صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۳ - ۱۷ مرداد ۱۳۹۴
در مراسم «روزی برای خبرنگار» عنوان شد

جنتی: اگر در جامعه‌ای مطبوعات نتوانند حرفشان را بگویند، یعنی آن جامعه به سمت دیکتاتوری می‌رود/ جای برخی مسائل در رسانه‌های عمومی نیست

مراسم «روزی برای خبرنگار» صبح امروز هفدهم مرداد ماه در تالار وحدت با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حسین انتظامی معاون مطبوعاتی او برگزار شد.
کد خبر : 32103

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا در این مراسم، علی جنتی با یادی از شهید صارمی گفت:‌ «رسانه با سرعت شگفت‌انگیزی در حال پیشرفت است و اصلاً سبک زندگی جامعه را دچار تغییر کرده و اگر ما نسبت خود را با این تحولات که امروز به سرعت در جامعه رخ می دهد مشخص نکنیم، با یکی از دو خطر افراط یا تفریط مواجه می شویم.»


وی ادامه داد:‌ «در این صورت یا با هویت دینی و ملی خود بیگانه می شویم و آنچه را که دیگران برای ما دیکته می کنند می پذیریم و یا در اثر تعصب کورکورانه در مقابل هر نوع نقد و انتقاد اطلاعات می ایستیم که در ادامه خودمان منحل می شویم.»


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد:‌ «هیچ یک از این دو روش در دنیای امروز پاسخ‌گو نیست؛ بنابراین آنچه که ما دنبال می کنیم اعتدال، پاسداری از هویت ملی و فرهنگ ملی است؛ ضمن اینکه فضا را باز می کنیم تا خود را همراه با تحولاتی که در جهان رخ می دهد پیش ببریم.»








جمهوری اسلامی به‌دلیل قوام و استواری که دارد ترسی از مطرح شدن مسائل چالش‌ برانگیز در مطبوعات ندارد اما برخی مسائل وجود دارد که جایش در رسانه‌های عمومی نیست

وی اظهار کرد:‌ «الگوهای سنتی امروز در جهان پر تعامل پاسخ نمی دهد و اگر تا چند دهه گذشته تنها ارتباط ملت ها از طریق دولت ها و مجاری دیپلماتیک رسمی صورت می گرفت، امروز سازمان های بین المللی، شبکه های اجتماعی و شبه دولت ها و قدرت های غیر رسمی هستند که حرف اول را می زنند و بازیگر صحنه شدند و تأثیر میدان داری دولت ها کاهش پیدا کرده است. بنابراین در این جنگ نرم باید از قدرت نرم استفاده کنیم. یکی از مؤلفه های جنگ نرم و بنیادهای اصلی قدرت نرم، رسانه است و به همین دلیل است که امروزه دیپلماسی رسانه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. به‌خصوص امروز که از ما چهره دیگری در دنیا ساخته شده، نیاز است برای بهره گیری از دیپلماسی رسانه‌ای از حداکثر توان استفاده کنیم لذا تعاملات بین رسانه‌ای و ظرفیت‌سازی جدید، بها دادن به روزنامه‌نگاران به‌خصوص آن‌ها که آشنا با مسائل سیاسی هستند گام مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.»


جنتی تصریح کرد:‌ «بر همین اساس است که فضای مجازی اهمیت بیشتری پیدا کرده و در این فضا هر ملتی که تولیدکننده باشد پیشرو خواهد بود.»


وی ادامه داد:‌ «در این فضا کسانی موفق خواهند شد که به اقتضائات روز آشنا باشند و احساساتی عمل نکنند و همچنین درگیر برخی تحلیل های منسوخ شده گذشته نباشند.»


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد:‌ «همه تجربیات ما نشان می دهد که خفقان و خمودگی مطبوعات با استبداد و استبدادی بودن حکومت در ارتباط است. جامعه ای که در آن مطبوعات نشاط نداشته باشند و سخنانشان را نتوانند بگویند نشان از این است که جامعه به سمت دیکتاتوری پیش می‌رود.»


وی ادامه داد: «با توجه به این‌که معتقدیم انقلاب اسلامی شعار اساسی‌اش استقلال و آزادی است در قانون اساسی و در تجسم تنوع رسانه‌ها آزادی بیان مورد توجه است. این دولت تلاش خود را می کند که این بخش از قانون را به درستی جامه عمل پوشاند و از رسانه نیز انتظار می رود در سایه آزادی‌بیان با مسئولیت پذیری با مسائل برخورد کنند و به رسالت اصلی خود همت داشته باشد.»


وی گفت:‌ «بی‌شک رسانه‌ها به‌دلیل اینکه نماینده افکار عمومی و امانت دار مردم هستند به رسالتشان آشنایند.»


جنتی در سخنانش به چند نکته اشاره کرد و در ادامه تشریح کرد: «ما در قانون اساسی هم هیچ خط قرمزی برای رسانه و مطبوعات قائل نیستیم بجز رعایت مسائل دینی،‌ اخلاق، امنیت ملی و رعایت اصول قانون اساسی.»


وی در ادامه سخنانش خبرنگاران و اصحاب رسانه را به حرمت و رعایت احترام به مسائل مربوط به ولایت فقیه یادآور شد و در ادامه افزود:‌ «جمهوری اسلامی به دلیل قوام و استواری که دارد ترسی از مطرح شدن مسائل چالش‌انگیز در مطبوعات ندارد اما برخی مسائل وجود دارد که جایش در رسانه‌های عمومی نیست بلکه باید در برخی رسانه های تخصصی و ماهنامه ها و همچنین کرسی های آزاد اندیشی مطرح شود.»








در لایحه جدیدی که برای قانون رسانه‌ها تهیه شده به این امر توجه کرده ایم که بررسی تخلفات رسانه‌ای به خود مطبوعات واگذار شود

جنتی بیان کرد: «همان­طور که در نمایشگاه مطبوعات سال گذشته شعار آزادی مسئولانه از سوی ارباب رسانه و مطبوعات انتخاب شد مسائلی این چنینی نشانگر این است که مطبوعات بر رسالت خود اشراف دارند و حریم حاکمیت ملی و اخلاق حرفه ای را پاس می دارند. ما امروز یکی از گم گشته هایمان اخلاق حرفه ای و رعایت الگوهای اخلاقی در مطبوعات است. بی توجهی به اصول اخلاقی در برخی مطبوعات دیده می شود و این امر برای جامعه ای که مدعی ارزش های دینی و بخصوص برای برخی نشریات که بیش از دیگران مدعی حفظ ارزش ها هستند وجود دارد. اگر این گونه باشد، چطور می توانیم به اصلاح جامعه بپردازیم؟»


وی در ادامه سخنانش به فرموده امام خمینی (ره) که "رسانه یک دانشگاه است"، اشاره کرد و سپس افزود: «مردم از این دانشگاه الگو می گیرند و باید ببینیم که چه الگویی را به جامعه تحویل می دهیم. بسیار دیده شده است که آبروی افراد به دلیل اینکه دیدگاه های سیاسی یا اعتقادات متفاوت نسبت به ما دارند آنها را نمی پسندیم و آبروی چنین افرادی را خدشه دار می کنیم و جامعه را دچار سردرگمی می‌کنیم.»


وی گفت:‌ «ما معتقدیم دخالت دولت در رسانه‌ها مغایر امنیت ملی و امنیت پایدار سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است. لذا باید این امر به حداقل ممکن برسد و امور نظارتی به خود اصحاب رسانه واگذار شود. ضمن این که این سیاست درستی است که دولت را در برابر رسانه قرار ندهیم و خود رسانه مسئول نظارت باشد.»


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به لایحه ای جدید اشاره کرد و افزود:‌ «در لایحه جدیدی که برای قانون رسانه‌ها تهیه شده به این امر توجه کرده ایم که بررسی تخلفات رسانه‌ای به خود مطبوعات واگذار شود.»


وزارت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین عنوان کرد: «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تلاش می کند برای توسعه زیر ساخت ها و توانمندسازی اقتصادی، حرفه ای، رسانه بیشتر توجه کند. ما در زمینه امنیت شغلی و حرفه ای که آموزش را در بر می گیرد بیشتر تلاش می کنیم که البته این امر با همکاری دستگاه قضائی و نمایندگان مجلس برای اثبات قوانین که در اختیار داریم این امر محقق می شود. قانون دسترسی آزاد به اطلاعات و دولت به تصویب رسید، همچنین دو آیین‌نامه دیگر که یکی از آن به تصویب رسیده و دیگری در هفته آینده به تصویب می رسد از این دست خواهد بود. رسانه‌ها می‌توانند از دستگاههای دولتی و نهادهای دولتی و خصوصی که فعالیت عمومی دارند همه اطلاعات را دریافت کنند و ما باید از این امکانات حداکثر استفاده را ببریم.»


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت:‌ «معتقدیم به‌جای شعارهای تعارف‌گونه مرسوم و یا تقدیم برخی هدیه های توپولیستی به خبرنگاران برای اصلاح قوانین و ساختارهایی که وجود دارد و چالش هایی که خبرنگاران با آنها روبرو هستند اقدامات دیگری داشته باشیم. دولت باید از رسانه داری فاصله بگیرد و بنای ما این است که به دستگاه های دولتی و عمومی روزنامه داده نشود و بیشتر بخش خصوصی را تقویت کنیم.»


وی با بیان اینکه دولت نباید خود را رقیب بخش خصوصی بداند اظهار کرد:‌ «پیش از این صدور مجوز برای نشریه ها بیش از 2 سال طول می کشید اما با برگزاری جلسات هیئت نظارت میانگین صدور مجوز یک دوره 5 ماهه است که البته ما سعی می کنیم که بیشتر آن را کاهش دهیم.»


وی همچنین اعلام کرد که در این مدت قریب به 3000 مجوز نشریات مکتوب و الکترونیکی صادر شده است. طبقات دولت یازدهم گروهی تبلیغ می کردند که دولت به افراد مخالف مجوزی نخواهد داد اما بتدریج با صدور مجوز همه متوجه شدند که برای دولت محافظ و یا مخالف فرقی ندارد بلکه دولت براساس قانون عمل می کند.


وی در سخنانش عنوان کرد:‌ «در این مدت تنها با برخی هتاکان و متخلفان برخورد شد. پرداخت یارانه ها و صدور مجوز نشریه در حال حاضر برای تمامی افراد از طریق سایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قابل ملاحظه است و افراد می توانند ببینند که پرونده خود در چه مرحله ای قرار دارد و یا نتیجه آن در چه زمانی اعلام می شود.»


وی در ادامه بیان کرد: «کشور ما با حکومت دینی و اسلامی از نظر برخی کشورها، کشور امام زمان است و ریاست جمهوری آن را یک فرد روحانی برعهده دارد. بنابراین یکی از مسائل رعایت و احترام به مقدسات و مسائل دینی و اسلامی است که من می خواهم همه اصحاب رسانه آن را به عنوان یک خط قرمز مورد توجه قرار دهند.»


وی در ادامه درباره برخورد با متخلفین مطبوعاتی عنوان کرد:‌ «سه مرجع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هیئت نظارت بر مطبوعات و دستگاه قضائی موظف به برخورد با متخلفین است البته ما با تعاملات قضایی که داشتیم سعی کردیم که هیئت نظارت بر مطبوعات این مسئولیت را برعهده گیرد و دستگاه قضائی با وجود امکان مداخله با متخلفین برخورد نکند. بارها تأکید کردم که توقیف رسانه ها آخرین راه است که این موضوع در لایحه قانونی نیز اعمال شده و متخلفان در موارد اولیه با تذکر، اخطار، جریمه نقدی و مدیر مسئول مورد مجازات قرار می گیرد و در صورت اصلاح نشدن اشتباهات رسانه آنها توقیف می‌شود.»


انتظامی: باید مناسبات دموکراتیک ایجاد شود


حسین انتظامی نیز در این مراسم گفت:‌ «مسائل روزنامه‌نگاری و روزنامه‌نگاران در دو دسته حقوقی و رفاهی تقسیم‌بندی می‌شود. توجه به مسائل حقوقی بسیار بی نظیر است اما این به این معنا نیست که به مسائل رفاهی بی تفاوت باشیم.»



وی در ادامه به اهمیت تشکل های سیاسی اشاره کرد و سپس عنوان کرد: «لازم است در آغاز مناسبات دموکراتیک بین ما ایجاد شود و اگر مدعی هستیم نماینده یک تشکل هستیم مطالبات و نظرات را باید دنبال کنیم.»


وی تأکید کرد: «هرچه تشکل‌ها غیرسیاسی‌تر باشند، بهتر می‌توانند دو مأموریت مسائل حقوقی و رفاهی را دنبال کند.»


وی در ادامه سخنانش اظهار کرد:‌ «در تشکل‌های سیاسی با این آسیب مواجه هستیم که باید به نوعی پختگی ایجاد شود و نهاد سازی صرف تشکیل یک تشکل نیست.»


وی در ادامه به تفکیک مأموریت‌ها اشاره کرد و سپس گفت:‌ «در مسائل رفاهی که آموزش را شامل می شود باید روش هایی را دنبال کنیم که مبنایی باشد و سیاست هایی را در پیشگیری که به نفع رسانه‌ها باشد.»


انتظامی بیان کرد: «اقداماتی که با همکاری برجستگان رسانه انجام شده از این جنس است. حل مسائل بیمه خبرنگاران مسائل مربوط به رسانه تأمین اجتماعی روش‌هایی است که دنبال خواهد شد.»


وی در پایان سخنانش عنوان کرد:‌ «یکی از محورهایی که دولت به‌عنوان مدعی آزادی مطبوعات در چارچوب قوانین فراهم کند دسترسی آزاد به اطلاعات است.»


پرسش و پاسخ با جنتی


علی جنتی در انتهای این برنامه در پرسش و پاسخ با اهالی مطبوعات درباره انجمن صنفی روزنامه نگاران گفت: «از زمان تشکیل دولت دو جلسه با حضور وزیر تعاون و وزیر اطلاعات برگزار شد و چندین جلسه هم در سطح معاونان داشتیم که در نهایت تصمیم بر این شد که وزارت اطلاعات شکایت از انجمن صنفی را از دستگاه قضایی پس بگیرد تا بهانه‌ای برای پلمپ انجمن صنفی نداشته باشیم. وزارت اطلاعات این کار را انجام داد و دستگاه قضایی اعلام کرد که اگر شما حرفی ندارید ما داریم، بنابراین قرار شد علی ربیعی نتیجه این کار را اعلام کند.»


وی در ادامه با بیان اینکه طبق قانون امکان تشکیل انجمن صنفی استان به استان وجود دارد، اظهار کرد: «آنچه که وزارت کار آمادگی انجام آن را دارد این است که انجمن صنفی در هر استان می‌تواند قانوناً به صورت کشوری تشکیل شود. کانون انجمن صنفی کشوری تشکیل شود.»


جنتی همچنین درباره توقیف 9 دی نیز بیان کرد: «طبق آنچه شورای عالی امنیت ملی درخصوص موضوع انرژی هسته‌ای تعیین کرد قرار بود که مطبوعات خط قرمز‌هایی را رعایت کنند. این نشریه که برای چهارمین بار توقیف شد، بعد از هر توقیف بلافاصله به دادگاه ویژه روحانیت می‌رفت و بلافاصله تبرئه می‌شد، به‌طور کل علیه مذاکرات هسته ای تیتر نامناسب منتشر می‌کرد به‌طوری‌که در توافق هسته‌ای متنی با این عنوان منتشر کرد که توافق هسته‌ای موجب سلب امنیت کشور می‌شود. در حقیقت این نشریه رسماً مصوبه شورای عالی امنیت ملی را رد کرده بود.»


وی در ادامه با تاکید بر این‌که رسانه ها باید طبق چارچوب تعیین شده و قانونی عمل کنند، هشدار داد که در صورت تکرار چنین عملکردی پروانه چاپ لغو خواهد شد.


در این بخش از جشن «روزی برای خبرنگار» مباحثی چون مشکلات خبرنگاران، فراهم شدن شرایط لازم برای عکاسی خبری، حمایت از نشریات محلی، رقابت منصفانه میان رسانه‌، بازنشستگی خبرنگاران و... صحبت شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر