صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۶ - ۱۰ دی ۱۳۹۷
در میزگرد آنا مطرح شد؛

«روزه نجات» حرکتی برای همبستگی در نجات مردم مظلوم یمن

چند روز پیش نشستی تحت عنوان «روزه نجات یمن» برگزار شد که این گردهمایی سه روزه توانست صدای دانشجویان ایران را در حمایت از مردم مظلوم یمن به گوش جهانیان برساند.
کد خبر : 348431

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل­‌های دانشجویی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشجویان دانشگاه تهران در اقدامی بی‌سابقه جهت حمایت از کودکان و مردم مظلوم یمن پس از اعلام فراخوان «روزه نجات یمن» به‌مدت یک هفته وعده غذای ناهار خود را بین نیازمندان تهران تقسیم کردند، همچنین در 3 روز پایانی هفته گذشته نیز دانشجویان مشتاق از دانشگاه‌های سراسر تهران در مسجد دانشگاه تهران اجتماع نموده و برای حمایت از مردم مظلوم معتکف شدند. مسئولین سیاسی کشور و چهره‌های مشهور رسانه‌ای با حضور در این اجتماع، حمایت خود را از این پویش خیرخواهانه دانشجویی اعلام کردند. در این خصوص گفتگوی مفصلی با محمدمهدی صادقی مسئول‌ کمیته بین‌المللی جهان اسلام بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و محمد حیدر­‌رضایی از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاه تهران انجام شد که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.


آنا: کلیّت برنامه‌ «روزه نجات» چه بود؟ و ایده این برنامه از کجا شکل گرفت؟


صادقی: با توجه به وضعیتی که در یمن وجود دارد و جنایات انسانی که در حال وقوع است، مجموعه بسیج از ابتدا دغدغه این را داشت که از طرف مجموعه‌ها و جریانات دانشجویی  از ظرفیت‌های موجود استفاده نموده و در حد توان و تکلیف نسبت به این مسئله اقدام قابل‌توجهی انجام دهد. پس از تعامل نظر و مشورت‌های اعضای بسیج دانشجویی دانشگاه تهران، با در نظر قرار دادن مسائل و برخی نگرانی‌های معیشتی در داخل کشور، بهترین اقدام اجرایی از طرف جریانات دانشجویی، که هم مسائل معیشتی کشور و هم مسائل یمن را پوشش می‌داد، ارائه قالبی تحت عنوان «روزه سیاسی؛ روزه نجات» بود. در ابتدای حرکت، دانشجویان رشته‌های فنی و مهندسی پرچم‌دار این جریان شدند. 


ابعاد روزه نجات شامل فضای رسانه‌ای برای حل مسئله یمن و اثر‌گذاری آن بر فضای معیشت داخلی بود. به این‌صورت که پس از اعلام فراخوان «روزه سیاسی؛ روزه نجات» از سوی بسیج دانشجویی دانشگاه تهران، وعده‌های ناهار دانشجویان روزه‌دار، از سلف دانشجویی دانشگاه تهران جمع‌آوری و در مناطق محروم تهران تقسیم شد. با این اقدام، هم مشکلات معیشتی برخی مردم کم‌بضاعت کشور تداعی شد و هم در فضای رسانه‌ای اعلام همبستگی با مردم یمن صورت گرفت و توأماً هر دو بُعد را تحت پوشش خود قرار داد.



مجری این برنامه، بسیج دانشجویی دانشگاه تهران بود اما این پایان راه نبود و بنا بر این گذاشته شد تا از ظرفیت سایر تشکل‌های دانشجویی با خطوط سیاسی مختلف در جریان حمایت از مردم مظلوم یمن استفاده شود. به همین‌جهت، پس از نشر اخبار این پویش در محیط رسانه، تشکل‌های دانشجویی مختلفی همچون انجمن اسلامی و انجمن اسلامی مستقل در دانشگاه‌های تهران و امیرکبیر، حمایت خود را از این جریان اعلام کردند. در نهایت در روزهای پایانی هفته یعنی روزهای پنجم، ششم و هفتم دی ماه 1397، اعتکاف و تجمعی با حضور دانشجویان بسیجی و تشکل‌های سیاسی مختلف در مسجد دانشگاه تهران شکل گرفت. با این وصف، جریان «روزه سیاسی؛ روزه نجات» در دو حرکت پیوسته، شامل یک هفته روزه و 3 روز اجتماع و اعتکاف صورت پذیرفت که در این 3 روز، علاوه بر این که در فضای رسانه‌ای اقدامات روشنگرانه‌ای در خصوص حوادث یمن با جریان‌سازی در قالبی نو صورت پذیرفت، سعی بر آن بود تا به‌صورت محتوایی و راه‌کارجویانه به مسئله یمن پرداخته شود؛ به‌همین علّت، با دعوت از کمیته‌ اجرایی مؤسسه بنیان التنمویه (بنیاد بازسازی یمن) و تشکیل جلسه‌ای مشترک، به طرح مسائل مختلف در حوزه‌های تخصصی پرداخته شد و نهایتاً به تشکیل 5 کارگروه در بخش‌های پزشکی، کشاورزی، فنی و مهندسی، رسانه و حقوق بین‌الملل انجامید و دانشجویان هر رشته با توجه به حوزه‌های کاری مرتبط، راه‌کارهای خود را ارائه دادند. این راه‌کارها می‌تواند در کنار جریان رسانه‌ای، به‌صورت عملی و کاربردی مشکلات را مرتفع سازد.


مردم بی‌دفاع یمن به جهت محاصره شدید، با مشکلات فراوانی در حوزه‌های یاد‌شده مواجهند. برای مثال در بحث پزشکی، مشکلات حادّ غذایی، بیماری وبا و بیماری‌های ناشی از مصرف آب ناسالم وجود دارد که در کارگروه پزشکی، با در نظر گرفتن عوامل ایجاد مشکلات، راه‌کارهایی توسط دانشجویان رشته‌ی پزشکی دانشگاه تهران ارائه شد. همچنین در کارگروه کشاورزی در خصوص توامند‌سازی مردم یمن در بهره‌برداری از منابع، ظرفیت‌ها و محصولات کشاورزی ارائه شد. این کار‌گروه‌ها در مجموعه بسیج دانشجویی با تشکیل جلسات تخصصی منظم، تا تدوین راه‌حل‌های دقیق و مدوّن ادامه خواهد داشت.


آنا: فکر می‌کنید اثر‌گذاری برنامه شما چقدر بوده است؟


حیدررضایی: در فضای داخلی پوشش مناسبی داده شد، قصد توقف این برنامه را نداریم و این روند تحت عنوان «فاز دوم پویش» در داخل مساجد و سایر دانشگاه‌های تهران ادامه خواهد داشت. 



صادقی: دو هدف در فضای رسانه وجود داشت، اول این‌که در قالب خبرگزاری‌ها پوشش داده شود که در فضای بین‌الملل، خبرگزاری‌ها و رسانه‌های مختلف این پویش را پوشش دادند. همچنین در فضای مجازی، دانشجویان با ایجاد هشتگ‌ها و توفان توئیتری،  صدای مردم مظلوم یمن را به دنیا رساندند. درواقع هدف از این اقدامات رسانه‌ای، این بود که این اعلام حمایت به گوششان برسد و بعضاً یکی دو نفر از دوستان یمنی در تهران که بازخورد دادند، گفتند دانشجویان یمنی در تهران وقتی متوجه شدند، بسیار خوشحال شدند و تشکر کردند.


آنا: مهمان‌های دعوت شده در اجتماع 3 روزه چه کسانی بودند؟


صادقی: به جهت اهمیت جریان‌سازی در فضای رسانه‌ای و همراه کردن عموم مردم در این جریان از مسئولان و چهره‌های فرهنگی-هنری دعوت به‌عمل آمد. از‌جمله می‌توان به حضور محمد‌حسین صفارهرندی (عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام)، محمدجواد ظریف (وزیر امورخارجه)، محمدرضا عارف (رئیس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی)، مهدی چمران (عضو هیئت علمی و رئیس سابق شورای شهر تهران)، حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد (امام جمعه موقت تهران)، حجت‌الاسلام رستمی (رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری)، عبدالکریم المطری (مسئول دفتر بین‌الملل مؤسسه بنیان التنمویه یمن)، مسعود ده‌نمکی  (کارگردان سینما و تلویزیون)، علی فروتن (بازیگر سینما و تلویزیون)، شیخ الاسلام (معاون وزیر امور خارجه)، اصغر نقی‌زاده (بازیگر سینما و تلویزیون) و محمد انصاری (بازیکن ملی‌پوش تیم فوتبال پرسپولیس) اشاره کرد. حمایت مسئولان سیاسی و چهره‌های رسانه‌ای از این پویش، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها ایجاد کرد.


در تفکر اسلامی و انسانی مرزها برداشته می‌شود. در گستره‌ جهانی، مرزی در رسیدگی و کمک به انسان‌ها وجود ندارد. زیرا اسلامیت و انسانیت ما تفاوتی بین ایرانی و یمنی و فلسطینی و لبنانی و عراقی در کمک و یاری‌رساندن به دیگران قائل نیست. بنابر‌این  یکی از اهداف پویش روزه نجات، حمایت از کوکان مظلوم یمن بود. حق مظلوم را در هر جای جهان باید از ظالم ستاند. هدف از دعوت و همراهی گروه‌های سیاسی، رسانه‌ای و چهره‌های شاخص در این پویش، کمک به انتقال دغدغه به سطح عمومی جامعه بود.
آنا: استقبال دانشجویان چگونه بوده است؟ آیا برنامه‌ای در سایر دانشگاه‌های کشور دارید؟


صادقی: با این‌که اطلاع‌رسانی این برنامه جهت ثبت‌نام و شرکت در این پویش، در بازه‌ کوتاه 2 روزه صورت گرفت. دانشجویان ایرانی و غیرایرانی از بسیاری دانشگاه‌های تهران ثبت نام کردند. این برنامه در سایر دانشگاه‌های کشور و همچنین در مساجد ادامه خواهد داشت. این برنامه، در جنوب کشور نیز به‌صورت همزمان در دانشگاه کازرون اجرا شد و نیز دانشگاه‌هایی نیز در مشهد، اصفهان و تبریز در‌خصوص اجرای این پویش اعلام آمادگی کردند.



حیدررضایی: چون این پویش کاملاً دانشجویی است، گسترش و بسط آن به سایر دانشگاه‌های کشور کار آسانی نیست و لازمه‌  اجرای آن، اعلام آمادگی دانشجویان و تشکل‌ها از شهرهای مختلف کشور است.


آنا:  ایده اولیه این مسئله از کجا شکل گرفت؟


صادقی: مسئله‌ی یمن از ابعاد مختلفی همچون حقوق بشر قابل پیگیری است. در جلسه‌ای که بسیج دانشجویی دانشگاه تهران با مؤسسه بنیان التنمویه داشت، این مسئله مطرح شد که از 24 میلیون یمنی، تنها 12 میلیون نفر در روز 1 وعده غذایی دریافت می‌کنند و تحت پوشش این انجمن قرار دارند و نیمی از جمعیت این کشور با بحران غذایی روبه‌رو هستند. طبق آمار سازمان ملل در هر 10 دقیقه، 1 کودک یمنی جان خود را از دست می‌دهد. سؤال اینجاست که اگر این اتفاق در فرانسه رخ می‌داد، چه بازخوردی وجود داشت و چه اقدامی از طرف نهاد‌های حقوق بشری صورت می‌گرفت؟ متأسفانه در یمن به سبب بایکوت خبری و خفقان موجود و نیز بهره‌مندی سعودی‌ها از حمایت قدرت‌های استکباری در فضای رسانه‌ای، پیام مردم مظلوم یمن در جهان به‌درستی مخابره نمی‌شود.


زمانی جریان عامه‌ مردم شکل خواهد گرفت که نخبگان، دانشجویان و طلّاب اقدام درخوری انجام دهند. اگر در فضای دانشجویان و نخبگانِ جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان امّ‌القرای جهان اسلام حرکت و پویشی در دفاع از حقوق مظلوم شکل گیرد، مسلّماً می‌توان این حرکت را از دانشجویان در سایر دانشگاه‌های کشورهای اسلامی انتظار داشت. در این خصوص، دانشجویان برخی از دانشگاه‌ها در لبنان و عراق برای اجرای این پویش، آمادگی خود را اعلام داشتند.


حیدررضایی: اغلب برنامه‌هایی که در حمایت از مردم مظلوم یمن صورت گرفته از سوی نهادهای خاص بوده و طبیعتاً بازتاب‌های مناسبی نداشته است. در جریان‌های دانشجویی، به‌دنبال ایجاد حرکتی بودیم که بتواند بدنه‌ مردمی را با خود همراه کند.


آنا: تحلیل شما از بحران یمن چیست؟


صادقی: مردم یمن 4 سال متحمل و درگیر این جنگ شده‌اند. عربستان سعودی به‌عنوان آغازگر این جنگ، در ابتدا ادعا می‌کرد که یمن را چند ماهه تسخیر خواهد کرد اما با وجود این‌که یمن در ابتدا قوای نظامی و تجهیزات دفاعی قوی نداشت، لیکن با توکل به نصرت الهی و مقاومت چشمگیر مردمی، بعد از 4 سال، عربستان سعودی و حامیانش نتوانستند اهداف خود را در این کشور محقق سازند. طبق فرمایش‌های مقام معظم رهبری، جنایات یمن دقیقاً مشابه جنایاتی است که در غزه در حال وقوع است. تحلیل ما این است که طرح ایجاد بحران در یمن، طرحی صهیونیستی با حمایت قدرت‌های استکباری و با عاملیت حکومت سعودی است که برای انحراف اذهان عمومی جهانی از جنایات غزه صورت گرفته است. پس نباید از مسئله فلسطین که اهمیت بسیار بالایی در منطقه دارد، غفلت ورزید.


گفتگوها و اقدامات دیپلماتیک در ابتدای جنگ یمن وجود نداشت. پس از تلاش‌ها و حمایت‌های فراوان و بی‌نتیجه‌بودن اقدامات دولت‌های استکباری همچون آمریکا و انگلیس جهت تسخیر بندر الحدیده، پس از 4 سال به سبب مقاومت مردم یمن، این دولت‌ها از گزینه نظامی ناامید شده و به گزینه‌های دیپلماتیک روی آوردند.


حیدررضایی: با وجود فشار‌ها و حملات پی‌در‌پی سعودی‌ها و حمایت‌های فراوان استکبار جهانی، مقاومت همچنان در یمن ادامه دارد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان پرچم‌دار حمایت از مظلومین در سراسر جهان، در قضایای فلسطین و یمن حامی حقوق این مردم مظلوم بوده است. یکی از مطالبات این اقدام، این است که  اکنون در قطعنامه ۲۴۵۱ شورای امنیت، گروه مردمی انصارالله یمن به رسمیت شناخته شده‌اند. دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی نیز باید حکومت مردمی مستقر در صنعا را به رسمیت بشناسد و جهت بازگشایی سفارت ایران در یمن اقدام‌ کند. همچنین نهادهای حقوق بشری بین‌المللی نیز مقدمات لازم جهت ارسال کمک‌های بشر دوستانه به یمن  را فراهم نمایند و جهت رسیدن این کمک‌ها به مردم یمن اقدام‌ نمایند.


تنها پیروز این میدان، مردم یمن و گروه مردمی انصارالله یمن خواهد بود و عربستان سعودی نیز به عاقبت سایر متجاوزانی که در طول تاریخ به یمن حمله کردند و آن‌جا به مدفن آن‌ها تبدیل شد، دچار خواهد گشت. در انتها لازم است از تمام اشخاص سیاسی، فرهنگی و تمام دانشجویانی که خط شکن بودند و در این پویش حضور یافتند، تشکر کنیم.


انتهای پیام/4107/خ



 


انتهای پیام/

ارسال نظر