صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۷:۰۲ - ۰۱ بهمن ۱۳۹۷
چهل‌سالگی انقلاب/14

مؤتلفه اسلامی از اتحاد کدام مساجد و هیئت‌های تهران شکل گرفت

هیئت‌های مؤتلفه اسلامی از گروه‌های اصلی برای پیروزی انقلاب اسلامی که روند شکل‌گیری آن بسیار جالب است.
کد خبر : 353821

به گزارش خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، بررسی احزاب و گروه‌های سیاسی قبل از انقلاب اسلامی و کنکاش در اینکه این گروه‌ها چه میزان در فعالیت‌های انقلاب حضور داشتند، برای شناخت دقیق‌تر آن بسیار می‌تواند، حائز اهمیت باشد.


هیئت‌های مؤتلفه‌ اسلامی یکی ازگروه‌های و جریان‌های تأثیرگذار در انقلاب اسلامی است. پس از تبعید امام خمینی(ره) شمار زیادی از طلاب به اقدام‌های خود بر ضد دولت و حکومت شاه ادامه دادند. در نبود تشکیلات منظم روحانیت در سال‌های 40، گروهی وجود داشت، که این موضوع را برعهده گرفت.


در تهران شماری از روحانیون به همراه برخی از بازاریان، هیئت‌های مذهبی را به راه انداختند، تا خلأ این مسائل در پایتخت احساس نشود. این تشکل را بیش از آن که بتوان یک سازمان سیاسی از نوع سازمان‌های چپی مانند مجاهدین خلق دانست، تشکل بچه‌های مسجدی و حزب‌اللهی بود.


فعالیت‌های مذهبی و سیاسی در رأس این مجموعه برعهده «صادق امانی» قرار داشت و در ابتدا تشکلی به راه انداخت که اسم آن گروه «شیعیان» بود. بعدها در این مورد انشعابی به وجود آمد و صادق امانی مسجد شیخ علی را پایگاه فعالیت‌های خود قرار داد. گروهی دیگر نیز هیئت‌های مذهبی در مساجد دیگر به راه انداختن و در نهایت جمع این هیئت‌های مذهبی معروف به مؤتلفه شد.


نخستین هسته‌ای مؤتلفه اسلامی شامل؛ شهید صادق امانی، شهید صادق اسلامی، حسین رحمانی، مهدی بهادران، هاشم امانی، اسدالله لاجوردی، احمد قدیریان، مهدی شفیق، حبیب‌الله عسگراولادی و مهدی عراقی و جمعی دیگر بود.


هیئت‌های مذهبی مؤتلفه اسلامی در مساجدی مانند؛ مسجد امین‌الدوله، مسجد شیخ علی، هیئت‌ اصفهانی‌ها، تشکیل شده بود و در ابتدا فاقد تشکیلات منسجمی بود. در این تشکیلات ابتدا آیت‌الله میلانی نقش پدر معنوی را ایفا کرد و بعد از قیام خرداد سال 1342 امام خمینی(ره) رهبری معنوی آنها بود. شهید بهشتی هم در سال 1338 بحصی درباره حکومت اسلامی داشت که در مؤتلفه به آن پرداخته می‌شد.


روحانیون مانند محسی‌الدین انواری، شهید مطهری، شهید بهشتی‌ و مولایی در جمع آنها حضور داشتند و پدر فکری و عقیدتی آنها شهید مطهری بود. مهم‌ترین اقدام هیئت‌های مؤتلفه اسلامی، ترور و کشتن حسنعلی منصور در اول بهمن سال 1343 و بعدها مبارزه مسلحانه با شاه بود. بعد از این ترور، صادق امانی، محمد بخارایی، رضا صفارهرندی و مرتضی نیک‌نژاد توسط رژیم شاه اعدام شدند. یکی از نکات جالب این دادگاه، نماز شکر و خوشحالی این افراد بعد از شنیدن حکم اعدام است. فرمانده نظامی این گروه هم برعهده شهید علی اندرزگو بود که تا آخرین لحظه نظام شاهنشاهی در اردیبهشت سال 57 مبارزه کرد.


بازرگان درباره شهید بخارایی گفته بود که وی خیلی استاد و دانشمند بود و شجاعانه در برابر دادگاه شاه صحبت کرد و از شهادت هیچ وقت هراسی نداشت. زندانیان سیاسی هیئت‌های مؤتلفه در زندان هم از اتحاد تاکتیکی با کمونیست‌ها صرف‌نظر کردند و آن را خلاف دانستند. یکی از فعالیت‌های مؤثر این گروه کمک به خانواده زندانیان سیاسی و اعدامی زمان شاه و پرداخت مبالغ زیادی برای رزمندگان انقلابی بود. شهید رجایی رئیس‌ جمهور بعد از انقلاب یکی از افراد برجسته این گروه بود. مؤتلفه حزبی ریشه‌دار است که هم‌اکنون دبیرکلی آن برعهده محمدنبی حبیبی است.


انتهای پیام/4082/ 4122/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان 0 نظر
محمد معزی
10:30 - 1397/11/01
سلام ضمن سپاس از زحمات شایان قدردانی دوستان و انعکاس مطالب مفید تاریخ 40 ساله ی انقلاب اسلامی ایران ، لطفا در ویراستاری و املای کلمات هم دقت بیشتری بفرمایند تا متن کامل و بی نقص باشد به طور مثال در این مقاله کلمه ( بحثی ) اشتباها ( بحصی ) نوشته شده یا ( محیی الدین انواری ) به اشتباه ( محسی الدین) تایپ شده است . با سپاس مجدد