اولتیماتوم مرکل به نخستوزیر انگلستان
گروه بینالملل خبرگزاری آنا، صدراعظم سرزمین ژرمنها همچنان سعی دارد نقش یک کارگزار و مسئول ارشد را در حوزه سیاست خارجی اروپای واحد ایفا کند. آنگلا مرکل در یکی از این موارد تلاش دارد مذاکرات برگزیت با طرف انگلیسی را به سرانجام برساند. هماکنون با تعویق رأیگیری پارلمان انگلستان بر سر برگزیت و احتمال رأی منفی آن به طرح نهایی ارائهشده از سوی ترزا می، نخستوزیر این کشور، اروپا و لندن در نوعی بنبست سیاسی گرفتار شدهاند. با وجود این منازعات، صورتبندی بحران موجود میان اروپا و انگلستان چندان سخت و دشوار به نظر نمیرسد.
واقعیت امر این است که ترزا می، نخستوزیر انگلستان مدعی شده است که طرحی بهتر از توافق مشترک صورت گرفته میان لندن و بروکسل وجود ندارد و خروج بدون توافق بدترین گزینه ممکن برای این کشور محسوب میشود. این در حالی است که برخی نمایندگان پارلمان انگلستان که به هر دو حزب سنتی یعنی کارگر و محافظهکار تعلق دارند خواستار رأی منفی به توافق صورت گرفته هستند.
آنها بهصورت پشتپرده، بر روی گزینهای دیگر به نام برگزاری رفراندوم دوباره تمرکز دارند؛ موضوعی که ترزا می در ظاهر مدعی شده است امکان آن وجود ندارد! با این حال برخی تحلیلگران مسائل اروپا و انگلستان بر این باورند که دولت و پارلمان این کشور در حال هدایت شهروندان این کشور بهسوی مشارکت در همهپرسی دوباره هستند. در این میان، هر دو حزب کارگر و محافظهکار (علیرغم اختلافاتی که با یکدیگر دارند) در حال تکمیل پازلی مشترک هستند.
در مقابل، مقامات اروپایی نیز سعی در تکمیل این پازل دارند. آنها از یکسو تأکید میکنند که برگزیت بدون توافق میان لندن و بروکسل بدترین گزاره ممکن محسوب میشود و از سوی دیگر، تأکید دارند که برگزاری هر مذاکره دیگری میان انگلستان و اتحادیه اروپا بر سر این موضوع غیرممکن است. به عبارت بهتر، مقامات اروپایی نیز با تأکید مداوم بر روی اینکه امکان وقوع توافقی بهتر (برای انگلستان) وجود ندارد، سعی دارند زمینه را برای برگزاری همهپرسی دوباره بر سر برگزیت فراهم کنند.
همانگونه که اشاره شد، آنگلا مرکل در این معادله نقشی اساسی ایفا میکند. اخیراً خبرگزاری رویترز اعلام کرد که مرکل صراحتاً تأکید کرده است مذاکرات دیگری میان مقامات اروپایی و انگلیسی بر سر برگزیت صورت نخواهد گرفت اما تلاشهایی برای اطمینان دادن به لندن در این روند (توافق با اروپای واحد بر سر برگزیت) صورت گرفته است. البته مرکل اشارهای به این تلاشها نکرده است. در مقابل، نخستوزیر انگلستان خطاب به مرکل اعلام کرده است که خروج بدون توافق این کشور از اروپا به سود هیچیک از طرفین نخواهد بود و عواقب و آثار اقتصادی و سیاسی خاص خود را خواهد داشت.
در هر حال ترزا می سعی دارد برگزیت و توافق میان بروکسل و لندن بر سر این موضوع را بهمثابه امری دستیافتنی جلوه دهد، اما پازل چیده شده مشترک از سوی دولت و پارلمان انگلستان و مقامات اروپایی بهگونهای است که این معادله را پیچیده و حل آن را ناممکن ساخته است. همچنانکه تأکید شد، تاکنون ترزا می در ظاهر با برگزاری همهپرسی دوباره در این خصوص مخالفت کرده است اما تضمینی وجود ندارد که این مخالفت تا پایان پابرجا باقی بماند. علاوه بر صدراعظم آلمان، دونالد توسک رئیس شورای اروپا نیز اظهار کرده است که مقامات اروپایی هرگز مذاکره مجدد بر سر توافق خروج انگلستان از اتحادیه اروپا را نمیپذیرند.
تمامی این فعلوانفعالات در حالی صورت میگیرد که حدود 100 روز بیشتر تا فرارسیدن ماه مارس (زمان تعیینشده برای خروج انگلیس از اروپا) باقی نمانده است. در هر حال، خروج انگلستان، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی از اتحادیه اروپا معمایی است که به صورتی عامدانه از سوی سران اروپایی و انگلیسی غامض و پیچیده شده است. سؤال اصلی اینجاست که چه اتفاقی طی ماههای آتی رخ خواهد داد؟ آیا مقامات اروپایی طی ماههای آتی با نخستوزیر انگلستان بر سر خروج از اتحادیه اروپا مدارا خواهند کرد یا معاملهای دیگر میان بروکسل و لندن (و متعاقباً احزاب و گروههای سیاسی داخل انگلستان) بر سر برگزاری یک همهپرسی دوباره شکل خواهد گرفت؟
*تحلیلگر مسائل بینالملل
انتهای پیام/4106/4093/
انتهای پیام/