نادر مشایخی: تامین مخارج یک ارکستر به وسیله دولت توهمی بیش نیست
نادر مشایخی آهنگساز و رهبر ارکستر شهر تهران پیش از آن که عصرگاه امروز (بیست و چهارم بهمن ماه) به روی صحنه برود در گفتوگویی با خبرنگار فرهنگی آنا در پاسخ به این سوال که هدفتان از این که می خواهید این کنسرت را با قطعه "کجایید ای شهیدان خدایی" شروع کنید چه بوده است گفت: «درست است که در زمان جنگ من در ایران نبودهام، اما این طور که شنیدهام، این قطعه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی توانسته در عرصه موسیقی ما به عنوان اثری تاثیرگذار تلقی شود. درواقع، تصور میکنم اجرای این قطعه میتواند یادآور آرمانهای انقلاب در سالهای آغازین باشد».
این هنرمند پیشکسوت اضافه کرد: «روی این اصل تصمیم گرفتیم نخستین اجرای امشب این قطعه باشد که بیمناسبت با حال و هوای این روزهای سالگرد پیروزی انقلاب هم نیست. درواقع فکر میکنم وجود و اجرای این قطعه امشب میتواند به مثابه یک هدیه به مردم ایران و کسانی که برای دیدن این کنسرت به تالار وحدت میآیند باشد».
او درباره جزئیات اجرای امشب نیز تصریح کرد: «ما نزدیک به شش هفته تمرین کردیم ولی گروهی که با آنها کار کردم به لحاظ استعداد و پیگیری فوق العادهاند. ضمن این که از بین این گروه، هفتاد وپنج درصد نوازندگان از جوانان هستند و باقی نوازندگانی باتجربهاند. نکته خوبی که در این ارکستر اتفاق افتاده تلاقی دو نسل جوان و پیشکسوت است و این که میتوانند به خوبی در تبادل اطلاعات به یکدیگر نقش داشته باشند.»
مشایخی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص راهاندازی نشدن دو ارکستر سمفونیک و ملی در ایام جشنواره موسیقی فجر گفت: « درست است که تعطیلی ارکسترها به خودی خود غم انگیز است اما باید توجه داشته باشیم که این مسئله تنها شامل حال کشور ما نیست، بلکه در کشورهای دیگر نیز ارکسترهایی هستند که به دلیل نبود بودجه و تامین نشدن به لحاظ مالی به تعطیلی و رکود کشیده میشوند».
این رهبر ارکستر ادامه داد: «در اروپا نیز شرایط به این گونه است.به عنوان مثال در اتریش، ارکستر سمفونیک وین مبلغی از شهرداری میگیرد و باقی مخارج این ارکستر از سوی اسپانسرها تامین میشود. به نظرم باید اتفاقی بیفتد تا در ایران نیز اسپانسر و اصولا بخش خصوصی به حمایت مالی از ارکسترها بپردازند. این که توقع داشته باشیم تمام مخارج سرسام آور یک ارکستر به وسیله دولت تامین شود توهمی بیش نیست. ارکسترها باید با درآمدزایی برای خود حامی مالی درست کنند تا از رهگذر این حامیان بتوانند به اجراهای مختلف بپردازند.»
او اضافه کرد: « ارکسترها باید این مسئله را در نظر بگیرند که باید خودکفا باشند تا به رشد و تعالی برسند، نه این که همه چشم امیدشان به وزارت ارشاد و نهادهای دولتی باشد.»
مشایخی در پاسخ به این سوال که چطور میتوان در شرایطی که برخی معتقدند موسیقی ایرانی به انزوا رانده شده گوش مردم را با آثار فاخر تربیت کرد گفت: « دقیقا قصد ما نیز از برگزاری این کنسرت همین است، این که پنبه ها را از گوش مردم دربیاوریم و ذائقه آنها را نسبت به موسیقی فاخر ارتقا بخشیم».
در ادامه، ارکستر شهر تهران به رهبری نادر مشایخی در تالار وحدت به روی سن رفت. در ابتدای این برنامه قطعه زیبای « ای شهیدان خدایی» به خوانندگی عبدالحسین مختاباد اجرا شد. این اثر ساخته هوشنگ کامکار بوده است. همچنین در بخش دیگری از این کنسرت، قطعاتی از آثار آهنگسازان بزرگ جهان اجرا شد و گروه کر نیز ارکستر نادر مشایخی را در این کنسرت همراهی کردند.
یکی از حاشیههای این کنسرت مثل همیشه، نبود مکان مناسب برای مستقر شدن خبرنگاران بود. بهطوریکه برخی از اهالی رسانه تا مدتها ایستاده اجرا را نگاه کردند و آن گروه از خبرنگارانی که در بالکنها مستقر شده بودند با مشکلاتی از قبیل کمبود جا مواجه شدند.
کنسرت نادر مشایخی در اولین شب از اجرای جشنواره موسیقی فجر در تالار وحدت با ازدحام جمعیت مواحه شد. به طوری که در این کنسرت تمام صندلیها پر بود و حتی جایگاهها در بالکنهای این تالار نیز در زمان کمی مملو از مدعوینی شد که به اشتیاق دیدن کنسرت آمده بودند.
گزارش: آزاده صالحی
انتهای پیام/