صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۲۰ - ۰۸ دی ۱۳۹۷
سروری در گفتگو با آنا:

اگر رهبری آیت‌الله خامنه‌ای نبود، سال 88 جنگ داخلی رخ می‌داد

مسئول کمیته بررسی انتخابات88 با اشاره به اینکه خود خاتمی چند بار گفت در انتخابات88 تقلب نشده است تأکید کرد:اگر رهبری آیت‌الله خامنه‌ای نبود جنگ داخلی رخ می‌داد.
کد خبر : 347621

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا؛ انتخابات یکی از مظاهر دموکراسی و مردم‌سالاری دینی در ایران بعد از انقلاب اسلامی است. برگزاری 36 دوره انتخابات در چهار دهه نشان‌دهنده عمق این بالندگی‌ است که همواره جزء شعار اصلی حکومت جمهوری اسلامی قرار داشته است. اما انتخابات سال 88 در گذر جریانات انقلاب ایران فرق بسیاری داشت. برخی از عناصر فتنه و دو تن از کاندیداهای شکست‌خورده این انتخابات با پافشاری غلط بر خواسته‌های بدون دلیل خویش سبب بحران‌آفرینی زیادی در کشور شدند. میلیون‌ها مردم ایران در نهم دی 1388 با حضور پر تعداد در تهران و شهرهای دیگر، دوباره این پیام را اعلام کردند که به انقلاب وفادارند.


به مناسبت فرارسیدن نهم دی به سراغ پرویز سروری نماینده دو دوره مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیته وقت ویژه بررسی انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1388 رفتیم تا آخرین مطالب درباره این دوره را از وی جویا شویم. خلاصه‌ بخش‌های مهم گفتگوی وی با خبرگزاری آنا در ذیل آمده است:


*ناطق نوری گفت اقدامات موسوی بوی خون می‌دهد


*جلسات متعددی با موسوی، کروبی، رضایی و مراجع تقلید و سران قوا در سال 88 برگزار شد


*برخی از مأموران خاطی سال 88 به اعدام محکوم شدند


*رهبری فرمودند معترضان مردم ایران هستند


*موسوی می‌گفت همه بگویند تقلب نشده من می‌گویم شده است!


مشروح گفتگوی تفصیلی پرویز سروری را با خبرگزاری آنا بخوانید.


آنا: با توجه به اینکه شما در سال 88 نماینده مجلس شورای اسلامی بودید، بخشی از کارهای انجام گرفته توسط کمیته ویژه مجلس برای مشکلات انتخابات این سال چه بود؟


سروری: من در آن سال مسئول کمیته امنیت داخلی مجلس شورای اسلامی بودم و موضوع بررسی مشکلات و شکایت‌های انتخابات سال 88 به ما محول شد و به همین دلیل مسئول کارگروه رسیدگی به انتخابات این سال شدم. همان موقع بحثی در دبیرخانه شورای امنیت ملی پیش آمد و بعد از قضیه کهریزک، کارگروهی از این شورا برای بررسی مشکلات بازداشتگاه ایجاد شد. از نمایندگان مجلس، دولت و قوه قضائیه در این کارگروه حضور داشتند. سردار وحیدی وزیر وقت دفاع نیز بود و بعد از مدتی به دلیل وضعیت کاری نتواست در جلسه به‌صورت مرتب شرکت کنند. من و محمد دهقان از طرف مجلس شورای اسلامی در این کمیته عضویت داشتیم. کمیته یک هفته بعد از ماجرای بازداشتگاه کهریزک تشکیل شد و آیت‌الله خامنه‌ای ابلاغ کردند موضوع با جدیت پیگیری شده و به‌صورت مستمر این موارد به ایشان گزارش می‌شد.



آنا: بعد از انتخابات جلسات مستقیمی با برخی از سران معترض و فتنه داشتید. محتوای خاصی مدنظر بود؟


سروری: تقریباً با تمام عناصر تأثیرگذار انتخابات سال 88 جلسه داشتیم. با موسوی، خاتمی، هاشمی، ناطق‌نوری، ضرغامی رئیس وقت صداوسیما و مراجع تقلید جلساتی برگزار شد. با افراد دیگری مانند فرمانده ناجا، رئیس پزشکی قانونی هم نشست‌هایی برگزار کردیم و از اکثر زندان‌های تهران به‌صورت سرزده سرکشی شد. با تمام مجموعه‌ زندان کهریزک از رئیس تا پزشک جلساتی برگزار شد و کاری که در آن موقع صورت گرفت، بی‌نظیر بود. با تمام خانواده‌های زندانیان و جان‌باختگان بازداشتگاه کهریزگ جلساتی را برگزار کردیم. تقریباً از صبح تا دو نصف شب جلسه داشتیم.


چند نفر از مأموران متخلف سال 88 اعدام شدند


شبی از زندانی بازدید کردیم و در حدود ساعت دو نصف شب به دبیرخانه شورای امنیت ملی رفتیم و به آقای سعید جلیلی که آن زمان دبیر بود گفتیم به دلیل اینکه زمان بسیار دیر شده گزارش را فردا اعلام کنیم که جلیلی گفت: نه! رهبر انقلاب بیدار هستند و منتظر گزارش! رهبری با جدیت وضعیت را رصد می‌کردند. رهبر انقلاب نقش بسیار تأثیرگذاری داشتند. شما در جهان سابقه دومی نمی‌توانید پیدا کنید که در کشوری که درگیر فتنه شده و نیروی انتظامی آن باید مداوم کار خود را انجام بدهد رئیس حکومت و کشور بگوید که با متخلفان که مأمور هم هستند، اگر تخلف کردند، برخورد قانونی شود. رهبر انقلاب اعلام کردند هر مأموری که از وظایف خود تخلف کرده باید با آن به شدت برخورد شود؛ هر چند که از تلاش‌های نیروهای انتظامی و امنیتی برای برخورد با ضدانقلاب و اخلال‌گران تشکر زیادی کردند.


با کارهای انجام شده توسط کار گروه و پیگیری‌های لازم برای برخورد با متخلفان، برای چند نفر از مأموران متخلف حکم اعدام و برخی دیگر زندان‌های طولانی صادر شد و پیگیری کامل و جدی صورت گرفت و در همین زمان بود که زمینه‌های عزل مرتضوی دادستان سابق تهران پدید آمد.


جلساتی که با افراد مختلف داشتیم بسیار تاریخی است. نخستین جلسه این کارگروه با میرحسین موسوی بود. برای اینکه حرف و حدیثی پیش نیاید، نمایندگان اصلاح‌طلب نیز در این نشست‌ها بودند. در این جلسه موضوعات جدی عنوان شد. ریاست کمیسیون که برعهده علا‌الدین بروجردی بود در نشستی با موسوی مطرح کرد که اگر ادله‌ای برای تقلب دارید، در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار بدهید و  به موسوی هم گفت، اگر ما به این جمع‌بندی برسیم که تقلب شده حتماً از شما حمایت می‌کنیم. پیشنهادهای مختلفی در این جلسه‌ها گفته شد.


به موسوی اعلام کردیم که روند پیش‌رو به ضرر کشور، نظام اسلامی و خودش خواهد بود و کشور را به دو قطبی دردآوری می‌کشاند و دشمن بر مقدرات ایران مسلط می‌شود. از طرفی انتخابات سال 88 نمونه تاریخی نداشت و سه رکن اساسی شفافیت، رقابت و مشارکت را در خود گنجانده بود و نظام اسلامی را در اوج خود قرار داد و کشور به ذخیره گرانبهایی دست یافت.  نظام اسلامی می‌توانست با این ظرفیت بزرگ در میز مذاکرات و بالا بردن نقش ایران در جهان نقش خوبی ایفا کند، ولی متأسفانه فرصت طلایی مردم کشورمان تبدیل به تهدید جدی  شد.



نکته‌ای از این نشست بسیار جالب به نظرم آمد، این  بود که در آخر جلسه با موسوی، وی جمله‌ای گفت که ما را بسیار شوکه کرد! موسوی اعلام کرد:  «اگر همه کسانی که از من طرفداری می‌کنند، بگویند تقلب نشده من می‌گویم تقلب شده است»! ما فهمیدیم که وی حاضر نیست تحت هیچ شرایطی از مواضع خود عقب‌نشینی کند و از یک روند قانونی تبعیت نمی‌کند. به همین خاطر این جلسه برای ما بسیار دردآور بود. جلسه این کمیته با محمد خاتمی بسیار متفاوت با موسوی بود. خاتمی خودش با اشاره به اینکه من رئیس دولت بودم و بر سازوکارهای کشور اشراف دارم و می‌گویم امکان وقوع تخلف با این تعداد رأی میلیونی در ایران وجود ندارد. بعد خود خاتمی گفت که من به موسوی زنگ زدم و به وی اعلام کردم که هشت سال در دولت اصلاحات با رهبری کار کردم و اخلاق ایشان را می‌شناسم و به جای اینکه اردوکشی خیابانی انجام بدهی، نامه‌ای به رهبری بزنید و بگویید که در این انتخابات به ما ظلم شده و کمیته بی‌طرفی را برای بررسی این موضوع تعیین کنند.


خاتمی به موسوی گفت تقلب نشده، ولی این حرف را به مردم نمی‌گفت!


خاتمی می‌گفت هر چقدر به موسوی گفتم قبول نکرد! بعد خاتمی ادامه داد که به موسوی تذکر داده که قرار است جمعه رهبری در نماز جمعه تهران صحبت کنند و مهلت شما تا این روز است و اگر ایشان بروند در نماز جمعه حرف بزنند دیگر نمی‌شود موضوع را جمع کرد. ما در کمیته بررسی انتخابات سال 88 به خاتمی گفتیم همین صحبت‌ها را برای مردم و رسانه‌ها بازگو کنید ولی خاتمی این کار را به دلیل اینکه ریزش رأی پیدا می‌کند، انجام نداد. رهبر انقلاب نیز همین اقدام را از خاتمی مطالبه می‌کردند. در جاهای مختلفی که وساطت شده که خاتمی به ملاقات رهبری برسند و نشده به همین دلیل بود. به دلیل قبیله‌‌گرایی این کار را انجام نداد و ضربه سختی به اعتماد مردم ایران وارد کرد.


جلسه‌ای نیز با مرحوم هاشمی رفسنجانی توسط این کمیته انجام گرفت. وی نکات بسیار زیادی را عنوان کرد. اوایل جلسه ابراز علاقه به رهبری از سوی وی انجام گرفت. هاشمی می‌گفت دوشنبه‌ هر دو هفته یکبار که به دیدار رهبری می‌روم بسیار خوشحال و ذوق زده هستم! وی یک نکته بسیار ظریفی گفت. هاشمی درباره اینکه برخی از نظرات رهبر انقلاب با وی شاید مورد اختلاف باشد، صحبت کرد و خاطره‌ای را بازگو کرد. وی گفت که اگر بحث اختلافی با رهبر انقلاب داشته باشم در نهایت از ایشان به‌‌‌عنوان ولی‌فقیه و رهبر جامعه اسلامی تبعیت می‌کنم. در همان جلسه این سؤال توسط برخی از اعضای کارگروه مطرح شد که اگر واقعاً نظر شما این‌گونه هست، چرا در قضیه سال 88 از رهبری تبعیت نمی‌کنید؟! و عملاً هاشمی در جریان فتنه کاری برای خاموشی آن انجام نداد.


ناطق‌نوری گفت که به موسوی تذکر داده که رفتارش بوی خون می‌دهد!


با آقای ناطق‌نوری نیز جلسه‌ای برگزار شد و یکی از نکات جالب این نشست این بود که ناطق‌نوری گفت که من در روز 23 خرداد 1388 صبح زود زنگ زدم و به موسوی گفتم که برای شما در انتخابات ریاست‌جمهوری کار کردم و مدتی وزیر کشور بودم و به مسائل امنیتی کشور واقف هستم و به وی دوباره تذکر دادم که اظهارات شما از روز 22 خرداد تاکنون بوی خون می‌دهد و این کارها را ادامه ندهید و این حرف‌های موسوی سبب دسته‌بندی و خون‌ریزی در کشور می‌شود، ولی هیچ نتیجه‌ای نداد!


آنا: سفارت انگلیس کارهایی را در سال 88 انجام داد، اگر حرکت‌های این کشور محرز بود چرا برخورد نمی‌شد؟


سروری: به بررسی نیاز نداشت و ندارد. برخی از کارمندان و افراد سفارت انگلیس در تهران دستگیر شده بودند. غربی‌ها کار را تمام شده می‌دانستند و فکر می‌کردند کار نظام جمهوری اسلامی در سال 88 تمام شده و درب این سفارتخانه‌ها برای فتنه‌گران باز بود  و موضع‌گیری‌های دولتمردان کشورهای غربی بسیار روشن انجام می‌گرفت. کل سفارت‌ انگلیس ستاد پشتیبانی از جریان فتنه شده بود؛ ولی ما در حد دخالت‌های آنها برخورد نکردیم و این کشورها گستاخ شدند. امروز در فرانسه چه اتفاقی در حال جریان است؟ اگر سفارت ایران در فرانسه از معترضان حمایت و پشتیبانی کند، دولت فرانسه تحمل می‌کند؟ اروپایی‌ها حالت‌های دوگانه دارند.


آنا: درباره حرف‌هایی که محمدرضا خاتمی از تقلب‌ هشت میلیونی در انتخابات مطرح کرد، چه نظری دارید؟ آقای زاکانی می‌گوید در سال 88 به‌غیر از سران فتنه کاندیدای دیگری این حرف را عنوان کرده بود!


سروری: حرفی نیست که آن زمان در سال 88 گفته نشده باشد! اصل صحبت در انتخابات سال 88 همین موضوعات بود. دلیل و استناد برخی این بود که مثلاً من داماد فلان شهر هستم باید در آنجا رأی اول را بیاورم! منطق‌های بچه‌گانه‌ای مطرح می‌شد. یکی از استدلال‌هایی که چند بار حتی مرحوم هاشمی رفسنجانی مطرح کردند این بود که یکی از پدر آقایان گفت که یک هفته قبل از انتخابات رأی داده است، این مورد دقیق پیگیری شد و اصلاً صحت نداشت! ما امروز از سیستم قضائی کشور خواستاریم که به این حرف‌ها وارد بشود و از محمدرضا خاتمی بخواهد تقلب را اثبات کند. جلساتی نیز در همان زمان با محسن رضایی داشتیم و وی گفت اگر حق من پایمال شده باشد به خاطر نظام اسلامی از شکایت خود صرف‌نظر می‌کنم.


نکته دیگر این است، در چند استان صندوق‌های رأی بازشماری شد و دوربین آوردیم و نمایندگان کاندیداها حضور داشتند و در بسیاری از صندوق‌ها رأی احمدی‌نژاد بیشتر شد. من پیشنهاد می‌کنم مدعی‌العموم محمدرضا خاتمی را احضار کند و مدارک از وی بخواهد و برای مردم شفاف شود و اگر مستندی مبنی بر تقلب در انتخابات دارند، به‌صورت شفاف و علنی در سایت و رسانه‌ها منتشر کنند.



احمدی‌نژاد به ناآرامی‌های سال 88 دامن زد


آنا: یک صحبتی مطرح بود که احمدی‌نژاد در سال 88 گفته سه میلیون نفر از شهرستان به تهران بیاوریم تا با برخی از عوامل آشوب مقابله کنند، این حرف صحیح است؟


سروری: من این حرف را شنیدم و این حرف احمدی‌نژاد بسیار بی‌پایه بود. احمدی‌نژاد نیز به‌عنوان رئیس‌جمهور در سال 88 به جای اینکه فضا را آرام کند، به ناآرامی دامن زد. اجتماع میدان ولیعصر(عج) که احمدی‌نژاد برگزار کرد کاملاً غیرمنطقی بود. فردی که رئیس‌جمهور شده باید رئیس تمام مردم حتی آنهایی که رأی ندادند باشد. احمدی‌نژاد در سال 88 به جای اینکه خود را در جایگاه رئیس‌جمهور ببیند در مقام رقیب دید! نقش پدری را ایفا نکرد بلکه طرف قرار گرفت.


منطق زیبای رهبری که در دیدار با سعید جلیلی در سال 1388 بیان فرمودند این بود که بین مردم هیچ خط‌‌کشی قرار ندهید و همه آنهایی که اعتراض دارند باید اقناع شوند، ولی عده‌ای هستند که بسیار قلیل ضدانقلابند و برخورد باید صورت گیرد و اگر رهبری آیت‌الله خامنه‌ای در سال 88 نبود جنگ داخلی در کشور رخ می‌داد. رهبر انقلاب معترضان سال 88 را جزو مردم ایران می‌دانستند.


آنا: عده‌ای در همان سال 1388 می‌گفتند مردم در نهم دی به صحنه نمی‌آیند و چند سالی نیز همین جریان می‌گوید قضایای این سال تمام شده و بنابراین دیگر مراسم 9 دی برگزار نشود، دلیلش چیست؟


سروری: مهم‌ترین سؤال شما همین است. برخی می‌گویند انتخابات سال 88 حادثه‌ای بود و تمام شد و دیگر کشش ندهیم! زمانی حادثه‌ای رخ می‌دهد که موج کوتاهی دارد ولی به طور اتفاقی در دوره‌ای دیگر زایش پیدا می‌کند. نهم دی باید مانند دستاوردهای ارزشی هشت سال دفاع مقدس به آن پرداخته شود. مثالی که می‌زنم این است، به دلیل اینکه جمهوری اسلامی از زمان جنگ درس گرفت و قدرت بازدارندگی خود را افزایش داد، دیگر آن کشور قدیم نیست و در منطقه‌ای که همه در آتش آن می‌سوزند ما در امنیت و صلح هستیم و آن به دلیل همین درس‌های جنگ تحمیلی است. فتنه، فرصت طلایی کشور را تبدیل به تهدید کرد و خسارت‌های عظیم اقتصادی بر کشور تحمیل شد. سران و دست‌اندرکاران فتنه بعد از 10 سال از رفتارهای خود پشیمان نشدند و هنوز بر طبل فتنه می‌کوبند. هنوز هم افرادی در مسندهای نظام جمهوری اسلامی نشسته‌اند و با همه ظرفیت از فتنه و اقدام غلط دفاع می‌کنند که این خود خطر جدی است.


مصاحبه از محمدعلی حسن‌نیا


انتهای پیام/4082/4071/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر