صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۲۷ - ۲۸ دی ۱۳۹۷
رضایی‌زاده:

احیای طب ایرانی بعد از انقلاب به بهداشت و سلامت جامعه کمک کرد

رئیس دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: احیای طب سنتی بعد از انقلاب اسلامی در کشور علاوه بر آموزش و پژوهش به بهداشت و سلامت در جامعه کمک کرده است.
کد خبر : 353225

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، حسین رضایی‌زاده در سخنان پیش از خطبه نماز جمعه امروز تهران که در مصلای امام خمینی (ره) با موضوع «پیشرفت‌های علمی در چهلمین سال انقلاب اسلامی» برگزار شد،‌ درباره احیای طب سنتی در ایران بعد از انقلاب اسلامی اظهار کرد: طب سنتی ایران یک مکتب پزشکی و تجربی مبتنی بر هزاران سال تجربه‌ است که پیش از دوران اسلامی در ایران باستان و کشورهای همسایه مانند یونان، هند و مصر به‌تدریج با یکدیگر درهم آمیختگی پیدا کردند که مستند به صدها کتاب و رساله است که در دوران تمدن و شکوفایی اسلامی توسط حکمای عمدتاً مسلمان و ایرانی به اوج شکوفایی خود رسید.


وی افزود: سازمان جهانی بهداشت طب سنتی را دارای پیشینه تاریخی و تمدنی و فرهنگی می‌داند که سرزمین ایران به شکل چندهزارساله از این پیشینه برخوردار است.


رضایی‌زاده تصریح کرد: بعد از مصوبه قانون طبابت در مجلس حفظ‌الصحه و تصویب آن در مجلس شورای ملی در سال 1290 هجری شمسی، انحصار طبابت برای پزشکی رایج به وجود آمد و تدریس و استفاده به شکل آکادمیک طب سنتی در ایران ممنوع شد. 


رئیس دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران بعد از انقلاب اسلامی ایران در دولت‌های مختلف تلاش‌های زیادی برای احیای طب سنتی ایران و بازگشت آن به دانشگاه صورت گرفت،‌ اما به‌خاطر برخی افراط و تفریط‌ها و مقاومت‌هایی که در بدنه وزارت بهداشت و جامعه وجود داشت و عدم آگاهی از طب اصیل ایرانی و محدوده‌ها و خدماتی که می‌توانست ارائه دهد، این تلاش‌ها ثمر نداد.


وی اضافه کرد: از سال 1386 نخستین دانشکده طب سنتی در دانشگاه علوم پزشکی تهران شکل گرفت و بازگشت شکوهمندانه ابن‌سینا و رازی بر کرسی پژوهش و آموزش در دانشگاه‌ها داشتیم.


رضایی‌زاده با بیان اینکه مقام معظم رهبری در سال 89 در دیدار با اساتید دانشگاه‌ها فرمودند: «یکی از دوستان اشاره کردند دانشکده طب سنتی تشکیل شده، این برای من یک مژده است»، گفت: مجموع سخنرانی‌های ایشان در زمان ریاست جمهوری نشان می‌دهد توجه ویژه‌ای به این موضوع داشتند، اما متأسفانه در آن زمان این اقبال رخ نداد.


وی تصریح کرد: مهمترین دستاورد احیای طب ایرانی در 11 سال گذشته، علاوه بر آموزش، توسعه پژوهش، دستاوردهای دانش بنیان و رسیدن به محصولات علمی بوده که می‌تواند در ارتقای طب ایرانی به بهداشت و سلامت در جامعه کمک کرده است.


رضایی‌زاده با بیان اینکه مهم‌ترین موضوع در زمینه طب سنتی این است که سره از ناسره تفکیک داده شود، گفت: متأسفانه به اسم طب سنتی با یک شارلاتانیسم در جامعه مواجهیم تصریح کرد: باید بتوانیم این مرزها را از هم تفکیک و طب سنتی اصیل و ناب را به جامعه معرفی کنیم و در مرزهای دانش حرکت کنیم.


وی گفت: گمان ما این است که به جای تقابل در وزارت بهداشت و دانشگاه‌های پزشکی رایج و سنتی با یک نگاه فراگیر و تلفیقی مرزهای دانش را به هم نزدیک کنیم و آنچه برای مردم سودمند است را ترویج دهیم و آن چیزی که در دنیا به نام طب فراگیر از آن یاد می‌کنند را در جامعه اشاعه دهیم.


رئیس دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به دستاوردهای نظام در زمینه طب سنتی خاطرنشان کرد: مهمترین این دستاوردها بند 12 از سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت است که با عنوان ترویج، توسعه، تبیین و نهادینه کردن طب سنتی ایران ابلاغ شد.


رضایی‌زاده تأکید کرد: در این ابلاغیه که شاید مفصل‌ترین بند آن موضوع طب سنتی ایران است‌، تبادل تجربیات با سایر کشورها و توجه به اصلاح سبک زندگی، توجه به تغذیه مردم متناسب با پیشینه‌های فرهنگی و تمدنی و ایرانی و اسلامی است. همچنین هم‌افزایی میان پزشکی سنتی رایج و تعامل با سایر کشورها برای توسعه تولید توسعه دانش بومی مورد توجه قرار گرفت.


وی با بیان اینکه تصویب سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی دیگر از دستاورهایی بود که در آن عملاً‌ زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری طب سنتی به خوبی پیش‌بینی شد، گفت: در سند توسعه ششم کشور دو ماده و بند به احیای طب سنتی ایران و گیاهان دارویی اختصاص پیدا کرده است که از مهمترین داشته‌ها و توانمندی‌های جمهوری اسلامی است.


رئیس دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل انجمن طب سنتی، بنیاد ملی طب سنتی و طراحی وب‌‌سایت‌های مختلف و تلاش برای آموزش از طریق فضای مجازی و رسانه‌ها به مردم را از مهمترین دستاوردها در این حوزه عنوان کرد و گفت: برخی برنامه‌هایی که توسط دفتر طب ایرانی در وزارت بهداشت در دستور کار قرار گرفته است که برخی از این برنامه‌ها از طریق خیرین سلامت و مردم صورت گرفته است. حدود 20 سلامتکده با معماری ایرانی در دستور کار است و در 20 نقطه کشور توسط دانشگاه‌های علوم پزشکی احداث شده و اغلب در حال بهره‌برداری است. 


 رضایی‌زاده اضافه کرد: دو واحد درسی آموزش طب سنتی برای تمام گروه‌های پزشکی تدوین شده که از امسال اجرایی خواهد شد و باعث می‌شود دانشجویان با طب سنتی ایران آشنا شوند. همچنین در‌خصوص ویزیت و 11 خدمت در حوزه طب سنتی ایران استانداردی تعریف شده که امیدواریم با حمایت وزارت بهداشت این خدمات به زودی تحت پوشش بیمه هم قرار بگیرد؛ چرا‌که اکنون خدمات طب سنتی ایران به دلیل اینکه صنعتی نبوده و مشمول بیمه نیستند، عملاً گران‌تر تمام می‌شوند.


رئیس دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران بازنویسی و احیای صدها عنوان کتاب و رساله را از دیگر دستاوردهای حوزه طب سنتی در کشور عنوان و تصریح کرد: در حوزه بین‌الملل فعالیت‌های بسیار خوبی انجام گرفته است و تا‌کنون بیش از 600 دانشجو،‌ پزشک عمومی و داروساز در دوره‌های دکترای تخصصی طب سنتی ایران پذیرفته شده و تاکنون 240 نفر از اینها فارغ‌التحصیل و در جامعه مشغول خدمت شده‌اند.


وی با اشاره به پایان‌نامه‌ها و محصولات تخصصی، محصولات دانش‌بنیان و ثبت اختراع گفت: مجموعاً هزار و 304 محصول تا‌کنون از قبل پایان‌نامه‌ها اتفاق افتاده است. یکی دیگر از چیزهایی که در سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی اتفاق افتاده و به آن توجه شده، تحقیقات زیربنایی و بین رشته‌ای در حوزه طب سنتی است که عملاً‌ با دست خالی و بودجه کم به آن رسیده‌ایم.


رضایی‌زاده خاطرنشان کرد: تشکیل کارگروه نظام سلامت در اسلام در وزارت بهداشت از دیگر دستاوردهای چهل ساله انقلاب در حوزه سلامت است که با هدف بررسی کارشناسانه و تعیین تکلیف حوزه‌ای که با‌عنوان طب اسلامی از آن یاد می‌شود با هدایت مراجع عظام تقلید و کارشناسان پژوهشکده علوم قرآنی و حوزه علمیه قم انجام می‌شود. 


وی گفت: خطر جدی که در جامعه ما وجود دارد که عده‌ای با سوءاستفاده از عقاید و مقدسات مردم، طب که یک دانش تجربی است را به هاله‌ای از مقدسات اینگونه جلوه می‌دهند که از پژوهش واکاوی و مصون عرضه می‌کنند و عرضه غیرقانونی اتفاق می‌افتد که اخیراً قوه قضائیه و دستگاه‌های نظارتی برخوردهای جدی داشته‌اند که امیدواریم این برخوردها ادامه پیدا کند و مرزها برای مردم تفکیک شود.


انتهای پیام/4034/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر