صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۶:۴۳ - ۲۸ آبان ۱۳۹۷
کارشناس امور بین‌الملل:

قتل خاشقجی فرصتی برای آمریکاست تا چک‌های آل سعود را نقد کند

یک کارشناس امور بین‌الملل گفت: قتل خاشقجی برای ترکیه و آمریکا هیچ اهمیتی ندارد و فرصتی است برای آن‌ها تا چک‌های عربستان را نقد کنند.
کد خبر : 326705

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: قتل جمال خاشقجی را می‌توان پرونده جنایی مبهم قرن نامید ولی خاندان آل‌سعود اشتباهات فراوانی مرتکب شدند و پس‌ از دو هفته از قتل روزنامه‌نگار  واشنگتن پست نتوانستند خود را زیر سایه ابهامات مخفی کنند و در نهایت با افشای بخشی‌ از اسناد کشف‌شده از سوی دولت ترکیه لب به اعتراف گشودند. آنها به قتلی اعتراف کردند که مسبب اصلی آن محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان است، ولی آمریکا و شخص ترامپ برای اینکه حامی اصلی خود را در منطقه از دست ندهد، وارد جریان حمایت از بن‌سلمان شد و هر روز ساز حمایت از وی و پادشاهی سعودی را کوک کرد.


دولت ترکیه نیز با وجود همه تلاش‌های موجود و اسنادی که ظاهراً بخش عمده‌‌ای از آن را فایل‌های صوتی تشکیل می‌دهد نتوانست همکاری کامل عربستان را در پرونده جلب کند و این پرونده را با این اظهارنظر که «جسد خاشقجی در اسید حل شده است» تا حد زیادی مختومه اعلام کرد.


محمدصادق کوشکی، کارشناس امور بین‌الملل در این خصوص و در گفتگو با خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا اظهار کرد: «آن‌چه در کنسولگری عربستان در استانبول  رخ داد، در واقع محمل و بهانه‌ای شد برای اینکه قدرت‌های فرامنطقه‌ای و حتی کشورهایی همچون ترکیه، سیاست خود را در قبال عربستان تعدیل یا اجرا کنند. قتل خاشقجی برای ترکیه و آمریکا هیچ اهمیتی ندارد، بلکه این ماجرا فرصتی ایجاد کرده است تا این دو کشور، چک‌های آل سعود را نقد کنند. ترکیه تلاش می‌کند حتی‌الامکان عربستان را زیر فشار گذاشته و برنامه‌ها و اهدافی را که در قبال عربستان داشت، اجرا کند».


وی افزود: «ترک‌ها تمایل دارند از این فرصت استفاده کنند و بیشترین بهره‌برداری را در حوزه امور مالی، سرمایه‌گذاری‌ها و ... به‌ سود خود انجام دهند. اما در سوی مقابل، در داخل هیأت حاکمه آمریکا رقابت و چالشی در زمینه نحوه رفتار با آل‌ سعود وجود دارد. ماجرای قتل این خبرنگار مخالف سعودی فرصتی ایجاد کرد که دو جناح‌ مخالف با هم زورآزمایی کنند، یعنی جناحی که به حفظ منافع خاندان آل‌ سعود تمایل دارد و جناحی که به‌دنبال این است تا با کنار گذاشتن آل‌ سعود مهره‌های جدیدتری را در عربستان به‌ قدرت برساند».


این استاد برجسته دانشگاه تأکید کرد : «مشابه این رقابت در اروپا نیز وجود دارد. به‌همین‌خاطر اصل ماجرای قتل خاشقجی هیچ موضوعیتی برای هیچ‌‌ یک از طرف‌ها ندارد، بلکه این موضوع تنها یک پنجره‌ باز می‌کند تا جناح‌های موجود در آمریکا درباره نحوه رابطه و رفتار با آل‌ سعود زورآزمایی کنند یا اینکه طرف‌های ترک با استفاده از این فرصت و فضای بحرانی بتوانند از آب گل‌آلود ماهی بیشتری بگیرند. البته اروپایی‌ها نیز در درون خود رقابت دارند و می‌خواهند نوع رابطه خود را با آل سعود تبیین کنند».


محمدصادق کوشکی درباره اینکه چرا عربستان همکاری لازم را با ترکیه ندارد، گفت: «عربستان با ترکیه همکاری دارد ولی سعودی‌ها متوجه شده‌اند که آنکارا قصد دارد در این‌ فضای گل‌آلود بیشترین ماهی را بگیرد. به‌همین‌‌دلیل تلاش می‌کنند با راضی کردن ترکیه، به‌سرعت این پرونده را مختومه اعلام کنند».


این تحلیل‌گر امور بین‌الملل در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا که گفته بود قصد دارد تا دو روز دیگر عامل قتل خاشقجی را معرفی کند، گفت: «این سه‌شنبه‌ها و اینکه به‌عنوان نمونه ترکیه یا طرف‌های دیگر زمانی را تعیین کرده‌ و اطلاع‌رسانی کنند برای زنده نگه‌داشتن این پرونده است، زیرا این موضوع از نظر رسانه‌ای دیگر ظرفیت خبری ندارد و می‌خواهند با این کار ظرفیت‌های خبری جدیدی برایش ایجاد کنند».


کوشکی درباره آینده خاندان آل‌سعود باتوجه به تحولات کنونی منطقه تصریح کرد:‌ «محمد بن‌سلمان و حتی پدرش در موضع خطرناکی قرار دارند، زیرا ممکن است همان‌طور که برخی از جناح‌ها در آمریکا و انگلستان تمایل دارند، احمد بن عبدالعزیز، برادر سلمان بن‌عبدالعزیز سکان‌دار پادشاهی عربستان شود و بن‌سلمان و پدرش حذف شوند. احتمال دیگر این است که بن‌سلمان با هزینه‌های زیاد به‌کار خود ادامه دهد و در قدرت بماند. گزینه سوم نیز این است که به‌تدریج این موضوع باعث شود آمریکا و اروپایی‌ها در اینکه آیا باید از حاکمیت کنونی عربستان حمایت کنند، مردد شوند».


انتهای پیام/4106/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر