قوانین و ظوابط فعالیت نشریات دانشجویی
به گزارش خبرنگار حوزه صنفی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، نشریات دانشجویی به منظور ساماندهی و حمایت از عملکرد نشریات دانشگاهی و قانونمند کردن آن فعالیت میکنند. نهادینه ساختن فضای آزاداندیشی، نقدوگفتگوی سازنده و تأکید برحق آزادی بیان، همچنین ایجاد فرصتهای فراگیری مهارتهای روزنامهنگاری و ارتقای سطح دانش عمومی و تخصصی دانشگاهیان، از برنامههای اصلی نشریات دانشجویی است.
در بخش اول تعاریف و کلیات نشریات دانشجویی را در ادامه میخوانید:
تمام نشریاتی که به صورت ادواری، گاهنامه یا تک شماره و همچنین نشریات الکترونیکی که با نام ثابت و تاریخ نشر در زمینههای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی، اقتصادی، هنری، ادبی و ورزشی توسط هر یک از دانشجویان، تشکلها و نهادهای دانشگاهی، استادان و اعضای هیأتعلمی یا گروهی از ایشان در دانشگاهها منتشر و در محدوده دانشگاهها توزیع میشوند، نشریه دانشگاهی محسوب میشوند.
ضوابط ناظر بر فعالیت نشریات دانشگاهی که مصوب جلسه 540 مورخه 26/3/83 شورای عالی انقلاب فرهنگی است طبق دستورالعمل اجرایی به شرح زیر میباشد:
طبق ماده 2 تمام دانشگاهها، مراکز آموزش عالی و مراکز و واحدهای مرتبط دانشگاهی و واحدهای دانشگاهی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی از این پس در این دستورالعمل به اختصار(دستگاه) نامیده میشوند.
بر اساس ماده 3 کمیته ناظر بر نشریات دانشگاهی بند 1 ماده 2 ضوابط ناظر بر فعالیت نشریات دانشگاهی، در هر دانشگاه کمیتههایی تحت عنوان «کمیته ناظر بر نشریات دانشگاهی» که در این دستورالعمل به اختصار« کمیته ناظر» نامیده میشود زیر نظر «شورای فرهنگی دانشگاه» تشکیل میشود.
ترکیب کمیته ناظر طبق ماده 4 به شرح زیر است:
- معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه (رئیس کمیته)
- نماینده تامالاختیار و دائم دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه
- یک حقوقدان به انتخاب رئیس دانشگاه
- سه نفر عضو هیأت علمی دانشگاه به انتخاب شورای فرهنگی دانشگاه
- مدیر امور فرهنگی دانشگاه (دبیر کمیته)
- سه نفر از مدیران مسئول نشریات دانشگاهی به انتخاب مدیران مسئول نشریات دانشگاه که یک نفر از ایشان عضو علیالبدل محسوب میشود.
شش تبصره مهم ماده 4 آیین نامه 1ـ دانشگاههایی که این کمیته در آنها تشکیل نشده است یک ماه فرصت دارند تا انتخابات نمایندگان مدیران مسئول را برگزار کنند و طی این یک ماه کمیته میتواند بدون حضور نمایندگان مدیران مسئول نشریات دانشگاهی تشکیل شود. 2ـ شیوهنامه انتخاب نمایندگان مدیران مسئول نشریات دانشگاهی توسط شورای مرکزی ناظر هردستگاه (ماده8) تصویب خواهد شد. 3ـ معاونت دانشجویی و فرهنگی هر دانشگاه موظف است براساس شیوهنامه مصوب شورای مرکزی ناظر نسبت به برگزاری انتخابات جهت تعیین نمایندگان مدیران مسئول اقدام کند. 4ـ اعضای انتخابیکمیته ناظر برای مدت یک سال با ابلاغ رئیس دانشگاه انتخاب میشوند. 5ـ چنانچه نماینده اصلی مدیران مسئول عضو کمیته ناظر بر اساس شیوهنامه مصوب شورای مرکزی ناظر، شرایط عضویت در کمیته ناظر را از دست بدهد، عضو علیالبدل جایگزین وی خواهد شد. 6ـ دبیرخانه کمیته ناظر در حوزه معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه مستقر و با مسئولیت دبیر، متولی انجام امور اداری و اجرایی کمیته ناظر است.
در ماده 5 مصوب 83، جلسات کمیته ناظر ماهانه یکبار با دعوت مکتوب از کلیه اعضا تشکیل میشود و جلسات با حضور حداقل سه نفر از اعضای دارای حق رأی، رسمی است که مصوبات آن نیز با رأی اکثریت معتبر است. ضروری است دعوتنامه اعضای جلسه حداقل سه روز پیش از موعد جلسه با اعلام دستور جلسه توسط دبیر کمیته ارسال شود.
در صورتی که هر یک از اعضا، شاکی خصوصی باشد، در زمان رسیدگی به شکایت مطروحه، حق رأی نخواهد داشت و دبیرخانه کمیته ناظر مؤظف است صورتجلسات کمیته را به طور مرتب به دبیرخانه شورای مرکزی ناظر هر دستگاه ارسال کند و در موارد خاص بنا به نظر رئیس کمیته، جلسۀ ویژه میتواند با دعوت شفاهی یا کتبی وی از اعضای جلسه و بدون در نظر گرفتن ارسال دعوتنامه معمول به صورت فوقالعاده و فوری (حتی در همان روز) تشکیل شود.
وظایف کمیته ناظر بر نشریات دانشگاهی به شرح زیر است:
بررسی درخواست و صدور مجوز انتشار، نظارت بر عملکرد نشریات دانشگاهی و تذکر اولیه در صورت لزوم، رسیدگی به تخلفات و شکایات ناشی از عملکرد نشریات دانشگاهی، صوبات و شیوهنامههای شورای مرکزی ناظر، بررسی محتوایی نشریات دانشگاه در جلسه ماهیانه کمیته ناظر و ارسال نتایج آن به شورای مرکزی ناظر، برگزاری دورههای آموزشی برای متقاضيان نشریات دانشجویی اعم از صاحبان امتياز، مدیران مسئول، سردبيران و سایر عوامل اجرایی بر اساس برنامه آموزشی شورای مرکزی ناظر شورای فرهنگی هر دانشگاه مرجع تجدید نظر در تصمیمات و آرای کمیته ناظر همان دانشگاه است.
براساس بند 4 ماده 2 ضوابط ناظر بر فعالیت نشریات دانشگاهی، در هر دستگاه شورایی با عنوان «شورای مرکزی ناظر بر نشریات دانشگاهی» که در این دستورالعمل به اختصار «شورای مرکزی ناظر» نامیده میشود، تشکیل میگردد که ترکیب شورای مرکزی ناظر به شرح زیر است:
- معاون فرهنگی دستگاه متبوع (رئیس شورا)
- معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- معاون فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها یا نماینده تامالاختیار رئیس نهاد
- یک نفر حقوقدان به انتخاب معاون فرهنگی دستگاه متبوع
- مدیرکل امور فرهنگی دستگاه متبوع (دبیر شورا)
- سه نفر از مدیران مسئول نشریات دانشگاهی به انتخاب مدیران مسئول نشریات دانشگاههای کشور که یک نفر از آنها عضو علیالبدل محسوب میشود.
در صورت نبودن پست معاون فرهنگی یا مدیرکل امور فرهنگی یا عناوین مشابه انتخاب رئیس و دبیر شورا بر عهده رئیس دستگاه و در سطح معاونان و مدیران کل دستگاه میباشد و دبیر شورا طبق شیوهنامه مصوب شورای مرکزی ناظر، نسبت به برگزاری انتخابات نمایندگان مدیران مسئول نشریات دانشگاهی جهت عضویت در شورای مرکزی ناظر اقدام خواهد کرد.
اعضای انتخابی شورای مرکزی ناظر برای مدت یک سال با ابلاغ رئیس شورا انتخاب میشوند، چنانچه نماینده اصلی مدیران مسئول عضو شورای مرکزی ناظر شرایط عضویت در شورا را براساس شیوهنامه مصوب شورای مرکزی ناظر از دست بدهد عضو علیالبدل جایگزین وی خواهد شد.
مسئولیت تشخیص استمرار شرایط عضویت نماینده مدیران مسئول بر عهده دبیر شورا است و دبیرخانه شورای مرکزی ناظر در اداره کل امور فرهنگی وزارت یا دستگاه متبوع یا عناوین مشابه مستقر و دبیر شورای مرکزی ناظر متولی انجام امور اداری و اجرایی شورا است.
این گزارش با بهرهگیری از «دستورالعمل اجرایی ضوابط ناظر بر فعاليت نشریات دانشگاهی» مصوب سال 83 نگارش شده است.
انتهای پیام/4108/ 4107 /
انتهای پیام/