار می‌شود و در آن درباره تحولات ایران با آن کشورها گفتگو می‌کنیم».


وی افزود: «ما با فرانسه نیز چنین نشست‌هایی انجام داده‌ایم و می‌دهیم و هر 6 ماه یک‌بار این گفتگو انجام و موضوعات مختلف در آن بررسی می‌شود. در این رایزنی‌ها درباره موضوعات منطقه‌ای و جهانی گفتگو می‌کنیم و تاکنون هیچ صحبتی درباره موضوعات موشکی نبوده است. ما درباره موضوعات موشکی در هیچ زمینه‌ای و با هیچ کسی صحبت نمی‌کنیم و سیاست موشکی ما ادامه پیدا می‌کند. ما درباره توان داخلی خودمان گفتگو نمی‌کنیم و سرنوشت خود را به دیگران نمی‌سپاریم. سیاست ما دفاعی و نه تهاجمی است و اروپایی‌ها باید بدانند که ما باتوجه به اوضاع منطقه که از سوی این کشورها به منطقه ما سر ریز شده است، باید از امکانات بهره ببریم».


موضع کشورها را درباره نشست ورشو به‌دقت رصد می‌کنیم


سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره اظهارات فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که  اعلام کرده بود در نشست ورشو شرکت نمی‌کند و در مقابل، فرانسه تصمیم خود را اعلام نکرده ولی وزیر امور خارجه انگلستان گفته است که شرکت خواهد کرد، گفت: «اینکه انگلستان شرکت کند یا نکند به خود این کشور مربوط است. ما این نشست را به‌طور دقیق رصد می‌کنیم و محک قضاوت برای آینده خواهیم داشت. موضع کشورها درقبال نشست برای ما مهم خواهد بود».


بهرام قاسمی درباره اینکه آیا آمریکا به روند مذاکرات آستانه خواهد پیوست، گفت: «آمریکا در هر منطقه‌ای ورود کرده بدبختی به بار آورده است و تاریخ منطقه این موضوع را اثبات می‌کند. هیچ دورنمایی از پیوستن آمریکا به روند آستانه وجود ندارد و آنچه می‌بینیم عصبانیت آمریکا از پیروزی دولت سوریه است».


وی در واکنش به برخی گزارش‌ها درباره  توافق میان اروپا و آمریکا مبنی بر اینکه پس از اجرایی‌شدن مکانیسم  SPV، اروپا ایران را تحریم کند، تصریح کرد: «کسی جرئت ندارد به ایران هشدار دهد. این موضوع دارای مجموعه‌ای از تناقضات است؛ مکانیسم مالی ویژه، یک مکانیسم برای مقابله با تحریم آمریکا است و اگر فکر کنیم اروپا هم مکانیسم را اجرایی کند و هم‌زمان تحریم کند، نمی‌توان چنین کاری را پیش  ببرد. یا اروپا مایل به حفظ برجام است و در قالب یک سازوکار مشخص همکاری خود را به‌پیش می‌برد، یا در کنار آمریکا می‌ایستد. اما آنچه می‌بینیم عزم سیاسی در اروپا برای مقابله با تحریم وجود دارد و باید صبر کرد در آینده منتظر اقدامات بعدی بود و ما نیز در مقابل هر اقدامی جواب مقتضی می‌دهیم».


وی درباره حضور محمدجواد ظریف در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «حضور ظریف در مجمع تشخیص مصلحت نظام برای توضیح اطلاعاتی درباره امور مختلف مربوط به CFT بود. وی با توجه به مسئولیت خود توضیحاتی ارائه می‌کند و تصمیم‌گیری با مجمع است».


سیاست دوگانه اروپا درقبال ایران


بهرام قاسمی درباره رویکرد تند اروپایی‌ها به برنامه موشکی ایران و درمقابل سکوتشان درقبال افشای ساخت سکوی پرتاب موشک از سوی عربستان در هفته‌های اخیر، تصریح کرد: «درباره کشورهای غربی همیشه ما شاهد استاندارد دوگانه و برخورد نامتعارف هستیم. ما درباره امور موشکی عربستان نمی‌توانیم صحبت کنیم، ولی می‌توانم بگویم که به‌جای تمرکز بر روی امور مشخص ایران، به کشورهای دیگر منطقه و جهان نگاه کنند و ببینند که چگونه این کشورها درحال تجهیز خود به سلاح پیشرفته برای تخریب دیگران هستند».


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین اقدامات انجام‌شده در پرونده بازداشت اسدالله اسدی، دیپلمات بازداشت‌شده در اروپا گفت: «وی با اتهامات واهی و کاملاً بی‌گناه در زندان است و تلاش‌های دیپلماتیک زیادی از سوی وزارت امور خارجه برای آزادی وی انجام‌ شده و در دستور کار است. با تلاش ما و وکلای مجربی که به استخدام درآمده‌اند، پروسه قضائی درحال طی شدن است. ما امیدواریم که دولت و سیستم قضائی بلژیک به واقعیت ماجرا و توطئه‌های طراحی‌شده از سوی معاندان برای تخریب روابط دو کشور متوجه و پرونده بسته شود».


مذاکرات طالبان و آمریکا در قطر


بهرام قاسمی درباره دور جدید مذاکرات طالبان و آمریکا که به جای دو روز، 6 روز طول کشید و سفر زلمای خلیل‌زاد، فرستاده دولت آمریکا به کابل برای مطرح‌کردن توافق صلح، گفت: «مواضع ما مشخص است و گفتگو با همه طرف‌های افغان ادامه دارد و امیدواریم افغانستان به یک صلح پایدار دست یابد. ما امنیت افغانستان را امنیت خود می‌دانیم و تلاش کرده‌ایم از پیشرفت مذاکرات با محور افغان‌ها حمایت کنیم».


وی افزود: «ما ورود آمریکا به افغانستان و سایر کشورهای منطقه را با سوءظن نگاه می‌کنیم و معتقدیم مشکلات دهه‌های گذشته در افغانستان، حاصل دخالت آمریکا بوده است».


قاسمی درباره اظهارات مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا که در داووس ادعای تشکیل یک ائتلاف جهانی علیه ایران را مطرح کرده بود، گفت: «وزیر امور خارجه آمریکا عادت کرده است که باید صبح خود را علیه ایران آغاز کند و امیدواریم عادت بد خود را ترک و با توجه به جایگاه رفیع کشورمان موضع‌گیری کند. چهار دهه از انقلاب می‌گذرد و هزاران سال است کشورمان در تاریخ منطقه حضوری مفید دارد و نمی‌توان آن را نادیده گرفت».


وی افزود: «پمپئو درنهایت به سرنوشت اسلاف خود دچار خواهد شد و مردم ایران از کیان خود دفاع میکنند. من به وی توصیه می‌کنم از مشاوران تروریست استفاده نکند و درست بیندیشد».


کشورهای خارجی در امور داخلی ونزوئلا دخالت نکنند


بهرام قاسمی درباره بحران ونزوئلا و حمایت جمهوری اسلامی ایران از دولت و ملت این کشور گفت: «امور داخلی ونزوئلا به مردم این کشور ربط دارد و باید گفت که دخالت خارجی محکوم و سال‌هاست که دخالت کشورهای خارجی در امور دیگر کشورها تمام شده تلقی می‌شود».


وی افزود: «طرف‌های درگیر ونزوئلا در قالب گفتگو می‌توانند مشکلات خود را حل کنند و باید کشورهای دیگر بدانند که دخالت در امور این کشور می‌تواند به بحرانی عمیق تبدیل شود. امیدواریم ثبات و امنیت در این کشور با ایجاد فضای گفتگوی میان مردم برقرار شود. درباره این موضوع وزیر امور خارجه گفتگوهایی با مقام‌های جهانی انجام داده‌اند».


قاسمی درباره محکومیت حضور ترکیه در شمال سوریه از سوی دمشق و موضع وزارت امور خارجه گفت: «سوریه یک دولت مستقل است و باید از مواضع و منافع خود حمایت کند. ما در گفتگوهایی که در قالب روند آستانه انجام دادیم به این نتیجه دست یافته‌ایم که ترکیه به تمامیت ارضی سوریه احترام می‌گذارد و آن را خدشه‌دار نمی‌کند، اما نگرانی‌هایی درباره شمال سوریه وجود دارد که با گفتگو حل می‌شود».


وی درباره تحریم هواپیمایی ماهان و اینکه آیا مذاکراتی انجام شده است، گفت: «دولت آلمان اقدام نابه‌جایی انجام داد که مخالف روح حاکم بر روابط دوجانبه است و امیدواریم هرچه زودتر این اقدام اشتباه را جبران کند و وضعیت را به حالت گذشته بازگرداند. این حرکت بهایی است که ایران در مبارزه با تروریسم می‌پردازد و با توجه به نقشی که ایران در مبارزه با داعش و تروریسم در سوریه داشته است، آلمان باید بداند که این مبارزه برای امنیت آنها بوده است و نباید اقدامی که به جهانی نفع رسانده، تنبیه شود».


قاسمی گفت: «ما مراتب اعتراض خود را به سفیر آلمان رسانده‌ایم و شرکت ماهان از مراجع قانونی پیگیر موضوع است. این اقدام برای کشوری که در مبارزه با تروریسم تلاش می‌کند، خوب نبود».


محکومیت حکم حبس ابد شیخ علی سلمان


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تأیید حکم حبس ابد شیخ علی سلمان، رئیس جمعیت الوفاق بحرین از سوی دادگاه عالی این کشور گفت: «ما به امور داخلی بحرین ورود نمی‌کنیم ولی این اقدام را محکوم می‌کنیم و خواستار احترام به حقوق شهروندان هستیم. این کشور باید با امور داخلی خودش کنار بیاید».


بهرام قاسمی درباره اظهارات حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی که از روسیه به‌دلیل خاموش کردن پدافند هوایی اس 300 در زمان حمله رژیم صهیونیستی به سوریه انتقاد کرده بود، تصریح کرد: «موضع وی موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران نیست و موضع رسمی کشورمان در وزارت امور خارجه بیان می‌شود. نمایندگان خیراندیشی‌های خود را طبق اطلاعات خود دارند. روابط ما با کشور روسیه ادامه دارد و در هفته‌های آینده هیئت‌های زیادی تبادل خواهد شد. منشأ درستی و نادرستی این موضوع را باید از خود وی پرسید».


انتهای پیام/4033/4093/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر