صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
استاد دانشگاه:

سند الگو نقطه عطف جمهوری اسلامی است/ معنویت حلقه مفقوده اندیشه‌های جهان

یک پژوهشگر گفت: سند الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت یک سند بالادستی است که می‌تواند نقش تکمیل کننده اندیشه جمهوری اسلامی را ایفا کند.
کد خبر : 319600

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سند الگوی اسلامی-پیشرفت یکی از اسناد بالادستی که چشم انداز پیشرفت جمهوری اسلامی ایران را در برابر نگاه توسعه‌گرانه غربی معرفی می‌کند. مهمترین وجه افتراق این سند با نگاه توسعه غربی، نگاه بومی و اندیشه داخلی است که به بهترین نحو می‌تواند نگاه تمدن اسلامی را پیش ببرد. در همین راستای به گفتگوی تفصیلی با طه رمضانی استاد دانشگاه و متخصص در حوزه اقتصاد و آینده‌پژوهی در این حوزه پرداخته ایم.


*بحث و بررسی پیرامون سند الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
 در مورد سند الگو مباحثی طرح شده و در آینده نیز برای کامل‌تر شدن آن طرح خواهد شد، یکی از مباحث مهم در رابطه با این موضوع این است که بایستی تلاش کنیم زمینه ای باشد تا یک ساله آینده نیز در مورد آن بحث و بررسی کنیم چرا که به دلیل طرح اهمیت موضوع ، احتمالاً عده‌ای از نگاه تبلیغاتی روزها و ماه‌ها به آن  پرداخته و کم‌کم این طرح را به ورطه فراموشی بسپارند.


سند الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت یک سند بالقوه و قدرتمند است  بطور کلی در کشور مشکل سند نویسی نداریم و اسناد قوی و قابل استنادی نیز ایجاد شده و موجود است البته لازم به ذکر است خوب نوشتن و خوب حرف زدن با توجه به هوش و ذکاوت بالای ایرانیان از قابلیت‌های مهمی است ولی مهمترین ویژگی که باعث می‌شود این اسناد محقق گردد خرد است و نه هوش که در این شاخص ضعیف هستیم. بطور کلی در اکثر حوزه‌های جامعه کم صبری هستیم و به همین دلیل است بیشتر به سمت کارهای زود بازده سوق پیدا می‌کنیم.


*نگاه شما نسبت به اجرای سند الگو و موانع آن چیست؟


 این سند نیازمند صبر و آینده‌نگری است و چشم انداز 50 ساله آن نشان دهنده این است که باید صبور باشیم و حال اگر بخواهیم بی‌صبرانه به این موضوع بپردازیم شاید بتوان گفت تا 20 سال آیند هم قابل تحقق خواهد بود البته به نظر من این در شرایطی است که موفق شویم با اقتصاد مقاومتی تحریم ها را شکست دهیم. با نگاهی به فرموده رهبر معظم انقلاب که "تحریم‌ها شکننده‌تر از اقتصاد ایران است و شکست تحریم ها شکست آمریکاست" اگر موفق شویم با اقتصاد مقاومتی ساختار تحریم‌ها را نابود کنیم، آمریکا دچار مشکل خواهد شد و از این ناحیه، موانع تحقق این سند رفع خواهد شد چرا که آمریکا هیچوقت نمی‌خواهد تمدن اسلامی به عنوان یک الگوی علمی و اندیشه‌ای مطرح شود و قطعاً در برابر آن مقاومت خواهد کرد.


اکنون کشورها به شدت می‌توانند در تعیین آینده جهان تاثیر گذار باشند. دست کشورها به لحاظ معنوی و اندیشه‌ای خالی است و این را خودشان نیز می دانند. بر فرض مثال آمریکای جنوبی، آسیای شرقی و حتی اروپا، با وجود پرکار و پرتلاش بودنشان از لحاظ معنویت و آرامش معنوی دست خالی هستند چرا که این آرامش معنوی حلقه مفقوده‌ای است که در سند الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت به درستی به قرار گرفته است. ما اگر در پیگیری و اجرای این سند موفق عمل کنیم، این سند نه فقط برای ایران بلکه می‌تواند به عنوان الگویی برای کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد.


جمهوری اسلامی با وجود این سند تبدیل به یک رسانه­ توحیدی در سرتاسر جهان شده است چرا که از منظر غرب بنا نبوده چنین حرف هایی مطرح شود و در کل جهان امروز به برکت جمهوری اسلامی  استکه در چهلمین سال خود، سندی به چنین قدرت برای مقابله با سند 2030  و امثال آن طرح می‌کند که منافع غرب را به مخاطره می‌­اندازد.


*معنویت چگونه می تواند قدم اصلی در سند الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت باشد؟


مقام معظم رهبری در کنفرانس مربوط به کشورهای حوزه مقاومت به دو نکته مهم اشاره کردند، ایشان در بیانات خود فرمودند " گفتمان مقاومت شکل گرفته است و قابل حذف نیست و در جای دیگر "هدیه به روح شهید مالکون فاتحه قرائت بفرمایید" را بیان کردند. اگر عمیقاً به این مسئله نگاه کنیم، ایشان اشاره به مسلمانان آمریکا دارند و در اصل فاتحه آمریکا را خواندند با این تعبیر، آمریکا با همه پیشرفت‌هایی که در سطح جهان گسترده است، عمق چندانی ندارد و می توان گفت نامعلوم است. البته این را از سخنان انتخاباتی ترامپ پیش از برگزاری انتخابات نیز می‌توان کنکاش کرد، که اذعان به خلأهای آمریکا داشته و با بیان ضعف های آمریکا سبد رای را پر کرده است و اگر نقطه قوتی هم بوده، هزینه‌های بالایی داشته است.


آمریکا نیزاکنون دچار مشکل بوده و ریشه مشکلش در بحث معنویت است چرا که آمریکا در یک تمدن چند صد ساله به هیچ عنوان نمی‌تواند خلأ‌های اندیشه‌ای را پر کند. دین اسلام هم از "لا اله الا الله" آغاز شده و اولین گام این سند نیز بر مبنای توحید است. نقطه قوت دیگر این سند، استقلال آن می‌باشد، مثل نظام ولایت فقیه و اقتصاد مقاومتی و این نشانه‌ها حاکی از قدرتمند بودن این سند بوده و گمشده بسیاری از ملت ها است.



*علت مطرح کردن مبارزه با آمریکا برای پیشبرد این سند چیست؟


ممکن است ذهنیتی پیش بیاید که مخاطب ظن بر آرزو بودن این سند را داشته باشد و لیکن اگر موفق به شکست امپراتوری اقتصادی آمریکا شویم، آنها به مدیریت هزینه­‌های خود شروع خواهند کرد، و سرآغاز این مدیریت‌­ها، رسانه­‌های جیره­‌خوار آمریکا است که دیگر مورد حمایت مالی قرار نخواهند گرفت، لذا می­توان دریافت که با شکست تحریم­‌های آمریکا ابزارهای رسانه‌­ای آنها نیز ساقط خواهد گردید و با سقوط آن قطعاً به راحتی می‌توان سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را به سر منزل مقصود رساند.


*علت اعلام فراخوان رهبر معظم انقلاب از نخبگان و دانشگاهیان برای بررسی سند چیست؟


 جمهوری اسلامی نسبت به مسائل و اتفاقات، با دیدگاه مردمی ورود پیدا می­‌کند که نمود آن در حوزه­‌های سیاسی و حتی سند اقتصاد مقاومتی هم پیداست. در نظام جمهوری اسلامی همه مردم مسئول هستند و در نهایت هم خود مردم بایستی این سند را محقق و اجرا نمایند. این سند یک سند امر به معروف و نهی از منکر  جهانی است، چرا که از توحید شروع می­‌شود و دارای مبانی دینی و اصولی است .


بندهایی در سند دیده شده که می‌تواند در تحول نظام دانشگاهی بسیار موثر باشد. بطور مثال، اهمیت دادن به مهارت ها و دانش­‌های غیر‌ رسمی، می‌تواند در راستای تحول دانش­‌های بومیِ مردمی، تغییر عظیمی در سیستم آموزشی ایجاد کند.


*تفاوت این سند با سایر اسناد بالادستی چیست؟


 یکی از ویژگی‌های سند الگوی پیشرفت، عدم تفاوت آن با سندهای قبلی بوده و به صراحت می­توان گفت این سند تکمیل کننده آنها است وگرنه یا سندهای قبلی متوجه ایراد می‌شدند و یا سند حاضر زیر سوال و ایراد منتقدان قرار می‌گرفت. همچنین تعابیر تحول و تکامل دارای تفاوت­‌های عمده‌­ای نسبت به یکدیگر هستند، بطوری که تحول در طبیعت هستی اتفاق می­‌افتد درحالی که  تکامل  برای جوامع بشری و اجتماعی متصور می­‌شود. لذا در سند حاضر شاهد سیاست های کلی جمعیتی، اقتصادی و حتی حوزه انتخاباتی نیز هستیم.


رمضانی با تاکید بر نقش ایران با تکوین سند الگو افزود : جمهوری اسلامی با وجود این سند تبدیل به یک رسانه­ توحیدی در سرتاسر جهان شده است، بنا نبوده است چنین حرف هایی مطرح شود و در کل جهان امروز به برکت جمهوری اسلامی در چهلمین سال خود، سندی به چنین قدرت برای مقابله با سند 2030 طرح می‌کند که منافع غرب را به مخاطره می‌­اندازد.



*چگونه می‌توان به تبیین سند الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت پرداخت؟


 به نظر می‌رسد برای تبیین و تحقیق درست سند الگوی پیشرفت باید دانشگاه تاسیس گردد که فقط مبانی این سند در آن تدریس شود و جوانان نخبه‌­ای برای تحقق آن را تربیت کند. همچنین این سند در اختیار حوزه علمیه نیز قرار بگیرد چرا که اسلام ناب همین سند است و تمامی حوزه­‌های فکری شهید مطهری در این سند لحاظ شده است.


در مورد شیوه اجرایی نیز به یک فناوری نرم اجتماعی نیاز داریم که مقام معظم رهبری درباره شعارهای سال آن را پیاده کرد. امروز مقام معظم رهبری پس از جمع بندی‌های چندین ساله سندی برای آینده کشور رونمایی کرده‌اند که دفاعی تمام قد از قانون اساسی کشور محسوب می‌شود.


هدف فراخوان یکسان‌سازی دیدگاه‌ها و افکار تنظیم کنندگان، ناظران و مجریان این الگو است، و به نوعی رهبری این سند را جمع سپاری کرده‌اند.اگر نقدی بر سند وارد باشد باید با فهمی عمیق و بیانی مشخص ارائه گردد، همچنین به لحاظ فردی نیز می‌­توان این را سند زندگی قرار داد چرا که مبنای زندگی توحیدی را درون مایه خود قرار داده است.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر