صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۳۰ - ۲۱ آذر ۱۳۹۷
گزارش شبانه از یک گرمخانه؛

وقتی ادعای مدیریت شهری در اداره گرمخانه‌ها با واقعیت متناقض است

مدیرعامل سازمان مشارکت‌های اجتماعی شهرداری درحالی از حمایت از کارتن‌خواب‌ها سخن می‌گوید که گزارش اخیر یکی از اعضای شورای شهر خلاف این ادعا را ثابت می‌کند.
کد خبر : 343723

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- میثم خاکپور؛ بازدید از گرمخانه خاوران از سوی مدیریت شهری، برنامه‌ای بود که شب گذشته پای خبرنگاران را به این محل باز کرد تا در واپسین روزهای پاییزی و آغاز فصل سرما گزارشی از مراکزی که توسط شهرداری برای بی‌خانمان‌ها و افراد کارتن‌خواب تدارک دیده شده در رسانه‌ها منتشر شود.


پس از رسیدن به گرمخانه خاوران به‌عنوان یکی از مراکز بزرگی که برای مردان بی‌خانمان و کارتن‌خواب احداث شده است، بوی مشمئز‌کننده‌ای فضا را پر کرده بود که ناشی از بوی عرق، کثیفی و ... بود. کارکنان آنها سعی می‌کردند با روشن کردن عود هوای سالن را تغییر دهند ولی این موضوع تأثیری در آن نداشت.


مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران قبل از بازدید خبرنگاران از این محل، آنان را در گوشه‌ای از سالن جمع کرد و به خبرنگاران می‌گفت گشت‌های ما برخی از این افراد را با وضعیت نامناسبی از بیرون آورده و لباس‌های آنها را دور می‌اندازند، اصلاح می‌کنند و لباس بر تنشان کرده و وارد مجموعه می‌کنند.


وی البته صحبت‌های بسیاری در خصوص اقدامات مدیریت شهری برای افراد بی‌خانمان کرد که واکنش‌های برخی خبرنگاران را هم در پی داشت.


پس از پایان نشست خبری، در سالن خوابگاه باز شد و افرادی که در این محل مشغول استراحت بودند با دیدن خبرنگاران به وجد آمده و از تخت‌هایشان پایین آمدند. برخی از آنان لنگ‌لنگان و برخی تلو‌تلوخوران در راهرو قدم می‌زدند و انتظار خبرنگارانی را می‌کشیدند که لحظه‌ای را برای مصاحبت با آن‌ها بگذرانند.


نزدیک یکی از آنها شدم مرد میانسالی که خود را 49 ساله معرفی کرد ولی بیشتر از آن به سن و سالش می‌خورد، اعتیاد و مشکلات اقتصادی را عامل حضورش را در اینجا عنوان و اظهار کرد: «دستشون درد نکنه، من از مرکز بهمن اینجا اومدم... خوبه زمستونا می‌ذارن اینجا بخوابیم، غذاشم خوبه، اینجا 10-20 تا حموم هم داره.»


پشت سرم مرد نسبتاً مسنی با چهره ژولیده بهم زل زده بود، از او خواستم درباره وضعیت خود صحبت کند؛ با صدایی لرزان گفت: «کفشم دو هفته‌ است که پامو زخم کرده، یه پمادی، گاز استریلی  نمی‌دن بزنم خوب شه؛ چرک نکنه، هرچی می‌گم، می‌گن نداریم.»


او در پاسخ به سؤالم درباره وضعیت گرمخانه اضافه کرد: «من اینجا قدیمی هستم، سه چهار سالی هست که میام اینجا، صبح‌ها ساعت 5:30 تا 6 صبح بیرون می‌کنند و 5:30 عصر هم پذیرش می‌شیم.»


وی در ادامه، وضعیت زندگی روزمره خودش رو این‌گونه توصیف کرد: «به‌خاطر اختلاف خانوادگی، همسرم غیابی ازم طلاق گرفت و خونه رو خالی کرد و رفت. منم کارم نقاشی ساختمون بود. بعد از مدتی که دیگه کار نداشتم اینجا اومدم، صبح‌ها پیاده راه می‌افتم تا خیابان افسریه ضایعات جمع می‌کنم و میفروشم. معمولاً ناهار هم نمی‌خورم چون برای ترک اعتیاد متادون درمانی می‌کنم پولی که در‌میارم برای اون کنار می‌ذارم.»


وی توضیح داد: «پارسال اینجور نبود، هر قرصی چیزی می‌خواستیم بهمون می‌دادن، الان پام چرک کرده و هر چند وقت یکبار خودم پارچه تمیزی پیدا می‌کنم و به پام می‌بندم.»


مرد ناخوش و افتاده‌ای هم که در گوشه سالن قدم می‌زد و کمتر توجه کسی را جلب می‌کرد با نزدیک شدن به خبرنگاران و پس از آنکه صحبت‌های دیگران تمام شد رو به من کرد و گفت: «الان یک‌ماهی است که اینجا آمدم... اهل همدانم، الان 40 سال هست که تهران هستم و یک‌ماهی می‌شه که به این گرمخانه اومدم، قبلاً کارگر کفاشی بودم، چون عصبی بودم خانواده‌‌ام ترکم کردند.»


وی ادامه داد: «من 55 سالمه و از سال 62 با تریاک معتاد شدم و آنقدر سنم بالا رفته دیگه نمی‌تونم ترک کنم؛ من دو تا دختر دارم که شوهر کردند و در شهریار زندگی می‌کنند و بعضی وقتا می‌رم بهشون سر می‌زنم.»


او که یکی از انگشتانش قطع شده بود، در این خصوص توضیح داد: «دکتری محبت کرد فلجم کرد، می‌خواست بخیه کنه انگشتم رو بد بخیه کرد و بعد چند روز فهمیدم انگشتم دیگه کار نمی‌کنه و مجبور شدم قطعش کنم.»


ساعت حدود 09:30 شب بود، در میان گفتگوهایم مسئولان گرمخانه مرتب مزاحم خبرنگاران می‌شدند و از ما می‌خواستند که محل را ترک کنیم؛ معلوم نبود علت اصرارشان چه بود.


البته آن‌گونه که بعدها فهمیدیم به‌خاطر حضور خبرنگاران برای افراد گرمخانه خورشت قیمه داده بودند که باعث شور و شعفی خاص در بین کارتن‌خواب‌ها شده بود.


در راه خروج از سالن و در گفتگوی کوتاهی که با روانشناس این مرکز داشتیم، گفت: اکثر کسانی‌که کارتن‌خواب هستند درگیر اعتیاد بوده و حضور روانشناس و مدد‌کار برای این است که آن‌ها را به‌سمت مراکز کاهش آسیب هدایت کنیم.


گفتنی است با وجودی که نجم‌الدین محمدی مدیرعامل تازه منصوب‌شده سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری معتقد بود در صورتی‌که نهادهای حمایتی وظایف خود را در قبال حمایت، ساماندهی و غربالگری کارتن‌خواب‌ها انجام ندهند، شهرداری حمایت از این افراد را وظیفه انسانی و اجتماعی خود می‌داند اما الهام فخاری رئیس کمیته اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران در گزارش اخیر خود در صحن علنی شورای شهر تهران در خصوص وضعیت گرمخانه‌ها و مدد‌سراها، از وضعیت نامطلوب خدمت‌رسانی در این مراکز سخن به میان آورد و اظهار کرده بود طی بازدیدهای صورت‌گرفته کارکنان اداره مددسرا از استانداردها و ضوابط شیوه‌نامه تدوین‌یافته سازمان خدمات اجتماعی ناآگاه بوده و علاوه بر حضور چشمگیر بی‌سرپناهان در سطح شهر، سهم پذیرش مددجویانی هم که با خودروهای گشت فوریت‌های اجتماعی شناسایی و به مددسرا جابه‌جا می‌شوند، کاهش چشمگیری یافته است.


انتهای پیام/4105/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر