صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۳۰ - ۰۱ شهريور ۱۳۹۴

نصف‌النهار مبدا کج است

دانشمندان اعلام کرده‌اند که در تعیین نصف‌النهار مبدا واقع در گرینویچ لندن اشتباه صورت گرفته است. GPS‌ها مشخص کرده‌اند که این محور ۱۰۲ متر به طرف شرق متمایل است.
کد خبر : 34803

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، نصف‌النهار مبدا که محققان طبیعت آن را در سال ۱۸۸۴ در محله گرینویچ لندن معین کردند، خطی فرضی است که از قطب شمال به قطب جنوب کشیده می‌شود و به عنوان نقطه مبدا در جهت‌یابی روی کره زمین به شمار می‌رود.


نصف‌النهار مبدا شرق و غرب را از هم جدا می‌کند و پایه‌‌ای برای اندازه‌گیری زمان محسوب می‌شود و تمام مناطق زمانی براساس نقطه صفر طول جغرافیایی بنیان گذاشته شده‌اند.


اما GPS‌ها به تازگی مشخص کرده‌اند که نصف‌‌النهار گرینویچ ۱۰۲ متر به شرق متمایل است و روی نقطه صفر قرار ندارد. آژانس ملی اطلاعات مکانی دلیل این اشتباه را تاثیر توده‌های درون هسته زمین روی روش‌های اندازه‌گیری قدیمی معرفی کرده ‌است.


در قرن نوزدهم طول جغرافیایی از روی موقعیت ستارگان مشخص شده‌ بود. در آن زمان محققان به دنبال خط‌های افقی روی زمین بودند تا براساس آن مرکز زمین را معین کنند؛ بدین منظور از جیوه استفاده می‌شد.


ولی GPS‌ها نشان می‌دهند که این روش نتایج دقیقی در برنداشته است زیرا توده سنگ‌های سنگین در هسته زمین جیوه را جذب و از خط افقی منحرف می‌کرده‌اند. گفتنی است که نیروی جاذبه سیاره ما با توجه به جنس و ساختارهای زیرزمینی هر بخش متغیر است.


در نتیجه طول جغرافیایی که در قرن نوزدهم مشخص شده است، به صورت عمودی قرار ندارد و این خط به هسته مرکزی زمین نمی‌رسد و از این رو نمی‌تواند محور درستی برای تقسیم‌بندی یکسان کره زمین ‌باشد.


بر خلاف روش‌های گذشته، اندازه‌گیری‌های GPS تحت تاثیر جاذبه زمین نیستند. آنها خود را با ماهواره‌ها هماهنگ می‌کنند که به طور پیوسته موقعیت و زمان خود را ارسال می‌کنند. به همین خاطر برای تعیین موقعیت یک مکان مشخص روی کره زمین، سیگنال‌های سه GPS ماهواره‌ای در یک زمان مشخص کافی هستند تا نتیجه دقیقی به دست بدهند.


انتهای پیام/

ارسال نظر