صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۴۱ - ۱۱ آبان ۱۳۹۷
مروری بر تالار نقره‌ای؛

یک هفته با بورس کالا/ تعادل در عرضه محصولات فلزی

با افزایش و استمرار عرضه محصولات فلزی در بورس کالا، قیمت‌ها متعادل شده و قرار است محصولات فلزی و غیرفلزی پس از تأمین کامل نیازهای داخلی، صادر شود.
کد خبر : 322488

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا از کالاخبر، در هفته گذشته رویدادها و اظهارنظرهای مهمی پیرامون بورس کالای ایران رخ داد که" استمرار عرضه‌ها در بورس کالا، موجب تعادل قیمت‌ها شده است"، " کشاورزان از واقعی شدن قیمت زعفران در بورس کالا رضایت دارند"، " بورس کالا «سلیقه‌ها» را در معاملات حذف کرد" و " صندوق‌های کالایی، گزینه‌ای جذاب برای سرمایه‌گذاران" از مهم‌ترین آن‌ها بود.


مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: با افزایش و استمرار عرضه محصولات فلزی در بورس کالا، قیمت‌ها متعادل شده است؛ همچنین مقرر شده است که محصولات فلزی و غیرفلزی به‌منظور تأمین نیازهای داخلی ابتدا در بورس کالا عرضه‌شده و پس از تأمین کامل نیازهای داخلی، صادر شود.


سیف‌الله امیری از رشد مثبت صادرات محصولات فلزی و غیرفلزی در ۶ ماهه نخست سال جاری خبر داد و افزود: عرضه محصولات فلزی در بورس با استقبال شرکت‌های تولیدی همراه بوده است.


وی با اشاره به سیاست وزارت صمت به سمت عرضه کالاها در بورس توضیح داد: عرضه کالاهای فلزی در بورس بیش از سایر محصولات مورد توجه قرار گرفت و به همین ترتیب دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌هایی در این رابطه صادر شده که ممکن است ضعف‌هایی هم داشته باشند اما با تکمیل این دستورالعمل‌ها شرایط بهبودیافته است.


کشاورزان از واقعی‌شدن قیمت زعفران در بورس کالا رضایت دارند


عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران به مزایای افزایش حجم معاملات زعفران در بورس و نیز شفافیت ایجادشده در قیمت اشاره کرد و گفت: انجام معاملات در مکانی که شفافیت را با خود به همراه دارد باعث مشخص شدن تکلیف خریدار و فروشنده می‌شود به‌طوری‌که تمام معاملات مبهم و زیرزمینی که میزان نرخ و کسب سود برای فروشنده و خریدار مشخص نیست، از طریق عرضه محصولات در بورس کالا برطرف و تمام این موارد روشن می‌شود.


سید حسین سلیمی اظهار داشت: اکنون شاهد کشف قیمت زعفران از طریق عرضه در بورس کالا هستیم؛ زعفرانی که سال‌ها با زحمت زیاد کشاورزان تولیدشده اما به دلیل نبود قیمتی شفاف، عمدتاً واسطه‌ها و تجار بودند که از این نبود شفافیت سود برده‌اند؛ اما امروز که قیمت در مسیر شفاف‌سازی است، برخی به بهانه حمایت از کشاورز، درصدد ایجاد موانع برای واقعی شدن قیمت زعفران هستند اما در حال حاضر کشاورزان از واقعی شدن نرخ زعفران در بورس کالا رضایت کامل دارند.


نائب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران گفت: بین‌المللی شدن معاملات زعفران در بورس مزایای بسیار زیادی را برای کشور به همراه دارد، این اقدام علاوه بر اینکه باعث کاهش قاچاق می‌شود، زمینه معاملات زعفران با برند ایرانی را فراهم می‌کند؛ سال‌هاست که به دنبال رشد جایگاه زعفران در دنیا هستیم اما همیشه از آن سخن گفته‌ایم که امروز باید با استفاده از ظرفیت بورس به مرجع قیمتی تبدیل شویم تا حرف اول در بازار زعفران دنیا را طلای سرخ ایران بزند.


بورس کالا «سلیقه‌ها» را در معاملات حذف کرد


یک مقام مسئول در اتاق بازرگانی ایران و عراق در خصوص عملکرد بورس کالا طی بیش از یک دهه فعالیت این بورس در اقتصاد کشور گفت: بورس کالا در سال ۸۶ فعالیت خود را آغاز کرد و توانست حمایت تشکل‌های بخش خصوصی را نیز جلب کند و نقش پررنگی را در بازار ایفا کند؛ چراکه سلیقه‌ها را حذف کرد، هزینه تولیدکنندگان را کاهش داد و بازار را به شفافیت رساند.


سید حمید حسینی گفت: پیش از تأسیس بورس کالای ایران، همه‌چیز را «رابطه» تعیین می‌کرد، اما با راه‌اندازی بورس کالا، سلایق و رابطه‌ها، جای خود را به مقررات داد.


وی با اشاره به اینکه بورس یکی از ابزارهای مدرنی است که در دنیا برای شفاف‌سازی اقتصاد استفاده می‌شود، تأکید کرد: بورس کالا در زمینهٔ بازاریابی، افزایش دسترسی مصرف‌کننده به کالا، رفع نگرانی دریافت و پرداخت‌های مالی و کنترل کیفیت کالا، کمک زیادی به فعالان صنایع کرده که با حمایت‌های بیشتر از این بازار نقش این بورس در موارد ذکرشده پررنگ‌تر و مؤثرتر از قبل خواهد شد.


عرضه خرما در بورس کالا به سود کشاورزان است


عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، گفت: باعرضه خرما در بورس کالا، دست دلالان کوتاه و وضعیت کشاورزان بهتر می‌شود زیرا قیمت این محصول واقعی شده و تمامی کشورهای دنیا امکان خرید خرمای ایرانی را پیدا می‌کنند.


حبیب‌الله نیکزادی پناه با اشاره به اینکه باید به سمت‌ و سوی عرضه خرما در بورس کالای محصولات کشاورزی حرکت کنیم، ادامه داد: عرضه خرما در بورس کالای کشاورزی به نفع مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان است و از سوی دیگر تجار داخلی می‌توانند کالای خریداری‌شده خود را در بورس عرضه کنند.


وی افزود: خرما بعد از ۲۰ سال در این فصل در حال خرید و فروش است، درحالی‌که درگذشته کشاورزان به دنبال این بودند تا دلالان محصول آن‌ها را خریداری کند اما در حال حاضر خریداران واسطه پیدا می‌کنند تا خرما را از باغداران خریداری کنند که این موضوع چشم‌انداز خوبی را پیش روی تولیدکنندگان خرما قرار می‌دهد.


صندوق‌های کالایی، گزینه‌ای جذاب برای سرمایه‌گذاران


عضو کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است در شرایطی که سرمایه‌گذاران و افراد جامعه به دنبال سود بالا و حفظ ارزش پولشان هستند، باید با برنامه‌ریزی و اقدامات کارشناسی، زمینه ورود سرمایه‌ها به بازارهای رسمی فراهم شود. در این زمینه توسعه ابزارهای مالی بورس کالا همچون اوراق مبتنی بر کالاها و صندوق‌های کالایی می‌تواند از گزینه‌های اصلی باشد تا دیگر شاهد هجوم پول‌های سرگردان به سمت بازارهای کاذب نباشیم.


سید تقی کبیری عنوان کرد: امروز برای همگان اثبات‌شده که کشور نیاز به شفافیت حداکثری برای توسعه و جلوگیری از هرگونه سو استفاده اقتصادی دارد؛ ازاین‌رو تقویت بسترهای الکترونیکی یکی از شاهراه‌های ایجاد شفافیت در فعالیت‌های اقتصادی است که در این زمینه می‌توان به کارکرد بورس کالای ایران در ایجاد شفاف در حوزه بازارهای کالایی اشاره کرد.


وی با بیان اینکه می‌توان با توسعه ابزارهای مالی بورس کالا، مسیری جذاب را برای مدیریت نقدینگی و جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی ایجاد کرد، گفت: به‌طوری طبیعی سرمایه‌گذاران و افراد جامعه به دنبال سود بالا و حفظ ارزش پولشان هستند، در این میان در مجموعه مدیریت اقتصادی کشور باید با برنامه‌ریزی و اقدامات کارشناسی، زمینه ورود سرمایه‌ها به بازارهای رسمی فراهم شود که توسعه ابزارهای مالی بورس کالا همچون اوراق مبتنی بر کالاها و صندوق‌های کالایی می‌تواند از گزینه‌های اصلی باشد؛ در این شرایط دیگر شاهد هجوم پول‌های سرگردان به سمت بازارهای کاذب نخواهیم بود و بورس نیز علاوه بر سرمایه‌گذاران در میان مردم نیز جایگاه ویژه پیدا می‌کند.


ساماندهی معاملات سنتی از طریق بورس کالا


یک کارشناس حوزه کشاورزی هم‌زمان با فصل برداشت زعفران بر لزوم به دست گرفتن نبض قیمت جهانی زعفران و برندسازی معتبر تأکید کرد و گفت: در این زمینه، بورس کالای ایران بهترین و شفاف‌ترین مسیر است.


مرتضی مشایخی، به اجرای خرید توافقی زعفران در سال گذشته اشاره کرد و گفت: با انتقال بخش قابل‌ توجهی از زعفران به انبارهای سازمان تعاون روستایی، نیاز به بستری شفاف برای عرضه زعفران به بازار را طلب می‌کرد که به‌این‌ترتیب معاملات بورس کالا به‌عنوان بهترین و شفاف‌ترین سازوکار با افزایش حجم قابل‌توجهی روبه‌رو شد.


وی گفت: در این‌ بین واقعی شدن قیمت‌ها و نگاه مطلوب وزارت جهاد کشاورزی در راستای شفاف‌سازی معاملات، آغاز همان مسیری است که می‌تواند ایران را به جایگاه واقعی خود در بازار زعفران برساند؛ البته همراهی فعالان دلسوز بازار زعفران و آغاز صادرات از بورس نیز باید توأمان باشد تا شاهد مرجعیت گام‌به‌گام تابلوی بورس ایران در دنیا باشیم. لازم به ذکر است که قطعاً در این مسیر، عده‌ای که سال‌ها از شفاف نبودن روند قیمت زعفران، سودهای کلانی به جیب می‌زدند موانعی را درراه بورسی شدن کل زعفران ایران قرار خواهند داد اما به نظر نمی‌رسد که اقدامات آن‌ها راه به‌جایی ببرد.


حمایت از زعفران کاران از طریق بورس کالا


یک فعال بازار زعفران گفت: واسطه‌های بازار سنتی زعفران انتظار دارند زعفران را به قیمتی از کشاورز خریداری کنند که سود ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی کسب کنند که از سال گذشته با ورود زعفران به معاملات بورس کالا، شرایط به نفع کشاورزان پیش رفته و زعفران کاران می‌توانند محصول خود را به‌صورت مستقیم به خریداران فروخته و یا در قالب گواهی سپرده کالایی، سپرده کرده و در زمان نیاز بفروشند.


ناصری تأکید کرد: معاملات زعفران در بورس کالا در حالی از سال گذشته با اجرایی شدن خرید توافقی و در قالب گواهی سپرده کالایی آغاز شد که کشاورز می‌تواند از این طریق به‌نوعی در حوزه فعالیت خود سرمایه‌گذاری کند؛ چراکه طبق شرایط خرید توافقی سال گذشته، کشاورز می‌توانست با سپرده کردن محصول، ۳۰ درصد از پول حاصل از فروش زعفران خود را در ابتدا دریافت کرده و مابقی را در شرایطی که نیاز است، بفروشد که این خود نوعی سرمایه‌گذاری و سپرده‌گذاری است.


وی عنوان کرد: بر همین اساس، امسال کشاورزان برای حضور در طرح خرید توافقی و سپرده کردن محصول برداشت‌شده خود در قالب این گواهی‌ها در بورس راغب‌تر هستند. به‌طوری‌که بورس به‌واسطه مکانیسم شفاف خود توانسته با واقعی کردن قیمت زعفران از کشاورزان حمایت کند و در حال حاضر برخی کشاورزان که در بورس کالا اقدام به دریافت سپرده کالایی برای محصول خودکرده‌اند، از فروش محصول در بازار سنتی امتناع کرده و معتقدند می‌توانند در بورس محصول خود را به قیمت واقعی بفروشند.


انتهای پیام/4092/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر