تاثیر معاینه فنی در کاهش تصادفات
بسیاری از کارشناسان و متخصصان حوزه ترافیک، زمینههای بروز تصادف را در چهار عامل انسانی، راه، وسیله نقلیه و شرایط اقلیمی خلاصه میکنند.
در این راستا تولید خودروهای استاندارد و ایمن از یک سو و رسیدگی مستمر به حفظ سلامت و ایمنی خودرو از طریق فرآیند معاینه فنی در مراکز مجاز، از سوی دیگر موجب کاهش دخالت عامل وسیله نقلیه در بروز تصادفات میشود.
هم اکنون در کشور ایران در فرآیند معاینه فنی خودروها، حداقل 18 پارامتر از جمله سیستم ترمز، میزان بودن فرمان، سیستم روشنایی، میزان آلایندگی و غیره بررسی میشود. در این خصوص آمارها نشان میدهند از مجموع 18 شاخص مذکور، 60 درصد از آنها در بروز حوادث رانندگی مؤثر هستند و 30 درصد آن نقایص منجر به افزایش آلودگی زیست محیطی میشود.
آمارهای جهانی نیز نشان میدهند که 11 درصد از کل تصادفات به دلیل نقص فنی خودروها به وقوع میپیوندند.
با این اوصاف بدیهی است که با کنترل دقیق معاینه فنی خودروها می توان ضمن کاهش حوادث رانندگی، تعداد مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی را کاهش داد.
از جمله نقص فنی هایی که در شرایط خاص احتمال وقوع تصادفات را افزایش می دهند میتوان به موارد زیر را اشاره کرد:
- سیستم ترمز و نحوه فرمان پذیری خودرو: سیستم ترمز و فرمان دو عامل اصلی کنترل راننده بر خودرو است که بدون عملکرد صحیح و دقیق این دو، سانحه رانندگی اعم از تصادف، واژگونی، سقوط قطعی و غیر قابل اجتناب است. در واقع نداشتن سیستم ترمز استاندارد، استقبال از هر نوع خطر است که مواجهه با تصادفات رانندگی مفروضترین این خطرهاست.
- نقص فنی در سیستم روشنایی: سیستم روشنایی استاندارد در مواقع شب، طوفان، گرد و غبار، برف و باران از تجهیزات ضروری خودرو است به طوری که رانندگی در شرایط مذکور بدون وجود سیستم روشنایی سالم و استاندارد، بسیار خطرآفرین خواهد بود.
- نداشتن برف پاک کن استاندارد: بسیاری از رانندگان از اهمیت این مسئله غافل هستند؛ نبود برف پاککن استاندارد میتواند در شرایط جوی نامناسب (برف، باران، کولاک و...) موجب بروز تصادفات ناگوار یا انحراف ازمسیر، سقوط یا واژگونی شود.
- در هنگام رانندگی با لاستیکهای غیر استاندارد و فرسوده، هر لحظه احتمال ترکیدن لاستیک و بروز سانحه رانندگی و واژگونی وجود دارد.
- استفاده از شیشههای سالم و استاندارد و بدون برچسبهایی که منجر به کاهش دید در هنگام رانندگی میشود از موارد مهمی است که در مراکز معاینه فنی نسبت به آگاهسازی رانندگان اقدام شده و از صدور برگ معاینه فنی برای این نوع خودروها امتناع میشود.
تجزیه و تحلیل و بررسی آماری نشان می دهد، افزایش نوبت های معاینه فنی و استمرار آن منجر به بهبود کیفیت خودرو شده و آمار تصادفات نیز به تبع آن کاهش مییابد.
*معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ
انتهای پیام/