صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۴۱ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۴
امضای خاص آقای خاص

واکاوی نقش مردان دولت سابق در فساد سه هزار میلیاردی

فساد سه‌تریلیون تومانی با عنوان مشهور سه‌هزار میلیارد تومانی که شهریور آرام سال ٩٠ را به هم ریخت هنوز هم پس‌لرزه دارد. پس‌لرزه‌هایش با اعدام مردی که سحرگاه سوم خرداد سال گذشته اعدام شد هم تمام نشده است. حتی در روزهایی که زمزمه فساد‌های دیگر هم پیچیده، هنوز فساد سه هزار میلیارد تومانی نقاط مبهم دارد.
کد خبر : 33221

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از روزنامه اعتماد، وزیر دادگستری روحانی که در دولت سابق رییس سازمان بازرسی بود با یک مصاحبه، آتش زیر خاکستر را شعله‌ور کرد. از نقش ویژه مردی در این فساد یاد کرد که کم کم رو به فراموشی بود؛ از توصیه نامه‌های رییس دفتر رییس دولت سابق، توصیه‌نامه‌هایی که تنها به اسفندیار رحیم‌مشایی ختم نمی‌شود. سند از توصیه نامه‌های مردان دیگر دولت سابق هم بسیار است. مردانی مثل م. غ از وزرای دولت سابق که تنها با یک امضایش سه هزار میلیارد تومان، گروه امیرمنصور آریا را جلو انداخت.


اسفندیار رحیم‌مشایی اما هنوز هم مرد شماره یک توصیه‌ها برای گروه آریا است؛ گروهی سه نفره که برادر بزرگ‌تر اعدام شد و دو برادر دیگر حالا بیرون از مرزها به سر می‌برند. توصیه‌های محرمانه در جلسه‌ای با روسای بانک‌ها. میزبان اسفندیار رحیم‌مشایی بود و مدعو مدیران بانک‌ها تا هر آنچه می‌توانند را برای سهولت در امور این گروه به کار بگیرند. کار به همین جا هم ختم نمی‌شود. توصیه نامه‌هایی که امضای اسفندیار رحیم‌مشایی پای آنها به چشم می‌خورد بیشتر از این حرف‌هاست. واگذاری‌هایی که به گروه آریا صورت گرفت و همه از غیرقانونی بودنش صحبت می‌کنند هم با توصیه شخص رییس دفتر رییس دولت سابق بوده است. مواردی که هم یک نماینده مجلس در گفت‌وگو با «اعتماد» آنها را تایید می‌کند و هم در گزارش مجلس هم آمده است. مردان متخلف احمدی‌نژاد در پرونده فساد سه هزار میلیاردی کم نبوده‌اند. با این حال این روزها خبری از آنها نیست و معاونان‌شان در زندان هستند اما خودشان کمتر در اخبار هستند. اسفندیار رحیم‌مشایی که شایعه بازداشتش پیچیده شده بود مرد شماره یک توصیه نامه‌ها است و بعد از او م. غ از وزرای دولت سابق.


وزیر سابق بازرگانی و توصیه نامه‌هایش


«م. غ از وزرای دولت سابق» مرد آرام محمود احمدی‌نژاد که با همه آرامش‌اش اما اسنادی که روزهای پس از کشف فساد سه هزار میلیاردی دست به دست می‌شد از نقش او هم خبر می‌داد. توصیه نامه‌های بسیار در بحث واردات کالا و یک توصیه نامه خاص برای گروه امیرمنصور آریا که خود به تنهایی حالا نزدیک به همان سه هزار میلیارد تومان رقم فساد ارزش دارد. با این حال دولت محمود احمدی‌نژاد که تمام شد «م. غ» هم تمام شد. نه خبری از او بود و نه زمزمه‌ای. حالا هم نه در جلسات محمود احمدی‌نژاد دیده می‌شود و نه در نشست‌هایی که هرازگاهی احمدی‌نژادی‌ها ظاهر می‌شوند. با این حال توصیه‌نامه‌های چند سال پیش او هنوز هم موجود است.


بر اساس اسنادی که سایت بولتن‌نیوز روز گذشته منتشر کرده است، در مهرماه ١٣٩٠ سایت رجانیوز در گزارشی با عنوان «توصیه‌نامه یک میلیارد دلاری وزیر بازرگانی برای اختلاسگر بزرگ + سند» به بررسی توصیه «م. غ» پرداخت. در آن گزارش آمده بود که آیا توصیه وزیر بازرگانی متعاقب توصیه یک مقام دیگر بوده است یا وی راسا تشخیص داده که باید چنین توصیه‌ای بکند؟ دو سند به دست آمده، حاکی از نامه‌نگاری وزیر وزارت بازرگانی وقت با رییس کل بانک مرکزی، برای افزایش سقف اعتباری یک میلیارد دلاری در بانک ملی برای یکی از شرکت‌های اقماری گروه امیرمنصور آریا و همچنین مستثنی شدن یکی دیگر از این شرکت‌های اقماری از شمول بسته سیاستی- نظارتی شبکه بانکی در سال ۸۹ شده است. این در حالی است که شگرد شرکت توسعه سرمایه‌گذاری امیر منصور آریا که برادران امیرخسروی موسسان آن را تشکیل می‌دهند، تاسیس شرکت‌های اقماری و فعالیت گسترده اقتصادی به‌واسطه این شرکت‌ها با استفاده از ارتباطات گسترده خود بوده است.


در همین حال، «م. غ»، با صدور درخواست نامه‌ای به محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی، از وی درخواست کرده است که با توجه به اینکه شرکت «تجارت گستران منصور» از شرکت‌های اقماری موسسه امیرمنصور آریا، به عنوان مباشر وزارتخانه متبوعش در امر تامین گوشت قرمز، مرغ، کنجاله سویا و ذرت نزد بانک ملی به شمار می‌رود و با توجه به اینکه سقف اعتباری تخصیص یافته برای این شرکت نزد بانک ملی تکمیل شده و به اتمام رسیده است، بانک مرکزی با گشایش اعتبار مجددی به سقف یک میلیارد دلار خارج از سقف اعتباری موجود در بانک ملی برای این شرکت موافقت کند. البته تخلفات فرد مذکور به همین جا ختم نشده است و زمزمه برخی تخلفات دیگر در واردات کالا از سوی «م. غ» شنیده می‌شود.


مشایی و جلسه با مدیران بانک‌ها


اسفندیار رحیم‌مشایی اما هنوز هم مرد مبهمی است. هر جا که صحبت از تخلفات دولت سابق می‌آید اسمی هم از او به گوش می‌رسد. با این حال اظهارنظر مصطفی پورمحمدی، وزیر فعلی دادگستری از نقش رییس دفتر رییس دولت سابق در فساد سه هزار میلیاردی که تا تهدید شکایت مشایی هم روبه‌رو شد هنوز هم مبهم است. مصطفی پورمحمدی در گفت‌وگو با روزنامه ایران اعلام کرده بود که «به هر حال ایشان رییس دفتر آقای احمدی‌نژاد بوده‌اند و در پرونده سه هزار میلیاردی نقش قابل توجهی داشته‌اند. در واگذاری فولاد و پروژه تهاتر دو طبقه‌کردن جاده چالوس به نور، جلسه‌ای در هتل استقلال به دستور مستقیم آقای مشایی بود. آقای مشایی نامه داده بودند و نقش قابل توجهی داشتند.»


به گفته وزیر دادگستری، رحیم‌مشایی در دفاع از خود گفته است که او کاری جز توصیه نکرده بود و مسوولان مرتبط باید مطابق وظایف قانونی خود عمل می‌کردند. اما خبرهای دیگری هم از نقش اسفندیار رحیم‌مشایی در فساد سه هزار میلیاردی وجود دارد.


غلامرضا اسداللهی، نماینده تربت جام در مجلس که در مجلس پیش دبیر کمیسیون اصل نود بود و در پاییز سال ٩٠ گزارش تحقیق و تفحص این کمیسیون را نیز برای نمایندگان قرائت کرده بود، در همین مورد به «اعتماد» می‌گوید: «تا جایی که به یاد دارم خود آقای مشایی در بحث فساد سه هزار میلیاردی دخیل بود، جلساتی با آنها برگزار کرده و توصیه‌هایی برای آنها داشت. مسوولان ارشد بانک مرکزی هم در این مورد جلسات بسیاری داشتند. آقای مشایی از مدت‌ها پیش جلسه‌ای برقرار کرده و روسای همه بانک‌ها را دعوت کرده بودند و به آنان توصیه کرده بودند که در مجموعه بانک‌ها همه نوع همکاری لازم با گروه امیرمنصور آریا را داشته باشند. در واگذاری‌هایی هم که به این شرکت انجام شده بود همگی توصیه‌نامه‌هایی با امضای آقای مشایی دیده شده بود. گزارش کمیسیون اصل نود در همان زمان در صحن علنی قرائت شد. در آن گزارش هم ما صراحتا و مستقیما به نقش آقای مشایی در فساد سه هزار میلیاردی اشاره کردیم و خواهان برکناری وزیر اقتصاد شدیم که در همان دوره بحث استیضاح آقای حسینی هم پیش آمد و در نهایت به جایی نرسید. بسیاری از معاونان وزرای سابق در بازداشت هستند و محکومیت گرفتند. در شرایط فعلی معاون وزیر راه وقت و معاون وزیر صنایع وقت محکومیت دارند و در بازداشت به سر می‌برند و پرونده بسیاری از مسوولان بانک مرکزی هنوز مفتوح است.»


وی افزود: «در مورد مسوولان بانک مرکزی هم موارد بسیاری از تخلفات وجود داردو بازرسین بانک مرکزی هم که برای بازرسی به این بانک رفته بودند برخی مدیران ارشد این بانک خواستار حذف بخش‌هایی از گزارش بازرسین شده بودند که این بازرسین مقاومت کردند و این کار صورت نگرفت و بعدها مسوولان متخلف بانک مرکزی در مورد فساد سه هزار میلیاردی، بازرسین را تهدید می‌کردند که این تخلفات را گزارش نکنند. در بحث آقای «م. غ» هم در حد ورود کالا و ثبت و سفارش توصیه‌هایی داشتند برای گروه آریا.» حالا اما یک آزمون بزرگ پیش پای قوه قضاییه قرار دارد و زمزمه لزوم بررسی این تخلف‌ها به گوش می‌رسد.



برش -١


اسفندیار رحیم مشایی در بحث فساد سه‌هزار میلیاردی دخیل بود و جلساتی با آنها داشت. مسوولان ارشد بانک مرکزی هم در این مورد جلسات بسیاری داشتند. آقای مشایی از مدت‌ها پیش جلسه‌ای برقرار کرده و روسای همه بانک‌ها را دعوت کرده بودند و به آنان توصیه کرده بودند که در مجموعه بانک‌ها همه نوع همکاری لازم با گروه امیرمنصور آریا را داشته باشند.


برش -٢


«م. غ»، با صدور درخواست نامه‌ای به محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی درخواست کرده بود با توجه به اینکه سقف اعتباری تخصیص یافته برای شرکت آریا نزد بانک ملی تکمیل شده و به اتمام رسیده است، بانک مرکزی با گشایش اعتبار مجددی به سقف یک میلیارد دلار خارج از سقف اعتباری موجود در بانک ملی برای این شرکت موافقت کند.


مرور- ١


٨ آبان ١٣٩٠/ گزارش کمیسیون اصل ٩٠ درباره پرونده سوءاستفاده کلان از نظام بانکی:


یکی از عوامل رشد نامناسب گروه آریا توصیه‌های فاقد وجاهت قانونی توسط برخی مسوولان است که بدون کارشناسی دقیق و با ارتباطات ناصحیح شکل گرفته است. لذا یکی از مواردی که ضرورت دارد همه مسوولان کشور خصوصا گروه‌های نظارتی، واحدهای امنیتی و... نسبت به آنها با هوشیاری مطالعه و بررسی کنند نحوه رسوخ و نفوذ امثال این گروه‌های فاسد به سیستم اداری کشور است. سند به دست آمده حاکی است که این گروه با وجود پربودن سقف تسهیلات‌شان در سیستم بانکی، مورد تایید و حمایت برخی بانک‌ها و وزارتخانه‌ها از جمله وزیر بازرگانی وقت بوده (سال ٨٩) به‌گونه‌ای‌که در حد مباشر امین آن وزارتخانه قلمداد شده است. حسب اطلاع، قائم مقام بانک مرکزی جلساتی را با حضور مدیران عامل بانک‌های دولتی و خصوصی و رییس دفتر ریاست محترم جمهور تشکیل داد که با وجود اظهارات وی مبنی بر تنظیم صورت‌جلسات، وی حاضر به ارسال کامل آن به کمیسیون نشد.


مرور -٢


٢٤ اردیبهشت ۱۳۹۱/محمد جهرمی، مدیرعامل اسبق بانک صادرات:


آقای رییس‌جمهور که با عصبانیت مطالبی را بیان می‌کند، بیشتر ناشی از این است که نگران رو‌شدن دست بعضی از اطرافیانش در این فساد است. بنده به به عنوان وظیفه خود در مبارزه با این فساد، این موضوعات را در اختیار مراجع ذیصلاح قضایی و اطلاعاتی گذاشته‌ام. تاکنون «مه‌آفرید» را ندیده و هنوز هم چهره او ا نمی‌شناسم، سخنان برادر مه‌آفرید خسروی مبنی بر تشکیل جلسه بین جهرمی و مه‌آفرید را تکذیب می‌کنم، من با ایشان دیدار نداشتم. دولت نمی‌خواهد متهم باشد و طبیعی است که اتهام بزند، اما ملاقات‌های خصوصی بسیاری با متهم اصلی پرونده تشکیل شده بود. اطلاعات خوبی به دست آمده و مشخص شده که آقای خاوری چقدر پول گرفته یا اینکه خواهر‌زاده آقای مشایی چه مقدار دریافت کرده است و در کیفرخواست نامش آورده شده است... دو مدیرعامل بانک دولتی در این داستان رشوه گرفته‌اند و در کیفرخواست آمده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر