صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۹ - ۲۲ دی ۱۳۹۷
تحلیلگر مسکن در گفتگو با آنا:

بازار مسکن وارد فاز رکود می‌شود/چشم‌انداز بازار مسکن در سال 98

یک کارشناس بازار مسکن گفت: با توجه به شرایط اقتصاد کشور، سال آینده بازار رکودی برای مسکن متصور هستیم.
کد خبر : 351543

مهدی سلطان‌محمدی در گفتگو با خبرنگار حوزه مسکن‌وشهرسازی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا با اشاره به اینکه سیاست‌گذار امکان افزایش قابل‌ ملاحظه‌ حجم تسهیلات بانکی مسکن را ندارد، گفت: به‌خاطر مشکلاتی که در سیستم بانکی هست و محدودیت‌های سنگینی که در تأمین منابع  آنها  وجود دارد، چشم‌انداز چندان امیدبخشی در  تقویت قدرت خرید مصرف‌کنندگان در این بازار وجود ندارد.


او با تأکید بر شرایط انقباضی که در اقتصاد کشور رخ داده، افزود: بعید به‌نظر می‌آید حجم  اعتبارات افزایش قابل‌توجهی داشته باشد؛ ولی امیدواریم کاهش این رقم در دو سه ماه گذشته که موجب شد بهره بازار نیز تا حدی تقلیل یابد، موجب شود سیاست‌گذار بتواند با کنترل نقدینگی و تورم، نرخ بهره‌های بانکی  را کاهش دهد، در این صورت قدرت خرید جامعه افزایش خواهد یافت.


وی با بیان اینکه دلالان در افزایش قیمت مسکن  تاثیرگذار نیستند، گفت: هر تورم یا افزایش قیمتی که اتفاق می‌افتد از دید عموم گرانی تلقی می‌شود و در گرانی بهتر است  دنبال گران‌فروش بود تا دنبال عواملی که موجب آن شده‌اند، این واسطه‌هایی که امسال موجب افزایش قیمت شدند همان واسطه‌هایی بودند که در سال گذشته هم در بازار مسکن وجود داشتند و لابد در آن زمان موجب کاهش قیمت‌ها شده‌اند، چطور ممکن است در مدت یک‌سال نقش واسطه‌ها اینقدر تغییر کرده باشد؟ پس باید قبول کرد متغیرهای مؤثر دیگری وجود دارند که باید به آنها پرداخت.


این تحلیل‌گر بازار مسکن تأکید کرد: گرانی مسکن چند دلیل داشت که روی هم تجمیع شدند و جهش قابل‌ملاحظه قیمت‌ها را در سال جاری رقم زدند که مهم‌ترین آن، رکود چند ساله‌ این بازار بود؛ زیرا  معمولاً بعد از یک دوره رکود به‌خاطر اینکه حجم عرضه کم می‌شود و تقاضای انباشت‌شده در بازار بر عرضه آن فزونی می‌گیرد، بازار وارد یک دوره رونق می‌شود که اغلب رونق با افزایش قیمت‌ها هم توأم است.


وی افزود: چند عامل افزایشی دیگر نیز  به این موضوع اضافه شدند، افزایش جهشی قیمت دلار، بالا رفتن نرخ تورم عمومی کشور همگی موجب  شدند بخشی از مردم برای حفظ  قدرت پول‌شان، سرمایه‌های خود را به بازار مسکن ببرند. جمعی به‌سمت ارز و موارد دیگر رفتند؛ در این میان افزایش قیمت نهاده‌های بخش مسکن به‌خصوص فولاد و کالاهای وارداتی، قیمت تمام شده مسکن را به‌طور قابل ملاحظه‌ای بالا برد و مجموعه این عوامل رشد سنگین قیمت مسکن را رقم زد.


او همچنین درباره رونق بازار مسکن اظهار کرد: وقتی ما «رونق» می‌گوییم، از چند زاویه می‌توانیم به آن نگاه کنیم، از نظر سیاست‌گذار رونق بخش مسکن میزان افزایش ساخت‌وساز است با این تعبیر، در سال جاری، حدود 10 تا 15 درصد، میزان ساخت‌وساز افزایش پیدا کرد، از نظر سازنده رونق یعنی قیمت فروش افزایش پیدا کند تا برای سرمایه‌گذاری تشویق شود و قسمت عرضه را تقویت کند.


وی گفت: از دید واسطه‌ها رونق مسکن با حجم معاملات آن سنجیده می‌شود زیرا حجم معاملات معمولاً در دوره‌های رونق بیشتر می‌شود و آنها منفعت بیشتری می‌برند بنابراین شما می‌توانید از زاویه افزایش میزان ساخت‌وساز یا افزایش قیمت‌ها یا افزایش حجم معاملات به بازار نگاه کنید و رونق را بسنجید، معمولاً بین این سه در دوره‌های رونق همبستگی وجود دارد. یعنی وقتی قیمت‌ها رو به بالا می‌رود هر سه اینها با هم افزایش پیدا می‌کند؛ منتهی  این افزایش به یک اندازه نیست، کما اینکه ما شاهد بودیم در سال گذشته قیمت‌‌ها رشد سنگین داشت، حجم ساخت‌وساز هم افزایش محدودی داشت؛ ولی حجم معاملات علی‌رغم انتظاری که می‌رفت نتوانست زیاد افزایش یابد و دلیل اصلی آن توان خرید کم خانوار و بخش تقاضا بود زیرا نتوانست آنقدر خودش را تقویت کند که با قیمت‌های جدید  منطبق شود. بنابراین وقتی  از رونق صحبت می‌شود، از سه زاویه می‌توان به مسئله رونق نگاه کرد؛ ولی در هر صورت انتظار من آن است که در سال 98 رونق چندانی در بازار مسکن نخواهیم داشت.


انتهای پیام/4083/ن


انتهای پیام/

برچسب ها: مسکن
ارسال نظر