صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۲ - ۱۸ دی ۱۳۹۷
تجریشی خبر داد:

افزايش 30 درصدی سطح آب درياچه اروميه

مدير دفتر برنامه‌ريزی و تلفيق ستاد احيای درياچه اروميه از افزايش 30 درصدی سطح آب درياچه اروميه خبر داد.
کد خبر : 350628

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، محمدمسعود تجريشی صبح امروز در نشست خبری با اشاره به اقدامات موفقيت‌آميز در جهت احيای درياچه اروميه اظهار کرد: نسبت به سال گذشته ٣٥٠ كيلومتر بر وسعت اين درياچه افزوده شده است.


وی با اشاره به اينكه تنها كشوری هستيم كه در فرايند احيای درياچه موفق به افزايش سطح شده‌ايم، گفت: تحقيقات ١٧ محقق بين‌المللی گواه اين مطلب است كه برای رسيدن به تراز اكولوژيست تا ٤٠ درصد بايد مصرف آب كشاورزی را كاهش دهيم.


مدير دفتر برنامه‌ريزی و تلفيق ستاد احيای درياچه اروميه گفت: سازمان هواشناسی سامانه‌ای را طراحی و راه‌اندازی كرده است كه كشاورزان از طريق گوشی موبايل خود می‌توانند مقدار آب مورد نياز محصولات خود را تشخيص داده و به‌صورت كنترل شده از آب برای آبیاری محصولات خود استفاده كنند؛ با اين اقدام مقدار قابل‌توجهی در مصرف آب صرفه‌جويی خواهد شد.


تجریشی ادامه داد: تاكنون با اقدامات انجام‌گرفته و با كمك كشاورزان ٢٨ درصد از مصرف آب را صرفه‌جویی كرده‌ايم.


 


مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه  با تشریح کامل اقدامات صورت گرفته جهت احیای این دریاچه  گفت: در برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته در طی 4 سال‌و‌نیم توانسته‌ایم کاهش آب دریاچه ارومیه را به صفر برسانیم و در حال حاضر 50 درصد سد پر است.


تجریشی با بیان اینکه اگر بخواهیم به احیای این دریاچه برسیم تقریباً دو سال عقب هستیم،  گفت: با افزایش 30 سانتی‌متری سطح آب دریاچه موفق شدیم به تثبیت برسیم.


وی در رابطه با هزینه‌های این پروژه تصریح کرد: یک‌هزار و 350 میلیارد تومان تا الان هزینه‌شده و 710 میلیارد تومان باقی‌مانده این پروژه است که می‌تواند بالای 600 میلیون متر مکعب آب را  به سمت دریاچه ارومیه از ابتدای سال 1399 انتقال دهد.


تجریشی با اشاره به اینکه این یکی از پروژه‌های ماندگار است، ادامه داد: یکی دیگر از کارهای صورت‌گرفته انتقال آب از طریق سده سیلوه است که تاکنون 74 درصد از حفاری و کانال‌کشی آن صورت گرفته است.


مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به 19 تصفیه‌خانه موجود که با هزینه 364 میلیارد تومانی احداث شده است گفت:  انتظارمان این است که تا سال 1400 تا سقف 300 میلیون مکعب آب را  از این طریق به دریاچه انتقال دهیم.


 وی توضیح داد: طرح بعدی که در حال انجام است سر دهنه‌سازی‌ها  در داخل رودخانه‌هاست که تاکنون 200 شهر را شناسایی کرده‌ایم  که در گذشته کشاورزان به صورت سنتی از این سر دهنهها بهره‌برداری می کردند و با  این اقدام برداشت  از این سر دهنه‌ها به‌صورت  حساب‌شده انجام شده و برداشت‌های غیرقانونی آن متوقف می‌شود.


تجریشی گفت: طرح‌های سخت‌افزاری شامل ساخت کانال، تونل و سدهایی است که از طریق آن‌ها آب به دریاچه هدایت می‌شود و تا کنون 41.5 میلیارد تومان در این رابطه  به دستگاه‌های اجرایی تخصیص داده شده است.


وی گفت: طی تحقیقی که توسط 17 محقق بین‌المللی صورت گرفته است اگر ما بخواهیم به تراز اکولوژیک برسیم حتماً باید مصرف آب کشاوزری را تا 40 درصد کاهش دهیم.


مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه یکی از سؤالاتی که بسیاری از نمایندگان مجلس و مردم می‌پرسند این است که آیا می‌توانیم 40 درصد در مصرف آب کشاورزی صرفه‌جویی کنیم، افزود: بر اساس مطالعاتی که با مشاوران و دانشگاهیان انجام دادیم می‌توانیم این میزان را کاهش دهیم و با 60 درصد باقی‌مانده هم  تولیدات خود را داشته باشیم.


تجریشی در پاسخ به  این سؤال که  آیا منابع آبی که از طریق سدها کاهش داده‌ایم باعث شده که درآمد کشاورزان کاهش پیدا کند، گفت: نه‌تنها درآمد ما کاهش پیدا نکرده  بلکه بر اساس اطلاعاتی که جهاد کشاورزی در اختیار ما قرار داده، درآمد کشاورزها افزایش پیدا کرده است.


وی در توضیح اینکه چگونه این طرح باعث افزایش درآمد کشاورزان شده است، ادامه داد: علی‌رغم اینکه آب را به سمت دریاچه هدایت  کرده‌ایم درآمد کشاورزان افزایش داشته است چرا که کشاورزان نمی‌دانستند به چه میزان آب نیاز دارند و هر چه آب در اختیار داشتند  به سمت مزارع می‌فرستادند ولی با این کار  آب‌های زیرزمینی بالا آمد و با بالا آمدن آب‌های زیرزمینی شوری آب‌های و خاک را داشتیم  و این باعث می‌شد که ریشه گیاهان نتواند  تنفس کند و به تبع آن  گیاه نتواند عملکرد مطلوبی داشته باشد و با این اقدامات 250 میلیون مترمکعب آب را  صرفه‌جویی کردیم.


مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه در رابطه با طرح‌هایی دیگر در این زمینه گفت: از طرح‌های دیگری که به کمک خود کشاورزان عملیاتی کرده‌ایم جایگزینی کاشت چغندر قند با کلزا است که ارزش اقتصادی بالایی دارد و در همین طرح 65 درصد  مصرف آب را کاهش داده‌ایم.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر