صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۴ - ۱۰ دی ۱۳۹۷
سعید سبحانی*

بحران امنیت به شمال اروپا رسید!

سه کشور سوئد، دانمارک و فنلاند به سبب عضویت در اتحادیه اروپا از ضریب آسیب‌پذیری امنیتی بیشتری نسبت به سایر کشورهای قاره سبز برخوردار هستند.
کد خبر : 348617

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ آمارهای منتشرشده در کشور سوئد از یک‌سو و حوادثی مانند خنثی‌سازی حملات تروریستی در این کشور، حاکی از تبلور بحران امنیت در این کشور مرفه اروپایی است. اخیراً شبکه تلویزیونی ملی سوئد در گزارشی تصریح کرد: «در سال 2018 میلادی، بیش از ۸۰۰ سلاح گرم توقیف‌شده است. همچنین نزدیک به 300 نفر در ارتباط با جرائم سنگین دستگیرشده‌اند. این آمار در سال گذشته 58 نفر بوده است.»


آمارهای دیگر نشان می‌دهد در سال 2018 میلادی، 129 نفر در جریان حادثه تیراندازی در سوئد زخمی و 44 نفر کشته شده‌اند؛ رقمی که نسبت به قبل بی‌سابقه بوده است. ماجرا به این نقطه ختم نمی‌شود! اخیراً دادستان شهر استکهلم اعلام کرد که یک حمله تروریستی (حمله شیمیایی) در سوئد توسط نیروهای امنیتی خنثی‌شده است.


افراد بازداشت‌شده با خود مقادیری مواد شیمیایی و تجهیزات نظامی دیگر همراه داشتند. آن‌ها چنین تجهیزاتی را با هدف کشتار شهروندان و افراد عادی انبار کرده بودند. مجموع این موارد نشان می‌دهد که بحران امنیت دیگر متعلق به مناطقی خاص از اروپا نبوده و حتی کشورهای مرفه اروپایی را نیز در بر گرفته است.


هم‌اکنون، مخاطرات امنیتی زیادی متوجه جامعه سوئد است. به‌طورکلی، در آینده‌پژوهی مسائل سیاسی و اجتماعی، هیچ احتمالی را نمی‌توان کنار گذاشت. این قاعده در خصوص وضعیت جاری در جامعه سوئد نیز صدق می‌کند. باید این حقیقت را پذیرفت که هم‌اکنون ضریب هشدارهای امنیتی در شهرهایی مانند استکهلم، گوتنبرگ، مالمو و حتی شهرهای دانشجویی مانند اومئو و اوپسالا بیش از گذشته افزایش پیداکرده است.


در حال حاضر امکان وقوع چالش‌های امنیتی در سوئد افزایش‌یافته است، همچنان که در سایر کشورهای اروپایی نیز این روند وجود دارد. افزایش سطح هشدارهای امنیتی در سوئد، زمینه را برای یارگیری و فعالیت جریان‌های راست افراطی فراهم کرده است. این خود خطر دیگری است که در کمین جامعه است زیرا جریان راست افراطی سوئد خود مولد بحران‌های امنیتی زیادی در این کشور بوده است. وقوع بحران‌های امنیتی در سوئد، همان هدفی است که جریان راست افراطی به دنبال آن هستند.


بحران‌هایی که از سوی گروه‌های راست افراطی در انتظار سوئد است، بسیار جدی است. طی یک دهه اخیر، عده‌ای از طرفداران جریان‌های نئونازیستی در سوئد و دیگر کشورهای حوزه نوردیک دستگیرشده‌اند. در این میان خطر جریان راست افراطی از جریان‌های نئونازیستی بیشتر است، زیرا این جریان، به دلیل حضور در قدرت و صحنه سیاسی، با امکانات و سرعت بیشتری دست به یارگیری در جامعه سوئد می‌زند. اگرچه احزاب راست میانه و سوسیالیست در سوئد علیه جریان راست افراطی و حزب دموکراتیک متحد هستند، اما این اتحاد کافی به نظر نمی‌رسد. جبهه راست افراطی در سوئد یک خطر امنیتی است نه یک جریان سیاسی! بنابراین باید به‌مثابه یک خطر امنیتی با این جریان مواجهه کرد.


نکته دیگر اینکه وقوع بحران‌های امنیتی دنباله‌دار در سوئد، ساختار "دولت رفاه" در این کشور را نیز با بحران‌ها و تضادهایی مواجه خواهد کرد. حزب سوسیال‌دموکرات، حزب میانه‌رو و دیگر احزاب سوئدی اعم از حزب دموکرات مسیحی و حزب سبز و حزب مرکزی و ... جملگی نسبت به این مسئله آگاه هستند که وقوع بحران‌های امنیتی مزمن و دامنه‌دار در این کشور، خطراتی را متوجه ساختار دولت می‌کند. بااین‌حال، جریان راست افراطی در سوئد از مدت‌ها قبل به دنبال تضعیف دولت رفاه (به سبک فعلی) و اتخاذ رویکرد و نگاه پوپولیستی نسبت به آن است. همین مسئله می‌تواند چالش‌های زیادی را در معادلات اقتصادی و اجتماعی سوئد ایجاد کند. نباید فراموش کرد که تسری بحران‌های امنیتی به شمال اروپا -به‌صورت نسبی بحران اقتصادی را مدیریت کرده‌اند- پیام خطرناکی را برای سران کشورهای سوئد و نروژ، دانمارک و فنلاند به همراه دارد.


در این میان، سه کشور سوئد، دانمارک و فنلاند به سبب عضویت در اتحادیه اروپا از ضریب آسیب‌پذیری امنیتی بیشتری برخوردار هستند؛ این در حالی است که نروژ عضو اتحادیه اروپا نیست و بعضاً سیاست‌های امنیتی مستقل خود را دنبال می‌کند. بااین‌حال ماجرای تیراندازی 2011 در نروژ توسط آندرس برویک و کشته شدن ده‌ها نروژی، نشان داد که این کشور نیز از بحران‌های امنیتی مصون نیست.


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر