برگزاری اولین جلسه ایجاد تلویزیون اینترنتی خبرگزاری آنا
سؤال
- کار ارزشمندی انجام میشود. آقای فرشچیان حق بزرگی به گردن فرهنگ و هنر مردم ایران دارند و تجلیل از این بزرگان، تجلیل از کمالات انسانی و از ارزشهای والا است و اینکه توجه کردن به هنرهای سنتی هم یک ضرورت است. ما از یک پیشینه درخشانی در فرهنگ و هنر برخوردار هستیم و نباید به این هنرهای بومی کمتوجه باشیم. درست است که ما از دستاوردهای بشری و پیشرفتهایی که در غرب است باید بهره بگیریم، و همینطور که بههرحال هنرهایی مثل سینما و تئاتر را از غرب وارد کردیم البته با آن مضمون و محتوایی که برگرفته از اعتقادات و باورهای خود ما است، اما به این اموری هم که در تاریخ ما ریشه دارد باید توجه کافی را داشته باشیم که اینها به فراموشی سپرده نشوند. بههرحال خوشنویسی یک هنر مقدسی بوده که با کتابت قرآن، احادیث پیامبر و نهجالبلاغه و کلمات بزرگان شعر و ادب پارسی آمیخته بوده و شعرای بزرگی ما داشتیم که کلامشان همراه با حکمت بوده است، مثل سعدی و حافظ، از این جهت این هنر یک جایگاه ویژهای را در ایران داشته و همینطور در معماری ما، در مراکز مقدس ما مثل امامزادهها، حرم ائمه (علیهمالسلام)، همه اینها با خوشنویسی تزیین شده و اشعار زیبا یا مطالب زیبایی که نوشته شده، باید امروز هم به این مسئله توجه شود، اگرچه شاید دیگر کمتر ؟؟؟ جوانهای امروز ما و نوجوانها چون در فضای مجازی و با کامپیوتر و ... سروکار دارند کمتر با دست مینویسند، ولی بههرحال این مسئلهای نیست که بشود حذفش کرد و حتماً احتیاج است و لازم است، از این جهت کار خوبی شده و نباید هم محدود شود به این سه رشته. البته لازمه اینکه یک دانشکده دایر شود، داشتن سه رشته است ولی بهنظر میرسد که باید دامنه کار را گسترده کرد و انواع و اقسام رشتهها را در اینجا داشته باشیم و تربیت کنیم اساتیدی که در این زمینه مدارج عالی علمی را هم پشت سر بگذارند و یک پشتوانهای باشد برای هنر کشور که ما درجا نزنیم و بتوانیم دائماً حرکت رو به جلو داشته باشیم.
سؤال
- بههرحال ما نباید یک کلیشههایی برای خودمان درست کنیم که مانع تحول و پویایی باشد. گاهی اوقات باید برخی شیوهها و روشها را عوض کنیم، وقتی که جواب نمیدهد یا نتیجه مطلوب را بهدست نمیآوریم باید بتوانیم تغییراتی ایجاد کنیم و همانطور که اشاره شد هم از تجربیات بشری در جایجای جهان بهره بگیریم و هم روشهای سنتی که ما داشتهایم، در حوزههای علمیه خب خیلی عمیق درسها ارائه میشده، در کنار درس، مباحصه میشده، و یک ارتباط مداوم بین استاد و شاگرد بوده و شاگردپروری بهگونهای بوده که اینها سؤال میکردند، کنجکاوی داشتند تا اینکه یک مطلبی را فرا نمیگرفتند، از آن عبور نمیکردند و اینطور نبوده که فقط مثلاً یکسری محفوظات و معلوماتی را یکطرفه استاد منتقل کند و آنها هم تُندتُند بنویسند و بعد هم به حافظهشان بسپارند بدون اینکه درست آن را درک کنند و بفهمند. بعضی روشهای درستی که در فرهنگ سنتی ما بوده باید گاهی اوقات به آنها هم توجه کنیم درعینحال که روشهای جدید، ابزارهای تازهای که در آموزش است، اینها را نمیشود نادیده گرفت و علاوه بر بیان و گفتار، شما میبینید که الان از ابزار صوت و تصویر و فیلم و اسلاید و ... چقدر الان استفاده میشود، همه اینها را باید در کنار هم قرار داد و تلفیقی از همه اینها میتواند مفید و مؤثر باشد.
سؤال
- در ارشاد بیشتر نگاهها معطوف به سینما است. مثل اینکه ما در ورزشها، فوتبال یک برجستگی خاصی دارد، ما هم بههرحال نمیتوانستیم نادیده بگیریم این هنر هفتم و هنر بسیار تأثیرگذار را، ولی همه تلاش ما بر این بود که به حوزههای دیگر فرهنگ و هنر هم توجه شود و آنها هم مورد عنایت باشد. هنرمندان این عرصهها مورد تکریم قرار بگیرند و یک نگاه جامعی وجود داشته باشد و بههرحال اگر پیشنهادات خوبی هم مطرح میشد، ما همیشه از آنها استقبال میکردیم.
سؤال
- بله، ما اصلاً در صندوق حمایت از هنرمندان، بیشترین عضوش را در دورهای که ما مسئولیت داشتیم داشت و حتی در شهرستانها که ما میرفتیم، در استانها، آنجا هم تأکید میکردیم که باید مقررات و ضوابط بهگونهای باشد که هنرمندان شهرستانی هم بتوانند عضو این صندوق باشند و از مزایای آن بهره بگیرند، محدود نشود فقط به یک چهرههای بلندآوازه و مشهور و معروف. بالاخره همین جوانهای مستعد هستند که در آینده میتوانند بیایند و مثل پیشکسوتان امروز درخشش داشته باشند. از این جهت ما روی مسائل هنرهای مختلف توجه داشتیم. حتی مثلاً با خود آقای استاد فرشچیان برنامههای متعددی را داشتیم و ایشان هم لطف داشتند و هر جا لازم میشد، همراهی صورت میگرفت و همینطور با خوشنویسان، با دیگر رشتههای هنرهای تجسمی، ما سعی میکردیم که بیتوجه نباشیم به اینها، درعینحال که مسئله سینما، تئاتر، موسیقی، اینها اهمیت داشت اما در کنارش به بقیه هنرها هم توجه خاصی صورت میگرفت که اینها مورد غفلت واقع نشوند.
سؤال
- کتاب که بالاخره زیاد است. من حالا برای آنهایی که یکمقدار اهل فن هستند و با مبانی اسلامی بیشتر آشنا هستند، کتاب مجموعه الحیات استاد محمدرضا حکیمی را یادآوری میکنم که در ابواب مختلف مباحث بسیار عمیقی هست، خب بههرحال احادیث ائمه(علیهمالسلام) است ولی تنظیم و دستهبندی که ایشان انجام داده بسیار جالب و بهروز است و مطابق با نیازهای جامعه است که ما نگاه فردی نداشته باشیم و نگاهی اجتماعی و اینکه یک منظومه فکری بخواهیم داشته باشیم، این کتاب میتواند خیلی مفید باشد. بنده خودم اخیراً یک بحثی راجع به عدالت داشتم که از بسیاری از روایاتی که در این کتاب جمعآوری شده استفاده کردم و اینها میتواند امروز هم در پیشبرد امور کشور، در طراحی الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت و اسناد بالادستی کشور بسیار مفید و مؤثر باشد.
انتهای پیام/