آزمونی برای ترامپیسم
گروه بینالملل خبرگزاری آنا: درحالیکه دو روز به برگزاری انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا زمان باقیاست شکافهای سیاسی و اجتماعی در این کشور بیشازپیش خود را نشان میدهند. روزنامه واشنگتنپست در یکی از تازهترین مطالب خود به بررسی وضعیت سیاسی موجود در آمریکا پرداخته است.
درحالیکه قرار است انتخابات میاندورهای کنگره 6 نوامبر (15 آبانماه جاری) در آمریکا برگزار شود، نظرسنجی موثقی دراینباره منتشر نشده است، اما برخی تحلیلگران امور داخلی آمریکا معتقدند در پایان انتخابات، مجلس نمایندگان به دموکراتها خواهد رسید و کنترل مجلس سنا در اختیار جمهوریخواهان باقی خواهد ماند.
باوجوداین، روزنامه واشنگتنپست درباره هر دوی این موارد با تشکیک مینگرد. واشنگتنپست دراینباره مینویسد: «بهدنبال دو سال نوسان سیاسی در آمریکا، هماکنون زمان آن رسیده است تا ترامپیسم به بوته آزمون گذاشته شود. انتخابات پیش رو مشخص میکند که ترامپیسم بازتابی از جامعه آمریکاست یا یک انحراف تاریخی! مردم آمریکا در انتخابات روز سهشنبه دراینباره قضاوت خواهند کرد.»
واشنگتنپست میافزاید: «دموکراتها به 23 کرسی دیگر برای به دست آوردن اکثریت مجلس نمایندگان احتیاج دارند. باوجوداین، مشخص نیست آنها بتوانند چنین نتیجهای کسب کنند. جمهوریخواهان نیز درصدد هستند تا مجلس سنا را در کنترل خود نگاهدارند، ولی آنچه در ایالاتی سرنوشتساز مانند میسوری، فلوریدا، تنسی و نوادا میگذرد، پیشبینی کار را دشوار کرده است. همچنین در برخی ایالتها مانند فلوریدا و جورجیا، دموکراتهای آفریقایی–آمریکایی (شهروندان آفریقاییتبار آمریکایی) قصد دارند تاریخساز شوند.»
روزنامه واشنگتنپست تأکید کرده است: «در روز سهشنبه، انرژیهای نهفته در مخالفت یا حمایت از ترامپ آزاد خواهد شد و از کسانی که مخالف سیاستهای ترامپ مانند اعمال محدودیت علیه مهاجران و مسلمانان هستند تا کسانیکه طرفداران سیاستهای رئیسجمهور آمریکا هستند در تقابلی آشکار با یکدیگر قرار خواهند گرفت.»
در نقد و تحلیل آنچه روزنامه واشنگتنپست نوشته است، باید به این نکته توجه داشت که شکست احتمالی دموکراتها در انتخابات سنا، یعنی جایی که آنها باید از 26 کرسی خود در سنا دفاع کنند و تنها در هشت کرسی قدرت پیروزی بر جمهوریخواهان را دارند، به معنای تأیید سیاستهای ترامپ از سوی شهروندان آمریکایی نیست! ضمن آنکه بسیاری از سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی ترجیح دادهاند در دو سال اخیر کمتر در تأیید سیاستهای ترامپ سخن بهمیان آورند.
سناتورهای جمهوریخواهی مانند «لیندسی گراهام»، «جف فلیک» و «راند پال» بارها سیاستهای بینالمللی ترامپ را مورد انتقاد شدید قرار داده و حتی در مواردی، خواستار عبور حزب متبوعشان از ترامپ و معرفی نامزدی دیگر در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 شدهاند.
باوجوداین، بسیاری از تحلیلگران امور آمریکا معتقدند در صورت شکست حزب جمهوریخواه در انتخابات میاندورهای کنگره، شاهد فاصلهگیری علنی تعداد بیشتری از سران و سیاستمداران و سناتورهای این حزب از کاخ سفید خواهیم بود؛ همچنین این موضوع به افزایش میزان آسیبپذیری ترامپ در برابر همحزبیهای خود منجر خواهد شد و اختلاف در حزب جمهوریخواه را بر سر وی افزایش خواهد داد.
درهرحال، نتیجه انتخابات میاندورهای کنگره تا حدود زیادی آرایش سیاسی داخلی آمریکا را در سالهای 2018 تا 2020 مشخص خواهد کرد.
ازاینرو بود که یک راهبردنویس ارشد سابق کاخ سفید در مصاحبهای با فاکسنیوز گفته بود انتخابات جاری بهعنوان رفراندومی برای دونالد ترامپ خواهد بود. «استیو بنن» که از مدیران کمپین انتخاباتی رئیسجمهور آمریکا بود، در این مصاحبه گفت: «درصورتیکه حزب جمهوریخواه نتیجه را در این انتخابات به حزب دموکرات واگذار کند، بهطورقطع در 2020 فردی جز ترامپ رئیسجمهور آمریکا خواهد بود.»
در جریان رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری 2016، ترامپ باوجود کسب حدود 3 میلیون رأی عمومی کمتر نسبت به هیلاری کلینتون نامزد حزب دموکرات، با استناد به ساختار انتخاباتی معیوب و ناعادلانه آمریکا (ساختار الکترال کالج) توانست بر رقیب خود غلبه پیدا کند و راهی کاخ سفید شود.
حضور ترامپ در کاخ سفید مولد منازعاتی فکری و عملی در داخل جامعه آمریکا بوده است، منازعاتی که بخشیازآن در انتخابات میاندورهای کنگره بازتاب خواهد یافت.
انتهای پیام/4033/4093
انتهای پیام/