قتل خاشقجی آغاز تعهد رسانه به جامعه، پایان مشروعیت آلسعود
عباسعلی طالبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در سوادکوه درباره اینکه چرا قتل خاشقجی تیتر مهم همه خبرگزاریهای رسمی و غیررسمی شد و رسانهها نسبت به قتل وی با وسواس برخورد میکنند؟ اظهار کرد: جمال خاشقجی روزنامه سعودی «الوطن» را به پایگاه منتقدان آلسعود تبدیل کرده بود و سال 2017 با وجود اینکه از اصلاحات بن سلمانی در آزادی زنان برای رانندگی، ورود به ورزشگاه و شورای شهر دفاع کرد؛ اما به بازداشت فعالان حقوق بشر اعتراض و از عربستان گریخت.
وی با بیان اینکه خاشقجی دارای قلمی بهغایت تند علیه ملک سلمان بود و در آخرین مقاله به واشنگتنپست نوشت که کشورهای عربی بیش از هر چیز به آزادی رسانه نیاز دارند، تصریح کرد: عدهای از تحلیلگران مانند صالح الشحی نویسنده معروف، علت مرگ خاشقجی را در راستای دفاع از آزادی رسانه، دسترسی شهروندان به اطلاعات و نوشتن مطالب آزادیخواهانه در جامعه بسته آلسعود میدانند.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی سوادکوه در پاسخ به این سؤال که آیا نوع و سیستم حکومت عربستان را میتوان عامل قتل خاشقجی دانست؟ گفت: حکومت عربستان، پادشاهی و ماهیت ساختار قدرت در این کشور منحصر به فرد است و همه چیز در خاندان آلسعود که در رأس نظام سلطنتی قرار دارند، خلاصه میشود.
طالبی اظهار کرد: متخصصان جهان عرب حکومت عربستان را استبدادی، قبیلهای و در زمره پادشاهی نفتی سنتگرا و ایدئولوژیک معرفی کردهاند که با توجه به ممنوعیت فعالیت احزاب سیاسی و نبود نظام قضائی مدون، دست قضات برای صدور حکم و مجازات فعالان سیاسی و مدنی باز است که اگر با این نگاه جامعه عربستان و وضعیت حقوق بشر و آزادی مطبوعات را در آن مرور کنیم، ملاحظه میشود که یکی از بستهترین نظامهای سیاسی منطقه است که شهروندان آن از محدودیتهای سیاسی و اجتماعی رنج میبرند.
وی با بیان نقش انکارناپذیر مطبوعات در هدایت افکار عمومی و تأثیرگذاری بر تحولات اجتماعی و سیاسی جوامع، توضیح داد: امروزه مطبوعات آزاد و مستقل آینه فکر، فرهنگ و تحولات درونی و بیرونی ملتها و به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران، رکن چهارم دموکراسی است که مطبوعات و صاحبان قلم و اندیشه در جوامع بسته و کشورهای تکصدایی، نقش زیادی در گذار جامعه ایفا میکنند.
استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی سوادکوه افزود: رسانههای گروهی عربستان مستقیم یا غیرمستقیم تحت کنترل و سانسور دولت هستند و غالباً این رسانهها فاقد توانایی لازم برای تحلیل و بررسیهای حرفهای و مستقل بوده و کیفیت کار آنها بهدلیل کنترل و نظارت شدید پایین است و در این کشور هیچ سازمان حقوق بشر بینالمللی حق پژوهش و یا درخواست اطلاعات در زمینه حقوق بشر را ندارد.
انتهای پیام/4078/4121/4062/خ
انتهای پیام/