صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۷:۰۰ - ۱۵ مهر ۱۳۹۷
کارشناس ارشد غرب آسیا:

معامله قرن آمریکا ادامه بیانیه بالفور است

معاون بین‌الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی معتقد است اتفاقات حال حاضر در قبال فلسطین را می‌توان ادامه اعلامیه بالفور یا بالفور دو نامید.
کد خبر : 315918

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ به‌تازگی دونالد ترامپ با خطاب قرار دادن مقامات عربستان سعودی، اعلام کرد که بدون آمریکا آن‌ها حتی دو هفته هم دوام  نخواهند آورد. وی پیش‌ازاین نیز عربستان سعودی را "گاو شیرده" خطاب کرده بود که باید هزینه تأمین امنیت خود را بپردازد.

اهمیت روابط ایران و عربستان سعودی و مسئله فلسطین، موضوع گفتگوی دکتر عباس خامه‌یار، معاون بین‌الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا شد تا با ایشان درباره آخرین تحولات جاری گفتگو کنیم.

*همان‌طور که مستحضرید دونالد ترامپ عربستان را به این نحو تحقیر و تهدید کرد که سعودی‌ها بدون آمریکا توان حفظ امنیت خود را ندارند. آیا بایسته نیست مقامات کشورمان با صحبت درباره وابستگی امنیتی منطقه به بازیگران داخلی، نوعی اعتماد سازی را اجرا کند؟

ما به اندازه کافی در طول زمان چه در سخنرانی‌ها و چه در دیدارهای دوجانبه و چندجانبه و حتی در مجامع بین‌المللی در خط اطمینان‌دهی و گسترش روابط با کشورهای مختلف عربی و عربستان سعودی کار کرده‌ایم؛ اما متأسفانه کشورهای عربی و به‌خصوص عربستان سعودی در حال حاضر، اقدام‌های ناخوشایندی را انجام می‌دهد.

به‌طور مثال کویتی‌ها در زمان حمله عراق به ایران، پشت صدام حسین ایستادند و از حمله عراق به ایران حمایت و بذل و بخشش‌های زیادی به این کشور کردند؛ اما بعد از حمله عراق، ایران پناهگاه کویتی‌هایی شد که از جنگ فرار کرده بودند و چاه‌های نفتی آن‌ها را که در جنگ دچار آتش‌سوزی شده بود خاموش کرد.

در ابتدای دولت روحانی نیز بارها این سیگنال به کشورهای عربی فرستاده شد که به دنبال عادی‌سازی روابط هستیم و حتی پیشنهاد دیدار با مقامات سعودی نیز داده شد؛ اما متأسفانه سیاست‌های کشورهای عربی به دلیل سوءبرداشت از روابط ایران با آن‌ها در کنار تأثیرگذاری کشورهای منطقه و یا فرامنطقه‌ای باعث شده تا سیاست ایران هراسی شکل بگیرد.

به‌طورکلی روابط کشورهای عربی در قالب شورای همکاری خلیج‌فارس در حال حاضر بسیار تنش‌آلود است. شما می‌بینید که رابطه این کشورها با قطر چگونه شد. می‌بینید که سیاست عربستان سعودی در قبال یمن که بیشترین نقش را در ساخت عربستان داشتند، چگونه است. متأسفانه هیأت حاکم جدید عربستان سعودی نسبت به ایران، سیاست تنش را در پیش گرفته است. دو پروژه متضاد مقاومت و ایستادگی در مقابل نظام سلطه که ایران پرچم‌دار آن در منطقه است و الگوی دیگر کشورهاست، الگوی تهدیدآمیزی برای کشورهای فرامنطقه‌ای و هم‌پیمانان منطقه‌ای آنان شده است. الگوی دیگر، الگوی سازش در منطقه است که آن را می‎‌توان ادامه همان سایکس‌پیکو نامید که در آن، کشورها باید متلاشی شوند، ارتش‌های قدرتمند تضعیف شوند و جامعه اسلامی درگیر بحران‌های داخلی شود.

در همین راستا ببینید ارتش مصر که قوی‌ترین ارتش جهان عرب بود، امروز به چه حالی افتاده است؟  علیه ارتش ترکیه نیز کودتا شد، ارتش یمن سرکوب و ارتش لیبی پراکنده شد. این همان جنگ نوع چهارم در جهان معاصر است. این یک پروژه است و بعضی از کشورهای منطقه نقش‌های نیابتی خود را در منطقه به پیش می‌برند و در این میان، سعودی‌ها نقش نمایندگی آمریکا را در منطقه بر عهده دارند. روابط ایران و عربستان تقابل دو الگوست و به رقابت منطقه‌ای منحصر نمی‌شود. ناکارآمدی سعودی‌ها در جای‌جای منطقه را می‌توان مشاهده کرد. به‌رغم سرمایه‌گذاری‌های هنگفت در سوریه، انتخابات اخیر عراق و لبنان، شاهد هستیم که سیاست‌های عربستان در مقابل الگوی مقاومت شکست‌خورده است. این سیاستی که در منطقه از سوی سعودی‌ها شاهد هستیم ناشی از ناپختگی سیاسی و تحت تأثیر قرار گرفتن از قدرت‌های فرامنطقه‌ای است که باید قبول کرد در خاورمیانه موفق نخواهد شد.

*سیاست ترامپ در قبال فلسطین و بحث معامله قرن را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

فلسطین بخشی از همین پازل رقابت دو الگوست. شما بحث فلسطین را نباید از همان الگوی سایکس‌پیکو جدا بدانید. در 1916 که سایکس‌پیکو منعقد شد و 1917 که بیانیه بالفور اعلام گردید، تاکنون روند تضعیف قدرت در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا در جریان بوده است. همین اتفاقات حال حاضر در قبال فلسطین را می‌توان ادامه بالفور یا بالفور دو نامید؛ اما تفاوت بالفور دو با بالفور یک این است که این بار، این توطئه توسط برخی کشورهای منطقه در پیش گرفته شده است. این توطئه تمامی کشورهای عربی و اسلامی را هدف قرار داده است.

معامله قرن دونالد ترامپ همان بازگشت به سیاست از نیل تا فرات صهیونیست‌هاست و متأسفانه کشورهای عربی – اسلامی به هیچ‌وجه به این موضوع واقف نیستند. بحث عادی‌سازی روابط و نوعی سلطه فرهنگی و اقتصادی در کشورهای منطقه توسط رژیم صهیونیستی، به نوعی فرار از شکست این رژیم در مقابل جبهه مقاومت است که از شکست در لبنان تا غزه ادامه داشته است.

شکست‌های صهیونیست‌ها باعث شده است تا این رژیم با طراحی این توطئه به تثبیت مرزهای خود برسد. انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی یکی از قطعات پازل صهیونیستی است. کشتار جوانان و کودکان فلسطینی یک آپارتاید گسترده و هدفمند برای از بین بردن نسلی است که صهیونیست‌ها مطمئن هستند همیشه آرمان فلسطین آزاد در ذهن آن‌ها خواهد بود.

انتهای پیام/ن

انتهای پیام/

ارسال نظر