صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۰۰ - ۳۰ دی ۱۳۹۷
یاران مهربان/ 168

سوگ بانوی اسلام در کشتی پهلوگرفته

«کشتی پهلو گرفته» روایت زندگی، زمانه و منش حضرت فاطمه (س) از آیینه چشم خاندان مکرم پیامبر (ص) و اطرافیان این بانوی بزرگوار است.
کد خبر : 353623

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) از رویدادهای تلخ و جانگداز تاریخ پرفراز و نشیب شیعه است. رویدادی که هم نتیجه برخی انحرافات از خط اصلی اسلام و سیر پیامبر بود و هم مقدمه‌ای برای واقعه‌ای همچون حادثه عاشورا شد. زندگانی دخت مکرم پیامبر اسلام (ص) دارای وجوه عاطفی و معرفتی قابل توجهی است که می‌تواند سرمشق زندگی زنان در هر دوره و هر جغرافیای انسانی شود. 


ابعاد عاطفی و احساسی این موضوع بسیار پررنگ است؛ با این حال این رویداد مهم تاریخ اسلام که یکی از محورهای منظومه فکری شیعیان نیز به حساب می آید، آن چنان که بایسته و شایسته است مورد توجه و پرداخت نویسندگان و هنرمندان قرار نگرفته است. اگرچه در حوزه سیره‌نویسی و تاریخ‌نگاری آثار قابل توجهی درباره زندگانی حضرت فاطمه (س) به نگارش در آمده، اما دست عرصه ادبیات داستانی در این حوزه نسبتاً خالی است.


یکی از معدود آثار ادبی جذاب و معتبر با محوریت شهادت حضرت زهرا (س) در قالب ادبیات داستانی،کتاب کشتی پهلو گرفته نوشته سیدمهدی شجاعی است. 


سیدمهدی شجاعی 58 ساله نامی کاملاً آشنا در حوزه ادبیات متعهد و آیینی است. کتاب‌های وی همواره از آثار پرفروش ادبیات ایران بوده‌اند. بیش از 120 کتاب از وی در موضوعات مختلف ادبی منتشر شده که بخش عمده آن داستان و متون ادبی با محوریت زندگانی ائمه اطهار و حوادث تاریخ اسلام است. شجاعی که اداره انتشارات نیستان را نیز به عهده دارد، داوری چندین جشنواره ادبی و مسئولیت‌های متعددی در حوزه ادبیات و فرهنگ را نیز در کارنامه خود می‌بیند.


کتاب کشتی پهلوگرفته از معروف‌ترین کتاب‌های سیدمهدی شجاعی است. وی در این اثر زندگی حضرت فاطمه (س) را از آیینه چشم خانواده مکرم پیامبر(ص)و اطرافیان آن حضرت به نظاره نشسته است. کتاب دارای 14 فصل است که در آن شرح مصیبت‌های حضرت زهرا (س) و البته سیره و منش ایشان از زبان شخصیت‌هایی همچون پیامبر اسلام(ص)، حضرت خدیجه، امیرالمؤمنین (ع) در دو فصل، امام حسن و امام حسین(ع)، حضرت زینب(س)، فضه، اسماء و ام‌کلثوم بیان می‌شود. ضمن این که در 3 فصل نیز این خود حضرت فاطمه (س) است که در مقام راوی قرار می‌گیرد و نهایتاً فصل چهاردهم نیز سوگ صدیقه طاهره (س) از زبان آسمان روایت می‌شود.


متن کتاب همچون اغلب آثار شجاعی، روان، همه فهم و سرشار از عناصر و فضاسازی‌های عاطفی است. متنی که به اقتضای موضوعش، بیشتر غم فراق شهادت حضرت فاطمه (س) را به تصویر کشیده است. از این رو می‌توان آن را مرثیه‌ای موثر برای بانوی نمونه اسلام دانست. اثری روضه‌گونه که از سوی اهل بیت (ع) و اطرافیان حضرت فاطمه (س) به‌عنوان صاحبان عزای آن حضرت بیان می‌شود و بر جان و قلب مخاطبان و دوستداران ایشان در مقام خواننده کتاب می‌نشیند.


کشتی پهلو گرفته علاوه بر ابعاد عاطفی و احساسی، تاریخ اسلام و رویدادهای پیش و پس از شهادت پیامبر (ص) را نیز مرور می‌کند و در نتیجه بر داده‌های دینی مخاطب نیز می‌افزاید. نثر روان، جذاب و نافذ شجاعی بر جای جای این اثر سایه انداخته است. ازسوی دیگر، جملات سلیس و فارغ از واژگان ثقیل باعث شده تا دایره مخاطبان این کتاب گسترده باشد. آمارهای گوناگونی از تعداد چپ و شمارگان این کتاب ارائه شده است، اما طبق اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی،کتاب کشتی پهلوگرفته با 800 هزار نسخه در 45 چاپ، پر تیراژترین کتاب ادبیات داستانی ایران محسوب می‌شود.


 در بخشی از این کتاب و از زبان پیامبر ختمی مرتبت، حضرت محمد مصطفی (ص) خطاب به دختر گرامیشان چنین می‌خوانیم:


فاطمه جان! خاطر تو را نه فقط بدین خاطر می‌خواهم که تو دختر منی، تو سیده‌ زنان عالمیانی، تو برترین زن عالمی، خدا تو را چنین برگزیده است و خدا به تو چنین عشق می‌ورزد. این را من از خودم نمی‌گویم، کدام حرف را من از جانب خودم گفته‌ام؟ آن شب که به معراج رفته بودم، دیدم که بر در بهشت به زیباترین خط نوشته است: خدایی جز خدای بی‌همتا نیست، محمد (ص) پیامبر خداست. علی معشوق خداست؛ فاطمه، حسن و حسین برگزیدگان خدا هستند و لعنت خدا بر آنان که کینه‌ورز این عزیزان خدا باشند. این را اکنون که تو غسل رحلت می‌کنی نمی‌گویم. آن روز که من در خیمه‌ای نشسته بودم و بر کمانی عربی تکیه کرده بودم یادت هست؟ تو و شوی گرامی‌ات علی و دو نور چشمم حسن و حسین نشسته بودیم و من برای چندمین بار اعلام کردم که: «ای مسلمانان بدانید: هر کسی که با اینان- یعنی با شما- در صلح و صفا باشد من با او در صلح و صفایم و هر کس با اینان- یعنی با شما- به جنگ برخیزد، من با او در ستیزم، من کسی را دوست دارم که این عزیزان را دوست بدارد و دوست نمی‌دارند این عزیزان را مگر پاك‌طینتان و دشمن نمی‌دارند این عزیزان را مگر آلودگان و تردامنان.»


فاطمه جان بیا! بیا که سخت در اشتیاق دیدار تو می‌سوزم، بیا، بیا که دنیا جای تو نیست و بهشت بی‌تو بهشت نیست. راستی! به اسماء بگو: آن کافور که از بهشت برایم آمده بود و ثلث آن را خود به هنگام وفات خویش به‌کار گرفتم و دو ثلث دیگر آن را برای تو و علی گذاشتم بیاورد. به آن کافور بهشتی حنوط کن دخترم! که ولادت تو بهشتی است و وفات تو نیز بهشتی است. سلام بر تو آن روز که زاده شدی، سلام بر تو آن دو روز که زیستی، سلام بر تو اکنون که می‌آیی و سلام بر تو آن روز که برانگیخته می‌شوی.


کشتی پهلو گرفته نوشته سیدمهدی شجاعی در 160 صفحه و به قیمت 13 هزار تومان توسط انتشارات نیستان به بازار نشر عرضه شده است.


 انتهای پیام/4104/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر