صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۵:۰۸ - ۱۹ دی ۱۳۹۷

انجمن علمی دانشجویی از دید آیین‌نامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

دانشجویان برای بهره‌مندی از حمایت دانشگاه و ساماندهی فعالیت‌های خود، به تشکیل انجمن‌های علمی ترغیب می‌شوند که در این گزارش بخشی از قوانین مربوط به آن آمده است.
کد خبر : 350797

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشجویی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، آئین‌نامه تأسیس و فعالیت انجمن‌ها و اتحادیه‌های انجمن‌های علمی دانشجویی در 37 ماده و 31 تبصره در سال 96 به تصویب سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسید و این آییننامه جایگزین آیین‌نامه مصوب سال 87 شد.


آیین‌نامه تأسیس و فعالیت انجمن‌ها و اتحادیه‌های انجمن‌های علمی وزارت علوم در راستای اجرای قانون، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تنظیم شده است که به تأسیس و حمایت از انجمن‌های علمی- دانشجویی تصریح دارد و به راهبرد «سازماندهی و تقویت انجمن‌ها و جمعیت‌های علمی به منظور ایفای نقش مرجعیت علمی و ارتقای مشارکت در تصمیم‌سازی‌ها و توسعه، ترویج و انتشار علم و فناوری»  توجه دارد که در سند «نقشه جامع علمی کشور» مورد تأکید است.


همچنین این آییننامه در راستای اجرای سند راهبردی کشور در امور نخبگان است که به انجمن‌های علمی- دانشجویی به مثابه ظرفیتی برای حضور نخبگان علمی  می‌نگرد.


از اهداف تأسیس انجمن‌های علمی- دانشجویی، ایجاد زمینه‌های مناسب برای شکوفایی استعدادها و بروز خلاقیت علمی دانشجویان و بهره‌گیری از توانمندی ایشان در تحقق و تقویت فضای علمی دانشگاه است. افزایش مشارکت جمعی و داوطلبانه دانشجویان در فعالیت‌های علمی به منظور ترویج فرهنگ کارگروهی، تکمیل رسالت‌های دانشگاه در تربیت نیروی انسانی متخصص توانمند با رویکرد فرصت‌دهی و اعتماد  و همچنین تقویت و تحکیم پیوندهای نظام آموزش عالی با بخش‌های مختلف جامعه و مجامع علمیِ ملی و بین‌المللی از دیگر اهداف تأسیس انجمن‌های علمی- دانشجویی است.


کلیات انجمن علمی- دانشجویی


انجمن‌ها و اتحادیه‌های دانشجویی صرفاً مجاز به فعالیت‌های علمی غیرسیاسی، غیرحزبی و غیرصنفی و مجاز به فعالیت‌هایی با ابعاد سیاسی و صنفی با رویکرد علمی و تخصصی هستند. هر دانشجوی شاغل به تحصیل در رشته مرتبط با موضوع فعالیت انجمن می‌تواند مطابق این آیین‌نامه به عضویت انجمن درآید و در چارچوب اساسنامه انجمن به فعالیت بپردازد. حداقل تعداد اعضای انجمن پنج نفر است. عضو انجمن موظف به مشارکت فعالانه در فعالیت‌ها و برنامه‌های انجمن است.


اساسنامه انجمن مجموعه‌ای مکتوب شامل اهداف، شرح وظایف، ارکان و تشکیلات، شرایط عضویت و کلیه مقررات اجرایی ویژه یک انجمن  است که در قالب ضوابط کلی این آیین‌نامه تنظیم شده و پس از طی مراحل قانونی به تصویب رسیده باشد. انجمن مطابق اساسنامه خود عمل می‌کند و مفاد اساسنامه نباید مغایر با این آیین‌نامه باشد.


تأیید یا رد اصلاحات اساسنامه انجمن بر عهده معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه است. معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه کتباً موافقت یا مخالفت و دلایل مخالفت خود با اصلاحات اساسنامه را با استناد به این آیین‌نامه (حداکثر یک‌ماه پس از دریافت نامه اصلاحات اساسنامه) به انجمن مربوطه ابلاغ می‌نماید. عدم اظهارنظر در مهلت مقرر به منزله موافقت با اصلاحات اساسنامه است. از زمان تصویب اصلاحات اساسنامه، اساسنامه جدید جایگزین اساسنامه پیشین انجمن خواهد شد.


فعالیت‌های علمی شامل فعالیت آموزشی (کارگاه‌ها، کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی علمی و تخصصی)، رویداد علمی، مسابقه، جشنواره، کنفرانس، نشست، سمینار، نمایشگاه، بزرگداشت، گردهمایی علمی و تخصصی، تولید و نشر محتوای علمی همانند نشریه، کتاب، صفحات مجازی، نرم‌افزار، فیلم، مولتی‌مدیا، تابلو یا بُرد، مدیای علمی و تخصصی و فعالیت پژوهشی شامل تحقیق، مطالعه و پژوهش، ترویج و حمایت از کارآفرینی، خلاقیت علمی (اختراع، ابتکار، نوآوری، نوآفرینی) و گفت‌وگوی علمی و تخصصی (هم‌اندیشی، مباحثه، گفت‌وگو، کرسی آزاداندیشی، مناظره، بحث و تبادل نظر، سخنرانی، میزگرد، نقد و نظر، حلقه فکری) همچنین ارتباطات و همکاری‌های علمی (جلسه، بازدید و همکاری مشترک با مراکز و مجموعه‌های علمی، خدماتی، صنعتی، حرفه‌ای یا تخصصی ملی یا بین‌المللی و ارتباط با دانش آموختگان) است.


 ارکان و تشکیلات انجمن‌های دانشجویی


ارکان انجمن شامل مجمع، شورای مرکزی و دبیر انجمن است؛ مجمع انجمن متشکل از تمامی دانشجویان عضو انجمن است که بالاترین رکن تصمیم‌گیری انجمن است. جلسات مجمع انجمن که موضوع آن انتخاب یا استیضاح اعضای شورای مرکزی و یا اصلاح اساسنامه انجمن است، با حضور حداقل دو سوم کل اعضای انجمن رسمیت می‌یابد.


اختیارات و وظایف مجمع انجمن


مجمع انجمن می‌تواند اساسنامه انجمن را در چارچوب آیین‌نامه صادر شده از وزارت علوم، تصویب و اصلاح کند. همچنین تصویب مقررات عضویت در انجمن، تعیین تعداد نفرات شورای مرکزی و انتخاب اعضای آن، نظارت بر حسن عملکرد اعضای شورای مرکزی، تصویب خط‌مشی‌های کلان انجمن و بررسی گزارش عملکرد شورای مرکزی انجمن و نظارت بر امور مالی انجمن از دیگر وظایف مجمع انجمن است.


دانشجویانی که عضو  شورای مرکزی دیگر تشکل‌های دانشجویی اعم از صنفی، سیاسی، ورزشی و فرهنگی هستند؛ محکومیت انضباطی منجر به توبیخ کتبی و درج در پرونده یا بالاتر دارند و یا  در نیم‌سال تحصیلی گذشته  مشروط شده‌اند، نمی‌توانند به عضویت در انجمن دربیایند.


انتهای پیام/4084/ 4122/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر